Home Εικόνες Αρχικής Ελλείψεις σε γιατρούς στα νοσοκομεία της Στερεάς
Εικόνες Αρχικής - Περιφέρεια - 19 Ιανουαρίου, 2024

Ελλείψεις σε γιατρούς στα νοσοκομεία της Στερεάς

- Μιλούν οι Διοικητές των νοσοκομείων Καρπενησίου, Λαμίας και Χαλκίδας, Δημήτρης Καρατσίκης, Ανδρέας Κολοκυθάς και Κώστας Χροναίος. – Η έλλειψη κινήτρων βασικό πρόβλημα για τη στελέχωσή τους.

Τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό τονίζουν στην «Ώρα της Φωκίδας» οι Διοικητές των νοσοκομείων Καρπενησίου, Λαμίας και Χαλκίδας, Δημήτρης Καρατσίκης, Ανδρέας Κολοκυθάς και Κώστας Χροναίος.

Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου

Δημήτρης Καρατσίκης: «Όσον αφορά στα μηχανήματα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς τότε, τα 4 εκατ. ευρώ, το νοσοκομείο μας κατάφερε και πήρε ένα ποσό 716.000 ευρώ, το οποίο μετατράπηκε σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ήμασταν στα νοσοκομεία με μεγάλη απορροφητικότητα σ’ αυτό το θέμα. Τώρα είναι σε εξέλιξη ένα Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης για το νοσοκομείο μας, 1.250.000 ευρώ. Αφορά σε αλλαγή στέγης, μπόιλερ, φωτοβολταϊκά, και είναι ένα κομμάτι που θα μειώσει κατά πολύ το κόστος της θέρμανσης τον χειμώνα και της ηλεκτρικής ενέργειας. Άμεσα θα ξεκινήσει ένα Πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 450.000 ευρώ περίπου, το οποίο αφορά στην αλλαγή όλων των λουτρών, των μπάνιων, των δωματίων των ασθενών, και γενικά όλων των WC του νοσοκομείου, ψευδοροφές και φωτισμό τύπου LED. Αυτό έχει εγκριθεί και θα ξεκινήσει άμεσα. Πήραμε απ’ τους Αμερικανούς ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ένα μηχάνημα τεχνητού νεφρού, μια κλίνη τεχνητού νεφρού 25.000 ευρώ. Από πλευράς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού δεν μας λείπει σχεδόν τίποτα.

Εκείνο που λείπει είναι το ανθρώπινο δυναμικό και, όπως ξέρετε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ιατροκεντρικό. Όταν έχεις ελλείψεις σε γιατρούς, ό,τι και να έχεις σε εξοπλισμό, το έμψυχο δυναμικό είναι αυτό που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Όντως στο θέμα του ιατρικού δυναμικού και του νοσηλευτικού, κυρίως του ιατρικού που είναι η εμπροσθοφυλακή, υπάρχουν ελλείψεις καθότι αυτές οι προκηρύξεις που γίνονται δεν είναι πολλές. Είναι αυτές που συνήθως βγαίνουν άγονες, δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των γιατρών. Δηλαδή προκηρύσσεις θέσεις σε Διευθυντική Βαθμίδα και δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Ζητάμε να δοθούν κίνητρα, γενναία αύξηση, διπλασιασμό ενδεχομένως, των μισθών των γιατρών. Οι Έλληνες γιατροί σήμερα προτιμούν άλλες διεξόδους, το εξωτερικό, την Κύπρο, που είναι διπλάσιες και τριπλάσιες οι αμοιβές, που μιλούν και ελληνικά. Γιατί να έρθει στο Καρπενήσι που θα πάρει, μαζί με τις εφημερίες, γύρω στις 2.000, τη στιγμή που έχει ανέβει και το κόστος ζωής και η θέρμανση και οι συνθήκες της Ευρυτανίας;

Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να δει και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αν επιτρέπει και το δημοσιονομικό κόστος κάποια πράγματα, να δοθούν έξυπνες λύσεις. Δεν ξέρω αν μπορεί να παίξει ρόλο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσον αφορά στη διάθεση σπιτιών ή κάτι άλλο, για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των γιατρών. Η Περιφέρεια είχε θεσπίσει για τα αγροτικά ιατρεία και για έξι επικουρικούς ιατρούς του νοσοκομείου ένα μπόνους 400 ευρώ. Είναι ένα περεταίρω κίνητρο.

Από εκεί και πέρα, το ΕΣΥ δυστυχώς έχει γεράσει, η πολιτική της κυβέρνησης είναι να ψηφιοποιηθεί. Αυτό όμως θέλει νεότερους ανθρώπους, οι περισσότεροι γιατροί που υπηρετούν είναι ηλικίας 60+, υπάρχουν αντιδράσεις για τις νέες τεχνολογίες. Ναι μεν, καλός είναι ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος, αλλά χρειάζεται και χρήστες. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να προσελκυθούν νέοι γιατροί με όποιον τρόπο κρίνει η πολιτεία προσφιλέστερο».

Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας

Ανδρέας Κολοκυθάς: «Στον εξοπλισμό δεν έχουμε ελλείψεις. Κοιτάμε να κάνουμε ανανέωση του εξοπλισμού όπου αυτός απαιτείται, αλλά έλλειψη δεν παρατηρείται. Πρέπει να προχωρήσει ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στην ακτινοθεραπεία, στο νέο Ογκολογικό Τμήμα. Ο ανάδοχος για τα κτηριακά έχει ήδη εγκατασταθεί και ξεκίνησε να πραγματοποιεί τις πρόδρομες ενέργειες.

Οι ανάγκες για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι διαρκείς. Το νοσοκομείο χρειάζεται στελέχωση κυρίως στις Κλινικές του Παθολογικού Τομέα. Δηλαδή Παθολογική, Πνευμονολογική, Παιδιατρική και βέβαια το Αναισθησιολογικό».

Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας

Κώστας Χροναίος: «Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό δεν έχουμε προβλήματα, καθώς το νοσοκομείο είναι καινούριο.

Νοσηλευτικό και τεχνολόγους δεν έχουμε, με αποτέλεσμα ο μαγνήτης να δουλεύει δυο φορές τη βδομάδα. Οι προκηρύξεις για τις θέσεις των γιατρών έχουν βγει άγονες. Μία προκήρυξη για γενικό γιατρό που χρειαζόμασταν μετατέθηκε, έχει προκηρυχθεί ξανά, και μία προκήρυξη για ακτινολόγο βγήκε κι αυτή άγονη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…