Home Εικόνες Αρχικής Α. Παπαθανάση: «Είναι δύσκολο να βλέπουμε κόσμο να τρέχει στα δικαστήρια»

Α. Παπαθανάση: «Είναι δύσκολο να βλέπουμε κόσμο να τρέχει στα δικαστήρια»

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Παγίων, Γιώργο Πέτραινα, είχε η Αφροδίτη Παπαθανάση Παραμονή Χριστουγέννων, με αφορμή τη νομική διαδικασία της Εταιρείας κατά κατοίκων της Άμφισσας και του Δήμου Δελφών.

«Κατανοούμε ζητήματα που αφορούν και την ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου και κυρίως, αν και όπου προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας αγωγού, είναι όμως δύσκολο να βλέπουμε κόσμο να τρέχει στα δικαστήρια, για το εάν ένας φράχτης ή μια αυλή, μπορούν να επηρεάσουν τα παραπάνω», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κα Παπαθανάση για το ζήτημα των νομικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, εξηγεί πως για την ΕΥΔΑΠ Παγίων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, η κίνηση έγινε λόγω προβλέψεων ασφάλειας αγωγού δικτύου ΕΥΔΑΠ και ευθυνών Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, σε περίπτωση που νομικά δεν κινούσαν διαδικασία για γη που έχει απαλλοτριωθεί προ δεκαετιών.

 

Τι άλλο συζητήθηκε για θέματα που αφορούν τη Φωκίδα και προτάσεις Παπαθανάση

Πέραν του ζητήματος των νομικών διαδικασιών που κινήθηκαν προς κατοίκους της Άμφισσας και του Δήμου Δελφών, και διαδικασιών που πιθανά θα ακολουθήσουν σε άλλες περιοχές που έχουν όδευση αγωγού ΕΥΔΑΠ, διεξήχθη συζήτηση για σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή κυρίως της Φωκίδας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της κας Παπαθανάση επισημαίνονται αναλυτικά τα εξής:

  1. Ανάδειξη Καλλίου με τη βοήθεια της ΕΥΔΑΠ Παγίων

Το Κάλλιο χάθηκε, θυσία για την κατασκευή του Ταμιευτήρα Μόρνου.

Η πολιτιστική παρακαταθήκη της περιοχής πρέπει να διασωθεί, επίσης οφείλουμε μνήμη στους ανθρώπους εκεί, που έχασαν τον τόπο τους.

Προτάσεις:

1.1. Η ΕΥΔΑΠ Παγίων σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού, θα μπορούσε να ενισχύσει οικονομικά  την προσπάθεια για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Καλλίου, καθώς το Υπουργείο θα προχωρά με μελέτες τοπογράφησης και αποτύπωσης και αποκατάστασης των μνημείων,

1.2. Η ΕΥΔΑΠ Παγίων σε συνεργασία με το Δήμο Δωρίδας θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατασκευή χώρου, με ξύλινα υλικά, για την διενέργεια εκδηλώσεων δίπλα στο βυθισμένο Κάλλιο, στον Ταμιευτήρα Μόρνου.

1.3. Συνεργασία του Δήμου Δωρίδας και της ΕΥΔΑΠ Παγίων για την δημιουργία μόνιμης έκθεσης οπτικοακουστικού υλικού, που θα αφηγείται την ιστορία της περιοχής, τις αλλαγές, το Κάλλιο, τα μνημεία και τις υποδομές που χάθηκαν με την κατασκευή του φράγματος του Μόρνου.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στον απολογισμό της Εταιρικής Ευθύνης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ δεν υπάρχει μια λέξη και μια δράση για την περιοχή του Ταμιευτήρα, ενώ μια εξαιρετική πρωτοβουλία, έκθεση για τα 90 χρόνια κατασκευής του φράγματος στον Μαραθώνα

https://www.cnn.gr/focus/story/197145/90-xronia-fragma-marathona-gia-proti-fora-to-arxeio-tis-eydap-se-mia-monadiki-ekthesi

  1. Συνεργασία ΕΥΔΑΠ Παγίων με Πολυτεχνικές Σχολές για εκπαιδευτικές επισκέψεις φοιτητών στο Φράγμα Μόρνου – Εγκαταστάσεις ΕΥΔΑΠ.

Η προσπάθεια για συστηματική παρουσία φοιτητών στην περιοχή Λιδωρικίου και Δωρίδας θα μπορούσε να ενισχυθεί με πρωτόκολλα συνεργασίας ΕΥΔΑΠ, Δήμου και Πολυτεχνικών Σχολών για εκπαιδευτικά σεμινάρια.

  1. Παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας στα πλαίσια ενεργειακών κοινοτήτων από ΕΥΔΑΠ και Δήμους Νομών Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας και Βοιωτίας.

Το έργο μεταφοράς ύδατος από τους ποταμούς Εύηνο και Μόρνο, με τα κανάλια μεταφοράς και τους Ταμιευτήρες από Εύηνο σε Μαραθώνα, είναι εμβληματικό τεχνικό έργο.

Προτάσεις:

Καθώς το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της ΕΥΔΑΠ κατέχει υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία, σήμερα, στις νέες ανάγκες των βιώσιμων περιβαλλοντικών πολιτικών και της καλής συνεργασίας της ΕΥΔΑΠ Παγίων και ΕΥΔΑΠ ΑΕ με την Αυτοδιοίκηση, θα μπορούσαν να εξεταστούν πρωτοβουλίες για:

3.1. Για έργα παραγωγής ενέργειας, όπως π.χ. τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιφάνειες των υποδομών φραγμάτων  Ταμιευτήρων και στις επιφάνειες του καναλιού μεταφοράς ύδατος,

3.2. Για έργα παραγωγής ενέργειας, με νέα μικρά υδροηλεκτρικά, εκμεταλλευόμενοι κλίσεις και ταχύτητα μεταφοράς ύδατος, των υποδομών Ταμιευτήρων και καναλιού μεταφοράς ύδατος.

3.3. Για έργα αποθήκευσης ενέργειας στο παραπάνω σύστημα, και

3.4. Στα πλαίσια των συνεργιών ΕΥΔΑΠ και Αυτοδιοίκησης και των ενεργειακών κοινοτήτων, θα μπορούσατε να εξετάστε αν είναι δυνατή η δημιουργία εταιρικού σχήματος των Δήμων Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας και Βοιωτίας και ΕΥΔΑΠ, σχήματος που θα μπορούσε εκτελέσει το έργο και να έχει έσοδα από την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

  1. ΔΕΥΑ.

Πλέον εκτενής συζήτηση οφείλει να γίνει μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Αυτοδιοίκησης, καθώς η ΕΥΔΑΠ έρχεται ως διάδοχο σχήμα των νυν ΔΕΥΑ, πολλές από τις οποίες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ζητήματα με το σημερινό υψηλό κόστος ενέργειας.

  1. Κόστος λειτουργίας και συντήρησης αγωγού λυμάτων Μόρνου από ΕΥΔΑΠ Παγίων και ΕΥΔΑΠ Α,Ε.

Το έργο «Βιολογικός καθαρισμός παραλίμνιων περιοχών Ταμιευτήρα Μόρνου», με προϋπολογισμό 21 εκατ. ευρώ και χρόνο περάτωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου τον Δεκέμβριο του 2026 έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμη δεν έχει γίνει συζήτηση για το ποιες προδιαγραφές, επί των μελετών και έργων, θέτει το Υπ. Υγείας, ώστε με την κατασκευή και θέση σε λειτουργία του έργου, να γίνει μερική τροποποίηση της Υγειονομικής διάταξης Α5 που επιβάλλει αποκλεισμούς σειράς δραστηριοτήτων σε όρια ένα και μισό χιλιόμετρο από τον Ταμιευτήρα.

Επίσης η ΕΥΔΑΠ, ως ΕΥΔΑΠ ΑΕ ή ΕΥΔΑΠ Παγίων, δεν έχει εμπλακεί με το έργο, την χρηματοδότηση τμήματος αυτού, ή την ανάγκη να αναλάβει  την ανάληψη του κόστους λειτουργίας αλλά και συντήρησης του έργου.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει αυτό το κόστος υψηλό ή μη να αναλάβει ο δήμος Δωρίδας ή μόνο ο Δήμος Δωρίδας σε ότι τον αφορά, καθώς επί της ουσίας το έργο επιβάλλει χιλιόμετρα αγωγού για την προστασία του Ταμιευτήρα που αποτελεί ιδιοκτησία της ΕΥΔΑΠ Παγίων.

  1. ΕΥΔΑΠ Παγίων και Αρδευτικό Ελαιώνα Άμφισσας.

Δεν έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες που αφορούν το οριστικό 2ο σημείο παροχέτευσης από το σύστημα ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με Τεχνικές Υπηρεσίες και Εργολάβο και το κόστος της τιμής διάθεσης αδιύλιστου ύδατος. Το έργο είναι σε εργολαβία εδώ και δεκαετία.

  1. Επιστημονική βοήθεια από ΕΥΔΑΠ για τη διαχείριση υδάτων.

Η διαχείριση των υδάτων, συμφωνούμε, ότι οφείλει να είναι η πρώτη από τις πρώτες ενέργειες Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης, καθώς η κλιματική κρίση επηρεάζει συνθήκες με ταχύτατους ρυθμούς. Η Γραμματεία Υδάτων, η Ρυθμιστική Αρχή και ειδικά η ΕΥΔΑΠ για το σύστημα της Στερεάς έχει εικόνα των υδατικών αποθεμάτων και συστημάτων. Η ΕΥΔΑΠ πρέπει και μπορεί να συνεισφέρει, με συνεργασία με Γεωλογικά Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια στην αντίληψη, στην κουλτούρα που πρέπει να υπάρξει σε Δήμους και Περιφέρεια σχετικά με έργα προστασίας υδατικών πόρων.

Όπου υπάρχουν «χαμένα» υδατικά συστήματα ή όπου αυτό κινδυνεύει να γίνει από παρεμβάσεις μας στο οικοσύστημα, το επιστημονικό προσωπικό της ΕΥΔΑΠ μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα.

  1. Πεδιάδα Μόρνου – Ποταμός Μόρνος

Η συγκράτηση των υδάτων του ποταμού από τον Ταμιευτήρα Μόρνου, έχει επιφέρει αλλαγή στο οικοσύστημα της κοίτης και εκβολής του ποταμού. Θα μπορούσε η ΕΥΔΑΠ Παγίων να δει μελέτες και προτάσεις για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…