Home Εικόνες Αρχικής H MYTILINEOS ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης φωτοβολταϊκών έργων στη Χιλή
Εικόνες Αρχικής - Ελλάδα - 10 Ιανουαρίου, 2024

H MYTILINEOS ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης φωτοβολταϊκών έργων στη Χιλή

  • Η MYTILINEOS έχει αναπτύξει, κατασκευάζει και χρηματοδοτεί χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 588 MW στη Χιλή
  • Μόλις κατασκευαστούν τα έργαθα παράγουν ετησίως περίπου 1,6 TWh «πράσινης» ενέργειας
  • Η κύρια χρηματοδότηση ανέρχεται σε $315 εκατ.ενώ επιπλέον έχουν εξασφαλιστεί $60 εκατ. για κάλυψη λοιπών αναγκών.

 

ΗMYTILINEOS Energy & Metals (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) (MYTILINEOS) ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης (χωρίς αναγωγή ή εγγυήσεις από τη μητρική εταιρεία – non-recourse financing), ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 588 MWp, μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων BNP Paribas, Intesa San Paolo, Sumitomo Mitsubishi Banking Corporation, Rabobank και Santander Chile.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποκτήθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021 στο πλαίσιο της στρατηγικής επένδυσης της MYTILINEOS στην αγορά της Χιλής, μίαςαπό τις πιο ελπιδοφόρες αγορές ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, με άφθονους ηλιακούς πόρους και φιλόδοξους στόχους απανθρακοποίησης. Ησυνολικήχρηματοδότησηαποτελείταιαπόμιακύριαχρηματοδότησηποσού $315 εκατ.καθώς και χρηματοδοτική γραμμή για κάλυψη αναγκών ΦΠΑ $30 εκατ.και πιστωτική γραμμή  $32 εκατ. για έκδοση Εγγυητικών Επιστολών.

Μόλις κατασκευαστούν, τα φωτοβολταϊκά πάρκα Willka, DoñaAntonia, Tocopilla και Tamarico στη Χιλή θα παράγουν ετησίως περίπου 1,6 τεραβατώρες (TWh) «πράσινης» ενέργειας, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 600.000 τόνους CO2 ετησίως.

Τα έργα βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια κατασκευής:

  • Το έργο Willka ενεργοποιήθηκε τον Αύγουστο και πρόσφατα εγκαινιάστηκε. Πρόκειται για μία επένδυση άνω των $110 εκατ. που συνιστά τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Το έργο θα παράγει ενέργεια ισχύος 109,2 MWp, ικανή να ηλεκτροδοτήσει περισσότερα από 105.000 σπίτια κάθε χρόνο.
  • Το έργο Doña Antonia θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2024
  • Τα έργα Tocopilla θα Tamarico αναμένεται να ενεργοποιηθούν κατά το Β’ τρίμηνο του 2024.

Η πλειοψηφία της ενέργειας που θα παράγεται από τα τέσσερα έργα θα πωλείται στην EnelChile στο πλαίσιο αντίστοιχων 10ετών συμφωνιών πώλησης ενέργειας.Τα έργα θα είναι επίσης επιλέξιμα για να λάβουν πληρωμές δυναμικότητας από τον συντονιστή του δικτύου.

Η MYTILINEOS συνεχίζει να αναπτύσσει το ηλιακό της χαρτοφυλάκιο στηΧιλή, προκειμένουνα αυξήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης και κατασκευής πρόσθετων έργων από το 2024 και μετά, εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση της στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Λατινικής Αμερικής.

Η Χιλή είναι σημαντική αγορά για την παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της MYTILINEOS, που εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και τις περιοχές Ασίας – Ειρηνικού. Η Εταιρεία είναι ήδη εγκατεστημένη στη Χιλή, όχι μόνο ως ένας integrated developer, αλλά και ως κορυφαίος εργολάβος EPC για τρίτους, με χαρτοφυλάκιο ισχύος 600MW.

Πρόκειται για την πρώτη χρηματοδότηση έργων της MYTILINEOS στη Χιλή και την πέμπτη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών έργων διεθνώς.

Η συνολική δυναμικότητα του διεθνούς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της MYTILINEOS, το  οποίο αποτελείται από έργα σε περισσότερες από 30 χώρες και επεκτείνεται δυναμικά, ξεπερνά τα 13,8GW με τα λειτουργικά και ώριμα έργα να ανέρχονται σε 4,9GW, ενώ τα έργα σε πρώιμο και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης ανέρχονται σε 9GW.

Η Εταιρεία διαθέτει επίσης έργα αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης με μέγιστη ισχύ 1.1GW.

Η Milbank και η Larrain ενήργησαν ως σύμβουλοι της MYTILINEOS, οι White & Case και Garrigues ως σύμβουλοι των δανειστών, η G-Advisory ως τεχνικός σύμβουλος, ο DNV Antuko ως σύμβουλος αγοράς, η Marsh ως ασφαλιστικός σύμβουλος και η KPMG σύμβουλος φορολογικών θεμάτων και ελεγκτής χρηματοοικονομικών μοντέλων.

 

Για περισσότερες πληροφορίεςπαρακαλούμε επικοινωνήστε:

κα. Αντιγόνη Φάκου: Γραφείο Τύπου MYTILINEOS Τηλ. 210-6877346 | Fax 210-6877400 | E-mail: [email protected]

 

MYTILINEOS:

H Εταιρεία MYTILINEOS που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι βιομηχανική και ενεργειακή πολυεθνική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών και EBITDA που ανέρχονται σε 6,3 δισ. Ευρώ και 823 εκ. Ευρώ αντιστοίχως και απασχολεί περισσότερους από 5.442 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επικεντρωμένη στην αειφορία, η MYTILINEOS έχει θέσει φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Διακυβέρνηση, ενώ ήδη κατατάσσεται ως Leader για τις πρακτικές ESG στον δείκτη Morgan Stanley Capital International (MSCI) και έχει ενταχθεί στον δείκτη Dow Jones Sustainability (DJSI) Emerging Markets.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνειδητά ο δήμος Δελφών «κρεμάει» τα έργα

Δεν έχει τέλος η κακοποιητική συμπεριφορά του δήμου Δελφών απέναντι σε έργα που έχουν σχεδ…