Home Εικόνες Αρχικής Η επιστολική ψήφος, η διαφάνεια και η κερκόπορτα

Η επιστολική ψήφος, η διαφάνεια και η κερκόπορτα

Δελτίο τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ως γνωστόν έχει εκφρασθεί θετικά για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

Η εφαρμογή όμως που προωθεί για υλοποίηση η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και προβληματισμούς.

Ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί τη διαφάνεια της διαδικασίας.

Έχουμε διάθεση για συναίνεση, αλλά με σοβαρές θεσμικές εγγυήσεις. Σε πολλά κράτη υπάρχει η επιστολική ψήφος, αλλά υπάρχουν και εγγυήσεις για διαφάνεια της διαδικασίας. Περιμένουμε να δούμε τον νόμο που θα φέρει η ΝΔ.

Είμαστε κατ’ αρχάς θετικοί. Δεν θα οδηγήσουμε όμως τον λαό με την ψήφο μας σε μία περιπέτεια που μπορεί να τραυματίσει την Δημοκρατία μας».

Ο έγκριτος πολιτικός συντάκτης Γιώργος Παπαχρήστος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με σχετικό άρθρο του επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για την διαφάνεια.

Γράφει ο δημοσιογράφος…

Η κερκόπορτα της επιστολικής ψήφου

«Δεν πάει καλά το πράγμα με την υπόθεση της επιστολικής ψήφου, κι αν καταλαβαίνω σωστά με αυτά που μαθαίνω από τις ενημερώσεις που κάνει προς τους εκπροσώπους των κομμάτων η «μεταρρυθμίστρια» υπουργός Νίκη Κεραμέως, φαίνεται πως η υπόθεση δεν είναι και τόσο αθώα. Πολιτικά εννοώ.

Αντιθέτως δείχνει μια τάση για επιστροφή στις ωραίες εκείνες εποχές, που η Δεξιά, η καθαρόαιμη Δεξιά, έβαζε τα δέντρα να ψηφίζουν, προκειμένου να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι αλήστου μνήμης εκείνες εκλογές της «βίας και νοθείας» εμφανίζονται ως φαντάσματα, 60 και κάτι, χρόνια μετά, αν εν τέλει η κυβέρνηση επιμείνει σε μια μεθόδευση που μόνο μεταρρύθμιση δεν συνιστά, αλλά εμπεριέχει σπέρματα καταστρατήγησης της ελεύθερης βούλησης των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως (παρόντος και του αναπληρωτή υπουργού Θ. Λιβάνιου) στους εκπροσώπους των κομμάτων, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η περίφημη «μεταρρύθμιση» θέσπισης της επιστολικής ψήφου, να είναι καθολική. Να αφορά δηλαδή και το… εσωτερικό της χώρας, όχι μόνο την ομογένεια!!!

Τουτέστιν, η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει το δικαίωμα να ψηφίζουν ελεύθερα με επιστολική ψήφο, όλοι οι ψηφοφόροι που διαμένουν στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένοι στους οικείους εκλογικούς καταλόγους! Αρκεί να το δηλώνουν 40 ημέρες προ των εκλογών.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αφήνεται ορθάνοιχτη η κερκόπορτα της εκμετάλλευσης του δικαιώματος αυτού από κομματικούς – παρακρατικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, για λογαριασμό υπερηλίκων, ατόμων με αναπηρία, και γενικώς όσων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι αδύναμοι ή και απρόθυμοι να μετάσχουν σε εκλογές!!!

Το γεγονός δε, ότι για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί το μέτρο στις ευρωεκλογές, μπορεί σχεδόν με βεβαιότητα να εκτιμηθεί ότι πρόκειται για «πρόβα τζενεράλε» ενόψει των εθνικών εκλογών, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν…

Οι εκλογικοί κατάλογοι

Ισχυρή ένδειξη για αυτό, αποτελεί η άρνηση της κυβέρνησης, διά στόματος της κυρίας Κεραμέως, να προχωρήσει στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, παρά το γεγονός ότι από όλες τις πλευρές έχει επισημανθεί πως η παράταση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης προκαλεί πολλαπλά προβλήματα και παράλληλα οδηγεί σε λανθασμένα πολιτικά συμπεράσματα, όπως η διόγκωση της αποχής.

Παρά το γεγονός ότι απομένει ένα πλήρες εξάμηνο ως τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, η κυβέρνηση επικαλείται την έλλειψη χρόνου για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε αυτή, αμέσως μετά.

Χωρίς φυσικά να δίνει πειστικές εξηγήσεις, γιατί άφησε να περάσει μια ολόκληρη 4ετία, από το 2019, όταν και ανέλαβε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία, παραλείποντας, προφανώς σκόπιμα, να επιχειρήσει αυτή την εκκαθάριση.

Με την εκκαθάριση θα δινόταν ένα τέλος στη σχετική εκκρεμότητα η οποία εμφανίζει τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων, σχεδόν ίσο με τον συνολικό πληθυσμό της χώρας.

Κατά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων, η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν είχε πειστικές απαντήσεις, ούτε και για τους εκλογικούς καταλόγους βάσει των οποίων θα ψηφίσουν οι έλληνες ομογενείς.

Δηλώθηκε πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση, και παρά τις σοβαρές ενστάσεις των κομμάτων, ειδικά για το θέμα της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου και στο εσωτερικό, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση, τις επόμενες προ των εορτών ημέρες, ώστε να καταστεί δυνατή η ψήφισή του μέσα στον Ιανουάριο».

Αναμένουμε σοβαρές και πειστικές θεσμικές εγγυήσεις από την κυβέρνηση, για απόλυτη διαφάνεια, ώστε να θωρακιστεί η εκλογική διαδικασία μέσω της επιστολικής ψήφου.

Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Αποκαλυπτικό το έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Αποκαλυπτικό το έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιο λάθος η νέα μελέτη από την παλιά! -Το…