Home Δήμος Δωρίδας 4,1 ρίχτερ στην επιφάνεια με επίκεντρο στο ύψος του Ευπαλίου
Δήμος Δωρίδας - 20 Ιουλίου, 2017

4,1 ρίχτερ στην επιφάνεια με επίκεντρο στο ύψος του Ευπαλίου

 Προβληματίζει η έντονη σεισμική δραστηριότητα του Κορινθιακού

4,1 ρίχτερ στην επιφάνεια με επίκεντρο στο ύψος του Ευπαλίου

-«Είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε» δηλώνει ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Ανδρέου.

 

Ο Κορινθιακός ως προς τους σεισμούς τουλάχιστον είναι λαλίστατος και δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε και να ξεχαστούμε. Περί τις 10:15 σήμερα το πρωί αισθανθήκαμε έντονα την επίσκεψη του Εγκέλαδου να μας χτυπά την πόρτα.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Ανδρέου, η δόνηση είναι μεγέθους 4,1 της κλίμακας ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο του Κορινθιακού πλησίον της Ναυπάκτου, στο ύψος περίπου του Ευπαλίου.

Η δόνηση, αν και ασθενής έγινε αισθητή, καθώς πρόκειται για επιφανειακό σεισμό με πολύ μικρό εστιακό βάθος. Ο κ. Ανδρέου τόνισε ότι αποτελεί μια συνήθη αντίδραση του Κορινθιακού, η οποία είναι μικρή για τα συνήθη δεδομένα του. «Η περιοχή μπορεί να δώσει και πολύ ισχυρότερα γεγονότα και το έχει αποδείξει με καταστροφικούς σεισμούς. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το παρακολουθούμε. Αν πρόκειται για κύριο σεισμό, λόγω της μικρής έντασης η μετασεισμική ακολουθία αναμένεται να εξελιχθεί ήπια. Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τώρα αν ήταν ο κύριος σεισμός», εξήγησε.  

Το ρήγμα του Κορινθιακού χωρίζεται σε δύο τόξα. Το ανατολικό τόξο είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στις Αλκυονίδες το 1981 και το δυτικό τα 6,3 Ρίχτερ το 1995, με επίκεντρο την επικίνδυνη περιοχή του Αιγίου.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έντονη δραστηριότητα στους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου από το δυτικό τόξο, ενώ προ έξι περίπου ημερών σημειώθηκε σεισμός 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο. Μέσα σε διάστημα περίπου 20 λεπτών ακολούθησαν άλλες τρεις δονήσεις, μεγέθους 3,4 3,5 και 3,1 Ρίχτερ. Την επόμενη μέρα το πρωί σημειώθηκε άλλη μία δόνηση, με μέγεθος 3,9 Ρίχτερ.

Το ρήγμα του Κορινθιακού είναι από εκείνα που τρομάζουν τους σεισμολόγους, όχι μόνο επειδή δίνει μεγάλα και επιφανειακά γεγονότα, αλλά κυρίως επειδή οι δονήσεις του μπορεί να συνοδευτούν από τσουνάμι μεγάλης έντασης.

Άπαντες οι επιστήμονες θεωρούν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί παλιρροϊκό κύμα από μια ενδεχόμενη ισχυρή δόνηση στον Κορινθιακό. Σημειώνεται ότι δύο φορές τη δεκαετία του 1960, δηλαδή το 1963 και το 1965, δημιουργήθηκαν κύματα τσουνάμι τα οποία είχαν ύψος πέντε και τρία μέτρα αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση τα κύματα έπληξαν την περιοχή του Αιγίου, ενώ στη δεύτερη το δυνατό κύμα προκάλεσε ζημιές στην Ερατεινή. Πάντως η περιοχή του Αιγίου έχει και στο απώτερο παρελθόν πληγεί από παλιρροϊκά κύματα, όπως για παράδειγμα εκείνο που προκλήθηκε τον Μάιο του 1748 με ύψος περί τα 10 μέτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…