Home Συνεντεύξεις-Άρθρα Σε συνέντευξή του ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Γιάννης Φλέγγας τονίζει «Δίνονται πραγματικές μάχες»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 9 Ιουλίου, 2020

Σε συνέντευξή του ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Γιάννης Φλέγγας τονίζει «Δίνονται πραγματικές μάχες»

 Σε συνέντευξή του ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Γιάννης Φλέγγας τονίζει

«Δίνονται πραγματικές μάχες»

-Ο παραλίμνιος αγωγός, ο αναδασμός του Μόρνου, το ορεινό οδικό δίκτυο, το φράγμα της Τολοφώνας, ο παραλιακός αγωγός λυμάτων οι μεγάλοι στόχοι της Δημοτικής Αρχής.

-Δεν βλέπει διαδικασία διαδοχής στην παράταξή τους και τονίζει ότι η λειτουργία της είναι υγιής και δημοκρατική.

-«Συν Αθηνά και χείρα κίνει», λέει με νόημα για τη δεύτερη πυρκαγιά στη Βαρνάκοβα.

 

 

Το δικό του βλέμμα για τα κοινά ξεδιπλώνει ο Γιάννης Φλέγγας αντιδήμαρχος Δωρίδας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ΦτΦ.

Μιλάει για τις πάμπολλες αρμοδιότητές του, τονίζοντας ότι το 24ωρο δε φτάνει, ενώ τοποθετείται και για το φλέγον θέμα της διαδοχής Καπεντζώνη, όπου τονίζει ότι «ο δήμαρχος μας είναι από τους πιο καταξιωμένους σε όλη τη χώρα», υποστηρίζοντας την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται συζήτηση για τη «μετά Καπεντζώνη εποχή».

Άνθρωπος χαμηλών τόνων με έμφυτη ευγένεια τονίζει ότι «όπως στο ποδόσφαιρο χρειάζεται συναίνεση και συνεργασία για να πάει η ομάδα καλά». Με τη μειοψηφία έχει άριστη σχέση και με πολλούς συναδέλφους του είναι φίλοι. «Λυπάμαι όμως που πολλές φορές  στο πνεύμα της αντιπολίτευσης καταφεύγουν στο λαϊκισμό».

«Άψογη», χαρακτηρίζει τη σχέση δήμου – περιφέρειας. «Σε ό,τι σχεδόν έχουμε ζητήσει η Περιφέρεια είναι δίπλα μας», εξηγεί.

Πιστός στην ιδεολογία του συνεχίζει να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, παρά τα μικρά του ποσοστά. «Αυτά είναι τα πιστεύω μου για τη ζωή όπως τα εκφράζει η σοσιαλδημοκρατία. Άρα δεν έχουν σχέση για μένα τα μικρά και μεγάλα ποσοστά», ξεκαθαρίζει.

Για τη δεύτερη πυρκαγιά στη Βαρνάκοβα κριτική δέχτηκε και ο δήμος, όπως και η περιφέρεια, που δεν είχε σύστημα αντιπυρικής προστασίας η Μονή. «Θα πρέπει ο καθένας το σπίτι του να το προσέχει και να παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα», λέει ο κ. Φλέγγας, καταδεικνύοντας τις ευθύνες των μοναχών.

 

«Δεν σου φτάνει το 24ωρο για να τα χειριστείς και να φέρεις αποτέλεσμα»

 

ΩτΦ:  Με τις αρμοδιότητες που έχετε θυμίζετε «υπερυπουργό». Πως καταφέρνετε να τα χειρίζεστε όλα μαζί και σε ποιο τομέα θεωρείτε ότι τα έχετε καταφέρει καλύτερα;

 

Ι.Φ.: Με τιμά αυτό που λέτε, αλλά θέλει λίγο προσοχή να μην… καβαλήσουμε και το καλάμι! Πράγματι, ο Δήμαρχος μου έχει φορτώσει αρκετές αρμοδιότητες, μάλλον επειδή είμαι από τους πιο νέους συναδέλφους μου και σου λέει αυτός μπορεί να τρέχει πιο πολύ. Όμως πέρα από το αστείο και πέρα από αρμοδιότητες υπάρχουν τόσα θέματα που αφορούν ένα Δήμο που πραγματικά δεν σου φτάνει το 24ωρο για να τα χειριστείς και να φέρεις αποτέλεσμα. Κι όλα τα θέματα, μικρά και μεγάλα, ζητούν λύση κι έτσι δεν μπορώ, τουλάχιστον ακόμα, να σκεφθώ σε τι τα έχω καταφέρει καλύτερα.

 

ΩτΦ:  Είστε από τις πιο ήσυχες και συναινετικές παρουσίες. Είναι στρατηγική ή θέμα χαρακτήρα;

 

Ι.Φ.: Η ενασχόληση με τα κοινά είναι κάτι που πρέπει να το έχεις και μέσα σου, αλλιώς είναι δύσκολο να ανταπεξέλθεις. Εγώ από πολύ νωρίς στη ζωή μου κατέβηκα σ΄ αυτό το γήπεδο και κατάλαβα ότι μου πάει και μπορώ να προσφέρω. Θέλει όμως να έχεις υπομονή, επιμονή και γερό στομάχι. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου κι έτσι πορεύομαι. Κι όπως στο ποδόσφαιρο χρειάζεται συναίνεση και συνεργασία για να πάει η ομάδα καλά, το ίδιο επιχειρώ και κάνω με την ομάδα του Δήμου.

 

«Συν Αθηνά και χείρα κίνει»

 

ΩτΦ: Όταν ένας δήμος έχει στη γεωγραφική περιφέρεια Μονές, όπως η Βαρνάκοβα, αλλά και ξωκλήσια με μοναδικά κειμήλια που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, δεν πρέπει να μεριμνά για τη διασφάλισή του, από όλους τους κινδύνους, όπως φωτιά, σεισμό, πλημμύρες και φυσικά κλοπές;

 

Ι.Φ.: Καταλαβαίνω την ερώτησή σας με αφορμή και την τελευταία φωτιά στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας.  Όλοι ξέρουμε το πολύ γνωστό αρχαίο ρητό που συχνά το αναφέρουμε  «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Να είστε βέβαιοι ότι ο Δήμος έκανε, κάνει  και παίρνει όσα μέτρα απαιτούνται προληπτικά και κατασταλτικά σε αυτά που αναφέρεστε. Όμως κακά τα ψέματα. Θα πρέπει ο καθένας το σπίτι του να το προσέχει και να παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα. Οι μοναχοί στα μοναστήρια τους, οι παπάδες και τα εκκλησιαστικά συμβούλια στις εκκλησιές  και τα ξωκλήσια τους και πάντα υπό την καθοδήγηση και την συνεργασία με την Μητρόπολη και τον Δήμο σε ότι του ζητηθεί. Επίσης και οι διάφοροι τοπικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με τον Δήμο. Αφού όταν υπάρχει καλή θέληση από όλους όλα τα προβλήματα λύνονται.

 

«Η παράταξή μας είναι υπόδειγμα λειτουργίας»

 

ΩτΦ:  Παρουσιάζονται μεγάλες παραφωνίες στην παράταξή σας. Που οφείλονται κατά την άποψή σας και αν αυτή η παράταξη πιστεύετε ότι μπορεί να παραμείνει ενωμένη στη μετά Καπεντζώνη εποχή;

 

Ι.Φ.: Καλή ερώτηση. Νομίζω ότι η παράταξή μας είναι υπόδειγμα λειτουργίας. Σε κάθε μας απόφαση υπάρχει διάλογος και κριτική και όταν χρειάζεται και διαφωνία. Αυτό σημαίνει, νομίζω, υγεία και δημοκρατία και όχι παραφωνία. Επειδή παρακολουθώ αρκετά χρόνια τα δημοτικά πράγματα μπορώ άφοβα να πω ότι ο δήμαρχος μας είναι από τους πιο καταξιωμένους σε όλη τη χώρα με βαθιά γνώση του αντικειμένου, ακούραστος, δημοκρατικός και δίκαιος. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του κι έχει να δώσει πολλά ακόμα. Άρα γιατί να μιλάμε για την μετά Καπεντζώνη εποχή;

 

ΩτΦ:  Είστε ο δήμος με τον πλέον γερασμένο στόλο οχημάτων και μηχανημάτων, που χρειάζεται να δαπανάτε τεράστια ποσά κάθε χρόνο σε επισκευές. Με αυτά τα χρήματα δεν θα είχατε αγοράσει νέο εξοπλισμό;

 

Ι.Φ.: Όπως λέει και ο σοφός λαός μας, όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο μουσαφίρης. Γνωρίζουμε κι εμείς ότι ο στόλος των αυτοκινήτων έχει γεράσει αλλά η αντιμετώπιση του θέματος δεν είναι τόσο απλή όσο μπορείς να το λες. Δηλαδή άντε πετάμε όλα τα παλιά και παίρνουμε καινούργια. Μπαίνουν προτεραιότητες στις κινήσεις. Όλα μετριούνται και κοστολογούνται και προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή.

 

«Η διασπορά των 75 χωριών κάνει τα πράγματα δύσκολα»

 

ΩτΦ:  Στις αρμοδιότητές σας έχετε την καθαριότητα. Πήρατε πολλά άτομα με την προκήρυξη 3Κ. Γιατί δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες και αναγκάζεστε να απευθύνεστε σε ιδιώτες;

 

Ι.Φ.: Το ξέρετε κι εσείς ότι ο Δήμος μας έχει πολλές – πολλές ιδιαιτερότητες που σε λίγους Δήμους συναντάμε. Αυτή η διασπορά των 75 χωριών και συνοικισμών της Δωρίδας σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές κάνουν και το έργο της καθαριότητας ακόμα πιο δύσκολο και σίγουρα όσα άτομα να έχεις στη διάθεσή σου πάλι το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν το βρίσκεις. Όμως πρέπει να πούμε ότι ο Δήμος σε γενικές γραμμές είναι αρκετά καθαρός.

 

«Δίνονται πραγματικές μάχες»

 
ΩτΦ: Ποια κατά την άποψή σας είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Δωρίδας και ποιες οι λύσεις τους;

 

Ι.Φ.: Πολλά είναι τα προβλήματα, τόσο μικρά όσο και μεγάλα, που πρέπει σε όλα να δίνεις λύσεις. Γιατί για έναν δημότη μεγάλο πρόβλημα μπορεί να είναι η σβησμένη λάμπα στη γειτονιά του ή το ότι δεν έχει σήμα να πιάσει κανάλια στην τηλεόραση, τα οποία βέβαια μπορεί να φαίνονται μικρά σε εμάς αλλά είναι σημαντικά για τον καθέναν που το ζει. Όμως τα πιο σημαντικά προβλήματα που η λύση τους δεν εξαρτάται μόνο  από το Δήμο είναι ο παραλίμνιος αγωγός, ο αναδασμός του Μόρνου, το ορεινό οδικό δίκτυο, το φράγμα της Τολοφώνας, ο παραλιακός αγωγός λυμάτων και άλλα. Για τη λύση αυτών απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και ο Δήμαρχος, με τη σύμφωνη γνώμη μας, δίνει πραγματικές μάχες προς κάθε κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

 

«Όλοι κρινόμαστε»

 

ΩτΦ: Πως κρίνετε το επίπεδο των μειοψηφικών παρατάξεων, ανά παράταξη;

 

Ι.Φ.: Σέβομαι όλους τους συναδέλφους μου στο δημοτικό συμβούλιο και με τους περισσότερους είμαστε φίλοι. Έχουμε καλή συνεργασία γενικά και η καλοπροαίρετη κριτική τους είναι χρήσιμη και απαραίτητη θα μπορούσα να πω για το Δήμο.  Λυπάμαι όμως που πολλές φορές  στο πνεύμα της αντιπολίτευσης καταφεύγουν στο λαϊκισμό. Δεν νομίζω όμως ότι κερδίζουν τίποτα μ΄ αυτό. Οι δημότες παρακολουθούν όλους μας και λίγο πολύ γνωρίζουν τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί και βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Όλοι κρινόμαστε.

 

ΩτΦ: Είστε ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση που έχετε ως Δημοτική Αρχή από την περιφέρεια και από τη συνεργασία σας μαζί τους;

 

Ι.Φ.: Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου τα τελευταία 6 χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία μας με την Περιφέρεια και με την προηγούμενη ηγεσία του Κώστα Μπακογιάννη και με την τωρινή του Φάνη Σπανού είναι άψογη. Σε ό,τι σχεδόν έχουμε ζητήσει η Περιφέρεια είναι δίπλα μας. Βέβαια κι εμείς είμαστε ρεαλιστές και δεν ζητάμε … λαγούς με πετραχήλια για να φαινόμαστε καλοί προς τα έξω και να χαϊδεύουμε τ΄ αυτιά του κόσμου.

 

«Δεν είναι θέμα ποσοστών»

 

ΩτΦ: Γιατί παραμένετε στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον έχει κατρακυλήσει σε ποσοστά και δεν υπάρχει προοπτική εξέλιξης; Πως βλέπετε την επόμενη μέρα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα;

 

Ι.Φ.: Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα σε μια δημοκρατική, σε μια Πασοκική οικογένεια. Με αυτές τις αρχές ζυμώθηκα στη πορεία μου. Αυτά είναι τα πιστεύω μου για τη ζωή όπως τα εκφράζει η σοσιαλδημοκρατία που λέτε. Άρα δεν έχουν σχέση για μένα τα μικρά και μεγάλα ποσοστά. Όταν κάτι πιστεύεις και σε εκφράζει μάχεσαι να το απλώσεις γιατί το θεωρείς δίκαιο και σωστό για την κοινωνία και για το αύριο των παιδιών μας. Ναι, νομίζω ότι οι αρχές της σοσιαλδημοκρατίας ήταν και θα είναι οι καλύτερες για την κοινωνία,  γι αυτό και σήμερα πολλές αντιγράφονται από την Κυβέρνηση  και άλλες προσπαθεί να τις καπηλευθεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Γι αυτό μην είστε τόσο σίγουρη ότι δεν υπάρχει προοπτική εξέλιξης για το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής.

 

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη νέων να στελεχώσουν τα σωματεία»

 

ΩτΦ: Ως ένας νέος άνθρωπος που ασχολείται με τον αθλητισμό, πως κρίνετε το επίπεδο σε σωματεία και υποδομές;

 

Ι.Φ.: Ναι είναι αλήθεια ότι μία από τις μεγάλες μου αγάπες είναι ο αθλητισμός και  ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Εμείς στο Δήμο μας θα μπορούσα να πω ότι έχουμε δημιουργήσει τις βασικές υποδομές που είναι οι αγωνιστικοί χώροι σε Λιδωρίκι, Μαλάματα, Τολοφώνα, Γλύφα αλλά και μικρότερα σε άλλα χωριά. Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη νέων να στελεχώσουν τα σωματεία. Γι αυτό και πάρα πολλά σωματεία, όχι μόνο στη Δωρίδα αλλά σε όλη τη Φωκίδα είναι ανενεργά. Έτσι δεν ζεσταίνουν και κάποιους παράγοντες, κάποιους πολίτες που έχουν το μεράκι και τη θέληση να ασχοληθούν πιο ενεργά με τη λειτουργία των σωματείων. Ο Δήμος, όπως σας είπα, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων του είναι δίπλα στα σωματεία μας. Πάντως εδώ στη Νοτιοδυτική Δωρίδα έχουμε τον Απόλλωνα Ευπαλίου Tihio Race – στον οποίο νεώτερος ήμουν και ποδοσφαιριστής του – και είναι ένα σωματείο υπόδειγμα λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα, αθλητικά, οργανωτικά, παιδαγωγικά, κοινωνικά. Δεν είναι τυχαίο που στη σεζόν που πέρασε στο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής που αγωνίστηκε κι έφτασε μέχρι την Κέρκυρα, τα Γιάννενα και την Κοζάνη ο Απόλλωνας εισέπραξε τα πιο κολακευτικά λόγια για το ήθος και την αξιοπρεπή αγωνιστικότητα. Υπάρχει ακόμα και το πανελλήνια και έξω από τα σύνορα γνωστό  Tihio Race που δραστηριοποιείται σε αγώνες δρόμου και ορειβασίες εδώ και 6 χρόνια.  Χάρη στον εμπνευστή και  δημιουργό του επιχειρηματία Θωμά Ρούμπα απλώνει συνεχώς τα φτερά του, αγκαλιάζει όχι μόνο τη Δωρίδα αλλά ολόκληρη τη Φωκίδα και εκατοντάδες είναι αυτοί που έρχονται στην περιοχή μας κάθε χρόνο και συμμετέχουν στα αγωνίσματά του.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…