Home Συνεντεύξεις-Άρθρα “Κάποιοι θέλουν να χύσουν αίμα αστυνομικών”
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 16 Μαρτίου, 2021

“Κάποιοι θέλουν να χύσουν αίμα αστυνομικών”

Αν και θεωρεί ότι η εικόνα του αστυνομικού που χτυπά το νεαρό στη Νέα Σμύρνη δεν κολακεύει την αστυνομία εντούτοις δίνει ελαφρυντικά στο συνάδελφο του τονίζοντας ότι από εσωτερική πληροφόρηση γνωρίζει ότι στην αρχή ο αστυνομικός πήγε νομότυπα και με όλους τους κανόνες να συλλάβει το νεαρό και όταν αυτός αντέδρασε ακολούθησε αυτό που είδαμε όλοι.

Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φωκίδας κ Χρήστο Ντελή ο οποίος επιπλέον με αφορμή το λιντσάρισμα του αστυνομικού , επίσης στη Νέα Σμύρνη,  θα τονίσει     ότι ήταν οργανωμένο σχέδιο με στόχο να  χυθεί αίμα αστυνομικών.

Όσο για το  γενικό  γραμματέα  της Ένωσης των Αστυνομικών Δυτικής Αττικής, Σπήλιο  Κρικέτο που   χαρακτήρισε το ξύλο ενάντια στο νεαρό στη Νέα Σμύρνη ως «Εικόνες αλητείας, όχι αστυνομίας» ο κ Ντελής θα τον αδειάσει πλήρως και αφού τον χαρακτηρίσει «καρεκλοκένταυρο» θα σημειώσει ότι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί «  Οφείλουν να ενώνουν και όχι να διχάζουν κάνοντας διακρίσεις μεταξύ των συναδέλφων μας»

Στο άλλο θέμα της επικαιρότητας, αυτό του κ Κουφοντίνα, ο αστυνομικός θα δηλώσει ότι η πολιτεία και η δικαιοσύνη είναι αρμόδιοι να κρίνουν τις διεκδικήσεις του ενώ όσο

 αφορά τους θεωρεί  ότι διαχρονικά

εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις, με απώτερο σκοπό τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον συναδέλφων του .

 

 

«Ήταν κακή εικόνα για την αστυνομία»

 

 Αυτό το διάστημα με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη – και όχι μόνο- η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται στην επικαιρότητα. Αλήθεια, εσείς ένας συνδικαλιστής με αγώνες υπέρ των συμφερόντων  του κλάδου σας πως  σχολιάζετε τις εικόνες που είδε όλη η Ελλάδα με τον αστυνομικό να χτυπά το νεαρό; Είναι αυτή η δουλειά της ΕΛΑΣ;

Αναμφίβολα αυτή  ήταν μια κακή εικόνα για την αστυνομία. Όμως θα πρέπει να σας πω ότι  το βίντεο που δόθηκε αρχικά στη δημοσιότητα  ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα κάποιων  δήθεν ιδεολόγων και συγκεκριμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης

Φυσικά και δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς  προϋπήρξε του επεισοδίου που είδαμε όλοι . Γνωρίζουμε  ‘όμως ότι στο άλλο  βίντεο που δεν  δόθηκε στη δημοσιότητα ο αστυνομικός απλά πήγε να τον συλλάβει με τον τρόπο που ορίζει ο κανονισμός αλλά ο νεαρός αρνήθηκε με τον τρόπο που είδαμε και στη συνέχεια προκλήθηκαν τα επεισόδια  από διάφορα περιθωριακά στοιχεία αλλά και από πολιτικούς χώρους που εκμεταλλεύτηκαν  με εμπρηστικό τρόπο το γεγονός με αποτελέσματα που τα είδαμε την επόμενη ημέρα.

 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εννοείς πράγματι εκμεταλλευτήκαν τα γεγονότα και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι θεμιτό να γίνεται αλλά με συγκεκριμένο τρόπο και χωρίς εντάσεις. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν θεωρείς ότι είναι στη δικαιοδοσία της αστυνομίας να δέρνει τους πολίτες;

 Θέλω να είμαι κάθετος σε αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν έχει κανείς το δικαίωμα να υπερβαίνει τα όρια του νόμου και για αυτό εξάλλου  ο συγκεκριμένος συνάδελφος μας τέθηκε σε διασημότητα και ερευνάται το σύννομο ή όχι των πράξεων του από τις αρμόδιες αρχές.

 

 Είδαμε και σε άλλα σημεία των Αθηνών αστυνομικούς να χτυπάνε ακόμη και παρκαρισμένα αυτοκίνητα . Τι απαντάτε;

 Είναι ψευδής  και προβοκατόρικη αυτή η είδηση . Εξάλλου,  έχει βγει και επίσημο δελτίο τύπου από την αστυνομία που διαψεύδει τη συγκεκριμένη είδηση , που θεωρώ βγήκε με στόχο να πλήξει την αξιοπιστία του σώματος.   

 

 Πάμε τώρα στο άλλο συνταρακτικό γεγονός των ημερών. Στο λιντσάρισμα του αστυνομικού από τους διαδηλωτές. Εικόνες καταδικαστέες από όλους. Το ερώτημα είναι αν θεωρείς ότι κάποιοι θέλησαν να χυθεί αίμα…

 Στόχος ήταν όχι μόνο ο συγκεκριμένος αστυνομικός αλλά γενικότερα ο  έλληνας αστυνομικός.  Θεωρώ ότι ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο από άτομα ανένταχτα στον κοινωνικό ιστό και τους δημοκρατικούς θεσμούς , μπορείς να τους αποκαλέσεις αναρχικούς, χούλιγκαν κλπ  με ξεκάθαρο στόχο να χυθεί αίμα αστυνομικών. Είναι καταδικαστέες αυτές οι ενέργειες τους και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε σε  αυτές τις  μειοψηφίες να διαταράσσουν την έννομη τάξη καταστρέφοντας τις ζωές και την  περιουσία των συμπολιτών μας και των συναδέλφων μου.

 

 Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης των Αστυνομικών Δυτικής Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος  χαρακτήρισε το ξύλο ενάντια στο νεαρό στη Νέα Σμύρνη ως «Εικόνες αλητείας, όχι αστυνομίας»  . Συμφωνείτε μαζί του; Πως το σχολιάζετε;

 Δυστυχώς, ορισμένοι καρεκλοκένταυροι συνδικαλιστές σε εισαγωγικά, εκπρόσωποι εργαζομένων αστυνομικών για μερικά λεπτά τηλεοπτικής δημοσιότητας και αυτοπροβολής προχωρούν  σε άστοχες δηλώσεις ξεχνώντας   το ρόλο με τον οποίον κλήθηκαν να σχολιάσουν τα γεγονότα. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να παραιτηθούν…. χθες και να αφήσουν αυτούς που νοιάζονται για τους συναδέλφους μας. Οφείλουν να ενώνουν και όχι να διχάζουν κάνοντας διακρίσεις μεταξύ των συναδέλφων μας.

 

 «….η νόμιμη βία των αστυνομικών μεταφράζεται ως νόμιμη άμυνα στις δολοφονικές επιθέσεις εναντίων τους από τους διάφορους μπαχαλάκηδες…»

 

 

 Υπάρχει η άποψη ότι η αστυνομία ενίοτε εργαλειοποιεί τη βία με στόχο να δώσει την πάσα σε πολιτικούς ώστε να αυξήσουν τα μέτρα καταστολής…..

   Θεωρώ ότι αυτή η άποψη είναι προβοκατόρικη .   Προβοκάτορες  δεν είμαστε εμείς αλλά όλοι   αυτοί που   λανσάρουν αυτήν την άποψη . Μακριά από την Ελληνική Αστυνομία αυτές οι πρακτικές

 

 Στις σχολές τις σας μαθαίνανε ακριβώς για τη βία;

 Διδασκόμαστε τρόπους  άμυνας, αυτοπροστασίας, περί  χρήσης όπλων κλπ .Έχει

τεράστια διαφορά σε σχέση με αυτό που διδάσκεται στο πεζοδρόμιο . Η πραγματικότητα είναι απείρως πιο σκληρή.

 

 Θα ήθελα να μου σχολιάσετε μια πρόσφατη δήλωση του υπουργού ΥΠΕΣ κ Βορίδη σύμφωνα με την οποία η αστυνομία είναι η μόνη που δικαιούται να ασκεί βία. Μίλησε για τη λεγόμενη «νόμιμη βία». Ποια είναι η θέση σας;

 Ο αστυνομικός ασκεί τις εξουσίες που του δίνει ο νόμος. Ασκεί τη νόμιμη άμυνα με τα μέσα που του δίνει η πολιτεία. Να σας το θέσω διαφορετικά. Για εμένα

 η νόμιμη βία των αστυνομικών μεταφράζεται ως νόμιμη άμυνα στις δολοφονικές επιθέσεις εναντίων τους από τους διάφορους μπαχαλάκηδες. Οι αστυνομικοί πολλές φορές καλούνται με νόμιμες ενέργειες να υπερασπιστούν τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς . Αν εννοεί αυτό ο κ Βορίδης συμφωνούμε απόλυτα.

 

 Το τελευταίο διάστημα οι αντιεξουσιαστές αλλά και ένα μέρος της αριστεράς εναντιώνεται στην κυβέρνηση για την υπόθεση Κουφοντίνα. Εσείς ως εκπρόσωπος των αστυνομικών έχετε άποψη;

 Για την ΕΛΑΣ  το θέμα του κ Κουφοντίνα τελείωσε πριν πολλά χρόνια και αρμόδια πλέον να απαντήσει είναι η ελληνική δικαιοσύνη και μόνο. 

Όσο αφορά τους αντιεξουσιαστές που αναφέρατε θεωρώ ότι διαχρονικά εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις, όπως και αυτήν τη στιγμή με απώτερο σκοπό τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον συναδέλφων μου. 

 

 Είστε υπέρ της καθολικής χρήσης των όπλων από τους έλληνες αστυνομικούς;΅

 Ο νόμος περί όπλων έχει αναθεωρηθεί πρόσφατα  , πλην όμως είμαστε ένοπλο σώμα και πολλές φόρες το χρησιμοποιούμε για αυτοάμυνα

 
Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η χρήση όπλου;

 Υπάρχει ένας νόμος από το 2003  που η χρήση επιτρέπεται κλιμακωτά   ως εξής:

Α.Εκφοβιστικός( στον αέρα)

β.  κατά πραγμάτων και αντικειμένων  

γ.  ακινητοποίησης όταν στοχεύεται  η πλήξη μη ζωτικών οργάνων και ιδίως των  ποδιών και  

δ. εξουδετέρωση    όταν ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί όπλο.

 

 

«Είμαστε συντεταγμένο σώμα και λειτουργούμε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους  του κράτους»

 

Στο παρελθόν έχετε κληθεί να υπερασπιστείτε, ακόμη και με τη βία.,  πολιτικές που θίγουν το εισόδημα και τα δικαιώματα των πολιτών  , όπως πχ την εποχή των μνημονίων  . Πως νιώθετε  όταν ασκείτε βία;

 Πρέπει να σας ξεκαθαρίσω ότι ήμασταν από τους πρώτους κλάδους που υπεστήκαμε μειώσεις . Διατρανώσαμε και εμείς  τις αντιρρήσεις μας απέναντι σε όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Δεν μας είναι ευχάριστες και βολικές τέτοιες καταστάσεις.  Είμαστε και εμείς κομμάτι της κοινωνίας Είμαστε συντεταγμένο σώμα και λειτουργούμε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους  του κράτους. Οι κυβερνήσεις όφειλαν και οφείλουν να λύνουν τα προβλήματα με το διάλογο.

 

 Τελικά τι είναι για εσένα Ελληνική Αστυνομία

 Είναι περισσότερο από ένα απλό επάγγελμα . Είναι ο θεματοφύλακας της ασφάλειας, της τάξης και της ηθικής και αποτελεί το θεμέλιο λίθο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αν δεν υπήρχε η Ελληνική Αστυνομίας προφανώς θα επικρατούσαν οι νόμοι της ζούγκλας. Και αυτό είναι κάτι που δεν θέλει κανένας.

  

Καταδικάζει τις δηλώσεις Γρηγοριαδη, Κυρίτση, Καφαντάρη και υπενθυμίζει ότι και ο πρωθυπουργός έμεινε στα λόγια

 

 

Είπατε ότι τα τελευταία γεγονότα τα υποκινούν και πολιτικοί χώροι εντός κοινοβουλίου. Τι εννοείτε;

Οι ευθύνες στοχοποιησης των ελλήνων αστυνομικών ανήκουν ξεκάθαρα στο πολιτικό σύστημα της χώρας και είναι διαχρονικές. Οι πολιτικοί εάν όντως μας συμπονούν πραγματικά όφειλαν και οφείλουν να καταδικάζουν τις πάμπολλες-  αμέτρητες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των συνάδελφων μου  και όχι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά με  δηλώσεις τους που πολώνουν την κατάσταση .

 

Τι ακριβώς εννοείτε;

Να σας θυμίσω τη δήλωση του βουλευτή του ΜεΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης που είπε «Στην πραγματικότητα οι άνδρες που αποτελούν την ομάδα ΔΡΑΣΗ στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι παρά ένα ασκέρι -και συγγνώμη για την έκφραση- παρακρατικών φασιστοειδών εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου και χούλιγκαν, γι’ αυτό άλλωστε και διαπληκτίζονται με άλλους χούλιγκαν»

Τι άλλο πιο ξεκάθαρα να πει ο άνθρωπος; 

Θεωρώ ξεκάθαρα ότι ο συγκεκριμένο βουλευτής   βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου . Τον καλώ δημόσιο να  ανακαλέσει . Αυτή η υβριστική  φρασεολογία απέναντι στον έλληνα αστυνομικό είναι ενδεικτική και για το δικό του ποιόν. Το ελάχιστο που ζητώ είναι από τον αρχηγό του να το θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας και αν είναι δυνατόν να τον παραιτήσει από τα έδρανα της βουλής.

Όμως δεν είναι ο μόνος.

Ενδεικτικά να αναφέρω επιπρόσθετα τη    δήλωση του τα  βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ Γιώργου Κυρίτση η οποία είναι κατάπτυστη και απολύτως καταδικαστέα. Ο κύριος αυτός δήλωσε ότι : «Αν δεν αποσυρθεί ο νόμος Κεραμέως θα γίνεται κάθε εβδομάδα της Νέας Σμύρνης» Τι ακριβώς εννοούσε; Μήπως τις δολοφονικές επιθέσεις ενάντια στους συνάδελφους μου.

Αλλά και η Χαρά Καφαντάρη , επίσης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Το δόγμα επιβολής βίας και αυταρχισμού έχει στόχο την τρομοκράτηση και τον αποπροσανατολισμό του κόσμου». Το θεωρώ ατόπημα, καταδικαστέα πλήρως τη δήλωσή της εφόσον η μόνη βία που είδαμε στη Νέα Σμύρνη ήταν η βία εναντίον των συναδέλφων.

Αλλά και συνολικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση   όταν μιλά για  καθεστώς «αστυνομοκρατίας»   και για υπέρμετρη χρήση βίας χρησιμοποιεί εμάς για να πετύχει τα σχέδια της

Αλλά και η  σημερινή κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ Μητσοτάκης αν και μας υποσχέθηκαν πολλά όλα έμειναν στα λόγια και μείνανε  στα  ευχαριστήρια μηνύματα sms που μας απέστειλαν


Έχετε δηλ παράπονο από όλους…

. Ξεχνούν όλοι τους πως όταν γινόταν η συμφωνία των Πρεσπών η παρουσία του Έλληνα Αστυνομικού στις διαδηλώσεις ήταν «κόκκινο πανί» για τους σημερινούς κυβερνώντες, όπως τώρα είναι στις ανάλογες διαδηλώσεις για τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων. Φτάνει πιά . Μην παίζετε άλλα παιχνίδια στις πλάτες μας για μικροπολιτικούς λόγους.

 

«Να φροντίσουν για ένα δίκαιο μισθολόγιο και όχι το σημερινό φτωχολόγιο»

 

Αν και όπως μας περιγράφετε η ζωή σας είναι καθημερινά σε κίνδυνο εντούτοις σύμφωνα και με την τελευταία ανακοίνωσή σας η πολιτεία αρνείται να σας εντάξει στα βαρέα και ανθυγιεινά ενώ ο μισθός σας παραμένει πενιχρός. Τι έχετε να πείτε επ αυτών;

Όλα τα κόμματα που έχουν ασκήσει εξουσία γνωρίζουν τα αιτήματά μας και για ακατανόητους λόγους , μιας και έχουμε εξέλθει από τα μνημόνια., δεν μας τα ικανοποιούν.Συγκεκριμένα,  η πολιτεία όφειλε χθες να χαρακτηρίσει το επάγγελμά μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό , να φροντίσει για ένα δίκαιο και αξιοπρεπές μισθολόγιο και όχι το σημερινό φτωχολόγιο  .

 
Πόσος είναι ο μισθός ενός πρωτοδιοριζόμενου αστυνομικού;

Ένας αστυνομικός που υπηρετεί στην Αθήνα, στην ομάδα «ΔΙΑΣ» για παράδειγμα ,  με τα σαββατοκύριακα και τα νυχτερινά μαζί μόλις και μετά βίας φτάνει στα 900 ευρώ το μήνα. Και έχει να αντιμετωπίσει τόσους κινδύνους…….

 
Ερώτηση: Τις σας έχει πει ο βουλευτής Φωκίδας;

Απάντηση: Από πριν ακόμη αναλάβει η ΝΔ την κυβέρνηση και πριν ο ίδιος ορκιστεί βουλευτής του έχουμε μεταφέρει τις απόψεις μας και τα αιτήματά μας. Αν και έχει δείξει κατανόηση και μας είπε ότι θα σταθεί αρωγός είμαστε ακόμη στην αναμονή , χωρίς απτρά αποτελέσματα.

« Ο Δένδιας μείωσε το προσωπικό ο ΣΥΡΙΖΑ συρρίκνωσε τις υπηρεσίες»

 

Ας περάσουμε στην Α.Δ. Φωκίδας.  Η διαπίστωση που κατά καιρούς μας μεταφέρουν συνάδελφοί σας είναι ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και ότι ενίοτε δεν μπορούν να βγουν ούτε οι απαραίτητες περιπολίες. Ποια είναι η αλήθεια;

 Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή οι κενές οργανικές θέσεις , μαζί με τους αποσπασμένους εκτός Φωκίδας,  είναι σε μόνιμη βάση περίπου 40 . Δηλαδή δουλεύουμε με περίπου 40 αστυνομικούς λιγότερους.

Εδώ οφείλουμε να  ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα τονίζοντας ότι  το νέο οργανόγραμμα που επέφερε τη μείωση του προσωπικού ψηφίστηκε επί υπουργίας Δένδια ενώ επί  ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε η συρρίκνωση των υπηρεσιών με τη μετατροπή πολλών Αστυνομικών Τμημάτων  σε Αστυνομικούς Σταθμούς Άποψή μας είναι ότι οι σημερινές  ανάγκες   απαιτούν γενναίες αποφάσεις με ενίσχυση της αστυνομίας σε προσωπικό και ταυτόχρονα αποδέσμευση από κάθε πάρεργο ξένο προς την υπηρεσία μας  (μεταγωγές κρατουμένων, επιδόσεις δικογράφων, πανεπιστημιακή αστυνομία , γήπεδα και  κορονοϊός κλπ)

 

 «Δεν θεωρώ απαραίτητη την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας»

 

Πρόσφατα ψηφίστηκε από την κυβέρνηση η δημιουργία αστυνομικού σώματος για τα πανεπιστήμια. Ποια είναι η δικιά σας άποψη;

Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταργηθεί και πλέον το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια  όταν υπάρχουν έκνομες ενέργειες.

Εμείς δεν θεωρούμε απαραίτητη τη δημιουργία μιας νέας αστυνομίας , που ειδικά στην Άμφισσα είναι αχρείαστη. Για εμάς προτεραιότητα έχει η ενίσχυση με προσωπικό της αστυνομίας , ειδικά σε περιοχές όπως η Φωκίδα που έχουμε τόσες ελλείψεις, όπως είπαμε και πιο πριν.

 

 Γιατί αντιδράτε  στο  γεγονός ότι κάνετε ελέγχους για την τήρηση της νομιμότ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…