Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Να κηρυχθεί δυσπρόσιτη και άγονη»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 19 Φεβρουαρίου, 2020

«Να κηρυχθεί δυσπρόσιτη και άγονη»

 Ο Δημοτικός Σύμβουλος των Πολιτών στο Προσκήνιο Νίκος Σταντζούρης με το «καυστικό» χιούμορ που κρύβει συμπυκνωμένες αλήθειες, μιλάει στην ΩτΦ για το δήμο Δελφών, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα υπέρογκα χρέη και τις ευθύνες που δεν έχουν αποδοθεί.

Ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αισιοδοξεί για τη νικηφόρα πορεία του, ενώ σχολιάζει και τη συνεργασία του κ. Χρήστους Τσαμαντάνη με το Δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή. 

Επιπλέον μιλάει για τον αγώνα που δίνει, μαζί με άλλους συμπολίτες μας για να δημιουργηθεί τμήμα Πλοιάρχων και Μηχανικών εμπορικού ναυτικού στο ΕΠΑΛ.

 

 Που εστιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα της νέα Δημοτικής Αρχής;

 

Είναι πολύ νωρίς ακόμη να εξαχθούν συμπεράσματα. Πρέπει να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στη νέα Δημοτική Αρχή, ώστε να δείξει τι μπορεί να κάνει, λαμβανομένου υπόψη των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από το παρελθόν, με συνυπαιτιότητα μελών της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Θεωρώ ότι βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα είναι η καθαριότητα, οι σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις, η κοινωνική πολιτική, η τουριστική προβολή και γενικά ο Δήμος να στραφεί σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση. Ο τόπος χρειάζεται κίνητρα για να κρατήσει τα παιδιά του εδώ. Προσωπικά θεωρώ ότι σε όλη τη Φωκίδα πρέπει να δοθούν κίνητρα,  ίσως πρέπει  ο  νομός όλος να θεωρηθεί «δυσπρόσιτος». Χρειάζεται να υπαχθεί σε ειδικό καθεστώς, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανεργία και εσωτερική μετανάστευση.

 

Ποιο πρόσωπο θεωρείτε υπεύθυνο για την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου;

 

Η ερώτηση που μου κάνετε κα Γιαννούλη έχει μια πολύ απλή απάντηση, θα πάρετε τους ισολογισμούς των οκτώ καποδιστριακών δήμων ανά έτος και στη συνέχεια του Καλλικρατικού και θα διαπιστώσετε που δημιουργήθηκαν τα χρέη.  Πάντως, τα τελευταία οκτώ χρόνια που ασχολούμαι με τα αυτοδιοικητικά,  κοινή πεποίθηση δική μου και των συνδημοτών μου είναι πως τα χρέη που συσσωρεύτηκαν στον Καλλικρατικό δήμο δημιουργήθηκαν από τις Δημοτικές περιόδους Φουσέκη στο μεγαλύτερο μέρος τους.   

 

Στα επιμέρους ζητήματα, πλατεία Θεάτρου, ισολογισμοί και σχέση δήμου ΕΥΔΑΠ αλλά και τον πρόσφατο προϋπολογισμό, ποια είναι η άποψή σας;

 

Πλατεία Θεάτρου: Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που είχαμε αναδείξει ως παράταξη και «δικαιωθήκαμε» όπως φάνηκε από την τραγική κατάληξή της. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Επαφίεται στη συνείδηση και την ενεργή συμμετοχή τώρα της αυτοδιοίκησης να αναδείξει και να αποδώσει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες εκεί που ανήκουν. Ο σημερινός Δήμαρχος κ. Ταγκαλής την επίμαχη περίοδο ήταν πολιτικός προϊστάμενος της Πολεοδομίας και έπρεπε να έχει δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Δημιουργείται και μια απορία, επειδή έχουν προκύψει απαιτήσεις των κληρονόμων Παπαθανασίου από το δήμο περί του 1.000.000 ευρώ , αλλά και τους περίοικους 1.500.000 ευρώ, αναρωτιέμαι αν ο εν λόγω Δήμαρχος κατείχε προσωπική περιουσία πέριξ της πλατείας Θεάτρου,  θα αντιμετώπιζε με την ίδια ελαφρότητα το θέμα. Η παράταξή μας έχει ήδη προσφύγει στον κ. Εισαγγελέα. Καλό είναι πάντως να μην επαναπαύεται κανείς από όσους συνέπραξαν για το αποτέλεσμα και να μην κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου κρυπτόμενοι πίσω από την ασφάλεια της παραγραφής και θα καταλάβετε μελλοντικά γιατί! Πάντως να γνωρίζεται ότι το σκάνδαλο της πλατείας θεάτρου θα είναι παρωνυχίδα στο σκάνδαλο των Τουμπανάριων  και της απευκταίας  αστικής αποζημίωσης 17.000.000 ευρώ  από τον Δήμο Δελφών για τις εγκληματικές παραλήψεις αυτοδιοικητικών και διοικητικών υπαλλήλων της τότε εποχής. 

Επίσης,  μου δίνετε την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι η παράταξή μας, Πολίτες στο Προσκήνιο, έχει ζητήσει όλες τις αμφισβητούμενες περιοχές σε όλες τις δημοτικές ενότητες, για να αποτρέψει την επανάληψη αμφισβήτησης δημοτικών εκτάσεων και ακινήτων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει ήδη σε πολλά σημεία  στο Γαλαξίδι.

Ισολογισμοί: Στα χέρια μας έχουμε ισολογισμούς έως το 2013. Από εκεί και μετά χάος. Αναμένουμε τις αλήθειες που κρύβουν!

ΕΥΔΑΠ: Είχα ρωτήσει τον προηγούμενο δήμαρχο κ. Παναγιωτόπουλο πως είχε προκύψει το δυσθεώρατο χρέος  των 33 εκ ευρώ που κληρονόμησε απ την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ.Φουσέκη, όταν ο κάθε δημότης γνώριζε καλά ότι πλήρωνε τα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης. Η ΔΕΥΑ που έστησε ο Δήμος, δεν προικοδοτήθηκε με τα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ. Εμείς προτείνουμε ενιαίο πάγιο σε όλο το δήμο, καθώς τα κόστη είναι ενιαία και το ταμείο κοινό. Όσο για τη

ΔΕΥΑ: μπορώ να πω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει viral οι αναρτήσεις του συναδέλφου και προέδρου της επιχείρησης κ. Σωτηρόπουλου, στον οποίο θα συνιστούσα το «πράττεσθαι» από το «φαίνεσθαι».

Επίσης, θα ήθελα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το χρόνιο πρόβλημα του βιολογικού Γαλαξιδίου το οποίο πιστεύω και ελπίζω να μπει σε απόλυτη προτεραιότητα.

Ακόμη ένα θέμα που μας απασχολεί είναι οι υπέρογκοι λογαριασμοί στο Γαλαξίδι σε ιδιώτες που για παράδειγμα πλήρωναν τα πάγια και έλαβαν απαιτήσεις από 800-1500 ευρώ.

Προϋπολογισμός: Προσωπικά περίμενα μειώσεις στα δημοτικά τέλη, ενόψει της αύξησης των αντικειμενικών αξιών που αναμένεται οσονούπω. Ήταν ένας προϋπολογισμός ανάγκης μόνο και μόνο για τους επισπεύδοντες και τους προμηθευτές του δήμου που περιμένουν να πληρωθούν.

 

 

«Το ταμείο είναι κοινό»

 

 

Ένα σχόλιο σχετικά με την παράταξη του Δημάρχου. Πιστεύετε ότι είναι ανεξάρτητη πραγματικά;

 

Καθόλου. Φυσικά και δεν είναι ανεξάρτητη. Είναι δεσμευμένη πολιτικά και κομματικά σε μηχανισμούς που εδώ και χρόνια διαφεντεύουν την τύχη του τόπου μας. Εγώ προσωπικά δεν παρασύρομαι από τις φατρίες και τα συμφέροντά τους. Στην πραγματικότητα  υποκύπτουν στις ίδιες εντολές, γιατί το ταμείο εντέλει είναι κοινό.

 

Αν προεκλογικά είχατε συζητήσει με την παράταξη Παναγιωτόπουλου, ως Πολίτες στο Προσκήνιο;

 

Από όσο γνωρίζω η παράταξή μας δεν είχε καμιά επαφή με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Εγώ εξέφρασα κάποια στιγμή, χωρίς κανένα αντάλλαγμα την πρόθεσή μου να στηρίξω μια παράταξη που θεωρούσα έντιμη, άσχετα με τις ικανότητες τους. Αυτό αφορούσε το Β γύρο των εκλογών. Η παράταξη μου  ήταν αντίθετη στη δική μου πρόθεση.

 

«Καλύτερα οικονομικός μετανάστης»

 

Την άποψή σας για την συνεργασία του πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστου Τσαμαντάνη με την παράταξη του κ. Ταγκαλή, την οποία εσείς χαρακτηρίσατε κομματική, αν και δηλώνει ανεξάρτητη.

 

Επειδή θα δημιουργήσει πολλά σχόλια η δήλωσή μου και συνάμα τσουνάμι αντιδράσεων και επειδή έχω μάθει στη ζωή μου να είμαι ευθύς σε όσα πράττω και λέω και όχι ανακόλουθος, θα έλεγα ότι η συνεργασία αυτή του φίλου, συναγωνιστή και συντρόφου Χρήστου, κατ’ εμέ είναι λάθος.  Με έχει μάθει η ζωή, «δυο πόδια σε δυο βάρκες να μην πατάνε». Προσωπικά, αν αυτή η θέση μου ήταν απαραίτητη, θα είχα παραιτηθεί από όλα τα  πολιτικά αξιώματα. Ξεκάθαρα θα σας πω ότι αν είχα θέμα επιβίωσης, θα προτιμούσα να γίνω οικονομικός μετανάστης,  παρά να ενταχθώ σε ένα μηχανισμό που είναι αντίθετος στα πολιτικά και ιδεολογικά μου πιστεύω.

 

 

«Ενωτική και νικηφόρα η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς το συνέδριο»

 

 

Τα κομματικά όργανα τοπικά και κεντρικά έπρεπε  να «ευλογήσουν» και αν ανεχθούν αυτή τη συνεργασία;

 

Να σας κάνω γνωστό ότι είμαι μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Φωκίδας, εδώ και δυο μήνες και από ότι ξέρω δεν έχει τεθεί θέμα στα όργανα και γενικά δεν τίθενται θέματα που αφορούν τις επαγγελματικές δραστηριότητες των μελών. Όπως και να έχει εμείς συνεχίζουμε ενωτικά και δημοκρατικά με τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας να αλλάξουμε και να δημιουργήσουμε ένα προοδευτικό χώρο ανεξάρτητο και αδέσμευτο από ντόπια και ξένα συμφέροντα. Το κόμμα είναι σε μια διαδικασία διεύρυνσης, ως προς τον κεντροαριστερό χώρο και θεωρώ ότι θα τεθούν βασικά ζητήματα στο προσεχές συνέδριο, αναφορικά με την ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Αισιοδοξώ ότι μέσα σε όλη αυτή την ώσμωση, θα νικήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις. Αν θέλετε σας κάνω και μια πρόβλεψη. Επειδή έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν  αμφίρροπες δυνάμεις στο ΚΙΝΑΛ, θεωρώ πως ένα μεγάλο κομμάτι, κυρίως αυτό που έχει ιδεολογικές αντιθέσεις με τη συντηρητική παράταξη,  θα συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, διότι στην πραγματικότητα εδώ ανήκουν ιδεολογικά.

Επίσης θα ήθελα να ξεκαθαρίσω και το λόγο που συντάχθηκα με το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όπως είχα δηλώσει στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί προ των Βουλευτικών Εκλογών, ενώπιον της κ. Κατερίνας Παπανάτσιου,  δεν ανέχομαι αυτοί που μας οδήγησαν  στη  φτώχεια και τη χρεοκοπία,  αυτοί που καταλήστεψαν το δημόσιο χρήμα, αυτοί που δημιούργησαν στρατιές ανέργων επιστημόνων και εργατών και αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες, αυτοί που ευθύνονται  για τις χιλιάδες  αυτοκτονίες συμπολιτών μας , αυτοί που στέρησαν την ελπίδα και  το χαμόγελο στα νέα παιδιά, αυτοί που με τις εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών,  ΔΕΝ  επιτρέπεται να προβάλλονται ως εθνοσωτήρες και δεν δικαιούνται την εμπιστοσύνη μας.

 Δεν μπορεί η χώρα να παραδίδεται στο νεποτισμό, την μιντιοκρατία και τους διεφθαρμένους επιχειρηματικούς ομίλους, ούτε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να παρουσιάζεται ως πολιτικός από παρθενογένεση.  Έχει παρελθόν και είναι γνωστό σε όλους.

 

Ασπάζεστε την άποψη ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας;

 

Φυσικά και το πιστεύω και όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ κα Γιαννούλη, κεφάλαιο για όλη την Ελλάδα.  Νομίζω ότι είναι κοινή πεποίθηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, ασχέτως των κατευθυνόμενων και τον καλά πληρωμένων δημοσκοπήσεων του διεφθαρμένου μιντιακού συστήματος.  Αν και δεν είμαι προσωπολάτρης,  ούτε και ιδεολογικά δέχομαι την «ενός ανδρός αρχή»,  πιστεύω καθαρά  ότι έχει τα εχέγγυα και τις δυνατότητες μιας σωστής και έντιμης διακυβέρνησης της χώρας σε χρόνους δύσκολους για την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις.

 

 

«Η πρόταση για τμήμα εμποροπλοιάρχων είναι ήδη στο υπουργείο»

 

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ έχετε ζητήσει τμήμα εμποροπλοιάρχων, ενώ και το κτίριο έχει σοβαρότατα προβλήματα.

 

Θα σας θυμίσω ότι εδώ και ενάμισι χρόνο και ως αυτοδιοικητικός, όχι ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ζήτησα από το Δημοτικό Συμβούλιο και έλαβα τη σύμφωνη γνώμη του για την λειτουργία τμήματος πλοιάρχων και μηχανικών εμπορικού ναυτικού στο ΕΠΑΛ. Σε δεύτερη φάση επανήλθα με την πρόταση του κ. Τάσου Ταμπίτσικα και τις υπογραφές 500 περίπου συνδημοτών μας.  Κατόπιν συνεννόησης με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλωνάρη, τον Διευθυντή του σχολείου κ. Αναγνωστόπουλο,  ήδη έχει διαβιβαστεί η πρότασή μας στο υπουργείο παιδείας και αναμένεται η έγκριση του τμήματος. Επειδή το εγχείρημα απαιτεί τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων σπουδαστών, αλλά και τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό ήδη εργαζόμαστε να φέρουμε σε πέρας αυτό το εγχείρημα που θεωρούμε ότι συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου μας και τον προσανατολισμό των νέων στο επάγγελμα.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας και την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω τις απόψεις μου μέσω του εντύπου σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τι είναι το περίφημο Ασιατικό Handicap και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε ενόψει Euro 2024

Καθώς μετράμε τις εβδομάδες και τις ημέρες για την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδ…