Home Συνεντεύξεις-Άρθρα όραμά μου το Γαλαξίδι των 4 εποχών και των 5 αστέρων»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 31 Ιανουαρίου, 2020

όραμά μου το Γαλαξίδι των 4 εποχών και των 5 αστέρων»

 Η απέραντη αγάπη του για το Γαλαξίδι και το όραμά του να συμβάλει στην επίλυση ζωτικών του προβλημάτων ήταν οι αποφασιστικοί παράγοντες  που    τον  ώθησαν να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά, πάντα μέσα από  τις τάξεις του  Τοπικού  Συμβούλιου.

Ο λόγος για τον Σπύρο Μπαρλιακό που  εκλέχτηκε  για πρώτη φορά  τοπικός σύμβουλος το  2011  , με πρόεδρο  τον Γιώργο το Νάκο , και έκτοτε εκλέγεται συνεχώς με αποκορύφωμα τις τελευταίες εκλογές που κατέλαβε πανηγυρικά τη θέση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου.

Ο κ. Σπύρος, όπως αρέσκεται να τον φωνάζουν,  συνεχίζοντας την τοπική παράδοση ,  αρχικά φοίτησε στην  Ναυτική Σχολή  υπήρχε στην  περιοχή   και με την αποφοίτησή του το 1978 μπάρκαρε για πολλά χρόνια σε βαπόρια που διέσχιζαν  τους ωκεανούς και τις θάλασσες όλης  της γης. Γύρισε   όλη την υφήλιο πιάνοντας λιμάνια και γνωρίζοντας ανθρώπους  και πολιτισμούς που εμείς οι υπόλοιποι  μόνο μέσα από τα βιβλία και τις διηγήσεις αυτών των ανθρώπων μπορούμε  απλά να πάρουμε μια γεύση.

Έφτασε  μέχρι το βαθμό του υποπλοίαρχου και τα τελευταία χρόνια γύρισε στην πατρίδα του δουλεύοντας στην Ιτέα μέχρι τη συνταξιοδότηση του.

 

Η αρχική ενασχόληση με τα κοινά

 

Το μικρόβιο της πολιτικής και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο το είχε πάντα μέσα του . Πολιτικοποιημένος από μικρός με τις αξίες της φιλελεύθερης ιδεολογίας αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή του δεν άργησε να ανακατευτεί με τα κοινά. Ήταν το 2011 και για πρώτη φορά βάζει υποψηφιότητα για τοπικός σύμβουλος Γαλαξιδίου. Εκλέγεται πανηγυρικά μαζί με τον κ Μαρκεζίνη και τον κ Νάκο .

«ήμασταν ένα τρίδυμο φωτιά. Ο ένας έφτυνε και ο άλλος κατάπινε και αυτό κυρίως οφειλόταν στην εμπειρία του Γιώργου του Νάκου αλλά και στη θέληση για προσφορά όλων μας . Εκείνο το Τοπικό προσέφερε πολλά στην τοπική μας κοινωνία» θα πει χαρακτηριστικά για να τονίσει ότι από τότε εκλέγεται συνεχώς με αποκορύφωμα στις τελευταίες εκλογές που «με ψήφισαν οι 3 στους 4 συμπολίτες μου»

Όσο για το σημερινό του ψηφοδέλτιο θα τονίσει με έμφαση ότι είναι εντελώς ανεξάρτητο και μοναδικός του γνώμονας είναι το καλό του Γαλαξιδιού.

«Στο ψηφοδέλτιο μας ήταν  από όλα τα κόμματα, από  δεξιούς μέχρι αριστερούς. Πριν τις εκλογές καλέσαμε όλους  τους υποψήφιους δημάρχους και τους ζητήσαμε να σταθούν στο πλευρό του Γαλαξιδίου. Πράγματι, ήρθαν όλοι και δεσμεύτηκαν για τα βασικά. Αυτό για εμάς ήταν πολύ σημαντικό γιατί όλοι πλέον ήξεραν από πρώτο χέρι τα υπαρκτά μας προβλήματα καθώς και τις λύσεις που εμείς προτείναμε», θα τονίσει χαρακτηριστικά

 

Τα προβλήματα της  καθημερινότητας

 

Όπως θα μας ξεκαθαρίσει με έμφαση το τοπικό συμβούλιο δεν έχει εκλεγεί για να παραμένει αμέτοχο περιμένοντας μόνο το Δήμο να επιλύσει τα βασικά προβλήματα  αλλά έχει λόγο τόσο για αυτά  όσο και για τις αναπτυξιακές πολιτικές που έχει ανάγκη η περιοχή.

 

Σε ότι αφορά τα προβλήματα καθημερινότητας μας ξεκαθάρισε ότι είναι:

 

1.Η Καθαριότητα.

Πλέον θεωρεί ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εργολάβου η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και η αποκομιδή γίνεται 3-4 φορές την εβδομάδα. Ιδιαίτερη συμβολή στη γενικότερη εικόνα του Γαλαξιδίου έχουν οι δύο μόνιμοι εργαζόμενοι που απασχολούνται με το σκούπισμα και τα κλαδέματα εκεί που υπάρχει ανάγκη.

« Πλέον η εικόνα του Γαλαξιδίου είναι πολύ καλή. Έχουμε άψογη συνεργασία με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ Χάρη Αγαπητό ο οποίος όταν χρειάζεται βρίσκεται στο πλευρό μας» , θα μας ξεκαθαρίσει

 

2.Βιολογικός

Μεγάλη πληγή για το Γαλαξίδι η οποία ελπίζει να κλείσει μέχρι το καλοκαίρι.

Όπως θα μας εξηγήσει «μικροπροβλήματα είχε ήδη από το 2011 αλλά μέχρι το 2013-14 λειτουργούσε σχεδόν ικανοποιητικά . Το πρόβλημα κορυφώθηκε τα επόμενα χρόνια. Προσπάθησαν να φέρουν μια λύση   με τον έμπειρο εργολάβο κ Παπαθωμά από τη Λιβαδειά αλλά  δεν κατάφεραν να βρουν μόνιμη και βιώσιμη λύση με αποτέλεσμα σήμερα ο βιολογικός να υπολειτουργεί».

Τα ουσιαστικά προβλήματα του βιολογικού είναι δύο :

Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα φρεάτια στην παραλία δεν είναι στεγανά και μπάζουν θαλασσινό νερό με αποτέλεσμα να δουλεύουν συνεχώς οι αντλίες και έτσι να καταπονείται και να μην αποδίσει όπως πρέπει. 

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι μύκητες για να επεξεργαστούν τις ακαθαρσίες με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η δυσοσμία που κατά καιρούς λειτουργεί απωθητικά για τους επισκέπτες του καλοκαιριού.

Για να επισκευστεί ο βιολογικός θα χρειαστεί ένα κονδύλι της τάξης των 150.000 ευρώ με το κόστος να επιμερίζεται στα τρία : Ένα μέρος η Δ.Κ. από τις ΑΠΕ, ένα μέρος ο Δήμος και το άλλο η ΔΕΥΑ

«Έχω εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της ΔΕΥΑ κ. Σωτηρόπουλο ο οποίος δείχνει να το έχει πάρει πολύ ζεστά και μου έχει υποσχεθεί ότι θα λύσει το πρόβλημα. Τα έργα θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις Αποκριές και θα χρειαστεί να κλείσει όλη η παραλία προκειμένου να σκαφτεί και να επισκευαστούν  όλα τα φρεάτια. Θα επιδιώξουμε να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μέχρι το Πάσχα. Αν παρόλα αυτά δεν τελειώσουν τότε θα κάνουμε το δευτερο μέρος αμέσως μετά το καλοκαίρι» θα μας ξεκαθαρίσει

 

3.Νερό

Το πρόβλημα του Γαλαξιδίου είναι ότι δεν του είναι αρκετή η ποσότητα του νερού που φτάνει από την Άμφισσα. Σύμφωνα με τον κ Μπαρλιακό το πρόβλημα άρχισε το 2016 , όχι επειδή μειώθηκε η ποσότητα  νερού που φτάνει στην περιοχή από την Άμφισσα αλλά επειδή αυξήθηκε η κατανάλωση .

«Η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται από το νεκροταφείο και μετά και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει για να βρούμε τις αιτίες. Υποψίες έχουμε για πολλά. Όμως εδώ χρειάζονται και αποδείξεις» θα μας πει αρχικά για το πρόβλημα ενώ θα συνεχίσει τονίζοντας ότι :

«το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά όταν θα γίνει το ταχυδιυλιστήριο  στη Δεσφίνα που έχει τάξει η ΕΥΔΑΠ. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες , το καλοκαίρι του 2021 σύμφωνα με το πρόγραμμα, τότε αρχικά θα καλυφθούν οι ανάγκες της Ιτέας . Αυτό  θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ποσότητα νερού που θα μας φτάνει από την Άμφισσα αφού δεν θα τραβά από εκεί η Ιτέα»

Σε ότι αφορά το πρόβλημα με τις αμιαντοσωλήνες αφού αρχικά θα μας τονίσει ότι δεν υπάρχουν εντός του αστικού οικισμού παρά μόνο στη διαδρομή Άμφισσας –Γαλαξιδίου θα το συνδέσει με το Διαγώνιο λέγοντας ότι στη μελέτη του δρόμου συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή των αμιαντοσωλήνων

 

Οι διεκδικήσεις υποδομής

 

«όραμά μου είναι να κάνω το Γαλαξίδι των τεσσάρων εποχών και των 5 αστέρων», θα ξεκινήσει τη συζήτηση σχετικά με τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η περιοχή για να μας τονίσει ότι ψηλά στην ατζέντα του είναι η διαμόρφωση της παραλίας του Προφήτη Ηλία.

«Όταν έφτιαχνα το συνδυασμό και σκεπτόμουν το πρόγραμμα είχα από κοντά την κα Τίνα Ανδρεάδη η οποία με βοήθησε με τη μελέτη της παραλίας του Προφήτη Ηλία . Στόχος μας είναι να γίνει μια πολύ καλή παραλία που θα γίνει πόλος έλξης για τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή.» θα μας πει για να ξεκαθαρίσει ότι το έργο είναι κολοσσιαίο, κοστίζει περίπου 2.000.000 ευρώ και το επόμενο διάστημα μαζί με τη Δημοτική Αρχή θα επισκεφτούν τον αντιπεριφερειάρχη κ Δελμούζο και τον περιφερειάρχη κ Σπανό προκειμένου να του θέσουν το ζήτημα

 

Ένα άλλο ζήτημα που ήδη έχει δρομολογηθεί είναι αυτό της αγοράς οικοπέδου στην έξοδο του Γαλαξιδίου για Ναύπακτο προκειμένου να αξιοποιηθεί ως παρκινγκ.Το μέρος ήδη έχει βρεθεί, είναι περίπου 5.5 στρέμματα και το κόστος θα καλυφθεί αποκλειστικά από τη Δ.Κ. , με τα χρήματα από τις ΑΠΕ . Για το έργο είναι ενήμερος και σύμφωνος ο κ Ταγκαλής και το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Μάλιστα, ο κ Μπαρλιακός θα μας ξεκαθαρίσει ότι μόλις λυθεί το πρόβλημα με το πάρκιγκ ήδη έχει αποφασίσει το καλοκαίρι να κλείνει η παραλιακή οδός από τις 6 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα  σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί η περιοχή και να αυξηθεί η ροή τουριστών που απεχθάνονται – και ορθά- να κάθονται στην παραλία για ουζάκι και καφέ  και την ίδια στιγμή να περνούν από δίπλα τα διάφορα οχήματα χαλώντας την αρμονία της περιοχής

 

Η περίφημη σπηλιά δεν θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα του κ Μπαρλιακού ο οποίος θα μας τονίσει ότι στόχος του είναι να γίνει επισκέψιμη μέσα από τη δημιουργία ενός Μουσείου που θα έχει να κάνει με τις σπηλιές της Ελλάδας.

“Θα μπουν διάφορες φώτο άλλων σπήλαιων και ταυτόχρονα θα προβάλλονται διάφορα slides με το ίδιο περιεχόμενο. Θα μπορούσε ακόμη και να προσελκύσει συνέδρια” θα μας τονίσει με έμφαση

 

Ένα άλλο έργο που θεωρεί απαραίτητο να γίνει είναι αυτό του γηπέδου ποδοσφαίρου  το οποίο όπως ισχυρίζεται ήδη έχει ενταχθεί στο Leader και αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά το Πάσχα.

 

Σε ότι αφορά το Παρθεναγωγείο τονίζει ότι υπήρχε πρόβλημα με τις μελέτες και ελπίζει οι εργασίες να ξεκινήσουν μέχρι το Πάσχα.

«Υπάρχει πρόβλημα με τη μελέτη. Δεν ήταν σωστά τα μέτρα στα παράθυρα και τις στέγες και αλλού  . Όλα πήγαν από την αρχή. Η χρηματοδότηση είναι περίπου 60.000 ευρω ( 30.000 ευρώ από την περιφέρεια και 30.000 ευρώ από το Δήμο) .Όμως τα χρήματα αυτα δεν θα φτάσουν και μας έχει υποσχεθεί ότι όσα λείψουν θα τα συμπληρώσει  η κα Νάνσυ Παντελεημονίτου. Υπολογίζουμε ότι θα λείψουν περίπου 25.000 ευρώ αλλά όμως μας διαβεβαίωσε η κα Νάνσυ θα βάλει όσα χρήματα χρειαστούν προκειμένου να καταστεί λειτουργικό το Παρθεναγωγείο το οποίο  πραγματικά είναι ένα κόσμημα για την πόλη μας αλλά και για ολόκληρο το Δήμο και το Νομό»

 

Αναβαθμίζονται οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις

 

Στόχος του νεοεκλεγέντος προέδρου είναι να αναβαθμιστούν οι φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις και στην κατεύθυνση αυτή επαναφέρει μια σειρά εκδηλώσεις που γινόντουσαν με επιτυχία στο παρελθόν αλλά για άγνωστους λόγους σταμάτησαν.

“Φέτος θα επαναφέρουμε μια σειρά εκδηλώσεις με κορυφαία τον «καπεταναίικο γάμο» με τη νύφη να έρχεται δια θαλάσσης . Ακόμη θα γίνει φέτος το παιχνίδι του «κρυμμένου θησαυρού» το οποίο έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος Γαλαξιδιωτών. Θα αναβιώσει επιπλέον το έθιμο με το άναμα των φωτιών . Φέτος θα ανάψουμε 3 φωτιές: στην πλατεία Μάμμα, στο Χηρόλακα και στην Κουτσομύτα» θα μας πει για να σημειώσει στη συνέχεια ότι ο κ. Αλέξανδρος Κορδώνης έχει εξουσιοδοτηθεί για να συλλέξει υλικό, αρχής γινομένης από φέτος, για να γίνει στην συνέχεια ένα ντοκιμαντέρ που θα αφορά όλες τις παραδοσιακές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην κορυφαία των εκδηλώσεων, το Αλευρομουτζούρωμα, τονίζοντας ότι φέτος η εκδήλωση θα είναι αναβαθμισμένη και επιπλέον ότι την Κυριακή το βράδυ θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση αρμάτων.

 

Για το επίμαχο ζήτημα με την ανταλλαγή οικιών

 

«Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο deal που θα αναβαθμίσει το Ναυτικό μας Μουσείο”, θα ξεκαθαρίσει αρχικά ο πρόεδρος του Γαλαξειδίου που έχει ζήσει όλη την ιστορία από την αρχή και στη συνέχεια θα πάρει θέση πάνω στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με το ποιος αυτοδιοικητικός συνέβαλε περισσότερο και ποιανού ήταν η αρχική ιδέα: 

«Λίγο ή πολύ έχουν εμπλακεί όλοι. Ο Αγγουράς είχε την αρχική ιδέα αλλά δεν κατάφερε να την κάνει πράξη. Στη συνέχεια το υιοθέτησε ο κ Φουσέκης μαζί με τον Γιώργο το Νάκο που ξεκίνησαν όλη τη διαδικασία για να γίνει δικαστικά η αλλαγή της βούλησης του διαθέτη ώστε να μπορεί να γίνει νόμιμα η ανταλλαγή. Η απόφαση του Εφετείου εντέλλει βγήκε επί δημαρχίας Παναγιωτόπουλου , περίπου στις αρχές του 2016 . Έβαλε και αυτός το λιθαράκι του. Όμως καθοριστικά συνέβαλε και ο νυν δήμαρχος κ Ταγκαλής ο οποίος μαζί με τον μηχανικό του Δήμου κ Κακκανά ήρθαν και έκαναν τις τελευταίες απαραίτητες επιμετρήσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή» θα ξεκαθαρίσει

 

Για τα πολιτικά πρόσωπα του τόπου

 

Τέλος του ζήτησα να μου σχολιάσει μια σειρά πολιτικών παραγόντων της περιοχής ξεκινώντας από τον νυν αντιδήμαρχο κ Ευθύμιο Γρίβα

«Πρόκειται για έναν αξιόλογο νέο με όρεξη για δουλειά. Θεωρώ ότι στο τέλος της θητείας του το αποτέλεσμα θα τον δικαιώσει»

 

Για τους τ. δημάρχους κκ Φουσέκη και Παναγιωτόπουλο θα το πάει συγκριτικά:

«Δεν θα είμαι αντικειμενικός γιατί είναι γνωστή η αγάπη μου για τον κ Φουσέκη και στην θητεία του  τα πήγε πάρα πολύ καλά. Για τον κ Παναγιωτόπουλο δεν θέλω να πω κάτι ιδιαίτερο παρά μόνο ότι με πείραξε πολύ όταν το 2014-15 αποστάτησε από την παράταξη και τράβηξε το μοναχικό του  δρόμου “

 

Για τον κ Ταγκαλή θα εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια τονίζοντας ότι έχουν καλή συνεργασία και ότι στο τέλος της τετραετίας έχει τη βεβαιότητα ότι θα έχει γίνει σπουδαίο έργο στην περιοχή και σε ολόκληρο το Δήμο

 

Τέλος , για τον κ Μπούγα θα τονίσει ότι τον εκτιμά ιδιαιτέρως , θεωρεί ότι είναι υπερδραστήριος και ότι περιμένει ένα έργο από αυτόν : «Η ψυχή μου παραμένει ταξιδιάρικη. Μου αρέσει πολύ να ξεφεύγω. Όμως , έχω διαπιστώσει ότι η Φωκίδα έχει από τους πιο επικίνδυνους δρόμους στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι ο κ Μπούγας που ξεκίνησε κάποτε την ιδέα με το Διαγώνιο θα την ολοκληρώσει στη δικιά του θητεία κάνοντας ένα μεγάλο δώρο στη Φωκίδα»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…