Home Πολιτικά - Φωκίδα “Όλοι γνωρίζουμε το νικητή”
Πολιτικά - Φωκίδα - 27 Δεκεμβρίου, 2020

“Όλοι γνωρίζουμε το νικητή”

Για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών επιχειρηματολογεί ο βουλευτής Φωκίδας κ Μπούγας τονίζοντας ότι “ Η ανθρωπότητα έχανε τη μάχη με τις ασθένειες, εωσότου φωτεινά μυαλά της επιστήμης κατασκεύασαν τα εμβόλια, που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινων ζωών.”.

Ακολουθεί το άρθρο του βουλευτή Φωκίδας

 

Όλοι γνωρίζουμε ΤΟ ΝΙΚΗΤΗ

 

     Η σημερινή μέρα είναι ιστορική, καθώς ξεκινάει μαζικά ο εμβολιασμός σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη Χώρα μας.

     Λοιμώδεις νόσοι ταλαιπωρούν και εξαφανίζουν εδώ και χιλιετίες ανθρώπινους πληθυσμούς. Είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι ευλογιά ενέσκηψε στην Αρχαία Αίγυπτο το 1600π.Χ.

     Η ανθρωπότητα έχανε τη μάχη με τις ασθένειες, εωσότου φωτεινά μυαλά της επιστήμης κατασκεύασαν τα εμβόλια, που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινων ζωών.

     Πάντα ο φόβος σε κάτι άγνωστο και δύσκολο να γίνει αντιληπτό από τον απλό νου πώς το εμβόλιο επενεργεί στον ανθρώπινο οργανισμό για να τον προφυλάξει από τον ιό, προκαλούσε επιφυλάξεις και έδινε αφορμή για κάθε είδους θεωρίες.

     Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά της ευλογιάς π.χ έγινε το έτος 1796 από τον Βρετανό ιατρό  Έντουαρντ Τζένερ, που άνοιξε το δρόμο για την επιστήμη της ανοσολογίας. Η ιστορία του εμβολίου αυτού τελειώνει το 1980 με τη πλήρη εξάλειψη της νόσου σε όλο τον κόσμο, μετά από μαζικούς παγκόσμιους εμβολιασμούς, που άρχισαν μόλις το 1956 ύστερα από μεγάλες προσπάθειες να πειστούν οι άνθρωποι να υποβληθούν στον εμβολιασμό.

     Η σύγχρονη επιστήμη σε εντυπωσιακά σύντομο χρόνο κατάφερε να ανακαλύψει το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και ήδη είναι διαθέσιμο διεθνώς.

     Για τη Χώρα μας, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, το ζήτημα του μαζικού εμβολιασμού είναι το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών.

    Για να κερδηθεί το στοίχημα όμως πρέπει να εμβολιασθεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

     Σε αυτό το διάστημα προφανώς θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού. Πρόκειται για δύο παράλληλες προσπάθειες, που βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση. Όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα  τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

     Οι εμβολιασμοί ξεκινούν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επεκτείνονται σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί.

     Η Ελληνική Πολιτεία έχει εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης, διανομής του εμβολίου και οργάνωσης των εμβολιασμών.

     Τα εμβόλια θα αποθηκεύονται σε 5 εγκεκριμένες αποθήκες που πληρούν τις προδιαγραφές ακόμη και των πλέον απαιτητικών εμβολίων (όπως των BioNTech/ Pfizer, που απαιτεί συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C). Περισσότερα Κέντρα Αποθήκευσης μπορεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με τον όγκο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εμβολίων, που θα παραληφθούν από τις παραγωγούς εταιρείες. Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα εφοδιάζει συγκεκριμένα Κέντρα Εμβολιασμού με κριτήριο την απόσταση μεταξύ τους. Σε ημερήσια βάση, τα Κέντρα Αποθήκευσης θα διενεργούν ποσοτική απογραφή του αποθέματος εμβολίων και θα ενημερώνουν την κεντρική εφαρμογή εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ασφάλεια των Κέντρων Αποθήκευσης θα διασφαλιστεί με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

     Η διανομή στα Κέντρα Εμβολιασμού θα στηρίζεται στο Σχέδιο Προτεραιοποίησης Εμβολιασμών. Τα Κέντρα Αποθήκευσης θα λαμβάνουν καθημερινή ενημέρωση από το Κέντρο Συντονισμού και θα επικοινωνούν απευθείας με τις εταιρείες διανομών για την μεταφορά. Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα υλικά για την προετοιμασία των παραδόσεων των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της παραγωγού εταιρείας. Τα εμβόλια θα συσκευάζονται σε ειδικά σχεδιασμένα ισοθερμικά κιβώτια -που έχουν υποβληθεί σε σειρά ελέγχων σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- των οποίων οι συνθήκες θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά των εμβολίων θα παρακολουθούνται μέσω καταγραφικών συσκευών. Βασική προϋπόθεση κατά τη μεταφορά στα εμβολιαστικά κέντρα είναι η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στους ψυκτικούς θαλάμους για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας κατά τη χορήγηση.

     Η Κυβέρνηση μερίμνησε εγκαίρως και εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, με στόχο να διασφαλίσει γρήγορα την ανοσολογική προστασία των πολιτών. Κατά τις πρώτες παραλαβές σκευασμάτων -που έγιναν από τη Pfizer- οι διαθέσιμες δόσεις είναι περιορισμένες και θα αυξάνονται, καθώς θα εγκρίνονται εμβόλια και από άλλες εταιρείες. Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ως εκ τούτου, το Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Πρώτα απ’ όλους θα πρέπει να εμβολιαστούν  οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, για να περάσουν -όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ένα μήνυμα ευθύνης απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι σε αυτούς που φροντίζουν.

     Στη συνέχεια οι εμβολιασμοί θα γίνονται με βάση το Σχέδιο προτεραιοποίησης εμβολιασμών πληθυσμιακών ομάδων και σύμφωνα με τις βασικές αρχές, που διέπουν το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, Συγκεκριμένα: α) Υγειονομική ασφάλεια: Διασφάλιση καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του Σχεδίου της ορθής τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας, β) Ηθική και ακεραιότητα: Υλοποίηση του Σχεδίου μέσα από ένα διαφανές πλαίσιο που θα επιτυγχάνει τη δίκαιη πρόσβαση κατά προτεραιότητα σύμφωνα με τις επικρατούσες κλινικές ενδείξεις, γ) Διαφάνεια: Ενημέρωση των πολιτών για την εξέλιξη των κυβερνητικών δράσεων και των αποτελεσμάτων, προκειμένου να διασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών, δ) Χρηστή διαχείριση των πόρων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον για την ελαχιστοποίηση απωλειών ή καθυστερήσεων, ε) Συντονισμός και συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης, των κρατικών φορέων, των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών, των συμβουλευτικών συνεργατών και προμηθευτών υγείας του ιδιωτικού τομέα και στ)

Εγρήγορση, ευελιξία και προσαρμοστικότητα με συνεχή παρακολούθηση της εκστρατείας εμβολιασμού, με άμεση ανταπόκριση στις συνθήκες αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά στη διαθεσιμότητα και στα ειδικά χαρακτηριστικά των εμβολίων, καθώς και  υλοποίηση προσαρμοστικών ενεργειών, που θα ανακύψουν κατά τη διακίνηση και χορήγηση των εμβολίων.

     Στην εθνική αυτή προσπάθεια με τον εμβληματικό τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», εμπλέκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού (Δημόσια Διοίκηση, Υγειονομικοί, ΟΤΑ, Ένοπλες Δυνάμεις). Την επιστημονική ευθύνη αυτής της τεράστιας επιχείρησης έχει αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Την εποπτεία της έχει αναλάβει η νέα Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού με Πρόεδρό το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

     Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να αγωνιστούμε σε ένα κρίσιμο πόλεμο για ν΄ ανακτήσουμε τη ζωή και την ελπίδα μας και το δικαίωμα να καθορίζουμε το μέλλον μας και τον τρόπο ζωής μας στις ανθρώπινες κοινωνίες.

     Καθένας δίνει την προσωπική του μάχη στο αγώνα αυτό για την «ελευθερία», με το όπλο που του παρέχει η Επιστήμη.

     Στη μάχη αυτή όλοι γνωρίζουμε τον Νικητή…. Είναι η ΖΩΗ!

 

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Αν ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΝΔ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…