Home Πολιτικά - Φωκίδα Το υφιστάμενο εν λειτουργία τμήμα του Γεωπονικού δεν το πειράζει κανείς Σε αξιολόγηση το τμήμα που έχει ανασταλεί
Πολιτικά - Φωκίδα - 20 Μαρτίου, 2020

Το υφιστάμενο εν λειτουργία τμήμα του Γεωπονικού δεν το πειράζει κανείς Σε αξιολόγηση το τμήμα που έχει ανασταλεί

 Το υφιστάμενο εν λειτουργία τμήμα του Γεωπονικού δεν το πειράζει κανείς

Σε αξιολόγηση το τμήμα που έχει ανασταλεί
-Δεν είναι στο χέρι Υπουργών και Βουλευτών η λειτουργία των υφιστάμενων τμημάτων, καθώς τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα. 
 
 
Η δύσκολη περίοδος που βιώνουμε απαιτεί υπευθυνότητα, σύνεση και προσοχή. Ειδικά δε από την πλευρά των μέσων ενημέρωσης πρέπει να είναι καλά ζυγισμένα και διασταυρωμένα όσα μεταδίδονται. Για κάποιο λόγο κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι το τμήμα «Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης» δεν είναι βιώσιμο και ο Βουλευτής κ. Γιάννης Μπούγας κάνει ενέργειες, ώστε να αξιολογηθεί στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) με στόχο την αντικατάστασή του με άλλο γνωστικό αντικείμενο. 
 
Πρώτον. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μπούγα, επανέλαβε αυτό που από την αρχή είχε δηλώσει. Το τμήμα αυτό που ήδη λειτουργεί δεν το πειράζει κανένας. Είναι καινούριο, λειτούργησε φέτος για πρώτη φορά, χωρίς μόνιμους καθηγητές και είναι δεδομένο ότι δε μπορεί να δείξει τις δυνατότητές του, λειτουργώντας σε πειραματικό στάδιο. Κάθε νέο εγχείρημα έχει και τις δυσκολίες του. 
Σύμφωνα με τον κ. Μπούγα, θα πάει στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση το Τμήμα Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού για αξιολόγηση. Το τμήμα αυτό είναι το δεύτερο που οριζόταν ότι δε θα μπορούσε να λειτουργήσει πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και φυσικά άφηνε την έναρξή του στη διακριτική ευχέρεια της Συγκλήτου. Ωστόσο, το γεωπονικό ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το υφιστάμενο τμήμα, με κορυφαία την αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας και των τοπικών θεσμικών οργάνων. 
Το γεγονός όμως ότι θα πάει σε αξιολόγηση το τμήμα δε σημαίνει ότι θα αντικατασταθεί αναγκαστικά, δεδομένου ότι μπορεί να κριθεί πως όντως υπάρχει χώρος για τη λειτουργία του. Ακόμη όμως και αν αντικατασταθεί από άλλο γνωστικό αντικείμενο, εκείνο που προέχει για την περιοχή μας είναι να υπάρχουν δυο τμήμα, δυνατά, που να παρέχουν ουσιαστικό και ποιοτικό επίπεδο σπουδών και να είναι σεβαστά στην αγορά εργασίας. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Μπούγας μιλάει για το δεύτερο τμήμα, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα και έχει ανασταλεί.
 
Δεύτερον. Δεν είναι στο χέρι του Βουλευτή, ούτε καν της Υπουργού Παιδείας να διακόψει το τμήμα τη λειτουργία του. Τα Πανεπιστήμια δεν έχουν την «χαλαρότητα» των ΤΕΙ, ούτε και την προσαρμοστικότητά τους. Κάθε αλλαγή δημιουργεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που δεν ξεπερνιούνται από τη μια μέρα στην άλλη. Σαφώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να προκαλέσει ανωμαλία στη λειτουργία τους για «μικροπολιτικούς λόγους» και εφόσον μπήκε στην «ομπρέλα» του Γεωπονικού το τμήμα, ο δείκτης προστασίας τού είναι πολύ υψηλότερος από ότι ήταν πριν. Άλλωστε το έχει δηλώσει και ο πρόεδρος του τμήματος κ. Παπαδάς, πως από εδώ και πέρα τα πειράματα και οι δοκιμές δεν μπορούν να γίνουν εύκολα. 
Μπορεί να φαντάζει ανεπίκαιρο, αλλά η πανδημία θα περάσει και εμείς πρέπει να προστατεύσουμε ό,τι με κόπο χτίσαμε. 
τωπίστηκαν δυο ύποπτα κρούσματα, τα οποία βγήκαν αρνητικά. Το ένα όμως, επειδή αφορούσε υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και εσωτερικά. 
Ωστόσο, μέχρι στιγμής το νοσοκομείο Άμφισσας παρά τις ελλείψεις του έχει ανταποκριθεί σχετικά καλά στα ύποπτα κρούσματα που φτάνουν εκεί και αυτό θα πρέπει να το πούμε. Δε μπορεί όμως να συνεχίσει να λειτουργεί στις ίδιες συνθήκες. Δεν ξέρω τι φταίει, ούτε ποιος φταίει. Αν υπάρχουν κάποιοι γιατροί που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους συναδέλφους τους να διοριστούν στο νοσοκομείο, αυτό είναι θέμα της Διοίκησης να το αντιμετωπίσει. Οι Διοικητές πληρώνονται για να διοικούν τις μονάδες υγείας. 
Τέλος, να συμπληρώσουμε ότι ο κ. Χαρίλαος Γεωργίου είναι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος, διότι γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό είχαν φτάσει στα όριά τους με την προηγούμενη Διοικήτρια κ. Αυγερινού με την οποία δε μπορούσαν να συνεννοηθούν και τον αντιμετώπισαν θετικά εκ προοιμίου, με διάθεση συνεργασίας. Καλά θα κάνει αυτή τη σχέση να μην τη χάσει, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναγεννηθεί το νοσοκομείο από τις στάχτες του.  
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…