Home Πολιτικά - Φωκίδα Η κυβέρνηση καταπολεμά την κρίση ανακοινώνοντας οικονομικά μέτρα «Ασπιρίνες για τον καρκίνο»
Πολιτικά - Φωκίδα - 20 Μαρτίου, 2020

Η κυβέρνηση καταπολεμά την κρίση ανακοινώνοντας οικονομικά μέτρα «Ασπιρίνες για τον καρκίνο»

 Η κυβέρνηση καταπολεμά την κρίση ανακοινώνοντας οικονομικά μέτρα 

«Ασπιρίνες για τον καρκίνο»
-Η ετοιμότητα που έδειξε στα υγειονομικά μέτρα για την καταπολέμηση της μετάδοσης του ιού, δεν φάνηκε στα οικονομικά μέτρα. –Οι πραγματικές ανάγκες και τι θα έπρεπε να κάνει. 
-Η κατάσταση του νοσοκομείου δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. –Υποστελεχωμένο και χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο οκτώ μήνες μετά το σχηματισμό κυβέρνησης. 
 
 
Ρεπορτάζ: Γιώτα Γιαννούλη
 
 
Με αφορμή όσα συμβαίνουν λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις που προκαλούν, καλό είναι να δούμε μερικά χρήσιμα θέματα, διότι ότι λάμπει συνήθως δεν είναι χρυσός!
Να δούμε λοιπόν τα υγειονομικά μέτρα σε συνάρτηση με τα οικονομικά, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στη Φωκίδα. 
 
Άψογα τα υγειονομικά μέτρα, αλλά…
 
Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η κυβέρνηση της χώρας μας έχει αντιδράσει άψογα. Έλαβε εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα και έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε δύσκολες και ειδικές συνθήκες. Ποιος χάραξε τη στρατηγική; Οι ειδικοί. Λοιμωξιολόγοι και επιστήμονες υπέδειξαν τι πρέπει να γίνει και η κυβέρνηση ακολούθησε, προς τιμήν της. Γιατί ακολούθησε όμως; Από φόβο, γιατί η δημόσια υγεία ήταν διαλυμένη και το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί! 
Για παράδειγμα στη Φωκίδα, όταν δεν έχουμε ανοικτή παθολογική κλινική και όταν οκτώ μήνες μετά το σχηματισμό κυβέρνησης το νοσοκομείο δεν έχει διοίκηση!
 
…δε συνάδουν με τα οικονομικά
 
Είδα με πολύ μεγάλη προσοχή τα οικονομικά μέτρα και στην πραγματικότητα η κυβέρνηση «καταπολεμά τον καρκίνο με ασπιρίνες». Τι είναι αυτά τα μέτρα; Σε τι απαντούν; Απαντούν σε πραγματικές ανάγκες; Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να μείνει στο σπίτι του και να συντηρηθεί με 400 ευρώ. Η ΔΕΗ λοιπόν, ακόμη και τώρα έχει δώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δικηγορικά γραφεία και οι δικηγόροι ενοχλούν και πιέζουν τον κόσμο, προσθέτοντας επιπλέον ψυχολογικό βάρος από αυτό που έχει! 
Οι επαγγελματίες που έκλεισαν έχουν πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες, αυτές πως αντιμετωπίζονται; Πως θα πληρώσουν τα νοίκια όσο θα είναι κλειστοί; Πως θα καλύψουν τις επιταγές για το εμπόρευμα που πήραν; Πως θα καλύψουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους ή νομίζουν ότι θα τους αφήσουν να ζήσουν με τα 400 ευρώ του κ. Γεωργιάδη; 
 
Τι έπρεπε να γίνει;
 
Αυτό που όφειλαν να κάνουν είναι πάρα πολύ απλό. Να είχαν στημένο ένα μηχανισμό, είτε την επενδυτική τράπεζα που έλεγε ο Τσίπρας, είτε το Παρακαταθηκών και Δανείων, που θα μπορούσε ο καθένας επαγγελματίας να λάβει ένα χαμηλότοκο και μακροχρόνιο δάνειο κίνησης. Τα χρήματα αυτά θα κυμαίνονταν από 10 έως 50000 ε ανάλογα με το είδος και τον ετήσιο τζίρο της επιχείρησης, ώστε να αντιμετωπίσουν τα έξοδα συντήρησης των κλειστών επιχειρήσεων και φυσικά να επιστραφούν στο ακέραιο. Ούτε δώρα, ούτε επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, ούτε κοροϊδία. Για παράδειγμα αναστέλλουν την καταβολή ΦΠΑ, τι ΦΠΑ έχει μια κλειστή επιχείρηση; 
Δυστυχώς, όσο εντυπωσιακά κινήθηκε η κυβέρνηση στο θέμα των μέτρων για την καταπολέμηση της μεταδοτικότητας του ιού, δεν κινήθηκε ανάλογα στο οικονομικό κομμάτι. 
 
Γιατί δεν τους παίρνουν τα αποθεματικά; 
 
Οι δήμοι έχουν μεγάλα αποθεματικά που είναι κατατεθημένα στην Τράπεζα της Ελλάδας ή το Ταμείο Παρακαταθηκών. Ετούτη την ώρα της κρίσης η κυβέρνηση μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για λόγους εθνικού συμφέροντος και όταν με το καλό τελειώσουμε με αυτήν την περιπέτεια και αρχίσει να στρώνει η οικονομία, να τους τα επιστρέψει μαζί με ένα γενναίο «δώρο». 
Επίσης οι δήμοι έχουν μεγάλα συνήθως προγράμματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις και τουριστική προβολή. Εφόσον δε θα γίνει τίποτε από τα δυο, δεν κατανοούμε το λόγο να μην τα ζητήσει το Υπουργείο Οικονομικών, να ρίξει όλα αυτά τα χρήματα σε ένα μηχανισμό (κρατική τράπεζα), ο οποίος να διευκολύνει τους επαγγελματίες; Και επαναλαμβάνουμε με δάνεια, όχι με δωράκια – ψίχουλα!
 
Ούτε ΔΣ δεν έχει
 
Πάμε τώρα στα δικά μας θέματα. Το νοσοκομείο Άμφισσας δεν έχει ακόμη και σήμερα και παρά την κρισιμότητα της κατάστασης Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρχει πλήρης διοίκηση που να λαμβάνει αποφάσεις.
Επίσης είναι υποστελεχωμένο και η Παθολογική του Κλινική είναι κλειστή. 
Αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και παρακάτω θα καταλάβετε πλήρως τι θέλω να πω.
 
Προς τι η απαγόρευση ενημέρωσης; 
 
Πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού, με εντολή του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, οι ΥΠΕ είχαν στείλει διαταγή σε όλους τους Διοικητές νοσοκομείων και στον κ. Γεωργίου φυσικά, να μη μιλούν σε δημοσιογράφους. Γιατί; Υπάρχει κάτι που πρέπει να κρύψουν ή η δημόσια περιουσία που διαχειρίζονται είναι τσιφλίκι τους που το πήραν προίκα. Τα μέσα ενημέρωσης, στη Φωκίδα τουλάχιστον, κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία διατηρώντας τα στην επικαιρότητα και πάντα πίεζαν για τη στελέχωσή τους. Πολλές φορές προκάλεσαν συνθήκες ασφυξίας στην εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε να ανοίξει προκηρύξεις θέσεων. Όσοι γιατροί έχουν έρθει στο νοσοκομείο ήρθαν από τα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης και την τιμητική στάση του Σωματείου Εργαζομένων. 
Εκτός των παραπάνω, η σωστή ενημέρωση είναι καθήκον των διοικητών και εντάσσεται στα πλαίσια των υποχρεώσεών τους. Οι θέσεις τους είναι έμμισθες και καλοπληρωμένες, οπότε αντί να αφήνουν να διαρρέει ο καθένας το κοντό και το μακρύ του, καλά θα κάνουν να ενημερώνουν υπεύθυνα!
 
Θα έρθουν; 
 
Τώρα λοιπόν προκηρύσσονται τρεις θέσεις επικουρικών παθολόγων διετούς θητείας, οι οποίοι στην πορεία θα μονιμοποιηθούν αν το θελήσουν. Η προκήρυξη φυσικά έρχεται λόγω της ασφυκτικής πίεσης που προκαλεί ο κορονοϊός. Θα έρθουν όμως οι παθολόγοι να δουλέψουν επικουρικά στο νοσοκομείο; Για να δούμε λίγο τις συνθήκες στις οποίες θα κληθούν να δουλέψουν. 
Η Παθολογική σήμερα έχει δυο μόνιμους γιατρούς. Ο ένας φεύγει γιατί διορίστηκε στην Αθήνα και η άλλη βγαίνει σε άδεια την οποία δικαιούται. 
Οι τρεις επικουρικοί λοιπόν αν έρθουν θα χρειαστεί να σηκώσουν όλο το βάρος λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής σε μια εποχή με αυξημένη κίνηση. Οι αμοιβές τους δε, είναι δεδομένο ότι δεν ανταποκρίνονται σε δέκα χρόνια σπουδές. 
Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν παιδιά από τη Φωκίδα που επέλεξαν το νοσοκομείο της Άμφισσας να κάνουν τη ειδικότητά τους και ενώ βγήκαν προκηρύξεις και τους δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν, έφυγαν τρέχοντας. Ξέρετε γιατί; Επειδή η προηγούμενη διοίκηση δεν τα σεβάστηκε. Όταν τους ανάγκαζαν να λειτουργούν με πράγματα που δεν νομιμοποιούνταν να κάνουν και όταν τους φόρτωναν υποχρεώσεις που βάσει νόμου δεν μπορούσαν να φορτωθούν γιατί αυξανόταν ο βαθμός επικινδυνότητας και για τους ασθενείς, είναι απολύτως λογικό να ακούνε «νοσοκομείο Άμφισσας» και να τρέχουν. 
 
Αρνητικά τα δυο ύποπτα στο νοσοκομείο
 
Τις προηγούμενες μέρες στο νοσοκομείο αντιμετωπίστηκαν δυο ύποπτα κρούσματα, τα οποία βγήκαν αρνητικά. Το ένα όμως, επειδή αφορούσε υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και εσωτερικά. 
Ωστόσο, μέχρι στιγμής το νοσοκομείο Άμφισσας παρά τις ελλείψεις του έχει ανταποκριθεί σχετικά καλά στα ύποπτα κρούσματα που φτάνουν εκεί και αυτό θα πρέπει να το πούμε. Δε μπορεί όμως να συνεχίσει να λειτουργεί στις ίδιες συνθήκες. Δεν ξέρω τι φταίει, ούτε ποιος φταίει. Αν υπάρχουν κάποιοι γιατροί που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους συναδέλφους τους να διοριστούν στο νοσοκομείο, αυτό είναι θέμα της Διοίκησης να το αντιμετωπίσει. Οι Διοικητές πληρώνονται για να διοικούν τις μονάδες υγείας. 
Τέλος, να συμπληρώσουμε ότι ο κ. Χαρίλαος Γεωργίου είναι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος, διότι γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό είχαν φτάσει στα όριά τους με την προηγούμενη Διοικήτρια κ. Αυγερινού με την οποία δε μπορούσαν να συνεννοηθούν και τον αντιμετώπισαν θετικά εκ προοιμίου, με διάθεση συνεργασίας. Καλά θα κάνει αυτή τη σχέση να μην τη χάσει, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αναγεννηθεί το νοσοκομείο από τις στάχτες του.  
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Τριάντα τρεις χιλιάδες (33.000) ευρώ για το τρέχον έτος η δαπάνη

Τριάντα τρεις χιλιάδες (33.000) ευρώ για το τρέχον έτος η δαπάνη Ανακοίνωσε τα ονόματα των…