Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Το τέλος των μνημονίων θα σημάνει το τέλος των καταναγκασμών»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 16 Ιουλίου, 2018

«Το τέλος των μνημονίων θα σημάνει το τέλος των καταναγκασμών»

 Τη βεβαιότητά   ότι «το τέλος των μνημονίων σημαίνει ότι τελειώνει ένα καθεστώς διαρκών εξωτερικών καταναγκασμών, για μέτρα, περικοπές, φοροεπιβαρύνσεις με αντάλλαγμα χρηματοδότηση» καταθέτει  στην ΩτΦ ο  υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος  τονίζοντας επιπλέον ότι  η χώρα δεν θα εξαρτάται πλέον  από τους εταίρους της για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών της αναγκών και ως εκ τούτου ανακτά πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής.

Για τα φορολογικά βάρη, που συνεχίζουν να σηκώνουν τα μεσαία στρώματα της ελληνικής κοινωνίας,  αφού υπενθυμίζει ότι ήδη ο  Πρωθυπουργός έχει κάνει λόγο για φοροελαφρύνσεις ύψους 700 εκ ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 σημειώνει ότι ως κυβέρνηση επεξεργάζονται και άλλους  τρόπους ελάφρυνσης, τους οποίους ωστόσο δεν αποκαλύπτει.

Για την προβλεπόμενη και ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου  αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας , όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη για την προβλεπόμενη μείωση των συντάξεων, απατώντας  ότι αυτό αφορά το 2020 και ότι «θα

Για τη συμφωνία στο λεγόμενο «Μακεδονικό» ισχυρίζεται ότι  με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν απαιτείται διεξαγωγή  δημοψηφίσματος αλλά επικύρωση από την ελληνική βουλή . Επιπλέον δηλώνει αισιόδοξος ότι όταν η υπόθεση φτάσει στο κοινοβούλιο τότε κάποιοι βουλευτές που σήμερα δείχνουν να αντιδρούν θα σταθμίσουν ξανά τα δεδομένα και τη στάση τους.

Για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεχίζει να βρίσκεται εκτός του λεγόμενου στόχου 1 με αποτέλεσμα να χάνει συνεχώς κονδύλια από την ΕΕ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού θα σημειώσει ότι πρόκειται για μια αδικία από το παρελθόν που θα  πρέπει να διορθωθεί τονίζει ότι η χώρα ήδη πιέζει στην κατεύθυνση να διευρυνθούν τα κριτήρια με τα οποία κατανέμονται οι πόροι του ΕΣΠΑ, τόσο μεταξύ των χωρών, όσο και μεταξύ των Περιφερειών στο εσωτερικό κάθε χώρας.

Τέλος, στο ερώτημα αν θα τον ενδιέφερε να διεκδικήσει το αξίωμα του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, μιας και η μητέρα του είναι στερεοελλαδίτισσα και κατάγεται από την ορεινή Δωρίδα , αφού θα υπενθυμίσει  ότι έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα θα απαντήσει αρνητικά τονίζοντας ότι «….η καλύτερη λύση για τις τοπικές εκλογές μπορεί να έρθει από ανθρώπους που έχουν άμεση γνώση του τόπου και των κατοίκων του….»

 

«….αρκετοί βουλευτές θα σταθμίσουν ξανά τα δεδομένα και τη στάση τους»

 

ΩτΦ: Οι υπογραφές  Κοτζιά – Ντιμιτρόφ  έπεσαν. Πλέον το μπαλάκι περνά στη μεριά της  FYROM η οποία θα επικυρώσει τη συμφωνία τόσο μέσω δημοψηφίσματος όσο και μέσω της βουλής. Εσείς γιατί αρνείστε πεισματικά το δημοψήφισμα, αν και η έννοια της άμεσης δημοκρατίας είναι στο DNA του κόμματός σας;

 

Δ. Τζανακόπουλος: Να βάλουμε τα θέματα στη σωστή τους βάση. Οι γείτονες μας, κάνουν δημοψήφισμα καθώς έχουν μπροστά τους μια διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος τους που θα συμπεριλαμβάνει και αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας. Η Ελλάδα από την άλλη μεριά δεν αναλαμβάνει καμία αντίστοιχη υποχρέωση. Επομένως δεν υπάρχει και σύγκριση ως προς τις διαδικασίες που είναι ανάγκη να ακολουθήσει. Πρόκειται για μια ασύμμετρη κατάσταση.Η Ελλάδα σε ό, τι την αφορά, κυρώνει μια σύμβαση με αντισυμβαλλόμενη μια άλλη χώρα, αφού αυτή έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες. Επομένως, η κύρωση αυτής της σύμβασης προβλέπεται δια του νόμου να γίνει από το ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν αρνούμαστε λοιπόν πεισματικά, όπως είπατε. Απλώς τηρούμε τις νόμιμες διαδικασίες στο κομμάτι που μας αφορά.

 

ΩτΦ: Αν η συμφωνία περάσει από τη FYROM τότε θα έρθει για επικύρωση στην ελληνική βουλή εντός του 2018.  Με δεδομένη την πάγια θέση σας ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2019 και επιπλέον ότι οι εταίροι σας στην κυβέρνηση ΑΝΕΛ έχουν ήδη διαφωνήσει με τη συμφωνία πόσο αισιόδοξος είστε ότι τελικά θα επικυρωθεί από την ελληνική βουλή; Ρωτώ διότι με εξαίρεση κάποιους βουλευτές από το ΠΟΤΑΜΙ όλοι οι υπόλοιποι έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν…

 

Δ. Τζανακόπουλος: Επιδίωξη μας είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Πολλοί έχουν τοποθετηθεί, πριν καταστούν απτές οι διασφαλίσεις που πήρε η ελληνική πλευρά σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Δηλαδή, η συνταγματική αναθεώρηση που θα απαλείφει οριστικά κάθε ψήγμα αλυτρωτισμού και το δημοψήφισμα για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος των γειτόνων το οποίο θυμίζω είναι σήμερα «Μακεδονία», άνευ άλλου προσδιορισμού. Όταν ολοκληρώσει η ΠΓΔΜ το δικό της σκέλος της συμφωνίας και η Ελλάδα έχει στα χέρια της πλέον απτές διασφαλίσεις, τότε εκτιμώ ότι αρκετοί βουλευτές θα σταθμίσουν ξανά τα δεδομένα και τη στάση τους.

 

ΩτΦ: Τι θα γίνει με τα εμπορικά λογότυπα; Υπάρχουν αρκετές εταιρίες, κύρια στη Βόρειο Ελλάδα, που έχουν καθιερωθεί στην παγκόσμιο αγορά έχοντας στο λογότυπο τους τις λέξεις  «Μακεδονία» , «Μακεδονικός» κλπ

 

Δ. Τζανακόπουλος: Προβλέπεται η συγκρότηση μιας ειδικής επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το ζήτημα. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος, να ανησυχούν όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται έχοντας στην επωνυμία ή στα προϊόντα τους, τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγα της. Αντίθετα θα έλεγα, με την κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα, η μονοπώληση της λέξης Μακεδονίας από τη γειτονική χώρα, έχει ήδη παράξει προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν.

 

«Η Ελλάδα   πλέον δεν εξαρτάται από τους εταίρους της για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών της αναγκών »

 

ΩτΦ: Καλώς εχόντων των πραγμάτων η χώρα βγαίνει από το μνημόνια τον Αύγουστο.  Πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον με δεδομένο ότι με τον ένα ή τον άλλο βαθμό η επιτροπεία θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες ακόμη;

 

Δ. Τζανακόπουλος: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το τέλος των μνημονίων σημαίνει ότι τελειώνει ένα καθεστώς διαρκών εξωτερικών καταναγκασμών, για μέτρα, περικοπές, φοροεπιβαρύνσεις με αντάλλαγμα χρηματοδότηση. Η Ελλάδα που πλέον δεν εξαρτάται από τους εταίρους της για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών της αναγκών, δεν θα υπόκειται σε αυτούς τους καταναγκασμούς. Ο μηχανισμός παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας, δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά εκθέσεις οι οποίες θα παρατηρούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πιθανά να προτείνουν κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις όπως συμβαίνει και με όλες τις χώρες που βγήκαν από προγράμματα αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και της ΕΖ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Το αν και σε ποιο βαθμό οι συστάσεις θα υλοποιούνται είναι αποκλειστικά ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Επομένως, η Ελλάδα ανακτά πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής και οι όποιοι περιορισμοί δεν προκύπτουν από τη συνέχιση της επιτροπείας, όπως είπατε, αλλά από το ότι η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Ένα πλαίσιο το οποίο δίνει στη χώρα σημαντικά οφέλη, αλλά ενέχει και ορισμένες γενικού χαρακτήρα υποχρεώσεις.

 

ΩτΦ: Πολλά κυβερνητικά στελέχη στο παρελθόν έχουν παραδεχτεί ότι το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης το έχουν πληρώσει οι μικροεπαγγελματίες κύρια μέσω της αύξησης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα βλέπουμε ότι μέσω της μείωσης του αφορολόγητου μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο τα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους. Τι απαντάτε σε αυτό;

 

Δ. Τζανακόπουλος: Πριν απαντήσω στην ουσία επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό δεν είναι ακριβές. Το βάρος της κρίσης το πλήρωσαν και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Δεν είναι λοιπόν μόνο οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες που έχουν επιβαρυνθεί.

Τώρα ως προς την ουσία να σας πω ότι η μείωση του αφορολόγητου, αφορά το 2020. Θα σύστηνα λοιπόν, να μην προτρέχουμε για την εφαρμογή αυτού του μέτρου, γιατί μας χωρίζουν ακόμα σχεδόν δυο χρόνια από τότε.

Τώρα, όσον αφορά τη φορολογία γενικότερα, είναι σαφές ότι τα βάρη που κλήθηκαν να σηκώσουν συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, είναι σημαντικά. Για το λόγο αυτό, από τις πρώτες παρεμβάσεις μας στη μεταμνημονιακή περίοδο θα είναι η σταδιακή ελάφρυνση αυτών των βαρών και μάλιστα με τρόπο μόνιμο. Ήδη ο Πρωθυπουργός έχει κάνει λόγο για φοροελαφρύνσεις ύψους 700 εκ Ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 ενώ επεξεργαζόμαστε και άλλους τρόπους ελάφρυνσης.

 

ΩτΦ: Το 3,5% πλεόνασμα μέχρι το 2022 δεν είναι εξωπραγματικό; Σε συνδυασμό μάλιστα με τον λεγόμενο «κόφτη» δεν οδηγεί ξανά σε περιδίνηση την ελληνική οικονομία;

 

Δ. Τζανακόπουλος: Πρώτον, ό κόφτης στον οποίο αναφέρεστε ήταν μια πρόβλεψη που αφορούσε τα έτη 2016 – 2018 σε περίπτωση που δεν πιάναμε τους στόχους του τρίτου προγράμματος και επειδή αυτό δεν συνέβη, ο κόφτης δεν εφαρμόστηκε και ούτε πρόκειται να εφαρμοστεί. Από το 2019 εξάλλου η σχετική διάταξη δεν έχει καμία ισχύ. Ούτε ως ενδεχόμενο δεν υφίσταται λοιπόν.

Δεύτερον, σας θυμίζω ότι η ελληνική οικονομία πέτυχε πλεονάσματα άνω του 3,5% και έτρεξε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την τελευταία διετία. Επομένως δεν είναι εξωπραγματικό. Είναι φυσικά, περιοριστικό, όμως με δεδομένες τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας τα επόμενα χρόνια και το επενδυτικό ενδιαφέρον που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, οι στόχοι αυτοί είναι εφικτοί, χωρίς μάλιστα να παρθεί οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο για την επίτευξη τους ενώ την ίδια στιγμή προβλέπονται ήδη σημαντικές υπερβάσεις, πρόσθετος δηλαδή δημοσιονομικός χώρος που πρέπει να χρησιμοποιηθεί συνετά για φοροελαφρύνσεις και ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών.

 

ΩτΦ: Ως κυβέρνηση μιλάτε για μείωση της ανεργίας τη στιγμή που η μερική απασχόληση κάνει θραύση και η ανεργία των νέων εξακολουθεί να είναι στα ουράνια. Το πρόβλημα δε, της ανασφάλιστης – «μαύρης» εργασίας είναι πιο οξυμένο παρά ποτέ. Το σχόλιο σας.

 

Δ. Τζανακόπουλος: Νομίζω ότι τα στοιχεία που επικαλείστε, χρειάζονται ανανέωση. Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, η σχέση μερικής-πλήρους απασχόλησης ήταν σχεδόν 65-35. Επί των ημερών μας έφτασε σχεδόν στο 50-50. Και αυτό διότι η μεγάλη πλειοψηφία από τις 350.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από το 2015, είναι πλήρους απασχόλησης. Η εικόνα αυτή συνδέεται απόλυτα και με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, την καταπολέμηση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας. Ξεκινήσαμε ήδη από πέρυσι μια μεγάλη προσπάθεια να χτυπηθεί αυτό το φαινόμενο. Ενισχύσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το στελεχώσαμε με εξειδικευμένο προσωπικό, αυξήσαμε τους ελέγχους και μέσα σε λίγο διάστημα καταφέραμε σήμερα η αδήλωτη εργασία από το 19%, να πέσει στο 12%. Η προσπάθεια αυτή δε σταματά εδώ. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση ενός τριετούς πλάνου με ορίζοντα το 2021, όπου τότε έχουμε στόχο να έχει περιοριστεί η αδήλωτη εργασία στο 5%. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο τομέας της εργασίας είναι το πρώτο θύμα της επιθετικής λιτότητας στη χώρα. Μην ξεχνάτε ότι αποτελούσε και αποτελεί υπ’ αριθμόν ένα στόχο των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα, να δημιουργήσουν μια αγορά εργασίας που προσομοιάζει σε ζούγκλα. Χωρίς δικαιώματα, χωρίς προστασία, με διαρκή προσήλωση στη μείωση του εργατικού κόστους. Αυτή ακριβώς την κατάσταση έχουμε τη βούληση αλλά και το σχέδιο, να αντιστρέψουμε.

 

«…Πιέζουμε να διευρυνθούν τα κριτήρια κατανομής πόρων του ΕΣΠΑ…»

 

ΩτΦ: Η Στερεά Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται εκτός του λεγόμενου στόχου 1 με αποτέλεσμα να χάνει συνεχώς κονδύλια από την ΕΕ. Ο Περιφερειάρχης κ. Μπακογιάννης έχει κάνει κάποιες κινήσεις αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κεντρικό επίπεδο. Είναι στις προθέσεις σας να το διεκδικήσετε;

 

Δ. Τζανακόπουλος: Έχετε δίκιο, πρόκειται για μία αδικία που έρχεται από το παρελθόν και αυτή την αδικία προσπαθούμε με κάθε μέσο να την διορθώσουμε. Η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας είναι αδικημένη στην κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 γιατί η κατανομή αυτή έγινε με κριτήριο αποκλειστικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και με στοιχεία του 2008. Το κριτήριο αυτό είναι εντελώς ανεπαρκές.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδας εμφανιζόταν και εμφανίζεται υψηλό κατά μέσο όρο λόγω της βιομηχανικής ζώνης των Οινόφυτων – Σχηματαρίου.

Η χώρα μας πιέζει προκειμένου να διευρυνθούν τα κριτήρια με τα οποία κατανέμονται οι πόροι του ΕΣΠΑ, τόσο μεταξύ των χωρών, όσο και μεταξύ των Περιφερειών στο εσωτερικό κάθε χώρας. Πιέζουμε ώστε να συμπεριληφθούν στα κριτήρια απρόοπτα γεγονότα, όπως η κρίση που έπληξε δυσανάλογα ορισμένες χώρες αλλά και γεωγραφικοί και κοινωνικοί δείκτες όπως η νησιωτικότητα, η ορεινότητα, η υψηλή ανεργία και τα ποσοστά φτώχιας, οι μεγάλες ανισότητες στο εσωτερικό μίας Περιφέρειας.

Αναγνωρίζοντας ωστόσο τα προβλήματα αυτής της κατανομής εμείς προχωρήσαμε αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να άρουμε τις αδικίες και να βοηθήσουμε την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας να υλοποιήσει τις υποδομές που χρειάζεται και είναι στη διάθεσή σας τα στοιχεία για τη σημαντική αύξηση των κονδυλίων που κατευθύνονται προς την Περιφέρεια.

 

 

ΩτΦ: Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Στερεάς Ελλάδας φέρει τη σφραγίδα της παρούσας κυβέρνησης και φυσικά αφορά το Επιχειρηματικό Πάρκο Σχηματαρίου – Οινοφύτων, το οποίο οδηγεί σε οριστική επίλυση το πρόβλημα του Ασωπού. Γιατί όμως είναι τόσο αργή η εξέλιξη ενός τόσο σημαντικού έργου;

 

Δ. Τζανακόπουλος: Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, μία συνεργασία υπουργείων με την περιφέρεια και παραγωγικούς φορείς, και η οποία διαμορφώθηκε μετά από εξαντλητικό διάλογο και έχει εξασφαλίσει την καθολική κοινωνική συναίνεση και την ενεργή συμμετοχή των οργανώσεων των πολιτών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του.

Το Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Παρεμβάσεων (ΟΣΣΠ), συνολικού προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ περίπου από τα οποία τα 85 εκ. ευρώ περίπου είναι δημόσιοι πόροι, έρχεται να απαντήσει στα φλέγοντα προβλήματα μίας πολύ επιβαρυμένης περιοχής. Προβλήματα που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες.

Πρόκειται για μία μείζονος σημασίας πρωτοβουλία που αποτυπώνει ανάγλυφα την αναπτυξιακή μας στρατηγική, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη μεθοδολογία. Συνδυάζει πολύπλευρες αναπτυξιακές παρεμβάσεις με δράσεις εξυγίανσης του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά οφείλουμε να ακολουθήσουμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το σχέδιο υλοποίησης του ΟΣΣΠ παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και εξέλαβε πολύ θετικές κριτικές. Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετέχει ως εξωτερικός εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή Συντονισμού υποστηρίζοντας την μεγάλη αυτή προσπάθεια. Για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την εξυγίανση του Ασωπού έχουν συσταθεί η Επιτροπή Συντονισμού και η Τεχνική Γραμματεία του ΟΣΣΠ, οι οποίες αρχίζουν το έργο τους στο προσεχές διάστημα.

 

«…να αναζητηθούν προοδευτικές και ριζοσπαστικές συγκλίσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες…»

 

ΩτΦ: Ουσιαστικά έχει ανοίξει η συζήτηση για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, Σε επίπεδο περιφέρειας έχετε κάτι κατά νου; Θα πάτε με κομματική υποψηφιότητα ή θα συζητήστε ευρύτερες συμμαχίες.

 

Δ. Τζανακόπουλος: Η κατεύθυνση που έχει εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναζητηθούν προοδευτικές και ριζοσπαστικές συγκλίσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες. Υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που έχουν τη διαθεσιμότητα και την ωριμότητα να μπουν σε αυτή τη διαδικασία αναζήτησης συγκλίσεων και νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως προωθητικό. Δεν έχουμε στόχο λοιπόν να περιοριστούμε σε στενές κομματικές υποψηφιότητες αλλά να πρωταγωνιστήσουμε σε συλλογικές προγραμματικές εκφράσεις και συμμαχίες με σαφές προοδευτικό και ριζοσπαστικό περιεχόμενο.

 

ΩτΦ: Κάποιοι ισχυρίζονται ότι επειδή από την πλευρά της μητέρας σας κατάγεστε από την  Δωρίδα μπορεί να σας ενδιαφέρει μια υποψηφιότητα. Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε υποψήφιο Περιφερειάρχη;

 

Δ. Τζανακόπουλος: Για να σας πω την αλήθεια κατάγομαι, από την πλευρά της μητέρας μου, από την Ορεινή Δωρίδα, συγκεκριμένα από τη Στίλια Δωρίδας. Ωστόσο έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα όπως και οι γονείς μου. Θεωρώ  λοιπόν ότι η καλύτερη λύση για τις τοπικές εκλογές μπορεί να έρθει από ανθρώπους που έχουν άμεση γνώση του τόπου και των κατοίκων του. Που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα τους, τις αγωνίες και τις προσδοκίες του. Εξάλλου δεν νομίζω ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να μπερδεύονται με τις κεντρικές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Δεν κάνουμε όλοι για όλα. Η αριστερά στην Στερεά Ελλάδα έχει στελέχη πολύ ικανότερα από εμένα για να παίξουν αυτό τον πολιτικό ρόλο και να αναλάβουν τις ευθύνες της Περιφέρειας.

 

 

 

 

 

Στοιχεία αύξησης χρηματοδότησης στην Περιφέρεια Στερεάς

 

Ειδικά, για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας παρέθεσε τα στοιχεία που τεκμαίρεται η αύξηση της χρηματοδότησης σε μια προσπάθεια μερικού αντισταθμίσματος των απωλειών λόγο του στόχου 1

 

ΕΣΠΑ – Επιπλέον χρηματοδότηση

 

Αυξήσαμε τα διαθέσιμα κονδύλια του Περιφερειακού Προγράμματος με 88 εκ. €, με αποτέλεσμα η συνολική χρηματοδότηση του Προγράμματος να ανέρχεται σε 303 εκ. € για την περίοδο 2014-2020. Στόχος της αύξησης είναι να καλύψουμε ανάγκες σε σημαντικούς τομείς, όπως στην Υγεία, την Παιδεία και το Περιβάλλον.

Πέραν των κονδυλίων που δίνονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούν με 455 εκ. € παρεμβάσεις στην Στερεά Ελλάδα στους τομείς του περιβάλλοντος, των υποδομών, της υποστήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

 

Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)

 

• Το 2014 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 23,3 εκ. €.

•Το 2015 χρηματοδοτήθηκε με 30,4 εκ. € ενώ εντάχθηκαν 65 νέα έργα με προϋπολογισμό 26 εκ. ευρώ περίπου.

• το 2016 χρηματοδοτήθηκε με 33,2 εκ. € ενώ εντάχθηκαν 70 νέα έργα με π/υ 42 εκ. € περίπου.

•Το 2017 χρηματοδοτήθηκε με 49 εκ € ενώ εντάχθηκαν 67 νέα έργα με π/υ 61 εκατ. € περίπου.

•Το 2018, έχουν ήδη ενταχθεί 44 νέα έργα με π/υ 58 εκατ. € περίπου.

 

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

 

Ακόμη, δρομολογούμε τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων μέσα από τη συνεργασία που αναπτύξαμε με μεγάλους ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της Παράκαμψης Χαλκίδας στο τμήμα Λαμψάκου – Ψαχνά, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 220 εκ. ευρώ και έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί όλες οι τεχνικές μελέτες ενώ έχουμε εκδώσει και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή του. Με τη στήριξη της ΕΤΕπ επίσης ξεκινάμε ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα, από το οποίο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με το εκτεταμένο οδικό δίκτυο που διαθέτει, είναι από τις πρώτες που θα ωφεληθεί, με συνολικές παρεμβάσεις της τάξης των 50 εκ €.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…