Home Δήμος Δελφών Το Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας εκπέμπει SOS
Δήμος Δελφών - 16 Ιουλίου, 2014

Το Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας εκπέμπει SOS

 Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια το Γιάγτζειο – Κορδώνειο Κληροδότημα, με αποτέλεσμα το Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας που υπάγεται σε αυτό, να αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα, με κυρίαρχο ότι δε μπορεί α καλύψει τη μισθοδοσία, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. 


Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι το Ίδρυμα διέθετε μετοχές στην Εθνική Τράπεζα για τις οποίες δεν μπόρεσε ν’ ακολουθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα το ποσοστό να μειωθεί δραματικά. Η μεγάλη αυτή «χασούρα» που υπέστη σε συνδυασμό με το ότι τα ακίνητα του Κληροδοτήματος είναι αδύνατον να αποφέρουν πλέον έσοδα όπως παλαιότερα, οδήγησαν το Ίδρυμα σε δραματική κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρέη των ιδιωτών για τα ακίνητα που διαθέτει στην Αθήνα το Κληροδότημα, είναι μεγάλα ενώ όπως είναι φυσικό στις μέρες της κρίσης τα ποσά των μισθωμάτων έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα αν και το Ίδρυμα διαθέτει περίπου 4.000 στρέμματα (χωράφια) στη Στυλίδα τα οποία ενοικιάζονται σε αγρότες, τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν επιφέρουν έσοδα αφού παραμένουν ανενεργά, λόγω του ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον. 
Πέρα λοιπόν από τα έσοδα που έχει το Πνευματικό Κέντρο από τα μικρά ποσά που λαμβάνει όταν παραχωρεί προς χρήση τις αίθουσές του, δεν έχει άλλα έσοδα με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει εντελώς τα Ταμεία του Κληροδοτήματος.
 
 
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι – Στο νέο Μητροπολίτη έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους
 
Να σημειώσουμε πως το Ίδρυμα διαθέτει συνολικά πέντε εργαζομένους, την Διευθύντρια, τη Γραμματέα, τον συντηρητή του κτιρίου, την καθαρίστρια και τον λογιστή, άνθρωποι οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 17 μήνες.
Παρότι οι υπάλληλοι λαμβάνουν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πολύ μικρά ποσά έναντι των μισθών τους, κάνουν τεράστια υπομονή προκειμένου να μην κινδυνέψει το κόσμημα της πόλης και περιμένουν καρτερικά να βρεθεί μία λύση. 
Το τελευταίο διάστημα δυστυχώς το θέμα έχει «παγώσει» αφού μετά την παραίτηση του Μητροπολίτη κ.κ. Αθηναγόρα και τις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη, το Ίδρυμα έμεινε «ακέφαλο» αφού η Διαχειριστική Επιτροπή που το διοικεί αποτελείται από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Φωκίδας ως πρόεδρος και από τον εκάστοτε πρόεδρο της Άμφισσας ως αντιπρόεδρο.
Λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και την αλλαγή Μητροπολίτη, οι εργαζόμενοι περιμένουν αγωνιωδώς την ενθρόνιση του κ.κ. Θεόκτιστου αλλά και την ανάληψη καθηκόντων του νέου Δημάρχου κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου, προκειμένου να επανασυσταθεί η Διαχειριστική Επιτροπή και να βρεθεί μία λύση για το οικονομικό αδιέξοδο του Ιδρύματος. 
 
 
Σύντομο ιστορικό του Πνευματικού Κέντρου
 
 
 Το Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας ανήκει στο ίδρυμα «ΓΙΑΓΤΖΕΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ». Ιδρυτής του κληροδοτήματος είναι ο μεγάλος ευεργέτης της Άμφισσας Νικόλαος Γιαγτζής, ο οποίος γεννήθηκε το 1786 στην Άμφισσα (Σάλωνα) και πέθανε το 1875 στην Ερμούπολη της Σύρου. Με τη διαθήκη του επιθυμούσε την ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής για την εκπαίδευση των παιδιών αφού έδινε μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση. Επειδή όμως μέχρι το 1985 δεν είχε ιδρυθεί η Σχολή έγινε αλλαγή σκοπού της διαθήκης και με εφετειακή απόφαση θα γινόταν Πνευματικό Κέντρο. Tα σχέδια του Κέντρου έγιναν από το Δήμαρχο Άμφισσας Κωνσταντίνο Ζαχαρίου. Το 1985, με Δήμαρχο το Χρηστοηλία Καμπεράκη θεμελιώθηκε το Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας και ολοκληρώθηκε το 1993 με Μητροπολίτη Φωκίδος τον κ.κ. Αθηναγόρα και Δήμαρχο τον κ. Ζαφείριο Ζαφειρόπουλο.
Το 1993 ξεκίνησε η λειτουργία του κέντρου και από τότε φιλοξενεί στους χώρους του κάθε χρόνο περίπου 200-250 εκδηλώσεις κάθε είδους, όπως συνέδρια, ημερίδες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, κουκλοθέατρα, αιμοδοσίες, τουρνουά σκακιού κ.τ.λ.. Διαθέτει ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας  350 θέσεων, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 250 θέσεων και φιλοξενεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους το Δημοτικό Ωδείο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
To Πνευματικό Κέντρο διοικείται από Διαχειριστική Επιτροπή στην οποία είναι τα παρακάτω μέλη : ο εκάστοτε Μητροπολίτης Φωκίδας ως πρόεδρος, ο εκάστοτε Δήμαρχος Άμφισσας ως αντιπρόεδρος, ο Γεώργιος Δελμούζος δικηγόρος και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας και δύο μέλη που εκλέγονται κάθε χρόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο Άμφισσας.
Η επίσημη επωνυμία του Κέντρου είναι ΓΙΑΓΤΖΕΙΟ-ΚΟΡΔΩΝΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Το δεύτερο συνθετικό οφείλεται στο ότι το Κέντρο χτίστηκε στο οικόπεδο του Νικολάου Κορδώνη το οποίο το παραχώρησε ο Δήμος Άμφισσας στο κληροδότημα. Στο ίδιο οικόπεδο παλιότερα υπήρχε το Κορδώνειο θέατρο το οποίο λειτουργούσε περίπου όπως λειτουργεί σήμερα το Πνευματικό Κέντρο.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…