Home Δήμος Δωρίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας υπέρ της προστασίας της 1ης Κατοικίας -Με δυο ψηφίσματα και αλληλομπερδέματα
Δήμος Δωρίδας - 9 Νοεμβρίου, 2018

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας υπέρ της προστασίας της 1ης Κατοικίας -Με δυο ψηφίσματα και αλληλομπερδέματα

 Το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας υπέρ της προστασίας της 1ης Κατοικίας

Με δυο ψηφίσματα και αλληλομπερδέματα

 

 

Το «λάβαρο της επανάστασης» σηκώνουν πολλοί σύμβουλοι στη Δωρίδα, όπου σε κοινωνικά ζητήματα το Δημοτικό Συμβούλιο δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως φάνηκε και από την τελευταία συνεδρίαση, όπου αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, τόσο από το χώρο του ΚΙΝΑΛ, όσο και από τη ΝΔ τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος που κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λάιος.

Ειδικότερα, στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος κατατέθηκαν δυο ψηφίσματα. Το πρώτο που συμπεριέλαβε η εισήγηση αφορούσε την πρόταση της Ένωσης Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας, με το οποίο συντάχθηκαν όλοι αρχικά. Το δεύτερο ψήφισμα ήρθε με πρόταση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννη Λάιου και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον αρκετών μελών της πλειοψηφίας, όπως του κ. Ζέτου, του κ. Αντωνόπουλου και άλλων.

Τελικά όμως το ψήφισμα που εγκρίθηκε είναι της Ένωσης Καταναλωτών και αναφέρει τα κάτωθι:

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ  ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡ/ΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3869/2010

 ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ο νόμος 3869/2010 «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» – όπως τροποποιήθηκε διαδοχικά και ισχύει- όλα αυτά τα χρόνια της δραματικής οικονομικής κρίσης στην οποία κατέρρευσαν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα προσέφερε ένα δίκτυ προστασίας στα υπερχρεωμένους καταναλωτές-δανειολήπτες κυρίως για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους.  Το νομικό πλαίσιο της προστασίας της κύριας κατοικίας, παρά τις διαδοχικές δυσμενέστερες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τροποποιήσεις,  υπήρξε αποφασιστικό ανάχωμα για την στήριξη της ρημαγμένης από την οικονομική κρίση μεσαίας τάξης και συνακόλουθα συνέβαλε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018, λήγει η ισχύς της προστασίας της κύριας κατοικίας και συνεπώς μπαίνει τέλος στον ν.3868/2010 αφήνοντας χιλιάδες άνεργους ή μικρού εισοδήματος πολίτες και οικογένειες απροστάτευτους. Την ίδια στιγμή η κρίση συνεχίζεται χωρίς εμφανή για τα νοικοκυριά  σημάδια ανάκαμψης αφού τόσο η ανεργία όσο και η λιτότητα προβλέπεται να συνεχιστούν . Συνεπώς η λήξη  της προστασίας της κύρια κατοικίας θα αφήσει πολλές  φτωχές οικογένειες χωρίς στέγη ενώ θα επιτείνει την κοινωνική ανασφάλεια και θα διαρρήξει την κοινωνική συνοχή.

Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ Ν.3852/2010 ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ  ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ. Η  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ  ΘΑ ΕΠΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος με το παρόν ΨΗΦΙΣΜΑ ανταποκρινόμενο στην έκκληση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας  ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, πρωτίστως επεκτείνοντας  πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2018 την ισχύ του ν. 3869/2010 αλλά και θεσπίζοντας άμεσα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών-δανειοληπτών από την απειλή εκποίησης της κύριας κατοικίας τους  για όσο απαιτείται από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

 

Το ψήφισμα που κατέθεσε ο κ. Γιάννης Λάιος αναφέρει τα εξής:

 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ

Πρόταση ψηφίσματος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν την 1η Μαΐου για τους Δήμους

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σφίγγει τη θηλιά του χρέους στο λαιμό του λαού. Ένα χρέος το οποίο δεν το δημιούργησε ο ίδιος, αλλά του το φόρτωσαν με τις πολιτικές τους όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης ανακεφαλαιοποίησαν επανειλημμένως τους τραπεζικούς ομίλους, στήριξαν τα μονοπώλια, συνέτριψαν μισθούς, δικαιώματα των εργαζομένων και εξαπέλυσαν φοροκαταιγίδα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί η λαϊκή οικογένεια να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, ούτε καν να καλύψει τις βασικές ανάγκες της.

Μετά τα μέτρα εξασφάλισης της υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προχωρούν ακόμα παραπέρα με την απόφαση για κατασχέσεις ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι μία απόφαση που βάζει σε άμεσο κίνδυνο την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, σε μία περίοδο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορεία ξεπέρασαν τα 105 δισ. ευρώ, με το 80% αυτών να είναι ποσά μέχρι τις 3.000 ευρώ και τις κατασχέσεις να ξεκινάν από τα 500 ευρώ οφειλής. Στην κατεύθυνση αυτή και το καταναγκαστικό νομοθετικό πλαίσιο που υποχρεώνει Δήμους και τους υπαλλήλους τους να στέλνουν τα χρέη προς το Δήμο άνω των 300€ στην εφορία, να  μπλοκάρουν ΑΦΜ και να επιβάλουν κατασχετήρια.

Απάντηση σε όλα αυτά είναι ο οργανωμένος αγώνας, η πάλη για την υπεράσπιση της περιουσίας και της ζωής των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και επαγγελματιών. Η πλήρης προστασία με νόμο της λαϊκής κατοικίας από τράπεζες και οφειλές στο δημόσιο.

Στα πλαίσια αυτά και συντασσόμενο με τις ανάγκες των δημοτών του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος απαιτεί:

•Εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο.

•Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, τους Δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.

•Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.

•Πάγωμα χρεών για άνεργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων.

•Διαγραφή δανείων, ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς.

•Όχι στην φοροληστεία, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ προσαυξημένο 5.000 για κάθε παιδί.

•Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

 

Και αποφασίζει:         

•Να απαιτήσει από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα την δυνατότητα  διαγραφής όλων των μικρο-οφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν.

•Να απαλλάξει όλους όσους εντάσσονται στο ΚΕΑ, είναι μακροχρόνια  άνεργοι, ΑΜΕΑ πάνω από 65%, πολύτεκνοι, είναι καταγραμμένοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες ως οικονομικά ανήμποροι και προσφεύγουν στις κοινωνικές δομές του Δήμου.

•Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών, το μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας λαϊκών νοικοκυριών και μικροεπαγγελματιών για μικροφειλές στο Δήμο.

•Να διασφαλίσει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από μεγάλες επιχειρήσεις που μόνιμα υπεκφεύγουν.

•Να απαιτήσει τώρα από την  κυβέρνηση να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική θεσμικά διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη σέντρα της εφορίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να σηκώνουν τα χέρια μπροστά στους μεγαλοκατέχοντες.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δωρίδας

Ο δημοτικός σύμβουλος,

Λάϊος Γιάννης

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδα Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…