Home Δήμος Δωρίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας με μεγάλη πλειοψηφία ζητεί: Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Μακεδονικό
Δήμος Δωρίδας - 21 Ιουνίου, 2018

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας με μεγάλη πλειοψηφία ζητεί: Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Μακεδονικό

 Μετά από πρόταση του κ. Γιώργου Κουλούλα και με τη στήριξη της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων που ανήκουν στην πλειοψηφία και τη μείζονα μειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Δωρίδας αποφάσισε να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το λεγόμενο “Μακεδονικό”

Από την πρόθεση του Δημάρχου κ. Γιώργου Καπεντζώνη και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργου Κουλούλα τη θέση τους διαχώρισαν ο κ. Κώστας Αντωνόπουλος  που κατέθεσε πρόταση αναβολής με το σκεπτικό ότι δεν έχουν λάβει γνώση της συμφωνίας, ο κ. Γιάννης Μάμμαλής και ο κ. Τάκης Καλλιαμπέτσος από την πλευρά της πλειοψηφίας. Διαφώνησαν επιπλέον  και οι σύμβουλοι του “Κινήματος Ενεργών Πολιτών” κ.κ.  Γιώργος Αρτινόπουλος και Τάκης Παπαγεωργίου καθώς και ο εκπρόσωπος της Λαικής Συσπείρωσης κ Γ. Λάιος
 
Η συζήτηση
 
Αν και η αναγκαιότητα λήψης ψηφίσματος τέθηκε ως πρόταση από τον επικεφαλή της μείζονος μειοψηφίας κ. Κουλούλα, ο Δήμαρχος αρχικά επιχείρησε να αποφύγει τη συζήτηση του θέματος αντιλαμβανόμενος την εξέλιξή του.  Ωστόσο τελικά το θέμα συζητήθηκε μετά την επιμονή του κ Κουλούλα  , παρότι δεν είχε καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος ως όφειλε διαδικαστικά. 
 
Ο Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιαννόπουλος στην τοποθέτησή του υποστήριξε «ακούσαμε ότι η εγκληματικότητα έχει πέσει κατακόρυφα, το μεταναστευτικό έχει λυθεί. Κάποτε για την Αμυγδαλέζα είχε έρθει η Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Έχουν κάνει όλη τη χώρα ένα μεγάλο hot spot. Θέλουν να λύσουν το Σκοπιανό δεν θα προλάβουν γιατί θα πέσουν, ο λαός θα τους πάει εκεί που ανήκουν».
 
Κάθετος ήταν και ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ο οποίος κάλυψε τον κ. Κουλούλα προτείνοντας να επικαιροποιηθεί το παλαιότερο ψήφισμα που είχε ληφθεί. «Λύνεται ένα πρόβλημα, το οποίο δεν το είχαμε εμείς. Άλλοι είχαν πρόβλημα. Ας μας πει κάποιος ένα «γραμμάριο λύσης» που πήραμε εμείς. Αυτοί είχαν πρόβλημα και το λύνουν. Αυτοί θα μπουν στα όργανα. Παίρνουν Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν είχαν, ΝΑΤΟ που δεν είχαν, όνομα που δεν είχαν, γλώσσα που δεν είχαν, εθνότητα που δεν είχαν. Αυτοί παίρνουν τα πάντα και εμείς τίποτε», είπε και συμπλήρωσε ότι όποια άποψη και αν υποστηρίζει κανείς «δεν δέχομαι χαρακτηρισμούς όπως προδότες ή πατριδοκάπηλους, εθνικιστές κλπ».
Επιπλέον πρότεινε την επικαιροποίηση του παλαιότερου ψηφίσματος που είχε λάβει το Σώμα με την προσθήκη ότι ο δήμος απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 
 
Ο επικεφαλής της παράταξης Κίνημα Ενεργών Πολιτών Δωρίδας κ. Γιώργος Αρτινόπουλος υποστήριξε ότι «το πραγματικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι βόρειοι γείτονές μας. Πιστεύω ότι είναι επωφελής για τη χώρα η προώθηση λύσης. Το πιο σημαντικό είναι όμως να αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί. Δεν είναι κανένας περισσότερο πατριώτης από τον άλλο», τόνισε. 
 
Μια χρήσιμη παρατήρηση έκανε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λάιος. «Το 1948-1949 χιλιάδες παιδιά στήθηκαν στον τοίχο με την κατηγορία ότι θέλουν να δώσουν τη Μακεδονία στους Σλάβους. Τρία χρόνια μετά κατ’ εντολή της Αμερικής αναγνώρισαν επίσημα τη Μακεδονία», είπε.  
 
Πυροσβεστικά επενέβη ο κ. Αντωνόπουλος που πρότεινε αναβολή. «Σε μια διαπραγμάτευση κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Να κυλήσουν οι μέρες, να δούμε το κείμενο, να μελετήσουμε τι συμβαίνει. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, δε σηκώνει βιασύνες», είπε. 
 
Ο κ. Τάκης Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι «δε μπορούμε να ταυτίζουμε τη γεωγραφική Μακεδονία με την ιστορική Μακεδονία. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος σήμαναν τον διαμελισμό της Μακεδονίας τα εδάφη της οποίας, με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 και του Νεϊγί το 1919, δόθηκαν: 51,56% στην Ελλάδα, 38,32% στη Σερβία και 10,12% στην Βουλγαρία.
Όταν λέμε ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική είναι βαθιά αλυτρωτικό εκ μέρους της Ελλάδας. Η ιστορική Μακεδονία είναι μια και ενιαία. Το 1977 υπάρχει επίσημη αναγνώριση στον ΟΗΕ για την κατοχύρωσης της μακεδονικής γλώσσας. Ο μόνος πρωθυπουργός που έθεσε ζήτημα ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010, όπου του απάντησαν ότι έχει καταχωρηθεί πριν 50 χρόνια. Οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν αποδεχθεί τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια». Η κυβέρνηση του 2013 είχε αποδεχθεί το OMNES MAKEDONIA. Οι κυβερνήσεις από το 1992 είχαν αποδεχθεί σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και απαλοιφή των αλυτρωτικών άρθρων του συντάγματός τους. Αν έκαναν λάθος οι κυβερνήσεις τότε, να βγουν και πουν ότι έκαναν λάθος. Αν ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν την γραμμή τους. Ο πραγματικός κίνδυνος για τη χώρα μας ήταν και παραμένει εξ Ανατολάς και είναι προς όφελος της κυβέρνησης να κλείνει εθνικά θέματα και να εξασφαλίζει σχέσεις καλής γειτνίασης. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονική γλώσσα, είναι σλαβόφωνη», είπε. 
 
Ο Δήμαρχος επέμεινε στην σκληρή γραμμή του «όχι» τονίζοντας «αν έχουν κλείσει συμμαχία με την Τουρκία, τότε κερδισμένη είναι η συγκεκριμένη χώρα. Αν κάποιος βουλευτής μιλάει για τις καλές εμπορικές σχέσεις με τα Σκόπια, τότε φαίνεται ότι τα ξεπουλάμε όλα. Αν υπάρχει κάποια «υποσχεσούλα» για το χρέος θα φανεί. Αν έχεις ένα γείτονα που δεν έχει δυνάμεις, δεν έχει τίποτε και του τα δίνεις όλα, φανταστείτε τι μας περιμένει από κανέναν πιο δυνατό», τόνισε. 
Αναφορικά με το σχέδιο ψηφίσματος υποστήριξε ότι πρέπει να αναφέρει: «Η Μακεδονία είναι ελληνική. Δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Καμιά αλυτρωτική αναφορά στο σύνταγμα τους, στα βιβλία και την εκπαίδευση της γείτονος χώρας δεν γίνεται δεκτή. Δεν δεχόμαστε καμιά χρήση του όρου Μακεδονία και ζητάμε για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να γίνει δημοψήφισμα». 
 
Το ψήφισμα δεν υπερψήφισαν οι κ. Αντωνόπουλος, Μαμμαλης, Καλλιαμπέτσος, Αρτινόπουλος, Λάιος και Παπαγεωργίου. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…