Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Τα έργα είναι εξασφαλισμένα
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 18 Απριλίου, 2020

«Τα έργα είναι εξασφαλισμένα

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να μην διεκδικήσει νέα θητεία στο δήμο Δωρίδας ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης διασκεδάζοντας παράλληλα τις φήμες, αλλά και τις φιλοδοξίες εκείνων που περιμένουν εντός και εκτός της παράταξής του να πάρουν σειρά!

 

Σε συνέντευξή του στην ΩτΦ ο Δήμαρχος μιλάει για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την παρούσα δημοτική περίοδο, όπως ο παραλίμνιος και το φράγμα Τολοφώνος, δυο σημαντικά έργα με προϋπολογισμό 20 εκ ευρώ το καθένα, ενώ εμφανίζεται καθησυχαστικός για όλα τα έργα του δήμου και αυτά που επρόκειτο να ενταχθούν στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ.

 

Υπόσχεται ότι θα είναι ο δήμος που θα λάβει τα περισσότερα μέτρα για την ανακούφιση των πληττόμενων επιχειρήσεων και του προσωπικού του, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα αποσταλούν τώρα οι λογαριασμοί, ενώ δεν αποκλείει ακόμη και μειώσεις τελών, αν και όπως τονίζει, η Δωρίδα έχεις τις χαμηλότερες τιμές.

Μιλάει για την καλή σχέση και συνεργασία του με το Βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα και την κυβέρνηση, ενώ αναφέρεται και τις σχέσεις του με τους άλλους θεσμικούς παράγοντες της Φωκίδας.

Αναφέρεται στην έλλειψη πλειοψηφίας, απόρροια της απλής αναλογικής, στις παρατάξεις της μειοψηφίας, αλλά και στις εσωπαραταξιακές διαφωνίες που σε κάποιες περιπτώσεις είναι έντονες.

 

 

«Τα αντισταθμιστικά θα μπουν στην Βουλή»

 

 

ΩτΦ: Θα ξεκινήσω με τον παραλίμνιο, γιατί θεωρώ ότι εκεί επικεντρώνεται όλο το ενδιαφέρον για τη Δωρίδα, σε επίπεδο έργων. Που βρισκόμαστε σήμερα;

Γ.Κ.: Ο παραλίμνιος είναι ένα σύστημα αποχετευτικό το οποίο θα λαμβάνει τα λύματα όλων των οικισμών πέριξ της λίμνης Μόρνου. Οι οικισμοί είναι διάσπαρτοι και το ζητούμενο είναι τα λύματά τους να συγκεντρώνονται σε ένα σημείο. Αυτή τη δουλειά θα κάνει ο αγωγός αυτός. Η μελέτη όπως γνωρίζετε έχει δείξει ένα έργο στα 20 εκ ευρώ και το οποίο είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ και απεντάχθηκε ως «ακριβό», κάτι που φυσικά δεν ισχύει, αφού προστατεύει το νερό που υδροδοτεί την Αθήνα, αλλά και συνδράμει στις ειδικές δεσμεύσεις που εφαρμόζονται για την προστασία του. Το έργο αφορά την διασφάλιση της ποιότητας του νερού, της διαχείριση λυμάτων των γύρω οικισμών, αλλά και τη διαχείριση των λυμάτων των Φυλακών Μαλανδρίνου. Σε αυτά έχουμε εστιάσει με το βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα απευθυνόμενοι στα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να βρούμε μια λύση για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου.

 

ΩτΦ: Η Δωρίδα έχει και δεύτερο έργο 20 εκ ευρώ, μιλάμε για το φράγμα Τολοφώνος, οπότε αν όλα πάνε καλά στην παρούσα θητεία ο δήμος σας θα εκτελεί δυο πολύ μεγάλα έργα.

Γ.Κ.: Είναι δυο πολύ σημαντικά έργα που θα σφραγίσουν την τύχη της περιοχής. Το φράγμα είναι πολύ χρήσιμο γιατί θα συμβάλει στην ανάπτυξη της γεωργίας στην περιοχή μας, αλλά με σημαντική συμβολή και στο περιβάλλον. Το έργο δεν κινδυνεύει, έχει προχωρήσει σημαντικά, είναι σε φάση απαλλοτριώσεων. Εκτιμώ ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε εξελίξεις με το έργο αυτό.

 

ΩτΦ: Αν προχωρήσει καλά ο παραλίμνιος παύει η διεκδίκηση για τα αντισταθμιστικά;

Γ.Κ.: Όχι. Εμείς δεν εμπορευόμαστε νερό. Αντισταθμιστικά διεκδικούμε γιατί υφιστάμεθα κάποιες συνέπειες. Μια από αυτές τις συνέπειες είναι η αδυναμία μας να κατασκευάσουμε ένα έργο να διαχειριστεί τα λύματα των γύρω οικισμών. Όταν το έργο κατασκευαστεί οι απαιτήσεις μας θα συνεχιστούν σε άλλο επίπεδο.

 

ΩτΦ: Επρόκειτο να γίνει μια συνεδρίαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, την οποία φρενάρισε ο κορονοϊός και τα μέτρα. Τι σημαίνει αυτή η συζήτηση για εμάς και τι πρέπει να περιμένουμε;

Γ.Κ.: Τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής είχε κανονίσει ο Βουλευτής και είναι από μόνο του ένα πολύ σημαντικό γεγονός για εμάς, αφού για πρώτη φορά αυτό το τόσο σοβαρό θέμα μπαίνει στη Βουλή των Ελλήνων. Θέλω να ευχαριστήσω το βουλευτή Φωκίδας κ. Μπούγα, την πρόεδρο της Επιτροπής και τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Κωσταντόπουλο για τη διευκόλυνση που μας κάνουν. Είναι σημαντικό για εμάς να ενημερώσουμε τα μέλη της Επιτροπής, μάλιστα πρόκειται να γίνει και μια επιτόπια ενημέρωση, καθώς κλιμάκιο θα επισκεφθεί την περιοχή, προκειμένου να αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος. Πρέπει να καταλάβουν ακριβώς τις επιπτώσεις που έχει η περιοχή μας και να κατανοήσουν γιατί το έργο του παραλίμνιο κοστίζει 20 εκ ευρώ και όχι 4 που είναι η μέση τιμή ενός βιολογικού. 

 

 

«Δεν κινδυνεύουν τα έργα μας»

 

 

ΩτΦ: Έχετε ωριμάσει πολλά και σοβαρά έργα. Ποια θεωρείτε τίθενται εν αμφιβόλω στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ;

Γ.Κ.: Με λόγου γνώσεως σας λέω ότι δεν κινδυνεύει κανένα. Τώρα αν το όνομα του προγράμματος είναι Τρίτσης ή παρουσιάζει μικρομεταβολές, είναι τεχνικά θέματα δευτερευούσης σημασίας που μας ενδιαφέρουν.

 

ΩτΦ: Σήμερα ποια έργα είναι συμβασιοποιημένα και βαίνουν προς εκτέλεση;

Γ.Κ.: Έχουμε πολλά έργα που ωριμάζουμε και εντός των επομένων τριών μηνών ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε στον αέρα την ύδρευση και την αποχέτευση, που είναι δυο πολύ μεγάλα έργα. Ήδη είμαστε πολύ κοντά στην επιλογή αναδόχου και την υπογραφή της σύμβασης για το έργο του οδοφωτισμού.

 

ΩτΦ: Πως είναι η συνεργασία σας με το Βουλευτή και με την κυβέρνηση;

Γ.Κ.: Κατά το παρελθόν ξέρετε ότι έχω τοποθετηθεί θετικά ή αρνητικά για διάφορα θέματα που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις και δεν έχω πρόβλημα να πω τη γνώμη μου. Εξάλλου είμαστε πολιτικά όντα. Είναι μια κυβέρνηση που έχει σταθεί σε όλα τα ζητήματά μας, στο προσωπικό, στην μονιμοποίηση των ανθρώπων του Βοήθεια στο Σπίτι και σε άλλα μείζονος σημασίας θέματα. Και η κυβέρνηση και ο Βουλευτής τα πάνε πάρα πολύ καλά. Ο κ. Μπούγας δε, έχει σταθεί στο πλάι μας, μας βοήθησε να αναδείξουμε θέματα, να τα πάμε εκεί που έπρεπε να πάνε. Είμαστε ένας δήμος που έχουμε τις συμμαχίες που χρειαζόμαστε, είμαστε καλά προετοιμασμένοι και ξέρουμε που να απευθυνθούμε.  Αυτό με κάνει να μην ανησυχώ για την επόμενη μέρα, παρότι βρεθήκαμε από μια βαθιά οικονομική κρίση σε μια άλλη σφοδρότερη.

 

ΩτΦ: Ποια η σχέση σας αλήθεια με τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό και ποια με τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Δελμούζο; Πως είναι η συνεργασία σας, γιατί με τα Μαλάματα είδαμε μια έντονη κόντρα και κατηγορίες;

Γ.Κ.: Στο έργο υπήρχαν κάποια μικρά προβλήματα. Η μελέτη διορθώνεται και προβλέπεται να γίνουν περισσότερα πράγματα από ότι αρχικά σχεδιαζόταν. Με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη έχουμε καλή συνεργασία. Μπορεί να προκύψουν και κάποια προβλήματα που όμως δεν είναι δυσεπίλυτα και καταφέρνουμε να τα διαχειριζόμαστε. Η συνεργασία μας είναι καλή.

 

 

«Δεν είναι στείρα όλη η αντιπολίτευση»

 

 

ΩτΦ: Τι αλλαγές έχει φέρει η απλή αναλογική και αν εντέλει η μειοψηφία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου, έστω και αν υπερέχει αριθμητικά;

Γ.Κ.: Δεν είναι όλη η αντιπολίτευση στείρα και δε στέκονται πάντα αρνητικά. Υπάρχουν περιπτώσεις που βλέπουμε μια αντιπαράθεση σε πιο ακραία επίπεδα. Δεν μπορεί η αντιπολίτευση να στέκεται σε όλα αρνητικά και οφείλω να πω ότι η δική μας αντιπολίτευση δεν το κάνει. Αντιστοίχως και εμείς έχουμε πολλές φορές δεχτεί και ενσωματώσει προτάσεις των άλλων παρατάξεων και δε διστάζω να σας πω ότι έχουν κατατεθεί από άλλες παρατάξεις προτάσεις που ήταν χρήσιμες και έδιναν λύσεις. Έχουμε καταφέρει ακόμη να διοικούμε το δήμο χωρίς να δημιουργούνται πολύ μεγάλα προβλήματα και εντάσεις. Εκτιμώ ότι έτσι θα πορευτούμε και μελλοντικά. Είμαστε με οριακή πλειοψηφία, αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν είμαστε οριακά στα μεγάλα ζητήματα του δήμου, όπως τα αντισταθμιστικά και τα μεγάλα έργα. Εκεί έχουμε ευρείες πλειοψηφίες!

 

 

«Θα είμαστε ο δήμος που θα λάβει τα περισσότερα μέτρα για τους πληττόμενους συμπολίτες μας»

 

 

ΩτΦ: Από την πρώτη στιγμή θελήσατε να στηρίξετε οικονομικά της πληττόμενες επιχειρήσεις, αν και τα νομικά περιθώρια είναι περιορισμένα. Έχετε σκεφτεί πιο δραστικά μέτρα, όπως σοβαρές μειώσεις σε κοινόχρηστους χώρους, τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας, φωτισμού και όποιων άλλων επιβαρύνσεων προέρχονται από τις υπηρεσίες του δήμου;

Γ.Κ.: Ο καθορισμός των τελών γίνεται μια φορά το χρόνο και συγκεκριμένα κάθε καλοκαίρι, γιατί αφορά τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Για φέτος δεν μπορούμε να αλλάξουμε τιμολογιακή πολιτική. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφασίσουμε αν θα τα εισπράξουμε ή μη. Αν θα τα μειώσουμε, αν θα τα αναστείλουμε. Σε δυο μήνες περίπου θα ψηφίσουμε τα τέλη του 2021 και εκεί θα δούμε αν μπορούμε ή δε μπορούμε να τα μειώσουμε. Πολλές ευπαθείς ομάδες απολαμβάνουν μειώσεις από 50% έως και 100% απαλλαγή. Είναι δύσκολο να μειώσουμε περαιτέρω, γιατί είμαστε από τους λίγους δήμους με τόσο χαμηλές τιμές. Εμείς δεν θα εισπράξουμε φέτος. Δεν θα στείλουμε λογαριασμούς. Θα το δούμε αν θα τα στείλουμε αργότερα. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον τώρα δεν θα αποσταλούν οι λογαριασμοί, θα έχει ένα κόστος στο δήμο. Η περαιτέρω λήψη μέτρων θα εξαρτηθεί και από το πώς θα είμαστε. Εκείνο που σας λέω με σιγουριά είναι ότι όπως η Δωρίδα είναι ο δήμος με τη χαμηλότερη τιμολογιακή πολιτική, έτσι θα είναι και ο δήμος που θα λάβει τα περισσότερα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων συμπολιτών μας. Θα εξαντλήσουμε κάθε νομική δυνατότητα για να βοηθήσουμε. Κρατήστε το αυτό.

 

ΩτΦ: Δήμαρχε είπατε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα δαπανήσετε και το τελευταίο ευρώ αν χρειαστεί για αυτήν την περίοδο. Θα καταφεύγατε σε δανειοδότηση;

Γ.Κ.: Δάνειο δε θα χρειαστεί. Εκείνο που θα κάνουμε είναι να μεταφέρουμε χρήματα από άλλους κωδικούς. Έχουμε επίσης συμφωνήσει να μην λάβουμε προκαταβολικά, ούτε και τις επόμενες δόσεις των ΚΑΠ. Έχουμε ένα καλό αποθεματικό, έχουμε επάρκεια και πλέον έχουμε και το νομικό πλαίσιο που μας επιτρέπει αυτές τις αναμορφώσεις και τη μεταφορά κονδυλίων. Έχουμε επάρκεια και μπορούμε να βοηθήσουμε και για τρόφιμα και για υγειονομικό υλικό. Μπορούμε να βοηθήσουμε και το Κέντρο Υγείας και το νοσοκομείο, τα αγροτικά ιατρεία. Μπορούμε να βοηθήσουμε και άλλες υπηρεσίες. Όπως φαίνεται όμως από την πορεία της επέκτασης του ιού ίσως να μην χρειαστεί να κάνουμε και τίποτε από παραπάνω γιατί η εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές. Παρόλα αυτά τα διεκδικήσουμε κάθε διαθέσιμη χρηματοδότηση για τις ανάγκες μας που έχουν αυξηθεί, όπως για την προστασία του προσωπικού, για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, τα αδέσποτα και κάθε άλλη ανάγκη μας.

 

ΩτΦ: Είδαμε ότι φροντίσατε να εξασφαλίσετε κρεββάτια για το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου. Υπήρξε αντίστοιχη επικοινωνία με το νοσοκομείο, ώστε να συνδράμετε;

Γ.Κ.: Μας είχαν ζητήσει μάσκες, αν και στην πορεία ήρθε πληθώρα τέτοιου υλικού. Μας έχουν ζητήσει κάποιες στολές προστασίας και ψάχνουμε να βρούμε το υλικό που θέλουν, με τις προδιαγραφές που το ζητούν, αν και δεν το βρίσκουμε σε επάρκεια.

 

ΩτΦ: Με την 3Κ κινηθήκατε εγκαίρως και πήρατε προσωπικό. Τώρα πήρατε και οχήματα. Για ποιο λόγο θέλετε να αναθέτετε την καθαριότητα σε ιδιώτες;

Γ.Κ.: Το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ κάποιοι έφυγαν με μετάταξη. Παράλληλα έχουμε και έναν απαρχαιομένο εξοπλισμό. Ο στόλος μας χρειάζεται διαρκώς επισκευές. Ψάχνουμε τρόπο να ανανεώσουμε το στόλο μας και ήδη έχουμε δρομολογήσει προμήθειες. Εκτιμούμε ότι θα πάρουμε τρία απορριμματοφόρα. Μέχρι τότε χρειαζόμαστε οχήματα και προσωπικό την οποία ανάγκη μας καλύπτουμε με ιδιώτη, απολύτως νόμιμα. Εκτιμώ δε ότι του χρόνου δεν θα έχουμε αυτή την ανάγκη.

 

 

Τα σενάρια διαδοχής

 

 

ΩτΦ: Πληροφορούμαστε ότι εντός της παράταξής σας υπάρχουν και εντάσεις που ξεπερνούν τα όρια της διαφωνίας. Αυτά τα περιστατικά οφείλονται στις διαφορετικές τάσεις και αν εν τέλει μπορούν να απειλήσουν τη συνοχή της;

Γ.Κ.: Δεν είναι κάτι οξύτερο από άλλες περιπτώσεις. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες για διάφορα ζητήματα. Όμως έχουμε βρει σαν ομάδα τους κώδικες λειτουργίας που επιτρέπει στην ομάδα να μένει συσπειρωμένη και ενωμένη. Υπάρχουν διαφορετικές καταβολές και διαφορετικές ιδεολογικές βάσεις, ωστόσο συνυπάρχουμε πολύ καλά. Το κυριότερο που μας ενώνει είναι το αποτέλεσμα και θεωρώ ότι έχουμε καταφέρει σημαντικά πράγματα. Η προσπάθειά μας έχει ορατά δια γυμνού οφθαλμού, ακόμη και κακόπιστου, αποτελέσματα. Οι εντάσεις που είχαμε μέχρι τώρα έχουν οδηγήσει σε ομόφωνες αποφάσεις.

 

ΩτΦ: Αλήθεια αυτές οι διαφωνίες σχετίζονται με ενδεχόμενη διαδοχή σας; Τι θα συμβουλεύατε αυτούς που στοιχηματίζουν ότι δεν θα επιδιώξετε άλλη μια θητεία στο δήμο, αλλά θα προχωρήσετε πιο πάνω;

Γ.Κ.: Όταν ανέβουν οι αποδόσεις να τα δω και εγώ τα στοιχήματα για να πάρω μέρος. Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θέλω να φύγω την επόμενη φορά, τότε πρέπει να κάνω έργο για να φύγω με το κεφάλι ψηλά. Ακόμη και αν θέλω να μη χάσω την επόμενη φορά, επίσης πρέπει να έχω έργο να δείξω. Δεν υπάρχει σενάριο αποχώρησης, ούτε δεύτερες σκέψεις. Έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, έχουμε πολλές υποχρεώσεις. Για παράδειγμα σήμερα βγήκε η απόφαση για εποχιακό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Κροκύλειο. Γίνονται και πράγματα που δεν είναι σχεδιασμένα. Οπότε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

 

ΩτΦ: Την τελευταία ερώτηση λοιπόν δεν την κλείνουμε εδώ. Την κρατάμε «γέφυρα» για την επόμενη συνέντευξή μας. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, με υγεία και χαρά!

Γ.Κ.: Δύναμη, κουράγιο και αισιοδοξία. Καλή Ανάσταση σε όλους!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…