Home Συνεντεύξεις-Άρθρα Σύγκληση, συνεργασία και ανανέωση
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 28 Οκτωβρίου, 2020

Σύγκληση, συνεργασία και ανανέωση

Την ανάγκη για συγκλήσεις και ουσιαστική ανανέωση τονίζει ο νέος Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας κ. Νώντας Σχίζας σε συνέντευξή του στην  ΩτΦ, ενώ αναφέρεται και σε όσα θεωρεί λάθος, στους στόχους του, όπως και στη συνεργασία του με τον νυν Δήμαρχο Δωρίδας κ. Γιώργο Καπεντζώνη.

 

ΩτΦ: Ποιο είναι το στίγμα που θέλετε να αφήσετε πίσω σας από το πέρασμά σας στη ΝΕ;

 

Ν.Σ.: Θα ήθελα να αφήσω το στίγμα της επικοινωνίας, της ομαδικής δουλειάς, της συνεργασίας. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά, χωρίς παρεξηγήσεις και εσωστρέφειες. Να βγαίνουμε έξω, να πηγαίνουμε σε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται, να βλέπουμε τον κόσμο, να ακούμε τα προβλήματα που έχει και να προσπαθήσουμε να τον βοηθήσουμε φυσικά, όπου και όσο μπορούμε. Πρέπει νομίζω να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο.

 

ΩτΦ: Τι σκοπεύετε ή τι θα προτείνετε να αλλάξει;

 

Ν.Σ.: Είμαι προσωρινός Συντονιστής και καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά μέσα σε ένα τρίμηνο. Στόχος μας είναι να συνεχιστεί η διεύρυνση του κόμματος. Η καλή συνεργασία που έχουμε πρέπει να συνεχιστεί. Τώρα, αναφορικά με επιμέρους αλλαγές, όπως η λειτουργία του γραφείου στην Άμφισσα, όπως και η προσπάθεια να ανοίξει ένα γραφείο στη Δωρίδα, είναι θέματα που πρέπει να δούμε άμεσα γιατί αποτελούν σημεία αναφοράς και βελτιώνουν τη λειτουργία μας.

 

ΩτΦ: Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξει στο χώρο σας, στους συντρόφους σας;

 

Ν.Σ.: Θα ήθελα ως πολιτικός φορέας να λειτουργούμε πιο ενωμένοι, στηρίζοντας τις θέσεις του κόμματος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις μας. Οφείλουμε να αποφεύγουμε να μιλάμε πριν τα γεγονότα και να δίνουμε λάθος συμπεράσματα στους πολίτες.

 

ΩτΦ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπερασπιστεί το έργο του. Πως θα κινηθείτε εσείς σε αυτό το πεδίο;

 

Ν.Σ.: Όντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπερασπιστεί το έργο του, επειδή έτσι ήρθαν οι συνθήκες. Μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια προέκυψαν εσπευσμένα -λόγω της διαφοράς με τη ΝΔ στις ευρωοεκλογές- οι εθνικές εκλογές. Το γεγονός ότι κατέγραψε 31,5% είναι επιτυχία όλων και ιδιαίτερα του Αλέξη Τσίπρα. Ο κόσμος τα έζησε τα ξέρει, ωστόσο θα τα υπενθυμίσουμε. Κάποια από αυτά είναι τα 37 δις μαξιλάρι, η Συμφωνία των Πρεσπών,η στήριξη αδυνάτων και πολλά άλλα. Τοπικά δε, θα σας πω ότι στην Κοινοβουλευτική Θητεία του Ηλία Κωστοπαπαναγιώτου ιδρύθηκε το γεωπονικό πανεπιστήμιο, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωρίδας, στελεχώθηκε το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου, έγινε προμήθεια αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Άμφισσας, υπεγράφη η ένταξη για το έργο στο Χάρμισκο και πολλά άλλα. 

 

ΩτΦ: Πως πιστεύετε ότι θα ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα ο ΣΥΡΖΑ και πότε εκτιμάτε ότι θα είναι σε θέση να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία της χώρας με αξιώσεις νίκης;

 

Ν.Σ.: Είναι μια δύσκολη στιγμή για το ΣΥΡΙΖΑ αυτό το τρίμηνο, γιατί γίνονται σοβαρές ζυμώσεις στο κόμμα, έτσι ώστε αυτός ο κόσμος που μας στήριξε να εκφραστεί στις οργανώσεις μελών και στις νομαρχιακές επιτροπές. Εφόσον αυτές οι διαδικασίες τελειώσουν μας μένει το συνέδριο του κόμματος που λόγω της πανδημίας μετατίθεται ολοένα και πιο πίσω χρονικά. Πιστεύω Άνοιξη – Καλοκαίρι που θα μπορούμε να το κάνουμε σε εξωτερικό χώρο να γίνει και να έχουν την ευκαιρία να ειπωθούν και να ακουστούν όλα. Εκεί πιστεύω ότι θα μπορεί να διατυπωθεί σοβαρά και το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες. 

 

ΩτΦ: Το κόμμα σας είχε σηκώσει πολύ τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και ακούγονταν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί από πρωτοκλασάτα στελέχη. Υπερασπίζεστε αυτή την τακτική ή πιστεύετε ότι ήταν λάθος;

 

Ν.Σ.: Δε συμφωνώ με τους υψηλούς τόνους, ούτε με άσχημους χαρακτηρισμούς. Ο καθένας μπορεί να πει αυτό που θέλει ήρεμα και ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας κρίνεται.

 

ΩτΦ:  Τι θα διεκδικήσετε περισσότερο ως αντιπολίτευση και γιατί;

 

Ν.Σ.: Θα πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερη προβολή των απόψεών μας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που οφείλουν να μας αντιμετωπίζουν ως κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

ΩτΦ: Ποιο είναι το έργο για το οποίο θεωρείτε ότι πρέπει να δεσμευτεί το κόμμα σας και να υλοποιήσει αν κερδίσει;

 

Ν.Σ.: Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στη στήριξη των αδυνάτων και στη μεσαία τάξη, την οποία αναγκαστήκαμε, εξ αιτίας των μνημονίων, να αδικήσουμε. Πέρα από αυτό πρέπει να αναβαθμίσουμε τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ασφάλεια των πολιτών είναι εξίσου δυο θέματα στα οποία πρέπει να επικεντρώσουμε.

 

ΩτΦ: Παρά τη μόδα στο χώρο σας το 2019, εσείς αποφασίσατε να ενταχθείτε στο ψηφοδέλτιο Καπεντζώνη και παραλίγο να εκλεγείτε, παρότι ήταν πολύ ανταγωνιστικό με την απλή αναλογική. Γιατί αποφασίσατε τη συγκεκριμένη συνεργασία;

 

Ν.Σ.: Αποφάσισα να στηρίξω το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Καπεντζώνη. Οι λόγοι είναι απλοί. Πρώτον, ήταν ανεξάρτητο και πιστεύω στα πραγματικά ανεξάρτητα ψηφοδέλτια για την αυτοδιοίκηση τα οποία μπορούν να φέρουν το μέγιστο αποτέλεσμα στον τόπο. Δεύτερο κατά τη γνώμη μου έχει καταφέρει να έχει την καλύτερη και έμπειρη ομάδα. 

 

ΩτΦ:  Πως θα κινηθεί το κόμμα σας στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές του 2023;

 

Ν.Σ.: Η στάση του κόμματος στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές θα συζητηθεί στις οργανώσεις του σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. Μη ξεχνάτε ότι στη Φωκίδα θα έχουν αναδειχθεί νέες Δημοτικές Οργανώσεις και Νομαρχιακή. Υπάρχει ο χρόνος να τα δούμε αναλυτικά όλα και να μελετηθούν οι συνθήκες που θα έχουν δημιουργηθεί ως τότε. Το μόνο που εύχομαι είναι να είμαστε όλοι καλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…