Home Συνεντεύξεις-Άρθρα ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΤΑΔΑ
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 9 Σεπτεμβρίου, 2014

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΤΑΔΑ

 Η μετακίνηση του από τον πάγκο του Αστέρα στον πάγκο του Φωκικού σίγουρα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί έκπληξη , για όσους γνώριζαν τον παρασκήνιο. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπά το ποδόσφαιρο και την προπονητική και κυρίως φιλόδοξος κάτι που σημαίνει ότι έχει πραγματική δίψα να μάθει περισσότερα πράγματα πραγματοποιώντας τον «αγροτικό» του δίπλα σε έναν έμπειρο προπονητή και μέσα σε μια επαγγελματική ομάδα με στόχους που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στα σαλόνια των εθνικών κατηγοριών. Ταυτόχρονα είναι ένα «δικό» μας παιδί, ένας άνθρωπος από τη Φωκίδα που θέλει να προσφέρει , πολλές φορές και ανιδιοτελώς από την άποψη της υλικής ανταμοιβής. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που ο Γιάννης ο Λύτρας εκτιμήθηκε από τους ανθρώπους του Φωκικού που τον βοήθησαν να κάνει το πρώτο μεγάλο του άλμα στην προπονητική. Θα τα καταφέρει; Ο χρόνος θα δείξει. Εκείνο που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι δεν του λείπει η πρόθεση και η φιλοδοξία.

Aναλυτικά οι απόψεις του



Για το πώς αισθάνθηκε ένας δηλωμένος ΑΕΚτζής όταν πάτησε το πόδι του στο ΟΑΚΑ για τον αγώνα κυπέλου και γενικότερα για την έκβαση του ματς:



«Σίγουρα ένιωσα τεράστια συγκίνηση για την πρωτόγνωρη εμπειρία που βίωσα. Αγαπώ την ΑΕΚ, δεν το κρύβω. Όμως στον αγώνα ήθελα το καλύτερο για την ομάδα μου , το Φωκικό. Ξέρετε , όταν «δένεσαι» με τα παιδιά, τους ποδοσφαιριστές  δεν μπορεί παρά να θέλεις το καλό τους, να νικάνε σε κάθε αγώνα. Όσο για το σκορ θεωρώ ότι θα μπορούσε να κρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ειδικά αν είχαμε προηγηθεί στις δύο φάσεις που κάναμε με τον Κροάτη Γκάτσεσα. Στον  επαναληπτικό θεωρώ ότι θα είμαστε καλύτεροι , υπάρχει το κίνητρο για εμάς  και ο στόχος μας θα είναι το θετικό αποτέλεσμα»



Για την τακτική Παπαδημητρίου να ανανεώνει κάθε χρόνο το ρόστερ σε συντριπτικό ποσοστό και το πόσο γρήγορα μπορεί να επιτευχθεί η ομοιογένεια :

«Εκ του αποτελέσματος βγαίνει ότι αυτή η τακτική είναι σωστή. Άλλωστε η ομάδα δεν αποκτά παίχτες από το «τσουβάλι» αλλά παίχτες με εμπειρία, προσωπικότητα  και φιλοδοξία να σταθούν στην κατηγορία. Εδώ είναι η μαγκιά του προέδρου που καταφέρνει και τους εντοπίζει. Μάλιστα πολλές φορές αυτοί οι παίχτες κάνουν καριέρα στην Α΄Εθνική και τα παραδείγματα είναι πολλά. Βέβαια στο σημείο αυτό να τονίσω ότι ειδικά φέτος ο πρόεδρος έχει άψογη συνεργασία με τον προπονητή και εμένα και μιλάμε πολύ πριν αποκτήσουμε κάποιον ποδοσφαιριστή.

Όσο για την ομοιογένεια αυτό είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα. Σίγουρα όταν αλλάζεις τόσους παίχτες δεν μπορείς να την πετύχεις από τη μια ημέρα στην άλλη. Θεωρώ ότι η κλήρωση με την ΑΕΚ ήταν καθοριστική στο κομμάτι αυτό γιατί μας βοήθησε στο να έχουμε το κίνητρο και να δουλέψουμε παραπάνω σε αυτό το κομμάτι. Για παράδειγμα κάθε ομάδα στην αρχή της προετοιμασίας κάνει κυρίως φυσική κατάσταση. Εμείς για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στον αγώνα με την ΑΕΚ κάναμε κυρίως τακτική και μέσω αυτής και φυσική κατάσταση. Κοντολογίς θεωρώ ότι στον τομέα «ομοιογένεια» η ομάδα είναι σε καλό δρόμο και με την έναρξη του πρωταθλήματος θα είμαστε πανέτοιμοι».


Στόχος της ομάδας



«Πρώτα από όλα ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια καλή ομάδα και να έρχεται ο κόσμος στο γήπεδο και να ευχαριστιέται το θέαμα. Θεωρώ ότι αντικειμενικά πρέπει να θέσουμε ως στόχο την πρώτη επτάδα και ανάλογα με την πορεία μας σε συγκεκριμένες στιγμές του πρωταθλήματος να προσπαθήσουμε για το κάτι παραπάνω»
 

Για τον προπονητή Γιώργο Μαραντά



«Είναι ένας πάρα πολύ καλό προπονητής με βαθιά γνώση του ποδοσφαίρου. Ταυτόχρονα είναι τρομερά φιλόδοξος ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας και αυτό μόνο όφελος μπορεί να είναι για την ομάδα. Θεωρώ ότι η καλύτερη μεταγραφή φέτος της ομάδας είναι ο προπονητής της. Όσο για εμένα θέλω να πω ότι συνεργαζόμαστε άψογα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και σίγουρα παίρνω πολλές γνώσεις που θα μου είναι χρήσιμες στο μέλλον»


Αν έχουν ζητήσει επιπλέον ενίσχυση από τον πρόεδρο 



«Ναι έχουμε ζητήσει. Δεν θα σας πω ονόματα αλλά ότι θέλουμε παίχτες στις θέσεις του αμυντικού χαφ, επιθετικού χαφ, ακραίου χαφ και σίγουρα ενός επιθετικού. Κατανοώ τα όποια οικονομικά ζητήματα της ομάδας και είμαι σίγουρος ότι  ο πρόεδρος θα το διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο» 


Ποιόν θεωρεί καλύτερο όμιλο και ποιοι οι πρωταγωνιστές;



«Θεωρώ πιο εύκολο τον Βόρειο όμιλο. Μην ξεχνάμε ότι στο Νότιο υπάρχουν ομάδες μεγάλης αγωνιστικής αλλά και ιστορικής αξίας όπως Παναχαική, Άργος, Ψαχνά, ΑΕΚ, Απόλλων κλπ. Δεν λέω ότι στο Βόρειο θα είναι εύκολα . Λέω όμως ότι ενδεχομένως να είναι πιο βατός. Όσο για τα φαβορί στο Νότιο τον πρώτο λόγο έχει η  ΑΕΚ ενώ στο Βορά η Λάρισα, ο Ολυμπιακός Βόλου , ο Ηρακλής και η Λαμία.


Για την «μεταγραφή» του από τον Αστέρα Ιτέας στο Φωκικό



Στην αρχή ξεκαθαρίζει ότι ήταν στον πάγκο του Αστέρα για 4 συνεχόμενα χρόνια έχοντας περάσει πολλές όμορφες αλλά και κάποιες – ελάχιστες- δυσάρεστες στιγμές.
«Δεν διαγράφω τίποτα από τη μέχρι σήμερα πορεία μου στον Αστέρα. Πέρασα ωραίες και  ανεπανάληπτες στιγμές και αυτές τις έχω καταγράψει στο βάθος του μυαλού μου αλλά και της καρδιάς μου. Όμως μου έγινε μια πρόταση συνεργασίας από το Φωκικό, την ομάδα της Άμφισσας  που αγωνίζεται στη Football League . Δέχτηκα γιατί ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να κάνω ένα βήμα παραπάνω στην προπονητική μου καριέρα και να πάρω κάποιες εμπειρίες που μπορεί να μου δώσει το πρωτάθλημα της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας. Άλλωστε είναι η Τρίτη φορά που «υπηρετώ» το Φωκικό. Η πρώτη ήταν την διετία 1993-96 ως παίχτης της Δ΄και Γ΄Εθνικής και η δεύτερη ήταν την περίοδο 2002-03 στη Δ΄Εθνική.»


Για το αν έπαιξε ρόλο στη μετακίνηση του η γενικότερη προσπάθεια προσέγγισης των δύο ομάδων που ξεκίνησε με πρωτοβουλία Παπαδημητρίου 



«Σίγουρα έπαιξε το ρόλο της αυτή η προσπάθεια την οποία , σε γενικότερες γραμμές, θεωρώ σωστή και ότι έπρεπε να γίνει νωρίτερα γιατί σίγουρα μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν για τα δύο σωματεία. Όμως δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος  . Μην ξεχνάτε ότι ασχολούμαι με την προπονητική, είμαι μέλος στο σύλλογο προπονητών Βοιωτίας και κάτοχος του διπλώματος  προπονητικής UEFA B.
 Στόχος μου είναι το επόμενο καλοκαίρι να παρακολουθήσω μαθήματα και να πάρω το δίπλωμα  UEFA A με το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, μπορώ να εργαστώ μέχρι και στη Γ΄Εθνική. Όσο για αργότερα κανείς δεν γνωρίζει. Σίγουρα όμως οι φιλοδοξίες μου δεν σταματούν εκεί. Αγαπώ το ποδόσφαιρο και μου αρέσει να μαθαίνω νέα πράγματα….Μου αρέσουν οι προκλήσεις . » 

Επιπλέον ο βοηθός προπονητή του Φωκικού σημείωσε ότι και από την πλευρά του ο Φωκικός ήδη ξεκίνησε να προσφέρει στον Αστέρα φέρνοντας ως παράδειγμα τον νεαρό ποδοσφαιριστή Καρδαρά που με απαίτηση Παπαδημητρίου ενίσχυσε την ομάδα της Ιτέας για το φετινό πρωτάθλημα αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι αν η πρώην του ομάδα χρειαστεί και άλλη βοήθεια σε έμψυχο δυναμικό, στο πλαίσιο της προσπάθεια  της ανόδου στη Γ΄Εθνική,  η εισήγηση του θα είναι θετική αρκεί βέβαια να μην ζημιωθεί η τωρινή του ομάδα.



Για τον Αστέρα  και την Ιτέα



«Τον αγαπώ. Είναι η ομάδα της πόλης που κατοικώ, η ομάδα που προσέφερα τόσα χρόνια και ως παίχτης και ως προπονητής. Άφησα την ομάδα πρωταθλήτρια και θέλω φέτος το κάτι παραπάνω, την άνοδο στη Γ΄Εθνική»
Στην ερώτηση για την αλλαγή διοίκησης θα απαντήσει: «Σίγουρα η μετάβαση στη νέα διοίκηση ήταν κάπως «ανώμαλη» αλλά με ικανοποιεί που η διοίκηση έθεσε ως στόχο να ανέβει κατηγορία» 
Όταν κλήθηκε να απαντήσει γιατί θεωρεί «ανώμαλο» τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αλλαγή διοίκησης είπε: «Θεωρώ ότι η προσέγγιση  των πραγμάτων από τη νέα διοίκηση θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, όπως και το ύφος τους. Σίγουρα  θα μπορούσαν νωρίτερα να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους ώστε να υπάρχει συνέχεια  , όπως γίνεται με τη συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων. Θέλω να πω ότι θα έπρεπε να υπήρχε περισσότερη σύμπνοια ώστε στο νέο Δ.Σ. να συμμετάσχουν και παλιότεροι παράγοντες που με την εμπειρία τους και τη γνώση τους θα βοηθούσαν. Για παράδειγμα όταν ανέλαβε την ομάδα ο κος Χλεμπογιάννης συνομιλούσε και συμβουλευόταν τακτικά τον προηγούμενο πρόεδρο και για αυτό κατάφερε να φέρει σχεδόν 30 δελτία, να οργανώσει και να συνεργάζεται άψογα με τις Ακαδημίες , να φέρει κόσμο κοντά στην ομάδα.


Για τις μεταγραφικές κινήσεις του Αστέρα και τον αν μπορεί το υπάρχον έμψυχο υλικό να οδηγήσει την ομάδα στη Γ΄ Εθνική 

«Από την ομάδα έφυγαν έμπειροι και καλοί παίχτες που θα βοηθούσαν πολύ την ομάδα. Αναφέρομαι στους Ιωάννου, Βλαντιμιρ Σινγκουρ, Κέβιν αλλά και τον Τοπούζι που είναι φαντάρος. Αυτοί οι παίχτες έπρεπε να κρατηθούν και ταυτόχρονα να αποκτηθούν, σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο, και άλλοι παίχτες τουλάχιστον ισάξιοι με αυτούς για να μπορέσει η ομάδα να πετύχει το στόχο της»




Για τον φίλαθλο κόσμο της Ιτέας σε σχέση με το Φωκικό

«Αντικειμενικά η παρουσία του Φωκικού στη Football League ωφελεί την Ιτέα. Στη τεράστια πλειοψηφία τους οι ομάδες που αγωνίζονται με το Φωκικό διανυκτερεύουν στην Ιτέα , τρώνε στην Ιτέα, χαλούν λεφτά στην Ιτέα. Οπότε αντικειμενικά η Ιτέα είναι πιο ωφελημένη από την Άμφισσα σε αυτό το κομμάτι. Γιατί λοιπόν να μην έρχονται στο γήπεδο να δουν την ομάδα της Άμφισσας αλλά και άλλες μεγάλες, ιστορικές ομάδες στην κατηγορία που δύσκολα θα ξαναδούν; Εγώ πέρυσι όποτε μου το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις μου ως προπονητής έβλεπα το Φωκικό. Ας το κάνουν και οι φίλαθλοι της Ιτέας. Στο σημείο αυτό όμως πρέπει να πω ότι ταυτόχρονα θα πρέπει και οι φίλαθλοι της Άμφισσας να ενισχύουν τον Αστέρα, τουλάχιστον στα σημαντικά του παιχνίδια με ομάδες εκτός νομού( μπαράζ ανόδου)»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…