Home Δήμος Δελφών Στηρίζουν τις επενδύσεις, απορρίπτοντάς τες!
Δήμος Δελφών - 30 Δεκεμβρίου, 2016

Στηρίζουν τις επενδύσεις, απορρίπτοντάς τες!

 «Όχι» σε τέσσερις ΑΠΕ πρότεινε ο κ. Μολιώτης

Στηρίζουν τις επενδύσεις, απορρίπτοντάς τες!

-Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι καθαρά γνωμοδοτική. –Έπεισε τις παρατάξεις ΠσΠ και Λαϊκή Συσπείρωση ο Αντιδήμαρχος. –«Παρών» από Ταγκαλή. 

 

Αν και δηλώνει φιλική στις επενδύσεις η Δημοτική Αρχή φτάνουν δυο αντιδράσεις επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς για να γίνει εχθρική, όπως φάνηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου γνωμοδότησε αρνητικά για την εγκατάσταση τεσσάρων μικρών μονάδων ΑΠΕ, οι οποίες θα παράγουν ενέργεια με καύση φυτικών και ξυλωδών προϊόντων.

 

«Συγκέντρωση ομοειδών επιχειρήσεων»

 

Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού έφερε το θέμα ως κατ’ επείγον και τόνισε ότι αρχικά είχε δεχτεί δυο προτάσεις, από την εταιρεία Παπαϊωάννου για μονάδα 100 κιλοβάτ και μια από την εταιρεία ΔΙΥΩΝ ΙΚΕ για μονάδα 500 κιλοβάτ. «Στην αρχή δεν υπήρξε ούτε αντίδραση, ούτε και αντίρρηση από κανέναν. Ρωτήσαμε την Τεχνική Υπηρεσία και μας απάντησε ότι κατ’ αρχήν δεν είναι αρνητική, αρκεί να μην προκύπτει περιβαλλοντική επιβάρυνση. Στην συνέχεια όμως μάθαμε ότι η δεύτερη εταιρεία έχει σπάσει την επένδυσή της στα τρία μέρη και έχει καταθέσει άλλες δυο αιτήσεις. Η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών έκανε ερώτηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία όμως ακόμη δεν έχει απαντήσει. Πρέπει να επισημάνουμε ότι έχουμε συγκέντρωση ομοειδών επιχειρήσεων σε μια περιοχή και οφείλουμε να προστατεύσουμε τις άλλες επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου συμφωνούμε με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και θα είμαστε αρνητικοί στη γνωμοδότησή μας», κατέληξε ο κ. Μολιώτης.

 

«Θέλετε μια μεγάλη και όχι τρεις μικρές!»

 

Την απορία του εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, τόσο ως αυτοδιοικητικός όσο και ως επιστήμονας, τονίζοντας ότι θέλουν μια μεγάλη εγκατάσταση και όχι τρις μικρές που η ισχύς τους είναι υποπολλαπλάσια! Υποστήριξε δε, ότι «κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν αιτιολογεί την αρνητική θέση που προβάλλετε, ούτε εσείς, ούτε το Τοπικό Συμβούλιο, ενώ η Τεχνική Υπηρεσία συνιστά περαιτέρω διερεύνηση, δεν λέει ότι πρέπει να είναι αρνητική η θέση μας. Στην ουσία της υπόθεσης δε, η Τρίτη επένδυση είναι και η λιγότερο ρυπογόνα. Εμείς ως όργανο, έχουμε καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, γιατί να πάει με αρνητική εισήγηση και όχι με θετική, αφού ούτως ή άλλως θα ελεγχθεί η νομιμότητά τους από την Αποκεντρωμένη. Οι επενδύσεις είναι δυσεύρετες, οι ΑΠΕ είναι φιλικές στο περιβάλλον και δεν επιβαρύνουν, αλλά όταν μας έρχονται αιτήματα για επενδύσεις εμείς στο δια ταύτα κοιτάμε πως θα τα αφορίσουμε. Η περιοχή και στο χωροταξικό σχεδιασμό σηκώνει τέτοιες επενδύσεις. Το χωροταξικό γι’ αυτό γίνεται για να ξέρει ο κάθε επενδυτής που μπορεί να κάνει τι», κατέληξε ο κ. Ταγκαλής και ψήφισε «παρών» με τη λογική ότι έπρεπε να είχαν τη γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης.

 

«Δε χωρούν όλα στο ίδιο τσουβάλι»

 

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες στο Προσκήνιο κ. Παναγιώτης Μέγκος τάχθηκε υπέρ της εισήγησης του Αντιδημάρχου και τόνισε ότι έχουν ήδη δυο άδειες εγκεκριμένες. «Ας υλοποιήσουν αυτές και αν όλα γίνουν καλά εδώ είμαστε», είπε. Παρατήρησε δε ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν με το μικρότερο κόστος και το μεγαλύτερο βανδαλισμό το κάνουν και όσοι δε μπορούν να ακολουθήσουν ασφυκτιούν και κλείνουν», τόνισε. Έθεσε και πολιτικό ζήτημα υποστηρίζοντας ότι κάποτε θα πρέπει να δούμε που πηγαίνει η ενέργεια που παράγεται στον τόπο μας. Σχετικά με τις αντιδράσεις των ξενοδόχων τις βρήκε εύλογες, υποστηρίζοντας ότι δεν χωρούν όλα στον ίδιο σάκο. Οι Πολίτες στο Προσκήνιο υπερψήφισαν την εισήγηση του κ. Μολιώτη.

 

«Η ενέργεια ανήκει σε όλους»

 

Υπέρ της εισήγησης τάχθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Ιωσηφίδης, ο οποίος τόνισε ότι άσχετα με το τι λέει το χωροταξικό δυο καρπούζια δε χωρούν στην ίδια μασχάλη. Αναρωτήθηκε δε, γιατί τέσσερις μονάδες στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ σχολίασε ότι στο όνομα μιας στρεβλής εικόνας για την ανάπτυξη λειτουργούν όλα άρπα κόλα. «Δεν ξέρω ο συγκεκριμένος επενδυτής πόσο θέλει την ανάπτυξη ή θέλει να πάρει τα χρήματα του ελληνικού λαού», αναρωτήθηκε. «Ανεμογεννήτριες σε τουριστικές περιοχές, σε προστατευόμενους χώρους, η κατάσταση είναι μπάστε σκύλοι αλέστε. Η ενέργεια δε μπορεί να ανήκει σε κανέναν επιχειρηματία, ανήκει σε όλους μας», κατέληξε ο κ. Ιωσηφίδης και υπερψήφισε την εισήγηση του κ. Μολιώτη. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…