Home Δήμος Δωρίδας ΣΤΗΝ ΤΚ ΚΑΜΠΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ : ΕΝΑΣ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
Δήμος Δωρίδας - 10 Σεπτεμβρίου, 2018

ΣΤΗΝ ΤΚ ΚΑΜΠΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ : ΕΝΑΣ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα  και με γλαφυρό  τρόπο γραμμένη παρουσίαση της Τ.Κ. Κάμπου Δωρίδας μας προσφέρει ο πρόεδρος κ Ιωάννης Κορτέσης.

Που ακριβώς βρίσκεται το χωριό και πως μπορεί κάποιος να πάει; Τι θα συναντήσει  ;, Ποιά τα προβλήματα και οι προοπτικές του πανέμορφου χωριού της Δωρίδας;  Είναι ευνοημένο το χωριό από τη δημοτική αρχή ή παραμελημένο;  Πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν την τελευταία τετραετία για το χωριό και ποιούς οι πηγές χρηματοδότησης; ;
 Σε αυτά αλλά άλλα ερωτήματα απαντά ο συμπαθής και κατά γενική ομολογία επιτυχημένος  πρόεδρος του χωριού. 
 
 Απολαυστε το κείμενο:
 
 
Αν κάποιος θελήσει να κάνει μια βόλτα επισκεπτόμενος ένα ημιορεινό  χωριο και επιλέξει τον Κάμπο, 12 χλμ. βόρεια του Ευπαλίου, φθάνοντας στον κόμβο Χάνι Φασουλά, αριστερά του ο δρόμος οδηγεί στη Φιλοθέη και στο Μοναστήρι της Βαρνάκοβας, και δεξιά ο επαρχιακός δρόμος οδηγεί στον Κάμπο, στα 3 χλμ. και στο συνοικισμό Παλιόμυλος, στα 6 χλμ.
Βλέπει ο επισκέπτης έναν δρόμο επιμελημένο, καθαρό, με εμφανείς τις ανθρώπινες παρεμβάσεις: συντήρηση και βελτίωση στα ρείθρα απορροής ομβρίων υδάτων, πετρόχτιστες μάντρες συγκράτησης στα πρανή , βελτίωση για 2 χλμ. στο πλάτος του δρόμου, παρέμβαση στο χείμαρρο καθαρίζοντας την κοίτη του και ενισχύοντας τα πρανή του, στα δεξιά του δρόμου, για 800 μέτρα, ανάχωμα για ασφαλή διέλευση των διερχόμενων οχημάτων. 
Φθάνοντας στα Μάρμαρα, στα 2 χλμ, αντικρίζει μπροστά του τον Κάμπο, σε πυκνοδομημένη διάταξη, αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες της Βίγλας, με θέα τον Κορινθιακό, την πεδιάδα του Μόρνου, τη Ναύπακτο και τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. Αριστερά του βρίσκεται η διαμορφωμένη πλατεία-μπαλκόνι του χωριού, οι αθλητικές εγκαταστάσεις: γήπεδο με κερκίδες, μπάσκετ με υπερυψωμένη περίφραξη, καθώς και βόλεϊ. Όλα αυτά, με φροντίδα και χρηματοδότηση μελών του Συλλόγου.
Προχωρώντας 1 χλμ. ακόμη και έχοντας  ήδη μπει στο χωριό, μπροστά του είναι η πετρόχτιστη μάντρα του προαύλιου χώρου του σχολείου, με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή σημαία να κυματίζουν δίπλα στο πανό του Συλλόγου που καλωσορίζει τους επισκέπτες με τη φράση : « αγαπώ το χωριό μου, σέβομαι το περιβάλλον».
Στη συνέχεια, όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσει, θα διαπιστώσει ότι τα περισσότερα σπίτια είναι καινούργια ή ανακαινισμένα. Θα δει όμως και κάτι που θα του κάνει εντύπωση: πολλές πετρόχτιστες μάντρες, πάνω από 250 τρέχοντα μέτρα. Θα δει ομοιόμορφα κιγκλιδώματα, πάνω από 400 τρέχοντα μέτρα.
 Θα ρωτήσει ο επισκέπτης να μάθει για τις υποδομές του χωριού και θα πληροφορηθεί  για τις αλλόκοτες συνήθειες , χαρακτηριστικό του χωριού με  υψηλό δείκτη εθελοντισμού και  προσφοράς.
Και βέβαια, ρωτώντας τους χωριανούς και «χασομερώντας» στην περίσσεια φιλοξενία, θα τον πάρει το βράδυ. Εκεί είναι που θα γευτεί τη μεγάλη έκπληξη στο προαύλιο του σχολείου: πάνω από 50 παιδάκια μικρής ηλικίας συνοδευόμενα από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες να παίζουν στην παιδική χαρά που εμείς λειτουργούμε, και  τουλάχιστον 3 εκπαιδευτικούς να επιμελούνται σε καθημερινή βάση τις καθημερινές δραστηριότητές τους στα παιδικά τραπεζάκια και καρεκλάκια.
Από περιέργεια θα μπει ο επισκέπτης στο σχολείο για να διαπιστώσει την επιμελημένη και με καλλιτεχνική κομψότητα αίθουσα, με τη βιβλιοθήκη, που αριθμεί πάνω από 2.000 βιβλία, τον προτζέκτορα και την οθόνη για παιδικές προβολές.
Μ’ αυτά και  μ’ αυτά  θα θελήσει ο επισκέπτης να ξαποστάσει και να «σταυρώσει και δυο κουβέντες» με τους θεσμούς του χωριού και να του λύσουν κάποιες απορίες. Και βέβαια το Τ.Σ. και το Δ.Σ. του Συλλόγου είναι πρόθυμα να ενημερώσουν τον επισκέπτη στο καφενείο του χωριού. 
Ερώτημα του επισκέπτη στους εκπροσώπους της Τ.Α. : «είναι ευνοημένο το χωριό σας; Πρέπει να έχει «πολλές άκρες». 
Απάντηση: « Όχι, δεν είμαστε ευνοημένοι, θα έλεγα παραμελημένοι. Είμαστε όμως σκληροί για να πεθάνουμε ή να μας πεθάνουν . Η επιμέλεια του επαρχιακού δρόμου, οι μάντρες, τα κιγκλιδώματα, ο ευπρεπισμός και πολλές άλλες παρεμβάσεις σε έργα υποδομής είναι προσφορά χωριανών. Για να φανεί το μέγεθος των προσφορών θα αναφέρω μερικά ενδεικτικά στοιχεία: 
Επιμέλεια του δρόμου, μάντρες, κιγκλιδώματα, για τα 4 χρόνια, υπερβαίνουν τις 50.000 Ε. Συμμετοχή του Δήμου και του Δημοσίου: 0
Για τη βελτίωση δικτύου ύδρευσης και εμπλουτισμού του νερού έχουμε χορηγούς την PROTERGEIA με 7.000 Ε και το Αιολικό Πάρκο Καρύστου με 9.246 Ε.
Προσφορά και εθελοντισμό στα δίκτυα ύδρευσης : 33.000  Ε
Αυτά είναι ενδεικτικά, γιατί υπάρχουν πολλά ακόμη  σε μικρότερα ποσά: π.χ. 
συγκέντρωση χρημάτων για  αλλαγή σκεπής Κοινοτικού Γραφείου 1.865 Ε  από τους κατοίκους  και 3.500 Ε από τον ΟΤΕ Α.Ε.
για την ύδρευση : 6.000, προσφορά των κατοίκων.
 
Αν τα προσθέσουμε όλα αυτά , φτάνουμε στο συνολικό ποσό των 110.611 Ε.
Συμμετοχή Δημοσίου και Δήμου: 0 Ε
 
Φίλε  επισκέπτη, αυτά είναι  μόνον ενδεικτικά και αφορούν  τα 4 χρόνια. Είναι δε και διάφανα, και αν πάμε σε λεπτομέρειες προσφορών  και εθελοντισμού  και σε παλαιότερα χρόνια, τα μεγέθη αλλάζουν». 
Όμως, μας πήρε  η ώρα και ζητήσαμε και δέχθηκε ο επισκέπτης   να τον φιλοξενήσουμε, γιατί την επόμενη  μέρα  θα τον ξεναγούσαμε στην Αρχαία Ποτιδανεία  με τους επιβλητικούς Μακεδονικούς Τάφους.
Κρατήσαμε  για το τέλος  να τον ξεναγήσουμε στα Μάρμαρα και στην πρόσφατη αποκάλυψη (6/8/2018) του ηλιακού ρολογιού, κατασκευής χωριανών και επιμέλειας επιστημονικής ομάδας. 
Ο επισκέπτης « τάπαιξε» και μετά απ’ αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών που δέχτηκε, έφυγε δίνοντάς μας μια ευχή: «εύχομαι το αλάνθαστο ηλιακό ρολόι να σας δείχνει πάντα τη σωστή ώρα για το χωριό σας».
Του υποσχέθηκα ότι θα διαβιβάσω αυτή την ευχή στη συνέλευση του Συλλόγου και της Τοπικής Κοινότητας   στις 18 και 19 Αυγούστου.
 
Ιωάννης Κορτέσης
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…