Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Στην αυτοδιοίκηση δεν χωρούν επαγγελματίες πολιτικοί»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 22 Ιουλίου, 2014

«Στην αυτοδιοίκηση δεν χωρούν επαγγελματίες πολιτικοί»

 Για τα νέα του καθήκοντα, την εκλογή του, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το Γηροκομείο, το ΣΥΡΙΖΑ και το ρόλο του βουλευτή μιλάει ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης σε συνέντευξή του στην ΩτΦ.Αναφέρεται στις ελλείψεις της υπηρεσίας που αναλαμβάνει, τις αναθέσεις, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα του δήμου, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να περικοπούν οι δαπάνες, ενώ διατυπώνει την άποψη ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η Διεύθυνση Οικονομικών είναι οι δυο πιο δύσκολες υπηρεσίες του δήμου. 

 

«Οι αναθέσεις δεν είναι πάντα πανάκεια, γι’ αυτό και υπάρχει πρόβλεψη του νομοθέτη»

 

Δημήτρης Καραγιάννης: Πριν με ρωτήσετε κάτι θέλω ν’ ευχαριστήσω τους δημότες Δελφών. Οι εκλογές τελείωσαν και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μας είναι σαφές ότι θα έχουν ίση αντιμετώπιση από τη νέα Δημοτική Αρχή. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας που επί τρεις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες με στήριξαν και με ανέδειξαν στη νέα δημοτική πλειοψηφία. Να εκφράσω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο νέο Δήμαρχο Δελφών κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, ορίζοντάς με αντιδήμαρχο Άμφισσας με αρμοδιότητα την Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

 
ΩτΦ: Κε Καραγιάννη, σε λιγότερο από δυο μήνες θα κληθείτε να διοικήσετε την πιο απαιτητική υπηρεσία που διαθέτει ο δήμος Δελφών. Η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργεί μέχρι σήμερα με αναθέσεις, ενώ ο κ. Μαντζώρος έχει πει πρόσφατα δημόσια ότι δεν μπορούσε τα πρώτα χρόνια να δουλέψει ο δήμος διαφορετικά. Εσείς πως έχετε στο μυαλό σας να τη λειτουργήσετε; Θα συνεχιστεί η τακτική των αναθέσεων;

 
Δ.Κ.:
κα Γιαννούλη, τίποτε δεν είναι μονοσήμαντο. Οι αναθέσεις δεν είναι πάντα πανάκεια, γι’ αυτό και υπάρχει πρόβλεψη του νομοθέτη. Όπως πολύ σωστά πολλές φορές έχετε επισημάνει, σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών δεν προβλέπεται και δεν ενδείκνυται καμιά άλλη μέθοδος. Παράλληλα, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τις αδυναμίες του φορέα που αναλαμβάνουμε. Δηλαδή, για παράδειγμα έχουμε έναν απαρχαιομένο μηχανολογικό εξοπλισμό στο σύνολό του, ο οποίος απαιτεί συχνά –πιθανόν και καθημερινά- αποκατάσταση. Εμείς δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη βλάβη, ούτε να την αποκαταστήσουμε με διαγωνισμό γιατί απαιτείται χρόνος. Θα ήταν ευχής έργον να προχωρήσουμε στην αγορά νέου εξοπλισμού, αλλά προς το παρόν άμεσα δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, λόγω οικονομικών δυνατοτήτων. Μακάρι, να προκύψει ένα πρόγραμμα που να μας επιχορηγήσει την αντικατάσταση του στόλου μας ή έστω ενός μέρους.
Από εκεί και πέρα, θα συνεχίσουμε με την ομαδοποίηση αναγκών, όπως γίνεται και σήμερα και θα το επεκτείνουμε σε όσο το δυνατόν ευρύτερη κλίμακα. Επιπλέον, με τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού και μελετώντας τις πάγιες ανάγκες της Διεύθυνσης, ώστε να μειωθεί σημαντικά η απαίτηση των αναθέσεων και αυτό θα βελτιώνεται με τη σύνταξη κάθε προϋπολογισμού. Αυτό το διάστημα είμαστε όλα τα μέλη της νέας Δημοτικής Αρχής σε φάση ενημέρωσης η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου θα έχουμε την ευκαιρία να μιλάμε πιο εξειδικευμένα για τις ανάγκες της υπηρεσίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη που είναι και το μεγάλο μας στοίχημα.

 
ΩτΦ: Το προσωπικό που έχει η συγκεκριμένη υπηρεσία επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του δήμου Δελφών;


 Δ.Κ.:
Το προσωπικό της υπηρεσίας όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά έχουμε τρομερά μεγάλες ελλείψεις, κάτι που αναγνωρίζουν όλοι πια. Ωστόσο, η νέα Δημοτική Αρχή και ιδίως ο Δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος σε συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση θα εξετάσει τα περιθώρια καλύτερης κατανομής του υπάρχοντος προσωπικού. Άλλες δυνατότητες στελέχωσης είναι οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, μιας που όπως ξέρετε δεν υπάρχει περιθώριο προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

 

 

«Πρέπει να μελετήσουμε όλες τις δαπάνες και να δούμε ποιες μπορούμε να περικόψουμε, δίχως όμως να θιγεί η εύρυθμη λειτουργία του δήμου»

 

 ΩτΦ: Η διαχείριση της καθημερινότητας μπορεί να απογειώσει ή να τελειώσει άδοξα μια πολιτική καριέρα. Αυτό το διάστημα ενημερώνεστε, από όσο γνωρίζουμε. Ποιος τομέας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος σας προβληματίζει περισσότερο;

 
Δ.Κ.:
Στην αυτοδιοίκηση δεν χωρούν επαγγελματίες πολιτικοί. Προσωπική μου φιλοσοφία είναι ότι αυτός που θέλει να προσφέρει πραγματικά πρέπει να ασχοληθεί για μια δυο θητείες και μετά ν’ αποσυρθεί.
Στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος υπάγονται οι εξής τομείς: ύδρευση, αποχέτευση, αποκομιδή απορριμμάτων, διαχείριση ανακυκλώσιμων, βιολογικοί καθαρισμοί, πράσινο κλπ. Όπως καταλαβαίνετε είναι μια διεύθυνση που διαχειρίζεται την καθημερινότητα και είναι θεωρώ μαζί με την Διεύθυνση Οικονομικών οι πιο δύσκολες στο δήμο.Για παράδειγμα υπάρχει ένα διυλιστήριο 35 ετών που δημιουργεί συνέχεια βλάβες και η υπηρεσία πρέπει να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίζει άμεσα, γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούν περιοχές του δήμου να μένουν ώρες, ακόμη και μέρες χωρίς νερό.

 

 ΩτΦ: Είδαμε το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ να σας προειδοποιεί, ως σημερινή πλειοψηφούσα παράταξη, ενώ στην ουσία ο Δήμος απειλείται ευθέως με Επιτροπεία. Υπάρχουν τρόποι οικονομικής εξυγίανσης και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;

 
Δ.Κ.:
Τα οικονομικά δεν είναι στις αρμοδιότητές μου. Πιστεύω όμως ότι χρειάζεται καλύτερος προγραμματισμός. Πρέπει να μελετήσουμε όλες τις δαπάνες και να δούμε ποιες μπορούμε να περικόψουμε, δίχως όμως να θιγεί η εύρυθμη λειτουργία του δήμου.

 

 ΩτΦ: Εκτός από αυτοδιοικητικός παραμένετε και ενεργό στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το κόμμα σας, μετά τον πρώτο κρότο που κέρδισε ένα καλό ποσοστό, διαρκώς συρρικνώνεται. Που εντοπίζεται τις αιτίες, δεδομένου ότι αν και είναι έντονο το αντιμνημονιακό αίσθημα στην κοινωνία δεν μπόρεσε να το εκφράσει σε ικανοποιητικό ποσοστό;


 Δ.Κ.:
Εν γένει το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. αποτελεί το αντίπαλο δέος για το σύστημα της πολιτικής διαπλοκής και των συστημικών νταβατζήδων καναλαρχών και τραπεζιτών.
Η περίοδος του εκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές κατέδειξε χαρακτηριστικά τον ανηλεή πόλεμο τον οποίο δέχονται πανταχόθεν οι ΑΝ.ΕΛ. με στόχο την εξαφάνιση του μοναδικού κόμματος το οποίο έχει κάνει πραγματική αντιπολίτευση εντός κοινοβουλίου τόσο με την αποκάλυψη της «συνομωσίας» ώστε η χώρα μας να γίνει το προτεκτοράτο του Γερμανικού διευθυντηρίου όσο και με των κατατεθειμένων νομοσχεδίων προτάσεων λύσεων επί οικονομικών θεμάτων τα οποία η πλειοψηφία φυσικά και τα απέρριψε προς χάριν των Τροϊκανών στόχων και εντολών.Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στους ΑΝ.ΕΛ. δόθηκαν 52.000 € από τα 7 εκατ. € που πήραν τα κόμματα για την προεκλογική τους εκστρατεία, τον απόλυτο αποκλεισμό των ΑΝ.ΕΛ. από τα ΜΜΕ κατά την περίοδο της εκλογικής μάχης και μάλιστα χρειάστηκε να καταφύγει το κόμμα στο Ε.Ρ.Σ. προκειμένου προς το τέλος της εκλογικής μάχης παιχτεί στους τηλεοπτικούς δέκτες το ΣΠΟΤ των ΑΝ.ΕΛ.. Σαφώς και δεν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα των εκλογών παρόλο που καταφέραμε να βγάλουμε μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Αγώνας συνεχίζεται με όλους εκείνους οι οποίοι παραμένουν πιστοί στην ιδρυτική μας διακήρυξη  και με όλους εκείνους που νιώθουν πραγματικά ανεξάρτητοι και πατριώτες και δεν χειραγωγούνται από τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης και τις Σειρήνες του καθεστώτος που προπαγανδίζουν ασύστολα.

 

 

«Ήδη από τώρα και λαμβάνοντας υπόψιν τα μέχρι τώρα δεδομένα έχει δρομολογηθεί ένας σχεδιασμός για την διάσωση του Γηροκομείου μας»

 

 ΩτΦ: Πρόσφατα ασκήσατε έντονη κριτική στους συναδέλφους σας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι επέδειξαν όψιμο ενδιαφέρον για το Γηροκομείο. Αυτή την ώρα που μιλάμε, εσείς που βλέπετε τη λύση;


 Δ.Κ.:
Είναι γνωστό ότι από την θέση του Δημοτικού Συμβούλου της Συμπολίτευσης άσκησα παρεμβατικό ρόλο σε πλείστα θέματα που απασχολούν το Δήμο μας πέραν της Υπόθεσης Γηροκομείο χωρίς όμως να ληφθούν υπόψιν της τότε Δημοτικής αρχής οι παρεμβάσεις μου αλλά και οι κατατεθειμένες προτάσεις μου για την λύση  αυτών.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής της οποίας είμαι εκλεγμένο μέλος της εννοείται ότι θα εξακολουθήσω την ίδια και μάλιστα πιο ισχυρή δράση όχι μόνον παρεμβατικού ρόλου αλλά και της ανεύρεσης λύσεων.Για το Γηροκομείο Άμφισσας θα αναφερθώ διεξοδικά κατόπιν της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής και αφού μου γίνουν γνωστά όλα τα στοιχεία ώστε να  συμπληρωθεί το παζλ. Σας ενημερώνω όμως ότι ήδη από τώρα και λαμβάνοντας υπόψιν τα μέχρι τώρα δεδομένα έχει δρομολογηθεί ένας σχεδιασμός για την διάσωση του Γηροκομείου μας. Ευελπιστώ να ευοδωθούν οι σχεδιασμοί μας για την διάσωση του Γηροκομείου προς όφελος της κοινωνίας του δήμου μας.

 

 

«Όταν ο Εκπρόσωπος Βουλευτής ψηφίζει νόμους άνομους προς βλάβη του λαού και της χώρας χρεώνεται ως ασυνείδητος και ως ιδιοτελής»

 

 ΩτΦ: Πέρα από το Γηροκομείο έχετε ασχοληθεί έντονα και με όλες τις δομές υγείας, ασκώντας έντονη κριτική στη Βουλευτή κ. Α.Μανδρέκα. Τι μπορεί στ’ αλήθεια να κάνει ένας βουλευτής όταν η κεντρική πολιτική που ασκείται είναι ανηλεής και πατάει στη λογική «ότι δεν είναι αυτοσυντήρητο καταστρέφεται», αδιαφορώντας για το πόσους και ποιους εξυπηρετεί;

 

 Δ.Κ.: Η ερώτηση σας προσεγγίζει καταφατικά το τι πρεσβεύει σήμερα ο Έλληνας βουλευτής Αντιπρόσωπος των πολιτών που τον έθεσαν εντός κοινοβουλίου για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα τους. Σήμερα άπαντες ακόμα και οι πιο αδαείς ή απολιτίκ συμπολίτες μας έχουν διαπιστώσει ότι ο Έλληνας Βουλευτής έχει καταστεί ένα άνευρο και εξαρτημένο όργανο της κομματικής πειθαρχίας του κόμματος που είναι στην κυβέρνηση. Στο όνομα του Κόμματος που Κυβερνά έναν λαό και μια χώρα και κατά παράβαση του Συντάγματος ο Σημερινός Βουλευτής ως άβουλος και πιστά υπάκουος στις εντολές του ηγέτη του κόμματος ψηφίζει τις έκνομες εντολές του Γερμανικού Διευθυντηρίου οι οποίες έχουν αφαιρέσει την εθνική κυριαρχία και έχουν εξαθλιώσει έναν ολόκληρο λαό.Συμπερασματικά αυτό το οποίο αναδεικνύεται και αποτελεί και το ζητούμενο είναι η συνείδηση, η αίσθηση του καθήκοντος , η υποχρέωση της ανυστεροβουλίας , αλλά και η αυταπάρνηση του Εκπροσώπου Βουλευτή στο όνομα του λαού που εκπροσωπεί. Όταν ο Εκπρόσωπος Βουλευτής ψηφίζει νόμους άνομους προς βλάβη του λαού και της χώρας χρεώνεται ως ασυνείδητος και ως ιδιοτελής . Δικαιολογίες δεν υπάρχουν ειδικά όταν η δικαιοσύνη με αποφάσεις της έχει καταδείξει τους άνομους νόμους που έχουν ψηφιστεί από Βουλευτές της κομματική πειθαρχίας για λογαριασμό των διαπλεκόμενων εγχώριων και εξωτερικών συμφερόντων.

 

 «Από το 2013 έχει παύσει βάση των Μνημονιακών εντολών και των θεσπισμένων κατοχικών νόμων η Οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ»

 

 ΩτΦ: Τι περιθώρια παρεμβατικότητας υπάρχουν στους ΟΤΑ για τέτοια ζητήματα που αφορούν την κεντρική πολιτική; Εσείς θα τα επιδιώξετε και μέσα από τη νέα σας θέση;

 
Δ.Κ.:
Στην μέχρι τώρα πολιτική διαδρομή μου έχω δείξει ξεκάθαρα ότι αντιτίθεμαι στην νέα οικονομική κατοχή της χώρας και στους Μνημονιακούς Κατοχικούς στην Ουσία Νόμους. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι από την θέση μου στην νέα δημοτική Αρχή μαζί με τους συναδέλφους μου θα επιδιώξω στα πλαίσια των κειμένων νόμων αλλά και του Συντάγματος να παρέμβω σε ότι δρα ανασταλτικά προς όφελος των πολιτών και του θεσμού των ΟΤΑ. Είναι σίγουρο , ότι πλέον έχει στην ουσία  ανασταλεί το Ανεξάρτητο των ΟΤΑ αφού από το 2013 έχει παύσει βάση των Μνημονιακών εντολών και των θεσπισμένων κατοχικών νόμων η Οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Πιστεύω ακράδαντα στην Βούληση. Αρκεί η πολιτική βούληση για να γίνει ο λαός σύμμαχος και μαζί να επιφέρουν ανατροπή των σχεδιασμών. Η επιδίωξη είναι αυτή. Με σύμμαχο τους δημότες μπορούμε να προβούμε σε κινηματικές δράσεις ώστε να αναστρέψουμε την όποια σχεδιαζόμενη βλάβη των από την υποχείρια κεντρική πολιτική εξουσία.

  

«Οψόμεθα εις Φιλίππους» στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ φανεί ανακόλουθος των εξαγγελιών του

 

 ΩτΦ: Μια κυβέρνηση αριστερή, με το ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι, πιστεύετε ότι πραγματικά μπορεί να ανακουφίσει τα βαλλόμενα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας ή θεωρείτε ότι οι δανειστές δεν θα επιτρέψουν καμιά χαλάρωση των δεσμεύσεων;


 Δ.Κ
.: Όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο εν δυνάμει κυβερνήτης της χώρας ανεξάρτητα εάν θα λάβει αυτοδυναμία ή θα συνασπιστεί με κάποια από τα αντιμνημονιακά κόμματα του κοινοβουλίου προκειμένου σχηματίσει κυβέρνηση. Τα «διαγγέλματα» «διακηρύξεις» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προς το παρόν ως βάση την αστική λαϊκή δημοκρατία και γενικότερα δείχνει ότι αντιτίθεται στα Μνημονιακά Κελεύσματα και τις έξωθεν εντολές. Είναι σημαντικό όμως να υπογραμμίσω ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη των λαών και όχι την Ευρώπη των εθνών κρατών με βρίσκει αντίθετο.
Εδώ που έχει φτάσει η χώρα θέλω να πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει πολιτική υπέρ του ελληνικού λαού και της χώρας εάν αναλάβει το ινία της εξουσίας και ότι θα κάνει πράξη την εξαγγελία του ότι θα ζητήσει την αρωγή των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ανεξάρτητα εάν ακόμα εκλεγεί και αυτοδύναμος προκειμένου διασωθεί η χώρα.Ως τότε όμως μόνον υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε αλλά και να ελπίζουμε.Εκείνο που έχω να πω κλείνοντας είναι ότι «οψόμεθα εις Φιλίππους» στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ φανεί ανακόλουθος των εξαγγελιών του.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…