Home Εικόνες Αρχικής Σοβαρές δεσμεύσεις δια στόματος Πρωθυπουργού από την Άμφισσα

Σοβαρές δεσμεύσεις δια στόματος Πρωθυπουργού από την Άμφισσα

Σοβαρές δεσμεύσεις δια στόματος Πρωθυπουργού από την Άμφισσα

-Κατασκευή διαγώνιου, ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και παράκακαμψη Δελφών, παραλίμνιος, Συνεδριακό Κέντρο και άλλα μεγάλα έργα που δίνουν λύσεις σε βασικά προβλήματα.

-Έρχεται φορέας διαχείρισης στον ελαιώνα και μια πρόταση από τον Κ.Μητσοτάκη για «ελιά DELPHI»!

-«Θέλουμε να ξεκλειδώσει η Φωκίδα τη δυναμική που διαθέτει», το μήνυμα του Πρωθυπουργού!

 

Πολλά και πολύ καλά νέα μας επιφύλαξαν ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη που επισκέφθηκαν την περιοχή μας, αναλαμβάνοντας πολύ συγκεκριμένες και σοβαρές δεσμεύσεις για λύσεις σε καίρια προβλήματα.

Στη σύσκεψη στο δημαρχείο της Άμφισσας εκτός από τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, όπως η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικος Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.

Ιδιαίτερη αξία έχει η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εντός του 2023 θα έχουμε ενεργή σύμβαση για το έργο Μπράλλος – Άμφισσα, με τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό να διαβεβαιώνει επίσης ότι ξεκινά το μικρό τμήμα του διαγώνιου που χρηματοδοτεί η περιφέρεια.

 

«Δεσμεύομαι για την παράκαμψη Δελφών»

 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι βρίσκεται σε μια περιοχή που μαστίζεται από πλείστα προβλήματα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γεφυρωθεί το χάσμα για να ξεκλειδώσει η Φωκίδα τη δυναμική της. Ανέφερε ότι η κατάσταση του Αρχαιολογικού Χώρου είναι η καλύτερη και ανέλαβε προσωπική δέσμευση ότι θα προχωρήσει η διαδικασία για την ανάθεση μελετών του έργου της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και παράκαμψη Δελφών με υπόγεια σήραγγα.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι το έργο του διαγώνιου θα έχει ενεργή σύμβαση σε λίγες μέρες, ενώ συμπλήρωσε ότι αρχές του χρόνου θα έχει εγκατασταθεί και θα ξεκινήσει τις εργασίες ο ανάδοχος. «Ίσως πρόκειται για τον πιο ακριβό δρόμο στη χώρα, με σχεδόν 10 εκ ε το χλμ. Είναι ακριβός γιατί είναι τεχνικά δύσκολος», είπε ο Πρωθυπουργός.

Άποψη είχε ακόμη και για το ζήτημα που έχει προκύψει με τον ΤΟΕΒ Χρισσού και το φράγμα της Αράχωβας, όπου τόνισε ότι η κατανομή των υδάτων θα γίνει με δίκαιο τρόπο και θα εξασφαλιστούν οι ποσότητες που απαιτούνται για τον ελαιώνα της Άμφισσας.

Πρότεινε η ελιά Αμφίσσης να συνδέσει το ονομά της με τους Δελφούς, διαμορφώνοντας brand name  «ελιά DELPHI». Στάθηκε στον ελαιώνα, την αποκατάστασή του και τον φορέα διαχείρισης που θα αποκτήσει σύντομα. «Εμείς θέλουμε να χρησιμοποιείται ο ελαιώνας ως εργαστήρι καινοτομίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, απαντώντας στην πρόσκληση του Δημάρχου Δωρίδας κ. Γιώργου Καπεντζώνη δεσμεύτηκε να επισκεφθεί τη Δυτική Φωκίδα και την πρωτεύουσα του δήμου Δωρίδας, Λιδωρίκι.

 

Δυο έργα από το Αντ.Τρίτσης

 

Τα καλά νέα μετέφερε ο υφ. Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας που προέδρευε της σύσκεψης. Την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν δυο έργα, οι αστικές αναπλάσεις Δελφών με 3,8 εκ ευρώ και η οδοποιία Ερατεινής με 1,7 εκ ευρώ.

 

Ναι, στις μελέτες του διαγώνιου

 

Η παράκληση του δημάρχου Δωρίδας κ. Γιώργου Καπεντζώνη να ολοκληρωθεί η ωρίμανση του παραλίμνιου με το τμήμα Άγιος Νικόλαος – Αντίρριο έτυχε θετικής αποδοχής από τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, ο οποίος τόνισε ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες και οι επικαιροποιήσεις τους για το τμήμα Ιτέα – Άγιος Νικόλαος και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η ανάθεση των μελετών για το τελευταίο τμήμα.

Επιπλέον ο κ. Καραγιάννης, για την παράκαμψη Δελφών τόνισε ότι άμεσα θα γίνει μια ανάθεση για την εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης η οποία θα οδηγήσει στις απαιτούμενες μελέτες, λόγω της ιδιαιτερότητας του έργου, αλλά και της περιοχής.

 

Χάρμαινα: «Να το δούμε… λόγω ιδιοκτησιών»

 

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη εξήγησε ότι θέλουμε ένα ζωντανό ελαιώνα και με αυτή τη θέση προχωράει το υπουργείο το σχεδιασμό του. Αναφορικά με το Συνεδριακό Κέντρο που είχε θέσει νωρίτερα ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής τόνισε ότι είναι σε συνεννόηση με τον υφ. Ανάπτυξης κ. Γιάννη Τσακίρη να βρεθεί χώρος στην Ιτέα και αν προχωρήσουν στη χρηματοδότησή του σε συνεργασία με την περιφέρεια.

Αναφέρθηκε στο έργο των βραχοπτώσεων, με προϋπολογισμό 10 εκ ε, ενώ τόνισε ότι το κορυφαίο έργο είναι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων με την παράκαμψη Δελφών.

Σχετικά με τις προτάσεις που είχε καταθέσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Αυγερινός, ώστε να μετακομίσουν στη Χάρμαινα παραδοσιακά επαγγέλματα και να γίνει ένα θεματικό πάρκο, εξήγησε ότι πρέπει να το δουν πιο προσεκτικά, καθώς δυσκολεύει το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιοκτησίες.

 

Θα έχει νερό ο ελαιώνας

 

Για τα μεγάλα έργα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε ο ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης διαβεβαιώνοντας ότι η άρδευση του ελαιώνα θα συνεχίσει απρόσκοπτα και μετά την κατασκευή του φράγματος στην Αράχωβα.

Στα μεγάλα έργα του υπουργείου του αναφέρθηκε και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Στύλιος. Ειδική μνεία έκανε στο έργο του φράγματος στον Χάρμισκο, όπου τονίστηκε ότι προχωράει απρόσκοπτα.

 

Προσοχή ζητεί το πανεπιστήμιο

 

Την προσοχή και τη στήριξη της Πολιτείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ζήτησε η πρόεδρος του τμήματος της Άμφισσας κ. Κατσαϊτη. Μάλιστα μίλησε για ερευνητικά προγράμματα, ακαδημαϊκές εκδρομές και διεθνή συνέδρια. «Μπορούμε και θέλουμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας. Να βάλουμε το πανεπιστήμιο μέσα στην κοινωνία», είπε. Νωρίτερα και ο Περιφερειάρχης είχε ζητήσει τη στήριξη της κυβέρνησης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και την παρουσία του στη Στερεά.

 

«Ναι» και για παραλίμνιο!

 

Την απαίτηση του δημάρχου Δωρίδας κ.Γιώργου Καπεντζώνη κατανόησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δεσμεύτηκε να προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε ένταξη ο παραλίμνιος αγωγός. «Είναι λογικό να θέλουμε αντισταθμίσματα, αφού δε μπορούμε ούτε καν να έχουμε βιολογικό για την διαχείριση των λυμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο Δήμαρχος.

Αναφορικά με τη συρρίκνωση του πληθυσμού πρότεινε πρόγραμμα για νέους επιστήμονες, ώστε να παραμένουν στην περιοχή οι νέοι.

Επιπλέον, έθεσε και το ζήτημα της γραμμής Αίγιο – Άγιος Νικόλαος.

 

Και μείωση πληθυσμού και γήρανση

 

Μια σοβαρή επισήμανση έκανε προς τον πρωθυπουργό και τα παριστάμενα κυβερνητικά στελέχη ο βουλευτής Φωκίδας κ. Γιάννης Μπούγας. Αναφερόμενος στη συρρίκνωση του πληθυσμού, σημείωσε ότι υπάρχει και ένα εύρημα ακόμη πιο ανησυχητικό από την απογραφή για τη Φωκίδα. «Εκτός από τη συρρίκνωση έχουμε και γήρανση πληθυσμού, αφού οι άνω των 85 ετών αποτελούν το 6% της κοινωνίας», τόνισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…