Home Uncategorized Θεματικό πάρκο στη Χάρμαινα προτείνει ο Β.Αυγερινός

Θεματικό πάρκο στη Χάρμαινα προτείνει ο Β.Αυγερινός

Σοβαρές προτάσεις για τις επιχειρήσεις της Φωκίδας κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ.Βασίλης Αυγερινός. Αναλυτικά:

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

 

Αποτελεί τιμή και χαρά για εμάς να υποδεχόμαστε στην πόλη της Άμφισσας τον Πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη, για να συζητήσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης μας αλλά και του νομού της Φωκίδας στο σύνολό του καθώς και να εξετάσουμε μία σειρά θεμάτων της περιοχής, που προσδοκούμε να προχωρήσουν ικανοποιητικά και να ολοκληρωθούν, έτσι ώστε η Άμφισσα και ο νομός μας να καταφέρει να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια  και να αναλάβει τον ιστορικό της ρόλο.

Το Επιμελητήριο Φωκίδας ως εκφραστής της επιχειρηματικότητας έχει λάβει αξιόλογες δράσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων.  Αρχικά να σας ενημερώσω ότι έχουμε καταθέσει στην Ειδική Μόνιμη  Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, τις προτάσεις μας για άρση των αδικών που έχει υποστεί ο νομός μας χάριν δημοσίου συμφέροντος, αναφορικά με τις περιοριστικές διατάξεις που έχουν εφαρμοστεί για το Δελφικό Τοπίο, την τεχνητή λίμνη του Μόρνου και των περιοχών NATURA, που ουσιαστικά έχουν εκμηδενίσει την παραγωγική δραστηριότητα, και αφορούν στο 90 % της συνολικής έκτασης του νομού.

Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα τη αποδυνάμωση της τοπικής επιχειρηματικότητας στα απολύτως απαραίτητα, για την τοπική οικονομία αφαιρώντας το δικαίωμα στους επιχειρηματίες με ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και εξέλιξης να περιορίζονται στην εσωστρέφεια εις βάρος της εξωστρεφούς μεθόδου των υγιών αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων. 

Επίσης βάσει του ΦΕΚ 49/ΑΑΠ/10-10-2006, σχετικά με το Βιοτεχνικό Πάρκο Άμφισσας οι ισχύοντες  όροι  συγκριτικά με άλλα ΒΙΟΠΑ της επικράτειας παρουσιάζουν μειονεκτήματα αφού στην Άμφισσα,                                                 

  • το μέγιστο ποσοστό κάλυψης οικοπέδου είναι 40%  ενώ σε άλλα ΒΙΟΠΑ κυμαίνεται από  60 – 80%,
  • ο συντελεστής δόμησης εδώ ανέρχεται στα  0,4 τ.μ. ενώ σε άλλες περιοχές φτάνει  τα 1,2 τ.μ.,
  • το μέγιστο ύψος των κτιρίων είναι στα 7 μέτρα ενώ στα άλλα ΒΙΟΠΑ                      κυμαίνεται από  8 έως 24 σε εξαιρετικές περιπτώσεις,
  • η δενδροφύτευση  είναι υποχρεωτική στο 30% του οικοπέδου   ενώ στα άλλα                               είναι μηδενική .

Συνεχίζοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε έργα ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη της Φωκίδας  όπως:

  • η ολοκλήρωση του άξονα Θερμοπυλών Αντιρρίου, από Ιτέα έως Αντίρριο,  ώστε το στάδιο υλοποίησης του τμήματος Μπράλος – Άμφισσα, να ακολουθήσει  η συνέχιση του τμήματος Ιτέας – Αντιρρίου  με συνακόλουθα έργα το Άμφισσα – ΧΚ Παρνασσού, Άμφισσα – Λιδορίκι καθώς και την παράκαμψη των Δελφών για την ενοποίηση του  αρχαιολογικού χώρου. 
  • ολοκλήρωση του αρδευτικού έργου του Ελαιώνα της Άμφισσας και κατ επέκταση του  Δελφικού τοπίου που θα αυξήσει την παραγωγή διευκολύνοντας τους αγρότες να ασχοληθούν και με τον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης. 
  • να ξεκινήσει το έργο του παραλίμνιου  αγωγού στον ταμιευτήρα του Μόρνου για να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες ήπιας μορφής. 

Στη Φωκίδα ένας τόπος πλούσιος, τόσο σε Ιστορία, όσο και σε πολιτισμική ταυτότητα, η τουριστική προσφορά, ειδικά σε ένα τόπο όπου κυριαρχεί ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πρέπει να αυξηθεί, για την προσέλευση, υποδοχή και εξυπηρέτηση των τουριστών, με προγραμματισμό και άσκηση αναπτυξιακής τουριστικής πολιτικής.  

Είναι ουσιαστικής σημασίας, η αξιοποίηση  της πολιτιστικής κληρονομιάς,  των παραδοσιακών διατηρητέων οικισμών όπως η συνοικία της Χάρμαινας και το Γαλαξίδι.

Το Επιμελητήριο μας, τον Οκτώβρη του 2021, οργάνωσε ημερίδα στο πλαίσιο των εορτασμών για την  συμπλήρωση των  200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, όπου συμμετείχε η κα Καμηλάκη Αικατερίνη, Πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και μέλος της οποίας ήταν και η σύζυγός σας κε Πρωθυπουργέ, προκειμένου να προβληθεί η περιοχή της Χάρμαινας αλλά και να παρατεθούν προτάσεις για την ανάπτυξή της, αξιοποιώντας εκεί τα 42 διατηρητέα ακίνητα που στεγάζονταν τα παραδοσιακά βυρσοδεψεία της Άμφισσας. Αυτό μπορεί να γίνει συγκεντρώνοντας σήμερα τις επιχειρήσεις με παραδοσιακά επαγγέλματα  μετατρέποντας την στην ουσία σε θεματικό πάρκο, δίνοντας  ώθηση  στην τουριστική προβολή αλλά και στην κοινωνική, οικονομική ανάκαμψη. Τα τελευταία χρόνια μία καινούρια φιλοσοφία έχει αναπτυχθεί στον τομέα του τουρισμού με νέες προοπτικές ανάπτυξης και αναφερόμαστε στις ποικίλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αφορούν στην ανάδειξη των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτισμικών αξιών της κάθε περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτά καλούμε την Υπουργό Πολιτισμού την κα Μενδώνη να συνδράμει στη σύνταξη και εκπόνηση μελέτης για την αναστήλωση –συντήρηση των ακινήτων αυτών και στην συνέχεια να  μπορέσουμε να διεκδικήσουμε Ευρωπαϊκούς  Πόρους  δίνοντας κίνητρα και δυνατότητες στους ιδιοκτητών των ακινήτων αυτών να τα διασώσουν και να τα αξιοποιήσουν. 

Επίσης  η δημιουργία  ενός σύγχρονου Συνεδριακού κέντρου στην περιοχή Δελφών, Άμφισσας, Ιτέας αποτελεί πάγιο αίτημα που θα συμβάλει θετικά στην προβολή του νομού. 

  Όσον αφορά τώρα την ενεργειακή κρίση που θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες επιχειρήσεις εκθέτουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της σε μία μακρά, ασταθή και πληθωριστική περίοδο.

  • θέσπιση πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος,
  • προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης φωτοβολταϊκών  συστημάτων στις επιχειρήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ,
  • να υπάρξει η δυνατότητα συμψηφισμού σε παροχές κατανάλωσης με πάνω από έναν σταθμό αυτοπαραγωγής, 
  • να επισπευστεί το Πρόγραμμα Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις,
  • να εξισωθεί η επιδότηση του ρεύματος των ελαιοτριβείων με αυτό των  αρτοποιιών  για     όσο διάστημα διαρκεί η ελαιοσυγκομιδή,
  • να εφαρμοστεί το μέτρο της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία, σε συνάρτηση με την επιτυχημένη εφαρμογή του μέτρου με το καλάθι του νοικοκυριού. 

Στις ιδιαίτερες δυσκολίες και προκλήσεις της εποχής μας, οι μεταρρυθμίσεις κρίνονται επιτακτικές, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο και παραγωγικό μοντέλο οικονομικής ανασυγκρότησης για τη Φωκίδα, ξεπερνώντας αγκυλώσεις και εσωστρέφειες.

 

Βασίλειος  Γ. Αυγερινός

 

Πρόεδρος  Επιμ/ρίου Φωκίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…