Home Δήμος Δωρίδας Σαφές μήνυμα στην περιφέρεια έστειλε ο δήμαρχος Δωρίδας «Ίσες αποστάσεις»
Δήμος Δωρίδας - 8 Δεκεμβρίου, 2020

Σαφές μήνυμα στην περιφέρεια έστειλε ο δήμαρχος Δωρίδας «Ίσες αποστάσεις»

 Σαφές μήνυμα στην περιφέρεια έστειλε ο δήμαρχος Δωρίδας

«Ίσες αποστάσεις»

Τόνισε πως η Περιφέρεια δε γίνεται να είναι περισσότερο του δήμου Δελφών και λιγότερο της Δωρίδας και ζήτησε να κρατούνται ίσες αποστάσεις.

-Δεν αναφέρθηκε ούτε για μια φορά στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δελμούζο αν και ήταν αυτός που χρηματοδότησε το ημερολόγιο, επιλέγοντας ως «συνομιλητή του» τον κ. Σπανό.

-«Κάθε περιοχή έχει την άποψή της. Δεν θα ξεκατινιαστούμε. Πρέπει να γιορτάσουμε ενωμένοι τα 200 χρόνια», είπε.

 

 

Με συγκροτημένο λόγο, καλά προσεγμένο και όσο πιο κομψά μπορούσε, έθεσε με απόλυτη σαφήνεια το ζήτημα που προέκυψε με το ημερολόγιο του 21 και αναφορικά με το ζήτημα της γενέτειρας του Αθανασίου Διάκου, ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης στέλνοντας ευκρινές μήνυμα στην περιφέρεια για τη στάση της, ζητώντας καθαρά για τους δυο δήμους την τήρηση «ίσων αποστάσεων».

Αξίζει να σημειώσουμε πως όσο μίλαγε ο Δήμαρχος, ούτε μια φορά δεν αναφέρθηκε ή δεν υπονόησε αναφορά στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Δελμούζο, αν και είναι αυτός που χρηματοδότησε το ημερολόγιο από τον ΟΠΑΣΤΕ, όπως και περιελάμβανε χαιρετισμό του.  Συνειδητά ο κ. Καπεντζώνης απέφυγε κάθε αναφορά στον κ. Δελμούζο, περιοριζόμενος μόνο στον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό τον οποίο και επιλέγει να κάνει συνομιλητή του, καθιστώντας σαφείς και ξεκάθαρες τις προθέσεις του.

Ο Δήμαρχος αν και ζήτησε να κλείσει το θέμα και να εορταστούν με ενότητα και ομοψυχία τα 200 χρόνια, δεν παρέλειψε να ψέξει την περιφέρεια, ισχυριζόμενος ότι δε γίνεται να είναι περισσότερο περιφέρεια του δήμου Δελφών και λιγότερο της Δωρίδας.

«Έχει ξεκινήσει ένας διάλογος για τη γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου, το οποίο μας ήρθε ως θέμα, δεν το δημιουργήσαμε εμείς και δεν ξεκίνησε από εμάς, όμως για να έχει προκαλέσει τόση συζήτηση προφανώς δεν είναι και αμελητέο!

»Αυτό το ζήτημα δεν έπρεπε να δημιουργεί, θα έπρεπε να το προλάβουμε, δεν είμαστε άλλωστε η μοναδική περίπτωση που δυο περιοχές διεκδικούν την πατρότητα ενός ήρωα.  Εδώ μπαίνουν δυο ζητήματα. Το ένα είναι ποια είναι η γενέτειρα του Διάκου και το άλλο ποια είναι η θέση μας στα πράγματα. Αν δεν πάρουμε θέση, από τη στιγμή που με πρωτοβουλία της γείτονος περιοχής άνοιξε αυτό το ζήτημα, θα εκληφθεί ως αδυναμία ή ως παραδοχή. Φυσικά δε θα συρθούμε ως Μουτζαχεντίν να σηκώσουμε τα τσεκούρια του πολέμου. Όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν επισημαίνουν την ανάγκη να λήξει το θέμα.

»Ως προς την ουσία θα πω πως η επίσημη επιτροπή του κράτους για τα 100 χρόνια από την επανάσταση όρισε την Αρτοτίνα για τους εορτασμούς. Τότε ήταν πολύ πιο ζωντανές οι μνήμες. Απόψεις ιστορικών βάζουν και τη μια περιοχή και την άλλη. Αντικειμενικά κάθε περιοχή έχει την άποψή της και υπερασπίζεται αυτό που πιστεύει.

»Δε θα πω εγώ στον άλλο δήμο να αποσύρει το δικό του «πιστεύω». Δε θα πείσουμε η μια περιοχή την άλλη και δεν έχει νόημα να το κάνουμε αυτό. Η περιφέρεια όμως, δε μπορεί να είναι περισσότερο περιφέρεια του δήμου Δελφών και λιγότερο της Δωρίδας. Εκεί υπάρχει ένα θέμα και δημιουργείται μια πικρία. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξουν ίσες αποστάσεις. Δεν θα πω σε κανέναν τι να κάνει. Προσωπικά δεν θα άφηνα να δημιουργηθεί το θέμα ή θα το μάζευα, όπως σωστά έκανε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος στην απάντησή του προς το Σύλλογο Δωριέων Επιστημόνων ισχυρίστηκε πως το γεγονός ότι χρηματοδοτήθηκε το έργο δε σημαίνει πως αποδέχεται και το περιεχόμενο. Μάλιστα ο δήμαρχος ανέγνωσε και το απόσπασμα, όπου ο κ. Σπανός αναφέρει πως η χρηματοδότηση του ημερολογίου δεν προϋποθέτει και την υιοθέτηση του συνόλου των διατυπώσεων ή πολύ περισσότερο των συμπαραδηλώσεων που προκύπτουν από τα κείμενα του εντύπου αυτού», ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Καπεντζώνης.

Παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους φορείς, τις συλλογικότητες και τους επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και όσους μπήκαν στο διάλογο για το ύφος και το ήθος που διατήρησαν στην αλληλογραφία.  «Έκαναν προτάσεις από το καλοκαίρι και επιχείρησαν να βρουν ό,τι μας ενώνει και όχι ό,τι μας διχάζει. Ο Διάκος ενέπνευσε όλη την επανάσταση. Δεν έχουμε δικαίωμα να τραβολογάμε από ένα μανίκι», είπε και ζήτησε να μην διασυρθούν άλλο για αυτό το θέμα. Ανέγνωσε μάλιστα και αποσπάσματα από τις δηλώσεις των συλλόγων και των αυτοδιοικητικών που ζητούν ενότητα και ομοψυχία.

Τόνισε μάλιστα πως η συζήτηση πρέπει να σταματήσει και να μην παρασύρονται σε λάθος διαχείριση. «Δεν ωφελεί να ξεκατινιαζόμαστε οι περιοχές, οι δήμοι, οι δήμαρχοι», είπε και ζήτησε από τα μέλη της Δωρίδας που συμμετέχουν στο Δίκτυο Πολιτισμού και Τουρισμού να διασφαλίσουν ότι στις κοινές εκδηλώσεις και υποχρεώσεις για το 2021 δεν θα προκύψει τέτοιο ζήτημα. «Καλό είναι να γιορτάσουμε το 2021 ενωμένοι στέλνοντας το μήνυμα πως είμαστε έτοιμοι και σήμερα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, είναι και αυτά τα θέματα στην επικαιρότητα», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Τέλος, τόσο το περιεχόμενο των λόγων του κ. Καπεντζώνη, όσο και οι αναφορές του σε πρόσωπα, αλλά και η τακτική του είναι ενδεικτικά της στρατηγικής του, αλλά και των προθέσεών του απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…