Home Δήμος Δωρίδας Πρώτη «νίκη» για τη Δωρίδα στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων Θα έρθει κλιμάκιο στη περιοχή
Δήμος Δωρίδας - 19 Ιουνίου, 2020

Πρώτη «νίκη» για τη Δωρίδα στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων Θα έρθει κλιμάκιο στη περιοχή

 Πρώτη «νίκη» για τη Δωρίδα στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων

Θα έρθει κλιμάκιο στη περιοχή

-Δεν είπε τίποτε επί της ουσίας η εκπρόσωπος της ΕΥΔΑΠ, ενώ ο κ. Φάμελλος εξήγησε τους λόγους που οφείλει να «πληρώσει» και για τα έργα και για τη στασιμότητα της περιοχής.

-Άριστα προετοιμασμένοι ο Βουλευτής και ο Δήμαρχος Δωρίδας δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

 

 

Η πρώτη κρίσιμη μάχη στα ελληνικά κοινοβουλευτικά όργανα δόθηκε με επιτυχία για τη Δωρίδα την Τετάρτη με τη συζήτηση του θέματος στην υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, όπου ο Δήμαρχος κ.Γιώργος Καπεντζώνης, με το Βουλευτή Φωκίδας κ. Γιάννη Μπούγα και το Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο παρουσίασαν το πρόβλημα.

Τα μέλη της Επιτροπής έδωσαν ραντεβού στη Φωκίδα και συγκεκριμένα στην ορεινή Δωρίδα, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το πρόβλημα. 

Από τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν στην επιτροπή ξεχώρισε αυτή του π.υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο, ενώ εντύπωση προκάλεσε ότι δεν είπε τίποτε επί της ουσίας η εκπρόσωπος της ΕΥΔΑΠ.

Οφείλουμε να πούμε επίσης, ότι η παρουσίαση από την πλευρά του δήμου Δωρίδας ήταν άρτια, καθώς όλα τα μέλη της Επιτροπής είχαν λάβει πλήρες φάκελο του θέματος.

 

Η συζήτηση

 

Τη συνάρτηση κόστους κατασκευής του παραλίμνιου αγωγού με το ετήσιο κόστος μεταφοράς των λυμάτων των φυλακών συσχέτισε ο βουλευτής Φωκίδας κ. Γιάννης Μπούγας για να αναδείξει ότι είναι ασύμφορη η επιλογή και η τακτική που ακολουθεί το ελληνικό δημόσιο.

«Το θέμα έρχεται με καθυστέρηση 40 ετών. Η Φωκίδα είναι ο νομός που για λόγους προστασίας δημοσίου συμφέροντος έχει ασφυκτικούς περιορισμούς στο μεγαλύτερο μέρος του παραγωγικού ιστού της με αποτέλεσμα να έχει επέλθει οικονομική ασφυξία. Η περιοχή πριν την κατασκευή της λίμνης ήταν πολύ δραστήρια επαγγελματικά. Αποκόπηκε η επικοινωνία μεταξύ των οικισμών, μεγάλωσαν οι αποστάσεις, περιορίστηκε η δραστηριότητα και για όλα αυτά η περιοχή δε λαμβάνει ούτε ένα ευρώ ως αντιστάθμισμα. Αντί να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο αποχετευτικό δίκτυο πέριξ της λίμνης αποφασίσαμε να επιβάλουμε περιορισμούς. Δε μπορεί να υπάρξει καμιά δραστηριότητα με αποτέλεσμα τη φυγή των κατοίκων και την ερημοποίηση της περιοχής. Μετά την κατασκευή των Φυλακών Μαλανδρίνου δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα της διαχείρισης των λυμάτων. Δαπανά το ελληνικό δημόσιο ετησίως 1.300.000 ε κάθε χρόνο επί 25 συνεχόμενα έτη για τη μεταφορά των λυμάτων. Πρόσφατα έμαθα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά την επίλυση του προβλήματος των λυμάτων των φυλακών. Όταν επιχειρήσαμε να λύσουμε το θέμα και να διασφαλίσουμε την ποιότητα των υδάτων με ένα έργο, το 2012 κρίθηκε «φαραωνικό» και απεντάχθηκε. Ερωτώ δεν είναι φαραωνικό να δαπανάται επί 25 χρόνια 1,5 ε κάθε έτος για τη μεταφορά των λυμάτων; Δεν είναι φαραωνικό να μην μπορούν οι κάτοικοι να έχουν καμιά απολύτως δραστηριότητα; Και γιατί είναι φαραωνικό ένα έργο που διασφαλίζει την ποιοτική υδροδότηση 4 εκ κατοίκων της πρωτεύουσας; Είναι απολύτως λογικό και δίκαιο να λάβουν οι κάτοικοι της ορεινής Δωρίδας αντισταθμιστικά οφέλη για όλα όσα έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια και τους περιορισμούς στις περιουσίες τους», κατέληξε.

 

Ο βουλευτής Αιτολωακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η ΕΥΔΑΠ εκμεταλλεύεται όλα αυτά τα χρόνια της περιοχές Ναυπακτίας και Δωρίδας δίχως κανένα όφελος για αυτές. «Δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η αναγκαιότητα του έργου, ωστόσο έχει σοβαρές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν έχει λάβει ποτέ περιβαλλοντικές άδειες, δεν έχει οικολογική παροχή, ενώ τα υδατικά αποθέματα της περιοχής μειώθηκαν εξ αιτίας της λίμνης. Οι ακτές διαβρώνονται γιατί δεν κατεβαίνουν φερτά υλικά από τον ποταμό Μόρνου, ενώ αλλοιωθεί η χλωρίδα και η πανίδα. Εφόσον δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης τα λύματα της περιοχής καταλήγουν στη λίμνη και μέσω αυτής στην Αττική. Ο βιολογικός του Λιδωρικίου δεν λειτούργησε ποτέ. Είναι μονόδρομος η κατασκευή ενός μεγάλου έργου σε απόσταση από τους οικισμούς που θα διαχειριστεί με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο τα λύματα. Υπάρχει έτοιμο έργο, μελετημένο, αδειοδοτημένο που μπορεί να δώσει λύση. Μπορεί να το εισηγηθεί η σημερινή ομήγυρης. Είναι αστείο να συζητάμε το κόστος κατασκευής όταν δαπανώνται τέτοια ποσά για τη μεταφορά. Το κόστος διαβίωσης για τους κατοίκους της περιοχής είναι πολύ πιο ακριβό, τόσο εξ αιτίας των αποστάσεων που μεγάλωσαν, όσο και λόγο της απαγόρευσης επαγγελματικής δραστηριότητας στην περιοχή», τόνισε ο Βουλευτής.

 

Ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης τόνισε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής. Είναι ευκαιρία μέσα από την επιτροπή σας να προκύψει μια κινητικότητα για την περιοχή. Είναι θέμα που απασχολεί το υπουργείο Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης, το Υγείας, το Υποδομών, το Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια και το Δήμο. «Θα χαρούμε κα Πρόεδρε να δούμε ένα κλιμάκιο της Επιτροπής σας στην περιοχή μας. Δεν είναι δυνατόν να έρχεται το ελληνικό δημόσιο να κατασκευάζει ένα μεγάλο, τεράστιο έργο για το μισό πληθυσμό της χώρας, χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας. Στην ουσία τους είπαν φύγετε από την περιοχή δεν μπορείτε να μείνετε εδώ. Όταν απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα στα 1500 μέτρα, που μπορούν να πάνε στην κορυφή της Γκιώνας και των Βαρδουσίων. Νέες κτηνοτροφικές μονάδες δεν αδειοδοτούνται και εκείνες που προϋπήρχαν δε μπορούν να επεκταθούν. Η κτηνοτροφία είναι η βαριά βιομηχανία της περιοχής μας. Έρχεται το κράτος και φτιάχνει λίμνη 700 εκ κυβικών μέτρων αλλά δεν επιτρέπει να δημιουργηθούν βιολογικοί για να το προστατεύσουν. Μας λένε ότι το έργο είναι φαραωνικό, γιατί όταν προσπαθούμε να το ομαδοποιήσουμε με τη λογική ότι αφορά πολλούς οικισμούς μικρότερους των 2000 κατοίκων και φυσικά πρέπει να μεταφερθεί ο αγωγός μακριά από τη λίμνη. Ο αποδέκτης βρίσκεται κατάντι του Μόρνου και μόνο εκεί μπορεί να τοποθετηθεί. Δεν θέλουμε το πιο ακριβό αποχετευτικό έργο σε κατασκευή και λειτουργία από παραξενιά, αλλά γιατί υπάρχουν ειδικές συνθήκες στην περιοχή.  Τίνος είναι το έργο; Είναι του δήμου Δωρίδας ή είναι του ελληνικού κράτους και του λεκανοπεδίου της Αττικής που υδροδοτείται. Η ΕΥΔΑΠ έχει 400 εκ ευρώ αποθεματικό, τα οποία διαθέτει για έργα. Μπορεί να δαπανήσει 20 εκ ε για να κατασκευάσει ένα έργο που θα προστατεύσει  το νερό που διαχειρίζεται. Παραβιάζονται μια σειρά από κοινοτικές οδηγίες από την ΕΥΔΑΠ. Το θέμα αυτό το διαχειριζόμαστε με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου», κατέληξε ο Δήμαρχος.

 

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Ιωάννης Σταλίκας Γενικός Διευθυντής Καταστημάτων Κράτησης του υπουργείου προστασίας του Πολίτη, επεσήμανε ότι στόχος της Γενικής Γραμματείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κρατουμένων, αλλά και των κατοίκων περιοχών που φιλοξενούν καταστήματα κράτησης. «Επεξεργαζόμαστε και εκτελούμε ένα πλάνο με σοβαρές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Το Σωφρονιστικό Κατάστημα Μαλανδρίνου εγκαινιάστηκε το 2001, σε χώρο 60 στρεμμάτων. Το κτίριο είναι 1800 τμ. Ο βιολογικός καθαρισμός υπολειτουργούσε λόγω μη σωστής συντήρησης και καθαρισμού. Από το 2016 έως και το 2018 εκτελέστηκαν επείγουσες εργασίες. Επομένως η άρτια λειτουργία του βιολογικού είναι εξασφαλισμένη.  Η υπηρεσία μας θα συνεργαστεί με όλες τις συναρμόδιες, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα», τόνισε.

 

Π κ. Αντώνης Κοτσώνης Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και κτιριακών Υποδομών, τόνισε ότι «αυτά τα έργα είναι σύνθετα και έχει μεγάλη σημασία πως θα τα διαχειριστείς και κυρίως πως θα τα συντηρήσεις. Συνολική λύση μπορεί να δοθεί μόνο αν τον έργο χαρακτηριστεί εθνικού συμφέροντος και περιέλθει στο υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα το κατασκευάσει και θα λάβει μέριμνα για τη συντήρησή του σε βάθος χρόνου. Το υπουργείο στο παρελθόν είχε αναθέσει μια μελέτη, αλλά στην πορεία η τοπική αυτοδιοίκηση θέλησε να το πάρει και υπέγραψε μια προγραμματική σύμβαση. Από το 2009 και μετά δεν υπήρξε αρμοδιότητα να εκτελέσει ένα τέτοιο έργο. Επειδή ηλικία του φράγματος απαιτεί μεγάλες συντηρήσεις, είναι ευκαιρία να προχωρήσει και αυτό το έργο».

 

Εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ μίλησε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Έργων Τομέα Ύδρευσης, η οποία υποστήριξε ότι το θέμα της ποιότητας παρακολουθείται συστηματικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Επειδή ειπώθηκε ότι δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, θα πρέπει να πω ότι από το 2013 η ΕΥΔΑΠ έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εγκριθεί ότι η έλλειψη οικολογικής παροχής δεν επιβαρύνει το περιβάλλον», σημείωσε.

 

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυτικού Περιβάλλοντος και Υδάτων εξήγησε ότι η περιοχή έχει ιδιαιτερότητες, γιατί  υπόκειται σε δεσμεύσεις που απορρέουν από τη λίμνη. Εμείς είμαστε σε φάση που εκτελούμε περιβαλλοντικά έργα για οικισμούς, άνω των 2000 κατοίκων. Η πρόθεση είναι στην επόμενη προγραμματική περίοδο να υπαχθούν όλα τα έργα με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων. Υπάρχει ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούμε να εντάξουμε το έργο στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο.

 

Ο βουλευτής Ευβοίας κ. Βαγγέλης Αποστόλου μεταξύ άλλων τόνισε:   

Συμφωνώ με όλα είπαν οι συνάδελφοι και ο Δήμαρχος Δωρίδας. Αλλά πρέπει να δούμε, ιδιαίτερα την περιφερειακή ενότητα της Φωκίδας, από μία  άλλη παράμετρο. Η περιφερειακή ενότητα αυτή, έχοντας ως βασική δραστηριότητα την αγροτική και ταυτόχρονα – και καλά κάνει – έχει το βάρος της υπεράσπισης του Δελφικού τοπίου (ούτε μία παράβαση δεν έχει γίνει στο Δελφικό τοπίο), της υπεράσπισης του ελαιώνα της Φωκίδας και βεβαίως, της περιβαλλοντικής υπεράσπισης του φράγματος του Μόρνου. Ενός ταμιευτήρα, τον οποίον πρέπει να βλέπουμε, ότι είναι ένας από τους βασικούς τροφοδότες νερού στην Αττική. Άρα λοιπόν, όπως αντιλαμβάνεστε για όλες αυτές οι υποχρεώσεις, έρχονται οι  εκπρόσωποι  της Φωκίδας και βάλουν αυτό που πάντα λέμε, το ανταποδοτικό όφελος.

Πραγματικά είναι μια συζήτηση, η οποία πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή και στη χώρα μας. Διότι, όλες οι περιοχές που έχουν πόρους σημαντικούς, πρέπει για την εκμετάλλευσή τους να υπάρχει αντίστοιχα ένα ανταποδοτικό όφελος, διότι, δεν θα μας μείνει κανένας στην επαρχία. Τα 70 – 80 κοπάδια που υπήρχαν στο Λιδωρίκι, έχουν γίνει 5-10. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι φεύγοντας αυτοί οι κτηνοτρόφοι, εξαφανίζονται τα χωριά. Άρα, εγώ θα έλεγα, το ζητούμενο της συζήτησης, ιδιαίτερα με τους εκπροσώπους της Φωκίδας, είναι αν  αυτή η ιστορία, με το ανταποδοτικό όφελος θα προχωρήσει; Διότι, από την ώρα που δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα μέτρα προστασίας του ταμιευτήρα, άρα δηλαδή, θα συνεχιστεί η λειτουργία του ταμιευτήρα με αυτούς τους περιορισμούς, πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος η πολιτεία να δώσει ένα ανταποδοτικό όφελος.

Κλείνοντας θα βάλω 2 ζητήματα. Κύριε Γενικέ, το κομμάτι που αφορά τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού του Λιδωρικίου, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Καταλαβαίνετε όλοι, ότι όταν υπάρχουν δυσκολίες, τι εκπτώσεις αρχίζουν και υπάρχουν από την άλλη πλευρά. Είναι πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Και δεύτερον, πρέπει να φροντίσετε ,να είναι η υδρολογική ροή του φράγματος τέτοια, ώστε να μπορεί το οικοσύστημα που υπάρχει εκεί πέρα, να επιβιώσει. Δεν θα μείνει τίποτα στο τέλος. Εάν είναι στάσιμα τα νερά του, ξέρετε όλοι τι θα συμβεί. Άρα λοιπόν, πρέπει να δούμε το συγκεκριμένο κομμάτι.

Μια και υπάρχει και εκπρόσωπος της ΕΥΔΑΠ στη σχετική συζήτηση, να επαναλάβω. Τελικά όλη αυτή η συζήτηση για το εξωτερικό δίκτυο, ότι θα μπουν μέσα οι ιδιώτες, φτάνει μέχρι το Μόρνο; Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αν πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση τα δεδομένα αλλάζουν εντελώς.

Τέλος, επειδή υπάρχει ένα ζήτημα, που αφορά στην τιμολόγηση του νερού, ποια είναι η θέση σας, τι κάνουμε, τι κάνει το Υπουργείο; Πώς χειρίζεστε το συγκεκριμένο θέμα;»

 

Ο π.υφυπουργός κ.Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι «η ποιότητα του νερού είναι εξαιρετική και έχουμε πάρει βραβείο το 2018. Προβλέπεται από την ΕΠΟ του 2013 ότι μπορούν να γίνονται έργα που είναι αναγκαία. Πρέπει να γίνει υποδομή όπου το νερό θα χρησιμοποιείται στην άρδευση και η ΕΥΔΑΠ πρέπει να αναλάβει το κόστος τόσο για την αναστολή ανάπτυξης της περιοχής όσοι και για την κατασκευή των έργων στην περιοχή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα γίνει περιοχή επιλογής το Λιδωρίκι. Δεν είναι κάτι τραγικό αφού το λέει η Περιβαλλοντική Μελέτη, ο κύριος του έργου να εκτελέσει ένα τέτοιο έργο. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Εμείς ξεκινήσαμε το 2018 και θέλω να σας παρακαλέσω να ολοκληρώσετε τη διαδικασία», υποστήριξε.

 

Εκ μέρους του υπουργείου Υγείας τονίστηκε από την κ.Βασιλική Καραούλη προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας υγείας και Ποιότητας Ζωής ότι στόχος της Υγειονομικής Διάταξης είναι να προστατευτεί η υγεία των αποδεκτών του νερού της λίμνης Μόρνου που είναι οι καταναλωτές της ΕΥΔΑΠ.

 

Τα μέλη της επιτροπής στάθηκαν στο πλευρό της περιοχής, τονίζοντας την αναγκαιότητα του έργου, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθεί λύση σε μια περιοχή που υδροδοτεί το μισό πληθυσμό της Ελλάδας.

 

Στη δευτερολογία του ο κ.Μπούγας τόνισε ότι «η τροποποίηση της Α5 το 2014 δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς για να απομακρυνθούν λύματα είχε τεράστιο κόστος. «Ήταν δώρον άδωρο. Κανένας δεν πάει να κάνει μια τέτοια επένδυση σε μια περιοχή που πρέπει να επωμιστεί τόσο μεγάλα κόστη. Δεν μπορούμε να προσεγγίζουμε μίζερα το θέμα με σύγκριση πληθυσμού και κόστους, αλλά οφείλουμε να το δούμε συνολικά συμπεριλαμβανομένων των φυλακών. Πρέπει να το δούμε ως ένα εθνικής εμβέλειας έργο, όπως είχε γίνει και το 2009, επί υφυπουργίας του κ.Καλογιάννη», τόνισε. 

 

Ο δήμαρχος κ.Γ.Καπεντζώνης στη δευτερολογία του τόνισε ότι δεν επιθυμούμε κανένας κάτοικος της Αττικής να επιβαρυνθεί για την κατασκευή έργων στη Φωκίδα και τα όποια αντισταθμιστικά.

 

https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#a2d7c18a-0d4f-4afb-b9c2-abde00a3c581

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…