Home Δήμος Δωρίδας Προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές γνωμοδοτεί ο Δήμος Δωρίδας
Δήμος Δωρίδας - 18 Οκτωβρίου, 2013

Προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές γνωμοδοτεί ο Δήμος Δωρίδας

 Θετική γνωμοδότηση για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μετά τη Θεία Λειτουργία, Θα δώσει ο Δήμος Δωρίδας στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, ύστερα από σχετική απόφαση που λήφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης. 

Ωστόσο η πρόταση του Δήμου είναι καθαρά προαιρετική, εφόσον την τελική απόφαση θα λάβει η Περιφέρεια, αφού συγκεντρωθούν οι γνωμοδοτήσεις όλων των φορέων.
 
Την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας, πραγματοποίησε ο κ. Μανώλης Χαραλάμπους, ο οποίος ύστερα από σχετική έρευνα και επαφή με τους επαγγελματίες όλων των Δημοτικών Ενοτήτων, κατέληξε στην πρόταση για προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων. 
Σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Χαραλάμπους τόνισε πως στη παραλιακή Δωρίδα που είναι καθαρά τουριστικός προορισμός, ούτως ή άλλως τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τις Κυριακές ενώ ξεκαθάρισε πως και στην ορεινή Δωρίδα που τα καταστήματα  εμπορεύονται κυρίως ντόπια προϊόντα με αυτό το μέτρο θα δοθεί η δυνατότητα σε εκδρομείς και ετεροδημότες να ψωνίζουν παράλληλα με την επίσκεψή τους σε κάθε περιοχή.  Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους στην πλειοψηφία τους οι καταστηματάρχες θέλουν τα μαγαζιά ανοιχτά, εκτός από μερικές εξαιρέσεις στο Λιδωρίκι, όπου εκφράστηκαν διαφωνίες από κάποια εμπορικά καταστήματα. 
 
Να σημειώσουμε πως και η παράταξη του κ. Τάσου Παγώνη τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, με δεδομένο ότι προέκυψε ύστερα από διαβούλευση με τους επαγγελματίες. 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εφημερίδα μας ο κ. Παγώνης από τη στιγμή που οι επιχειρηματίες επιθυμούν να ανοίγουν τις Κυριακές και πρόκειται για ένα προαιρετικό μέτρο δεν υπήρχε λόγος διαφωνίας ή αντίθεσης. Ούτως ή άλλως, όπως επεσήμανε στην παραλιακή ζώνη τα μαγαζιά ανοίγουν κάθε μέρα το καλοκαίρι, ενώ με το μέτρο αυτό μπορούν να βοηθηθούν και οι ορεινές περιοχές, αφού ο κύριος όγκος των επισκεπτών εντοπίζεται τα σαββατοκύριακα. 
 
Από την μεριά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τριανταφύλλου εξέφρασε στην εφημερίδα μας την πλήρη αντίθεσή του στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, επισημαίνοντας πως οι υπάλληλοι πρέπει να έχουν μία ημέρα ξεκούρασης μέσα στην εβδομάδα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το μέτρο αυτό βοηθά μόνο τα μεγάλα καταστήματα και τις αλυσίδες, τονίζοντας πως με την εφαρμογή του θα αφανιστούν στις πόλεις, όλα τα μικρά μαγαζιά και οι οικογενειακές επιχειρήσεις. «Είναι ένα μέτρο για τους πλούσιους και αυτούς που έχουν πολυκαταστήματα. Διαφωνώ κάθετα», τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου. 
 
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Γαζή, μας ενημέρωσε πως αν και έχει ζητηθεί η άποψη του φορέα από την Περιφέρεια, ακόμα δεν έχει τεθεί προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο γιατί περιμένουν τις προτάσεις των Εμπορικών Συλλόγων Άμφισσας και Ιτέας. Αν και τους έχει σταλεί σχετικό έγγραφο για γνωμοδότηση εδώ και δύο μήνες, κανείς δεν έχει απαντήσει στο Επιμελητήριο κι έτσι η διαδικασία έχει παγώσει μέχρι να καταθέσουν οι δύο Σύλλογοι τις απόψεις τους.
Προσωπική άποψη πάντως του κ. Γαζή είναι να εξετασθεί η κάθε Δημοτική Ενότητα ξεχωριστά ώστε να ληφθούν αποφάσεις σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας. Για παράδειγμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην Άμφισσα και την Ιτέα που τα μαγαζιά είναι κυρίως εμπορικά θα πρέπει να ισχύσει το άνοιγμα των καταστημάτων έξι Κυριακές το χρόνο. Σε άλλες περιοχές όπως οι Δελφοί, το Γαλαξίδι, το Μοναστηράκι, η Τολοφώνα, η Κίρρα κ.α. που τα περισσότερα μαγαζιά είναι είτε τουριστικά, είτε εμπορεύονται ντόπια προϊόντα ούτως ή άλλως ανοίγουν τις Κυριακές, οπότε θα πρέπει να παρθεί απόφαση για προαιρετικό άνοιγμα. Κλείνοντας ο κ. Γαζής τόνισε, πως για να πετύχει η Περιφέρεια την μέγιστη αποδοχή θα πρέπει να συνταχθεί με τις αποφάσεις που θα λάβουν οι τοπικές κοινωνίες ξεχωριστά. 
 
 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…