Home Συνεντεύξεις-Άρθρα Ο Ιατρός και δημοτικός σύμβουλος Δελφών Αλέξανδρος Κυριακίδης για την επίλυση του προβλήματος υποστελέχωσης του νοσοκομείου προτείνει : «… δυναμικές , ριζικές και ίσως ακραίες μορφές κινητοποιήσεων θα βοηθούσαν….»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 15 Ιανουαρίου, 2016

Ο Ιατρός και δημοτικός σύμβουλος Δελφών Αλέξανδρος Κυριακίδης για την επίλυση του προβλήματος υποστελέχωσης του νοσοκομείου προτείνει : «… δυναμικές , ριζικές και ίσως ακραίες μορφές κινητοποιήσεων θα βοηθούσαν….»

 

Για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο Άμφισσας, την πορεία της Δημοτικής Αρχής αλλά και την ομάδα καλαθοσφαίρισης της Άμφισσας, τον Μάκαρο,  μιλάει ο ιατρός και δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κυριακίδης.

Για το νοσοκομείο σημειώνει ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε στις αρχές του 2013 όταν μετά από συνταξιοδοτήσεις ιατρών δεν αναπληρώθηκαν οι θέσεις λόγω του νόμου Λομβέρδου περί απαγόρευσης των προσλήψεων στο δημόσιο

Στο διαυτάτα σημειώνει ότι  η κατάσταση παραμένει η ίδια εδώ και ένα χρόνο.  Η  παθολογική κλινική δεν  λειτουργεί  , ενώ οι άλλες λειτουργούν εντελώς οριακά. Ακόμη  , αναδεικνύει το γεγονός ότι επειδή το νοσοκομείο έχει χαρακτηριστεί «Άγονο Α΄» υπάρχει η δυνατότητα  από  το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε προκήρυξη επικουρικών ιατρών με θητεία τουλάχιστον 3ετή , αλλά συνεχίζει να αδιαφορεί παίζοντας ουσιαστικά με τις ζωές των πολιτών

Επιπλέον, θεωρεί ότι, «αν γινόταν  πολύ δυναμικές , ριζικές και ίσως ακραίες , ας πούμε , μορφές των κινητοποιήσεων θα ήταν πιο ισχυρή η θέση των αντιπροσώπων μας» (σς εννοεί των τοπικών αρχών) στη διεκδίκηση στελέχωσης του νοσοκομείου .

Αξιολογεί θετικά την πορεία της δημοτικής αρχής και δηλώνει ξεκάθαρα ότι συμφωνεί με τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας εκ μέρους των Δελφών. Εκεί όμως που ασκεί έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή είναι για το Μάκαρο θεωρώντας ότι δεν έχει λάβει την βοήθεια που θα έπρεπε και θα άρμοζε σε ένα σωματείο με 150 αθλητές ηλικίας από 6 έως 36 χρονών και επιπλέον τονίζει ότι το Κλειστό της πόλης ρημάζει αβοήθητο.

Τέλος , μιλά για την πορεία αλλά και τις προοπτικές της ομάδας

 

Αναλυτικά η συνέντευξη

 

 

Συνεχίζει να μην  λειτουργεί η  παθολογική κλινική

 

ΩτΦ: Είστε από τους λίγους εναπομείναντες γιατρούς στο Νοσοκομείο Άμφισσας και ταυτόχρονα δημοτικός σύμβουλος του δήμου Δελφών . Δικαιωματικά λοιπόν η πρώτη μας ερώτηση αφορά το νοσοκομείο. Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ;; Πόσοι  και σε ποιές ειδικότητες ιατροί λείπουν, ποιες κλινικές δεν λειτουργούν  , υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και άλλων αναλώσιμων υλικών ;

 

Αλέξανδρος Κυριακίδης: Στην αρχή θα ήθελα να ευχηθώ Καλή Χρόνια και Χρόνια Πολλά στους αναγνώστες της τοπικής μας εφημερίδας. Όσο αφορά το Νοσοκομείο της Άμφισσας δυστυχώς η κατάσταση παραμένει ίδια εδώ και ένα χρόνο . Όπως όλοι ξέρουμε , δεν λειτουργεί η κολόνα του νοσοκομείου που είναι η παθολογική κλινική. Με έναν μόνο ιατρό παθολόγο δουλεία δεν γίνεται. Συνεχίζεται η διακομιδή παθολογικών περιστατικών σε γειτονικά νοσοκομεία. Μόνο 3  είναι  τα τμήματα του ΓΝΑ που λειτουργούν σχεδόν κανονικά (λέω σχεδόν , διότι  καμία  κλινική του νοσοκομείου δεν είναι απόλυτα αυτόνομη ) είναι το μικροβιολογικό, το αναισθησιολογικό και το χειρουργικό, που μαζί με άλλους ιατρούς χειρουργικού τομέα :ορθοπαιδικό, ουρολόγο, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο και οδοντίατρο  κρατάνε κυριολεκτικά το νοσοκομείο όρθιο. Γίνονται χειρουργικές  επεμβάσεις προηγμένης  τεχνολογίας διαφόρων ειδών και ειδικοτήτων. Θα πρέπει να επισημάνω οπωσδήποτε τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με μοναδικό νεφρολόγο με τρίμηνες αποσπάσεις από 2013 και πολύ μεγάλη προσπάθεια με αυτοθυσία των Γενικών Ιατρών  και των αγροτικών ιατρών για την σωστή λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Υπάρχει σημαντική βοήθεια από το παιδιατρικό τμήμα με 2 παιδιάτρους,  από το ακτινολογικό τμήμα με 2 ιατρούς ακτινολόγους και από την μοναδική πλέον καρδιολόγο  και τον πνευμονολόγο. Ομαλά λειτουργεί η αιμοδοσία του νοσοκομείου με ιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό. Και εδώ θα πρέπει να πω ότι όλο το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει αυτή την εποχή κάποια σημαντική έλλειψη  σε  αναλώσιμα υλικά ή σε φάρμακα.

 

 ΩτΦ: Θεωρείτε ότι για το κακό του χάλι ευθύνεται μόνο η οικονομική κρίση ή υπάρχουν ταυτόχρονα και πολιτικές ευθύνες; Και αν ναι έχουν ονοματεπώνυμο;

 

Αλέξανδρος Κυριακίδης: Η κατάσταση στο νοσοκομείο μας επιδεινώθηκε από αρχές του 2013, που μετά από συνταξιοδοτήσεις ιατρών δεν πληρώθηκαν οι θέσεις λόγω του νόμου του Λοβέρδου του 2011 περί απαγόρευσης των διορισμών. Και στο τέλος του 2014 απλά χειροτέρεψε η κατάσταση πάρα πολύ με παραιτήσεις κάποιων συναδέλφων. Κατά τη γνώμη μου για αυτή τη κατάσταση στο νοσοκομείο μας  υπάρχουν ευθύνες πολιτικές, θεσμικές και προσωπικές. Έχω τοποθετηθεί αρκετές φορές ανοιχτά και δημόσια για αυτό το θέμα. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αποδίδουμε ευθύνες, τώρα πρέπει να βρούμε λύσεις, αν υπάρχουν! Θα πρέπει να σας πω ότι στο νοσοκομείο μας αυτοί τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας ειδικευόμενος ιατρός , παρά μόνο οι αγροτικοί  ιατροί. Όμως με το που έγιναν όλες οι θέσεις αγροτικών σε όλη τη Φωκίδα  «άγονες» αρχίσαμε να έχουμε συνεχόμενη προσέλευση αγροτικών ιατρών. Χαρακτηρίστηκε άγονο Α΄ και το νοσοκομείο Άμφισσας. Προσέξτε, αυτό το γεγονός δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Υγείας να κάνει προκήρυξη θέσεων επικουρικών ιατρών (αφού δεν μπορεί ή δεν θέλει να προσλάβει μόνιμους ιατρούς) για θητεία 3!!!! χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης που μαζί με τα 300 ή 400 ευρώ επιπλέον ως ενίσχυση που υποσχέθηκε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δίνει ισχυρό κίνητρο σε έναν νέο ειδικό ιατρό να έρθει στη Φωκίδα! Μέχρι τώρα , βέβαια, ούτε Υπουργείο προχωρεί σε τέτοια προκήρυξη θέσεων για Φωκίδα , ούτε η Περιφέρεια υλοποιεί την υπόσχεση της για επιπλέον χρήματα. Το νοσοκομείο της Άμφισσας ( με δεδομένο τον διορισμό μόνιμου καρδιολόγου και ορθοπεδικού , που εκκρεμούν από το 2011) χρειάζεται 2 επικουρικούς παθολόγους , 1 νεφρολόγο και 1 ακτινολόγο για να ανοίξει παθολογική κλινική και να ασκήσει τη στοιχειώδες δευτεροβάθμια περίθαλψη όπως προβλέπεται.

 

ΩτΦ: Πριν από περίπου ένα χρόνο , με τη συμμετοχή σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, διεξήχθη ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Τότε μάλιστα , θυμάμαι, ότι ο δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει δημόσια ότι αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ναύλωνε λεωφορείο και επικεφαλής δημοτών θα πήγαινε για διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας. Σε αυτό είχαν συμφωνήσει τόσο ο δήμαρχος Δωρίδας όσο και ο αντιπεριφερειάρχης . Σας ρωτώ ως μέλος της δημοτικής αρχής: Τι συνέβη και δεν πραγματοποίησε ο δήμαρχος την υπόσχεσή του;;

Αλέξανδρος Κυριακίδης:  Όλες αρχές του τόπου προσπάθησαν και προσπαθούν  για να λύσουν αυτή τη κατάσταση. Σας το λέω από το πρώτο χέρι , διότι  ήμουν παρόν στο γραφείου υφυπουργού Υγείας του κ.Γρηγοράκου το τέλος  του 2014, μαζί με τους 2 δημάρχους Δελφών και Δωρίδας , πρώην Βουλευτή κ. Μανδρέκα και τον  Μητροπολίτη Φωκίδας. Από εκεί και πέρα ο νυν  Βουλευτής ο.Κωστοπαναγιώτου κάνει σοβαρή προσπάθεια για να βοηθήσει το νοσοκομείο στο προσωπικό άλλα και στο νομοθετικό επίπεδο, που είναι πολύ θετικό, διότι σε όλη η χώρα μας είναι παρόμοια κατάσταση στις δομές υγείας. Πιστεύω , βέβαια, αν γινόταν  πολύ δυναμικές , ριζικές και ίσως ακραίες , ας πούμε , μορφές των κινητοποιήσεων θα ήταν πιο ισχυρή η θέση των αντιπροσώπων μας

 

“Θετική η πορεία της Δημοτικής Αρχής”

 

ΩτΦ:  Η δημοτική αρχή είναι περίπου ενάμιση χρόνο στο τιμόνι του Δήμου. Πως αξιολογείτε την μέχρι σήμερα πορεία του ;; Σας ρωτώ με δεδομένο ότι ήδη στο δήμο έχουν μπει δημόσιοι ελεγκτές για τα οικονομικά του ενώ η λεγόμενη καθημερινότητα δεν φαίνεται να «περπατάει» σε ικανοποιητικά επίπεδα…

Αλέξανδρος ΚυριακίδηςΕγώ αξιολογώ θετικά τη πορεία της Δημοτικής μας αρχής. Έχουν γίνει αρκετά πράγματα και υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν. Έχει γίνει οικονομικός εξορθολογισμός στις τρέχουσες ετήσιες δαπάνες του     προηγουμένων ετών και αναμένεται το πόρισμα. Όπως ξέρετε πολύ καλά , έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα στο Δήμο μας και με δεδομένο της οικονομικής κρίσης οι λύσεις είναι περιορισμένες και δύσκολες και απαιτούν χρόνο. Οι καταστάσεις απαιτούν υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία και προσήλωση στο στόχο και γερά νεύρα, έχουμε μπροστά μας σχεδόν μια τετραετία ακόμα με πολλά έργα.

 

ΩτΦ:  Συμφωνείτε με τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας εκ μέρους των Δελφών; Ρωτώ διότι αρκετοί συνάδελφοι σας στέκονται με σκεπτικισμό απέναντι στην κίνηση του δήμου…

Αλέξανδρος Κυριακίδης:   Συμφωνώ απόλυτα με την διεκδίκηση από το Δήμο μας τον τίτλο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021», θεσμό που επινόησε η αείμνηστη Μέλινα Μερκούρη. Η τυχών νίκη του Δήμου θα δώσει τεράστια ώθηση σε όλα τα πολιτιστικά, τουριστικά , οικονομικά  θέματα, θα υπάρχει πανευρωπαϊκή προβολή του Δήμου Δελφών και της Φωκίδας γενικά. Είναι πολύ θετικό, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που δεν το αντιλαμβάνεται.

 

“Ρημάζει το Χ. Καμπεράκης”

 

ΩτΦ:  Μια τελευταία ερώτηση. Ο γιός σας είναι βασικό στέλεχος της ομάδας καλαθοσφαίρισης  του Μάκαρου Άμφισσας και εσείς στο διοικητικό συμβούλιο. Θα ήθελα πρώτα από όλα να μου απαντήσετε αν είστε ευχαριστημένος από την αρωγή του Δήμου στην ομάδα… και επιπλέον αν είστε ευχαριστημένος από την πορεία της ομάδας αλλά και την ανταπόκριση των φιλάθλων.

Αλέξανδρος Κυριακίδης:  Σας ευχαριστώ για την ερώτηση για την ομάδα μπάσκετ της πόλης μας , το Μάκαρο. Για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο η ομάδα ανδρών πρωταγωνιστεί στο Α΄ΕΣΚΑΣΕ , βασιζόμενη κατά κύριο λόγο στους δικούς μας παίκτες. Ο Μάκαρος είναι η πιο νεανική ομάδα στη Στερεά Ελλάδα, έχοντας 8 παίκτες ανδρικής ομάδας ηλικίας κάτω των 19 χρονών. Όσο αφορά την βοήθεια του Δήμου. Ο Δήμος Δελφών θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για μια ομάδα που έχει 7!!! αγωνιστικά τμήματα, προωθεί αθλητικό πνεύμα « ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» και απασχολεί άνω των 150 αθλητές ηλικίας από 6 έως 36 χρονών, προωθεί γυναικείο μπάσκετ ( από τις ελάχιστες ομάδες στη Στερεά Ελλάδα) . Ειδικά χρειαζόμαστε βοήθεια στο θέμα της μετακίνησης της ομάδας για αγωνιστικές υποχρεώσεις και για το θέμα του κλειστού «Χριστόλιας Καμπεράκης» που  αθλούνται εκτός από τον Μάκαρο άλλα 3  σωματεία. Το κλειστό της Άμφισσας είναι κόσμημα ( έχω πάει με την ομάδα σχεδόν σε όλα τα γήπεδα της περιφέρειας, λίγες ομάδες έχουν τέτοιο γήπεδο), αλλά έχει ρημάξει. Υπήρχαν υποσχέσεις από το Δήμο για τεχνική και οικονομική βοήθεια  άλλα μέχρι τώρα είναι μόνο λόγια δυστυχώς.Σε ερώτηση σας αν είμαι ευχαριστημένος από τη πορεία της ομάδας, θα απαντούσα θετικά. Είμαι παρά πολύ ευχαριστημένος που έχουμε νεανική ομάδα, αλλά οτι  και οι «Τρεις Σωματοφύλακες» του Μάκαρου  συνεχίζουν και φέτος( και ακόμα  όσο μπορούν και θέλουν ,εύχομαι), δίνοντας μαζί με τρείς μεταγραφές μας άλλον αέρα αγωνίστηκα, έχουμε προπονητή και την ομάδα του από τη πόλη μας, έχουμε ένα διοικητικό συμβούλιο οραματιστών, έχουμε χορηγούς με αγάπη προς ομάδα, από φέτος έχουμε fan club με κάρτα μέλους. Πράγματι, θα θέλαμε περισσότερη βοήθεια από τον κόσμο της Άμφισσας στους αγώνες στο γήπεδο μας. Προσπαθούμε να αλλάξουμε το γήπεδο μας, τοποθετούμε καρέκλες στις κερκίδες, έχουμε το πλέον σύγχρονο ηχοακουστικό σύστημα, κάναμε το laser show,μοναδικό στη χώρα μας, κάναμε μεταγραφές για να παίξουμε καλύτερο μπάσκετ και το κάνουμε κατά διαστήματα  και όλο αυτό για να παίξουμε προχτές το τοπικό ντέρμπι εφήβων στο γήπεδο μας σαν να παίζουμε πάλι εκτός έδρας? Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει και ο κόσμος θα έρθει στο γήπεδο για να δει τη μπασκετική ομάδα της πόλης να αγωνίζεται , καλή αφορμή για αυτό είναι το τοπικό ντέρμπι στις 16/1/20016.

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

 Δημοσιευτηκε στην ΄Ωρα της Φωκίδας την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…