Home Εικόνες Αρχικής Ο ΓΓ για την καταπολέμηση της Φτώχειας κ. Γ.Σταμάτης τονίζει: Δεν έχει κατατεθεί αίτημα μετεγκατάστασης

Ο ΓΓ για την καταπολέμηση της Φτώχειας κ. Γ.Σταμάτης τονίζει: Δεν έχει κατατεθεί αίτημα μετεγκατάστασης

Ο ΓΓ για την καταπολέμηση της Φτώχειας κ. Γ.Σταμάτης τονίζει:

Δεν έχει κατατεθεί αίτημα μετεγκατάστασης

-Τέλος Ιανουαρίου θα έρθει στην Άμφισσα ο ΓΓ, ενώ ήδη εξετάζεται κατά πόσο μπορεί να μετακινηθεί ο καταυλισμός στο χώρο της επέκτασης του ΒΙΟΠΑ και αν τηρείται η απόσταση των 500 μ από το βιολογικό.

 

Ακόμη και για το χώρο πλησίον του βιολογικού δεν έχει κατατεθεί αίτημα τόνισε ο Γενικός Γραμματέας για την καταπολέμηση της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης, αναφορικά με τη θέση που έχει επιλέξει ο δήμος να μετακομίσει τον παράνομο καταυλισμό.

 

Υπό εξέταση

 

Να συμπληρώσουμε βεβαίως ότι ήδη εξετάζεται το κατά πόσο μπορεί να δοθεί έγκριση για το συγκεκριμένο χώρο, αφού βάσει της οικίας νομοθεσίας απαιτείται απόσταση 500 μέτρων από τη δομή του βιολογικού.

Για τους ντόπιους φυσικά γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η απόσταση αυτή δεν υπάρχει, οπότε και η έγκριση της μετεγκατάστασης δε θα δοθεί ποτέ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, που μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Άμφισσα, εξετάζονται και κάποιες άλλες λύσεις. «Από τη στιγμή που θα υποβληθεί αίτημα μετεγκατάστασης, θα εξεταστεί διεξοδικά. Αν αξιολογηθεί θετικά, αμέσως θα βγει ΚΥΑ με την έγκριση, οπότε ο δήμος προχωράει στη μετεγκατάσταση», εξηγεί ο κ. Σταμάτης για τη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι στο δήμο Λαμιέων διατίθενται κοντέινερ από προσφυγική δομή για τις ανάγκες της Καμηλόβρυσης, χωρίς καμιά προϋπόθεση, όπως το οικιστικό πρόγραμμα για τους Ρομά που είχε εγκριθεί για την Άμφισσα. Κάτι ανάλογο, θα μπορούσε να γίνει και στην περιοχή, καθώς έχουν «ξηλωθεί» πολλά hot spots.

 

Το ιστορικό

 

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το αρχικό μας ρεπορτάζ, οι Ρομά συμφωνούν να μετακινηθούν όλοι εκεί και από τους δυο καταυλισμούς και να συνυπάρξουν μεταξύ τους, αφού κι αυτό είχε τεθεί ως πρόσχημα.  Στην προηγούμενη δημοτική περίοδο χάθηκε ένα έργο 2,8 εκ ευρώ, το οποίο αποτελούσε ελπίδα να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία μετά τη λήξη του. Ο λόγος που χάθηκε είναι γιατί οι ίδιοι αντιδρούσαν και απειλούσαν Θεούς και Δαίμονες ότι θα πάρουν τα όπλα, ότι θα σκοτώνει ο ένας τον άλλον και άλλες τέτοιες μπούρδες! Εκείνη την εποχή το κλίμα είχαν πυροδοτήσει μέλη και οπαδοί της σημερινής Δημοτικής Αρχής που ξεσήκωναν τους Ρομά.

Η προτεινόμενη έκταση ανήκει στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και την προόριζε για την επέκταση του ΒΙΟΠΑ, εξ ου και είναι πλήρως αδειοδοτημένη. Ο δήμαρχος κ. Π.Ταγκαλής φέρεται να είναι σε συνεννόηση με την ιδιοκτήτρια εταιρεία προ 1,5 έτους, όπου τονίζεται ότι είναι θετική να το παραχωρήσει στο δήμο για αυτό το σκοπό. Μάλιστα, δε θέλει αποζημίωση. Ζητεί όμως ανταλλαγή. Για την ακρίβεια ζητεί να πάρει το περιβόητο οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για ορισμένο χρόνο στο δήμο. Το οικόπεδο αυτό η προηγούμενη Δημοτική Αρχή σχεδίαζε να το κάνει πάρκινγκ βαρέων οχημάτων, μια εργολαβία που σταμάτησε η σημερινή δημοτική αρχή.

Να θυμίσουμε ωστόσο ότι η στάση του Επιμελητηρίου Φωκίδας είναι ξεκάθαρα αρνητική και δε συναινεί σε καμιά περίπτωση να δοθεί η επέκταση του ΒΙΟΠΑ για να γίνει καταυλισμός.

 

Το παρελθόν

 

Για τη Δημοτική Αρχή Ταγκαλή η αποκατάσταση των Ρομά είναι μονόδρομος, αφού προεκλογικά παρεμπόδισε την υλοποίηση του έργου του οικισμού για ψηφοθυρικούς καθαρά λόγους, ενθάρρυνέ και καλλιέργησε τις αντιδράσεις. Στάθηκε αφορμή οι Ρομά να συνεχίζουν να είναι μέσα στη λάσπη και έχει υποχρέωση μέχρι τη λήξη της θητείας του να βρει οριστική και μόνιμη λύση.

Εξάλλου, ο ίδιος διατυμπάνιζε προεκλογικά ότι διαθέτει αυτή τη λύση και θα το κάνει πράξη όταν εκλεγεί. Παρότι έχει εκλεγεί ήδη τριάμισι χρόνια δεν είδαμε να κουνάει ούτε το δαχτυλάκι του για την κοινότητα των Ρομά. Αντιθέτως, τον είδαμε πολλές φορές να απευθύνεται στον κ.Εισαγγελέα και να καταθέτει μηνύσεις εναντίον τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…