Home Δήμος Δωρίδας Ο άνθρωπος που εξασφάλισε ένα μεγάλο ετήσιο εισόδημα στην κοινότητά του Ιωάννης Κοντώσης. Ο «άγγελος» του Υψηλού Χωριού
Δήμος Δωρίδας - 23 Νοεμβρίου, 2019

Ο άνθρωπος που εξασφάλισε ένα μεγάλο ετήσιο εισόδημα στην κοινότητά του Ιωάννης Κοντώσης. Ο «άγγελος» του Υψηλού Χωριού

 Ο άνθρωπος που εξασφάλισε ένα μεγάλο ετήσιο εισόδημα στην κοινότητά του

Ιωάννης Κοντώσης. Ο «άγγελος» του Υψηλού Χωριού!

 

Εγγυημένο εισόδημα 70.000 ευρώ σε ετήσια βάση έχει εξασφαλίσει περίπου το Υψηλό Χωριό, την ώρα που τα γειτονικά χωριά στα Βαρδούσια έχουν 2000 ε το χρόνο από την πάγια προκαταβολή και οι πρόεδροι παρακαλούν για μια περίφραξη ή μια αντιστήριξη ενός τοιχίου.

Που τα βρήκε όμως το Υψηλό Χωρίο αυτά τα χρήματα και γιατί δεν τελειώνουν;

Ήταν τέτοια εποχή περίπου, τέλη Νοεμβρίου, όταν ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, μαζί με τον Αντιδήμαρχό του Κώστα Αντωνόπουλο μας ενημέρωνε ότι μετά από μακροχρόνια προσπάθεια ολοκληρώθηκε η διαδικασία και παραλαμβάνουν τα διαμερίσματα που βρίσκονται σε πολυκατοικία στην Αθήνα επί των οδών Αλκμάνους και Σισίνη 8, (περιοχή Ιλίσια- Χίλτον). Το Ίδρυμα Ιωάννη Κοντώση είχε πλέον την γόνιμη περιουσία του και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που θα του επέτρεπαν να λειτουργήσει στην κατεύθυνση που ήθελε ο διαθέτης.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι από όλη την κληρονομιαία περιουσία του αποβιώσαντος το έτος 1929 Ιωάννου Κοντώση, η τότε Κοινότητα Νουτσόμβρου και μετέπειτα Κοινότητα Υψηλού Χωριού, πέτυχε να περισώσει, ένα μόνο οικόπεδο. Σημειώνεται δε, ότι φέρεται να είχε κολοσσιαία περιουσία, καθώς η εργασία του στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως χαμηλόβαθμος υπάλληλος, τον βοήθησε να εντοπίζει «ευκαιρίες» και να αποκτά ακίνητα σε χαμηλές τιμές. Στο πέρας του χρόνου και παρότι η κοινότητα τα διεκδικούσε, δεν κατάφερε τίποτε άλλο, παρά να περισώσει ένα ακίνητο «φιλέτο» σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας, πίσω από το Χίλτον!

Η κοινότητα δεν είχε τα χρήματα να χτίσει το οικόπεδο και προχώρησε στην αξιοποίησή του με το σύστημα της αντιπαροχής. Μετά από δύο πλειοδοτικούς διαγωνισμούς προσφέρθηκε ποσοστό περίπου 50% του συνόλου της προς ανέγερση οικοδομής από την εταιρεία «Δωρική Βλαχογιάννης», μετά από τις σχετικές εγκρίσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Με αυτόν τον τρόπο περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Δήμου Δωρίδος που είναι ο καθολικός διάδοχος των πρώην Δήμων, έξι (6) διαμερίσματα και ισάριθμες θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή της πολυκατοικίας, καθώς και μία αποθήκη στο υπόγειο. Τα διαμερίσματα είναι κατανεμημένα ως εξής:

 

Στον 1ο όροφο δύο διαμερίσματα επιφανείας 98,00 και 75,00 τ.μ αντίστοιχα

Στον 2ο όροφο ένα διαμέρισμα επιφανείας 84,00 τ.μ

Στον 3ο όροφο δύο διαμερίσματα επιφανείας 98,00 και 75,00 τ.μ αντίστοιχα

Στον 6ο όροφο ένα διαμέρισμα επιφανείας 51,00 τ.μ

 

Η Επιτροπή κίνησε γρήγορα τη διαδικασία για την ενοικίαση τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αξιοποιηθεί το περιουσιακό αυτό στοιχείο του Δήμου. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τα ενοίκια απορροφούνται μέσω του προϋπολογισμού του Δήμου αποκλειστικά από την Τοπική Κοινότητα Υψηλού Χωριού. Από τότε και μέχρι σήμερα, ουδέποτε έμειναν ξενοίκιαστα τα διαμερίσματα, όπου αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το ένα από αυτό με τη θέση πάρκινγκ και την αποθήκη αποφέρει ενοίκιο 1800 ε μηνιαίως.

 

Η διαδικασία ενοικίασης κάθε φορά που ξενοικιάζονται, γνωστοποιείται με σχετική προκήρυξη της Επιτροπής ώστε να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι για να καταθέσουν την προσφορά τους.

Από τότε και μέχρι σήμερα το Υψηλό Χωριό εξασφαλίζει ένα ποσό με πολλά μηδενικά σε ετήσια βάση, τα οποία αποτελούν  μια γενναία επιχορήγηση και γίνονται χρήσιμα έργα στο χωριό.

Αν και χρειάστηκαν 82 χρόνια για να ξεκινήσει να εκπληρώνεται η βούληση του δωρητή Ιωάννη Κοντώση, δεν σταματά η πατρίδα του να τον ευγνωμονεί καθημερινά. Ο Δήμος Δωρίδας έχει υποχρέωση να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτόν τον άνδρα που εξασφάλισε το χωριό του σε βάθος χρόνου. Κάθε χρόνο ο δήμος διοργανώνει επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν του, αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να λάβει σαφή διάκριση η στάση του, ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι το λαμπρό του παράδειγμα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…