Home Δήμος Δωρίδας Ξεκινούν οι απαλλοτριώσεις στο Χάρμισκο
Δήμος Δωρίδας - 6 Νοεμβρίου, 2020

Ξεκινούν οι απαλλοτριώσεις στο Χάρμισκο

 Το έργο του Ταμιευτήρα Τολοφώνος στη θέση Χάρμισκος, γνωστότερο στο ευρύ κοινό ως φράγμα Τολοφώνας προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις, όπως μας είπε ο Βουλευτής Φωκίδας κ.Γιάννης Μπούγας. 

Ο Ταμιευτήρας Τολοφώνας στη θέση Χάρμισκο ξεκίνησε από το 2007. Η παρουσίαση του έργου έγινε στο ξενοδοχείο DELPHI BEACH από τον τότε και σημερινό Βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ΠΑΑ 2014-2020 και χρηματοδοτείται με 20.041.180 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ. Το αστείο είναι πως εφόσον το έργο συζητιόταν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούσε δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, εντέλει εντάχθηκε με την  ΑΔΑ 6ΦΝΡ4653ΠΓ-ΕΩ6 που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Προγράμματος “Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020” 
Το έργο του ταμιευτήρα Τολοφώνας στη θέση «Χάρμισκος», συνολικής δημόσιας δαπάνης 20.041.180 ευρώ, συμπεριλαμβάνεται στα έργα ύψιστης σημασίας για τη Δωρίδα.  Το φράγμα θα δεσμεύσει σημαντικές ποσότητες νερού που έως τώρα χάνονταν στη θάλασσα. Θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης των αρδευτικών αναγκών της περιοχής σε βάθος χρόνου, συνεισφέροντας παράλληλα στην αποκατάσταση των επιβαρυμένων, εξαιτίας της υπεράντλησης, φυσικών πόρων (κυρίως των υπογείων υδάτων), απ’ όπου αρδεύεται σήμερα η περιοχή.
Με την κατασκευή των προτεινόμενων έργων ταμίευσης και μεταφοράς νερού άρδευσης επιτυγχάνεται:
-Εξασφάλιση επάρκειας   αρδευτικού νερού για την άρδευση   των 13.000 στρεμμάτων περίπου. ΤΟΛΟΦΩΝΑ – ΕΡΑΤΕΙΝΗ – ΠΑΝΟΡΜΟΣ – ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
-Επέκταση των αρδεύσεων στο σύνολο των καλλιεργειών στην περιοχή του έργου με την αξιοποίηση των γεωργικών εδαφών σε αγρανάπαυση.
-Εξασφάλιση της πληρότητας και κανονικότητας άρδευσης των καλλιεργειών, που  αυξάνει τις αποδόσεις, βελτιώνει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και αυξάνει το γεωργικό εισόδημα.
-Αξιοποίηση με ορθολογικό τρόπο των διατιθέμενων υδατικών πόρων της ευρύτερης περιοχής και αποκατάσταση των επιβαρυμένων υπογείων υδάτων.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…