Home Δήμος Δωρίδας «Ναι» κατά πλειοψηφία είπε ο δήμος Δωρίδας για το ΧΥΤΥ
Δήμος Δωρίδας - 16 Αυγούστου, 2014

«Ναι» κατά πλειοψηφία είπε ο δήμος Δωρίδας για το ΧΥΤΥ

 «Ναι» κατά πλειοψηφία είπε ο δήμος Δωρίδας για το ΧΥΤΥ

Επιφυλάξεις για κόστος και απόσταση

-Προβληματισμός από συμβούλους για το αν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί σωστά η παραλία.

-«Θα γίνει αν χρειαστεί δεύτερος σταθμός μεταφόρτωσης», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

 

 

 

 

Έντονες επιφυλάξεις εξέφρασαν Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δωρίδας για την απόφαση του δήμου, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την κατασκευή του ΧΥΤΥ, να μεταφέρονται όλα τα απορρίμματα του δήμου εδώ και να διακοπεί η συνεργασία με το ΧΥΤΑ Ναυπάκτου.

Οι ενδοιασμοί, τους οποίους ασπάστηκε και ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπετζώνης, εστιάστηκαν στο γεγονός της τεράστιας απόστασης από το Ευπάλιο, η οποία πιθανόν ν’ αυξήσει το κόστος αποκομιδής, επιβαρύνοντας τους δημότες. Ωστόσο, ο κ. Καπεντζώνης τόνισε ότι πουθενά δεν μπορεί να νιώθουν εξασφαλισμένοι.

 

Θ.Κοκμοτός: «Απαιτητή  η απόφασή μας»

 

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Θανάσης Κοκμοτός μεταξύ άλλων ανέφερε το ιστορικό και τους λόγους που πρέπει να ληφθεί η απόφαση. «Μετά από σύσκεψη συναρμοδίων υπηρεσιών – υπηρεσιακών παραγόντων στη Λαμία (Απ. Δ.Θ.Στ.Ε.) εκτιμήθηκε-αποφασίστηκε ότι: προκειμένου να εκδοθεί τροποποιητική απόφαση της πράξης ένταξης του στο θέμα έργου στο ΕΣΠΑ, τουτέστιν αυτή ταύτη η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και χώρου Χ.Υ.Τ.Υ. Ν. Φωκίδας, απαιτείται άμεση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας με την οποία να ακυρώνεται παλαιά απόφαση (γ΄ σχετική) του Δήμου Ευπαλίου περί μεταφοράς στερεών αποβλήτων στο Χ.Υ.Τ.Α. Ναυπάκτου (περί του οποίου σχετικές και οι β, δ όμοιες) και να δεσμεύεται ο Δήμος Δωρίδος για τη μεταφορά του συνόλου των στερεών αποβλήτων του (απορριμμάτων) στο Χ.Υ.Τ.Υ. Ν. Φωκίδας με την αποπεράτωση κατασκευής του έργου και την έναρξη της λειτουργίας του.

Σημειωτέον ότι, όμοια σχετική απόφαση πρέπει να λάβει και ο Σύνδεσμος διαχείρισης στερεών αποβλήτων Ν Φωκίδας στον οποίο ως Δήμος συμμετέχουμε.

Κατόπιν αυτών προτείνεται όπως το Δημοτικό Συμβούλιό μας με απόφασή του:

Δεσμεύει το Δήμο-Δημοτική Αρχή Δωρίδος όπως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου: «Μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (εργοστάσιο κομποστοποίησης) και χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) Ν. Φωκίδας και την έναρξη λειτουργίας αυτού, υποχρεούται για την μεταφορά του συνόλου των στερεών αποβλήτων του Δήμου, ήτοι των απορριμμάτων που αποκομίζονται εξ όλων των Δ. Ενοτήτων του στην εν λόγω μονάδα.

Από τώρα και άμα την συμπλήρωση των παραπάνω (παρ. 1) προϋποθέσεων και δεδομένων η υπ’ αριθ. 202/2002 από 2.12.2002 απόφαση του Δ.Σ. τέως Δήμου Ευπαλίου θεωρείται συγχρόνως άκυρη, ακυρώνεται και ανακαλείται», τόνισε.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Τάσος Παγώνης από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε ως Δήμαρχος Ευπαλίου να δεχτεί η Ναύπακτος τα απορρίμματα του τότε καποδιστριακού δήμου. «Ο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου είναι σε πέντε χιλιόμετρα απόσταση. Αν διακόψουμε τη συνεργασία τώρα, πως θα εξυπηρετηθούμε», αναρωτήθηκε και εξέφρασε την άποψη ότι η απόσταση θ’ ανεβάσει το κόστος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παναγιώτης Ζέτος, χαρακτήρισε προσβλητικό το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του δήμου Δελφών που απαιτεί δεσμευτική απόφαση για το σύνολο των απορριμμάτων της Δωρίδας, ενώ υπενθύμισε τη βαριά ιστορία του έργου με τις ίντριγκες, τις κόντρες και τα αλλεπάλληλα λάθη. «Ναι στο ΧΥΤΥ, αλλά όχι σε καθολική δέσμευση», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «είναι απίστευτος ο τρόπος που ζητούν ν’ εξασφαλίσουν πελάτες για το μαγαζί». Έθεσε δε και μια άλλη παράμετρο, εφιστώντας την προσοχή, διότι όπως είπε, όλο και περισσότερα έργα δίνονται για διαχείριση σε ιδιώτες. «Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα γίνει αυτό και με το ΧΥΥΤΥ και δε θα μπλέξουμε», αναρωτήθηκε.

Τους ενδοιασμούς του κατέθεσε και ο κ. Κώστας Παλασκώνης ο οποίος αναρωτήθηκε αν θα μπορούν να προσφύγουν ξανά στη Ναύπακτο σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι είναι ασύμφορη η μεταφορά στο ΧΥΤΥ Φωκίδας.

Στην αντίθετη κατεύθυνση ο κ. Κώστας Ζωητός χαιρέτησε που επιτέλους η προσπάθεια απέδωσε καρπούς και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ΧΥΤΥ που είναι η πιο εξελιγμένη μορφή στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τονίζοντας ότι πρέπει με κάθε τίμημα να στηριχθεί. «Να λέμε όταν χρειάζεται και καμιά καλή κουβέντα, για όλους όσους προσπάθησαν. Για τα μέλη του Συνδέσμου και για τον πρόεδρό του φυσικά κ. Μαντζώρο που τα κατάφερε. Είναι τιμή για τη Φωκίδα αυτό το έργο», κατέληξε.

Στην ίδια γραμμή και ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Αντωνόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «σπουδαίο» το έργο, εξηγώντας ότι δεν τίθεται θέμα κόστους, διότι μπορεί να γίνει και δεύτερος σταθμός μεταφόρτωσης.

Στην συνολική του απάντηση ο εισηγητής κ. Κοκμοτός τόνισε ότι δεν διαλύεται σήμερα η σύμβαση με τη Ναύπακτο. «Η εισήγηση ήταν πολύ προσεκτικά διατυπωμένη. Η συνεργασία θα ξεκινήσει όταν είναι έτοιμο να λειτουργήσει το έργο. Είναι απολύτως λογικό να ζητάει το υπουργείο τη δέσμευση και των δυο δήμων της περιοχής για να κατασκευαστεί το έργο, διότι είναι μεγάλο και είναι εξίσου λογικό να μην προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση, όταν ξέρει ότι ένας από τους δυο δήμους, το μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων του τον στέλνει αλλού», τόνισε. Επέστησε δε την προσοχή, στο γεγονός ότι σε μια άλλη περιοχή ο δήμος δεν εξασφαλίζεται. «Τι θα συμβεί αλήθεια, αν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αύριο αναγγείλει τον «κορεσμό» του ΧΥΤΑ, το έχουμε σκεφτεί;»

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του υπενθύμισε το σκηνικό που είχε γίνει πέρυσι, όταν πήγαν να τους βγάλουν έξω από το ΧΥΤΑ και δεν άφησαν τα φορτηγά ν’ αδειάσουν. «Αν δε γίνει το έργο στη Φωκίδα υπάρχει και η Λειβαδιά και εκεί να δούμε τι κόστος χρειάζεται για την αποκομιδή. Η ΕΕ είναι προσεκτική με τις χρηματοδοτήσεις γιατί έχει χορτάσει από έργα που έγιναν και δε λειτούργησαν ποτέ, όπως ο βιολογικός Λιδωρικίου. Δε θα χρειαστεί να μας πει η Ναύπακτος να τα πάμε, έρχεται ο νόμος και μας πετάει έξω, λέγοντας «διαχείριση ανά περιφέρεια». Είναι λογικό να εκφράζονται φόβοι, δεν είμαστε εξασφαλισμένοι σε καμιά περίπτωση. Ό,τι και να κάνουμε έχει ρίσκο. Αναφορικά πάντως με το κόστος δεν τίθεται θέμα, γιατί βάσει νόμου ο Σύνδεσμος οφείλει να παρέχει ίδιας ποιότητας και κόστους υπηρεσίες. Στη Ναύπακτο πληρώνουμε 53 ευρώ τον τόνο σήμερα, ενώ στην Άμφισσα δεν πληρώνουμε τίποτε. Το πολύ – πολύ να χρειαστεί ένας δεύτερος σταθμός μεταφόρτωσης στην παραλία που είναι πολύ εύκολο να γίνει, απλώς δεν μπορούμε να το βάλουμε μέσα στην απόφασή μας, διότι μπορεί ν’ αποτελέσει αφορμή να κινδυνέψει το έργο.  Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει το έργο και το εργοστάσιο κομποστοποίησης. Αναφορικά πάντως με το αν θα δοθεί σε ιδιώτη, αυτό δεν είναι κάτι που το γνωρίζει κάποιος σήμερα. Το έργο μέχρι να ολοκληρωθεί το διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος Απορριμμάτων Φωκίδας, μετά την ολοκλήρωσή του θα το διαχειριστεί ο Σύνδεσμος της περιφέρειας και αυτός θα αποφασίσει με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή. Αν το κόστος είναι χαμηλότερο να το διαχειριστεί ιδιώτης, από το να το αυτοδιαχειριστούμε, θα το πάρει ιδιώτης. Το μοναδικό πράγμα που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ΑΕ ή ΝΠΔΔ που στη δεύτερη περίπτωση δεν πληρώνουμε ΦΠΑ, αλλά η πρώτη είναι πιο ευέλικτη σε προσλήψεις, στον τρόπο λειτουργίας και λοιπά», κατέληξε ο κ. Καπεντζώνης.

Ο κ. Χρήστος Τσιλίκης τόνισε ότι αυτό το μοντέλο διαχείριση με τους ΧΥΤΑ και τους ΧΥΤΥ κατηγορούνται περιβαλλοντικά. «Οι περιφέρειες δεν είναι σύνορα άλλου κράτους και να ζητήσουμε αυτή η φράση να εξαιρεθεί. Δε μπορεί να μην επιτρέπεται να πάμε σε διπλανή περιοχή», υποστήριξε.

Ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Ευσταθίου τόνισε ότι το Σύνδεσμο Ναυπάκτου είναι πολλά χρόνια στη διαχείριση ιδιώτη, ενώ επεσήμανε ότι οι Σύνδεσμοι των νομών έχουν πάρει τρεις παρατάσεις για να μη διαλυθούν!

Τέλος να σημειώσουμε ότι το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κύριοι Ζέτος και Παλασκώνης είπαν ναι στο έργο, αλλά χωρίς δέσμευση για όλο το δήμο.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…