Home Πολιτικά - Φωκίδα «Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις η αύξηση από 20% σε 40% του τέλους μεταλλειοκτησίας που εισπράττουν οι δήμοι»
Πολιτικά - Φωκίδα - 24 Φεβρουαρίου, 2021

«Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις η αύξηση από 20% σε 40% του τέλους μεταλλειοκτησίας που εισπράττουν οι δήμοι»

Στο κενό φαίνεται να πέφτει η πρωτοβουλία του Βουλευτή και του Δημάρχου Δελφών  να αυξήσουν από 20% σε 40% το ποσοστό που εισπράττει ο δήμος Δελφών για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους.

 

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας απατώντας σε επιστολή του κ Ταγκαλή που την  έκανε  αναφορά στη βουλή ο κ Μπούγας , απάντησε τονίζοντας ότι αυτή η αύξηση προβλέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και επιπλέον ότι    δεν προβλέπεται απόδοση ποσοστού στους οικείους Δήμους από εισπραχθέντα τέλη αποθεματικών και αργουσών παραχωρήσεων μεταλλείων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο κ Μπούγας ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής με στόχο  να τεκμηριώσουν τις ισχυρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία από την εξόρυξη Βωξίτη, ώστε να πετύχει την πολυπόθητη αύξηση  καθώς και να τροποποιηθεί   το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τα τέλη αποθεματικών και αργουσών παραχωρήσεων μεταλλείων.        

                      

 η ανακοίνωση του κ Μπούγα

 

Απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε αναφορά του Βουλευτή Φωκίδας

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, απάντησε με την υπ’ αρ. 5408/137 από 17.02.2021 επιστολή του στην αναφορά που υπέβαλε ο Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ιωάννης Μπούγας, σχετικά με την ανάγκη  αύξησης από 20% σε 40% του ποσοστού των μισθωμάτων, τα οποία βεβαιώνονται και εισπράττονται ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης υπέρ των Δήμων της

Φωκίδας.

Στα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν ως απάντηση διευκρινίζεται κατ’ αρχάς ότι το ποσοστό απόδοσης στους δικαιούχους Δήμους από εισπραχθέντα τέλη ενεργών παραχωρήσεων μεταλλείων (20%) δύναται να αναπροσαρμόζεται μέχρι 40% σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Επιπλέον, δεν προβλέπεται απόδοση ποσοστού στους οικείους Δήμους από εισπραχθέντα τέλη αποθεματικών και αργουσών παραχωρήσεων μεταλλείων.

O Βουλευτής Φωκίδας θα αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους Δήμους, να τεκμηριώσουν τον εξαιρετικό χαρακτήρα της περιοχής, ώστε αφενός να καταστεί δυνατή αντίστοιχη αύξηση των τελών για τις ενεργές παραχωρήσεις μεταλλείων, καθώς και να τροποποιηθεί αφετέρου το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τα τέλη αποθεματικών και αργουσών παραχωρήσεων μεταλλείων.                                         

 

 Η επιστολή του κ. Ταγκαλή

 Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε πως αιτιολόγησε και τι επιχειρήματα χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Δελφών κ Ταγκαλής το αίτημα  του στον Υπουργό Αίτημα  για αύξηση των μεταλλευτικών τελών .

Έγραφε το σχετικό δελτίο τύπου: “

 “….Αιτιολογώντας το αίτημά του, ο Δήμος Δελφών, παρέθεσε μία σειρά λόγων που συνιστούν την αύξηση του τέλους, αναφέροντας μεταξύ αυτών τους παρακάτω:

·  Ο Δήμος μας υπόκειται εδώ και πολλές δεκαετίες σε σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω της ύπαρξης και της φύσης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

· Ο Δήμος μας έχει σε πολύ μεγάλο τμήμα του χαρακτηριστεί ως αποκλειστικής μεταλλευτικής δραστηριότητας (Αναθεώρηση Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ΦΕΚ 299 ΑΑΠ/2018, άρθρο 11 παρ. Γ : «Εξορυκτική βιομηχανική δραστηριότητα Ορυκτών Πρώτων Υλών»).

· Ο Δήμος μας βρίσκεται σε φθίνουσα δημογραφική εξέλιξη με ότι συνεπάγεται αυτό κοινωνικά και οικονομικά.

· Ο Δήμος μας αποτελεί περίπου τα 2/3 της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, η οποία είναι από τις πιο φτωχές της χώρας.

·Η πανδημία του «Covid-19» βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτός των άλλων έχει και πολύ μεγάλες οικονομικές συνέπειες, που έχουν επηρεάσει και επηρεάζουν και τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας.

· Ο Δήμος μας έχει πολλά οικονομικά προβλήματα με δεσμεύσεις λογαριασμών του και μεταξύ άλλων καλείται να αντεπεξέλθει σε μεγάλες ζημιές, που έχουν προκληθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2020.

·Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναπροσάρμοσε το αποδιδόμενο ποσοστό από βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα τέλη ενεργών παραχωρήσεων μεταλλείων από το 20 % στο 40 % στο Δήμο Αριστοτέλη (ΑΔΑ:6ΙΚΦ4653Π8-Ω6Λ)

·   Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ίση αντιμετώπιση από την Πολιτεία σε όλους τους Δήμους της Ελλάδος.

 

Σε συνέχεια των παραπάνω ο Δήμος Δελφών αιτείται το ποσοστό 20% από τα τέλη, που βεβαιώνονται και εισπράττονται ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για ενεργές παραχωρήσεις μεταλλείων και διατίθεται στο Δήμο, να ανέλθει στο 40%. Σημειώνει επίσης ότι τα εν λόγω έσοδα διατίθενται αποκλειστικά σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου, οι οποίες υφίστανται τις επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, ανάλογα με το ποσοστό επιφανείας του χώρου εκμετάλλευσης, που εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων της κάθε μίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέχει του αιτήματος του Δήμου Δελφών, ακολούθησε και σχετική αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό του Βουλευτή Φωκίδας κ. Ιωάννη Μπούγα.”

 

Το τότε δελτίο τύπου του Δήμου που περιείχε την επιστολή στον υπουργό είχε και τη δήλωση του Δημάρχου που τόνιζε:

 «Η κατάθεση του συγκεκριμένου αιτήματος βασίζεται σε μία σειρά λόγους οι οποίοι δεν μπορεί να αμφισβητηθούν. Όλα όσα αναφέρονται αποτελούν την αποτύπωση της πραγματικότητας που σήμερα βιώνει ο τόπος μας. Η πολιτεία οφείλει να ακούσει το αίτημά μας, αποδίδοντας δικαιοσύνη. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε και μας ανήκουν από τον πλούτο της περιοχής μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…