Home Εικόνες Αρχικής Μυτιληναίος: «Έργο της Χρονιάς» η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Βοιωτία

Μυτιληναίος: «Έργο της Χρονιάς» η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Βοιωτία

Ως «Έργο της Χρονιάς 2021», βραβεύθηκε στο 5ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2022, η νέα Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής IPP-II της Μυτιληναίος που βρίσκεται στο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία. Όπως ανακοινώθηκε κατά τη βράβευση, η νέα μονάδα θα ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία τους επόμενους 2-3 μήνες.

Η επένδυση είναι καθοριστικής σημασίας στην ενέργεια και την οικονομία, δεδομένου ότι θα πετύχει την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στο εγχώριο μίγμα καυσίμων. Στο σχεδιασμό της Μυτιληναίος περιλαμβάνεται η κατασκευή μιας παρόμοιας μονάδας 560 MW στην Πολωνία, σε συνεργασία με τη Siemens.

Το βραβείο απένειμε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ εκ μέρους της εταιρείας MYTILINEOS το παρέλαβε η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing, Βίβιαν Μπουζάλη.

Κατά την παραλαβή του βραβείου εκ μέρους της MYTILINEOS, η κα Μπούζαλη δήλωσε: “Αυτή η βράβευση είναι και η μεγαλύτερη επιβράβευση για τους εργαζομένους και τη διοίκηση της εταιρείας, καθώς η νέα μονάδα θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το Β΄ εξάμηνο του 2022. Θα ξεκινήσει να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο παρόν αλλά και θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Και βεβαίως θα προσφέρει πολύ πιο “καθαρή” ενέργεια. Θεμελιώσαμε το νέο εργοστάσιο το 2019 και δε μπορούσαμε να φανταστούμε τις αντιξοότητες που θα αντιμετωπίζαμε: την πανδημία, τα lockdowns, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, την αύξηση τιμών των υλικών, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η MYTILINEOS όμως κατάφερε να μείνει πιστή στο χρονοδιάγραμμα και να θέσει ήδη τη μονάδα σε δοκιμαστική λειτουργία, και αυτό χάρη στις μοναδικές συνέργειες που πετυχαίνει η εταιρεία μας μέσα από τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας μας.

Την κατασκευή ανέλαβε η ίδια εταιρεία μέσα από τη διεθνώς αναγνωρισμένη μονάδα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στην κατασκευή τέτοιων έργων με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώσαμε με τη Siemens την κατασκευή μια παρόμοιας μονάδας στην Πολωνία 560 MW. Η νέα μονάδα στη Βοιωτία θα προστεθεί σύντομα στο χαρτοφυλάκιο της Protergia. Θα είναι η μεγαλύτερη, αποδοτικότερη και πιο σύγχρονη μονάδα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ισχύος 826 MW με 63% θερμική απόδοση, που ίσως δε συνταντάται σε καμιά άλλη μονάδα στον κόσμο. Σε πείσμα των καιρών η MYTILINEOS παραμένει στο προσκήνιο ωφελώντας την εθνική οικονομία όσο και την ενεργειακή θωράκιση της χώρας”.

Από πλευράς της η κα Σδούκου δήλωσε: “Δεν περίμενα ότι τόσο γρήγορα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε χρόνο ρεκόρ, θα φτάναμε σήμερα να εγκαινιάζουμε οσονούπω την εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας. Σίγουρα δε χρειάζονται εξηγήσεις γιατί το συγκεκριμένο έργο έχει αναδειχθεί το κορυφαίο έργο για το 2021. Είναι ένα έργο που εξυπηρετεί δύο αφηγήματα. Το πρώτο είναι ότι αποτελεί ένα καθοριστικό πρότζεκτ για την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στο εγχώριο μίγμα καυσίμων. Επιπλέον συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ελλάδα για την απανθρακοποίηση της οικονομίας, αφού απεξαρτηθούμε από το λιγνίτη από το 2028. Έχετε παραδώσει μια σύγχρονη μονάδα βάσης, απολύτως κομβικής σημασίας και για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την επάρκειά του. Συγχαρητήρια καθώς καταφέρατε να την ολοκληρώσετε με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και παρά την καθίζηση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Καλωσορίζουμε τη νέα μονάδα στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου”.

Το 5ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών ITC 2022 ξεκίνησε χθες, 31 Μαΐου και ολοκληρώνεται σήμερα, 1 Ιουνίου, με φυσική παρουσία στο ΜΈΓΑΡΟΝ Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…