Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεση φωτο με τίτλο: «Δελφοί, κάτοικοι και ιστορία, 1890-1970».
Στην κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεση φωτο με τίτλο: «Δελφοί, κάτοικοι και ιστορία, 1890-1970».
Ε. Γ. Αρβελέρ: «Ζούμε στην εποχή της εικονοκρατίας» – Παύλος Καλλιγάς: «Στην έκθεση διακρίνω τρεις μετατοπίσεις» Θ. παναγιωτόπουλος: «συμβολίζει την ψυχική συνένωση των κατοίκων των Δελφών με τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» – Λ. Αναγνωστόπουλος: «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και ο Δήμος Δελφών να συνεχίσουν να έχουν κοινό βηματισμό»
Μέσα στην κατάμεστη από Δελφιώτες- και όχι μόνο- συνεδριακή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου με απόλυτη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Δελφοί, κάτοικοι και ιστορία, 1890-1970».
Η έκθεση αποτελεί ένα φωτογραφικό αφήγημα για τη ζωή των κατοίκων των Δελφών από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ακόμη η περιοχή ονομαζόταν Καστρί, την εποχή της Μεγάλης Ανασκαφής και τη μεταφορά του χωριού στην παρούσα του θέση, την περίοδο της κατοχής που οι ιθύνοντες έκρυψαν τον αρχαιολογικό θησαυρό υπό το φόβο της αρπαγής από τους ναζί , αλλά και των δύσκολων δεκαετιών μετά τον εμφύλιο
Η έκθεση επικεντρώνεται
στις καθημερινές ασχολίες, τα ήθη και έθιμα μιας μικρής παραδοσιακής κοινωνίας που σταδιακά μετεξελίσσεται από καθαρά αγροτική σε κοσμοπολίτικη ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται διάφορα στιγμιότυπα από επισκέψεις διάφορων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών.
Η ιδιαιτερότητα της παρουσίασης αυτής είναι ότι στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε υλικό που προέρχεται από τις οικογενειακές φωτογραφικές συλλογές των κατοίκων των Δελφών, οι οποίοι τις παραχώρησαν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών προκειμένου να πραγματοποιηθεί η έκθεση.
Το υλικό που παραχώρησαν οι κάτοικοι συμπληρώθηκε με επιλεγμένες φωτογραφίες που ευγενικά παραχώρησε η Γαλλική Σχολή Αθηνών. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης φωτογραφίες από τη συλλογή Πέτρου Πουλίδη-Αρχείο ΕΡΤ και από τα φωτογραφικά αρχεία της Μαρίας Χρουσάκη-Εθνική Πινακοθήκη, της Δημοτικής Ενότητας Δελφών και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Απριλίου 2017.
Είσοδος ελεύθερη
Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-15.00
Σάββατο- Κυριακή: 11.00-16.00
Την εκδήλωση άνοιξε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ η οποία αφού σημείωσε ότι ζούμε στην εποχή της εικονοκρατίας με τις φωτογραφίες να αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία της ιστορίας αλλά και του πολιτισμού κάθε τόπου αλλά και γενικότερα.
«Η φωτογραφία είναι το επίκαιρο αλφαβητάρι που ειδικά τώρα με τη χρήση των κινητών μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας. Η φωτογραφία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μοντέρνα τέχνη που ξεκίνησε από τα τέλη του 19ου αιώνα να αποτυπώνει τη ζωή και τον πολιτισμό των ανθρώπων παίρνοντας κατά κάποιο τρόπο τη σκυτάλη από τη ζωγραφική» θα σχολιάσει εύστοχα η κα Αρβελερ η οποία στη συνέχεια θα ευχαριστήσει δημόσια τους κκ Κρυσταλία Κώνστα, Λουκά Παπαλεξανδρή και Γιάννη Χριστρόπουλο για τρη συνεισφορά τους στην έκθεση όπως και το Δήμαρχο Δελφών κ Παναγιωτόπουλο αλλά και τον Αντιδήμαρχο κ. Λουκά Αναγνωστόπουλο τονίζοντας ότι χωρίς αυτούς δύσκολα θα γινόταν η έκθεση.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου καθηγητής Παύλος Καλλιγάς ο οποίος σημείωσε ότι η έκθεση «επικεντρώνεται στις καθημερινές ασχολίες , τα έθη και έθιμα μιας μικρής, παραδοσιακής κοινωνίας που σταδιακά μετεξελίσσεται .
«Σε αυτήν την έκθεση βρίσκω τρεις ιδιαιτερότητες , τρεις μετατοπίσεις. 1. Την μετατόπιση του χωριού από το παλαιό Καστρί στους σύγχρονους Δελφούς 2. Τη μετατόπιση στο χρόνο και 3 τη μετατόπιση-μετάλλαξη μιας κοινωνίας που ξεκίνησε αγροτοκτηνοτροφική για να εξελιχθεί στη σύγχρονη κοσμοπολίτικη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιγας ξεδιπλώνοντας περισσότερο τη σκέψη του
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δελφών στην σύντομη παρέμβαση του αφού αρχικά σημείωσε ότι φέτος έχουμε 2 σπουδαίες υπαιτίους: τα 90 χρόνια από τις πρώτες Δελφικές Εορτές και τα 40 χρόνια από τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου στη συνέχεια , σχολιάζοντας την έκθεση, τόνισε ότι ουσιαστικά συμβολίζει την ψυχική συνένωση των κατοίκων των Δελφών με τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό που σε ένα μεγάλο μέρος ξεκίνησε από την Ελλάδα και τους Δελφούς.
Τέλος, ο τοπικός αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι οι τρεις πόλοι ανάπτυξης της περιοχής, Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και ο Δήμος Δελφών, θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν κοινό βηματισμό με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής και επιπλέον προανήγγειλε ότι μελλοντικά οι τρεις φορείς θα πραγματοποιήσουν και άλλες δράσεις.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…