Home Δήμος Δωρίδας Μείζον θέμα με το νερό στο Ευπάλιο που θερίζει η γαστρεντερίτιδα Ερίζουν μειοψηφία και πλειοψηφία για την ποιότητα των υδάτων
Δήμος Δωρίδας - 2 Φεβρουαρίου, 2021

Μείζον θέμα με το νερό στο Ευπάλιο που θερίζει η γαστρεντερίτιδα Ερίζουν μειοψηφία και πλειοψηφία για την ποιότητα των υδάτων

 Μείζον θέμα με το νερό στο Ευπάλιο που θερίζει η γαστρεντερίτιδα

Ερίζουν μειοψηφία και πλειοψηφία για την ποιότητα των υδάτων

-Να καλέσει τον κόσμο της περιοχής να μην καταναλώνει νερό βρύσης, ζήτησε ο κ.Ασημάκης. – Κάθε πότε γίνονται μετρήσεις και με ποιο εργαστήρι, ζητεί να πληροφορηθεί ο κ. Φλώρος. –Καθαρές οι πρώτες εξετάσεις και συνεχίζουμε, απαντά ο Αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Μαυρομάτης.

 

 

Την ώρα που ένα ολόκληρο χωριό έχει παραλύσει από επιδημία γαστρεντερίτιδας, πλειοψηφία και μειοψηφία έχουν μπει στον «πόλεμο του νερού», επιχειρώντας να εντοπίσουν την αιτία του «κακού».

Πιο συγκεκριμένα το Ευπάλιο σαρώνει μεγάλη επιδημία γαστρεντερίτιδας, ενώ με ανακοινώσεις οι παρατάξεις Φλώρου και Ασημάκη απόδίδουν το πρόβλημα στο νερό, με τον αντιδήμαρχο κ. Μαυρομάτη να ισχυρίζεται ότι ο έλεγχος έδειξε νερό αρίστης ποιότητας.

 

Πρώτος αντέδρασε ο επικεφαλής του Οράματος Πολιτών κ. Θάνος Ασημάκης, ο οποίος με ανακοίνωσή του ζήτησε από το δήμο να ενημερώσει τον κόσμο της περιοχής να μην καταναλώνει νερό βρύσης.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά…

…λέει μια λαϊκή παροιμία.

 Όμως η δημοτική παράταξη Καπεντζώνη, τις τελευταίες μέρες και με τα πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην κοινότητα Ευπαλίου, αντί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ποιεί την νήσσαν. Κοινώς, κάνει την πάπια. Για αυτό, ο συνδυασμός Όραμα για τη Δωρίδα, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στους πολίτες, συνιστά, οι κάτοικοι του Ευπαλίου, προληπτικά, να προτιμήσουν να καταναλώσουν εμφιαλωμένο νερό μέχρι να βγουν οι μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις από το νερό, που να πιστοποιούν την καταλληλότητα για κατανάλωση.

Όραμα για τη Δωρίδα

ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ

ΘΑΝΟΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ

 

Κόλαφος η επιστολή Φλώρου

 

Συγκεκριμένα ερωτήματα θέτει με επιστολή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας κ. Τάσος Φλώρος, ο οποίος προκαλεί την πλειοψηφία να απαντήσει, πότε καθαρίστηκε η δεξαμενή, πότε χλωρίωσε και κάθε πότε και με ποιο εργαστήρι παίρνει μετρήσεις ποιότητας.

Σε κείμενό του αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

 

«Απαντήστε τώρα στους κατοίκους του Ευπαλίου

Για ακόμα μία φορά η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δωρίδος τρέχει πίσω από τα προβλήματα που έχει η ίδια δημιουργήσει και η ανυπαρξία της γίνεται πλέον επικίνδυνη.

Μεγάλος αριθμός κατοίκων στην Τοπική Κοινότητα Ευπαλίου σπεύδουν από τις 28 Ιανουαρίου με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, σε νοσοκομεία και σε ιδιώτες γιατρούς για βοήθεια και φαρμακευτική αγωγή.

Η Δημοτική Αρχή, που γνώριζε την κατάσταση από την εν λόγω ημερομηνία, για άλλη μία φορά κωλυσιεργεί, καθώς δεν ελήφθησαν δραστικά μέτρα, δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση και δεν δόθηκαν οδηγίες για την χρήση του νερού. Απλώς προέβησαν σε μία απλή ενημέρωση, όταν αυξήθηκαν τα κρούσματα επικίνδυνα, ότι έχει ληφθεί δείγμα για έλεγχο των υδάτων.

Η Δημοτική αρχή με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας καλούνται να δώσουν πολλές και πειστικές απαντήσεις για να καθησυχάσουν τους συνδημότες μας που ταλαιπωρούνται.

Ας μας ενημερώσουν άμεσα και αρμοδίως για τα εξής:

-Η δεξαμενή έχει καθαριστεί και αν ναι πότε πραγματοποιήθηκε τελευταία  φορά;

-Ποιος πιστοποιημένος φορέας έχει κάνει μετρήσεις και σε ποιο χρονικό διάστημα;

-Πότε έγινε η χλωρίωση;            

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία των συμπολιτών μας. Σε μια περίοδο που όλοι βρισκόμαστε σε υποχρεωτική παραμονή στα σπίτια λόγω του Covid-19, το επιχείρημα για διασπορά ιώσεων από εξωγενείς παράγοντες πέφτει στο κενό.

Και σας ερωτούμε, κύριοι, ποιος ενδογενής παράγοντας μπορεί να προκαλέσει  μια τέτοια διασπορά γαστρεντερίτιδας αν δεν είναι το πόσιμο νερό; Απαντήστε μας.

Ο επικεφαλής της Παράταξης

Αναστάσιος Φλώρος»

 

Μ.Μαυρομάτης: «Καθαρά τα πρώτα δείγμα, αν και οι έλεγχοι συνεχίζονται»

 

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Μαυρομάτης ισχυίζεται ότι το νερό είναι καθαρό, όπως έδειξαν οι πρώτες αναλύσεις, ενώ τόνισε ότι θα γίνονται έλεγχοι όλη την εβδομάδα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα κάτωθι:

Τις τελευταίες 3 ημέρες παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας ιδιαίτερα στην κοινότητα Ευπαλίου.

Από την πρώτη κιόλας ενημέρωση από τον αγροτικό περιφερειακό ιατρό Ευπαλίου και την διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου πάρθηκαν άμεσα μέτρα πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του Νομού, για διερεύνηση του φαινομένου καθώς και την πιθανή συσχέτιση του με το πόσιμο νερό της κοινότητας Ευπαλίου.

Συγκεκριμένα :

α) Έγινε λήψη δειγμάτων νερού και αποστολή τους στα Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών για όσο το δυνατόν άμεση ενημέρωση.

β) Έγινε έλεγχος της δεξαμενής, του δικτύου ύδρευσης καθώς και του συστήματος χλωρίωσης χωρίς να βρεθεί κάτι που να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα.

Σήμερα ενημερωθήκαμε μέσω email από τα Αναλυτικά εργαστήρια Αθηνών ότι οι μέχρι τώρα αναλύσεις των δειγμάτων δείχνουν απουσία παθογόνων οργανισμών (μηδενικά κολοβακτηρίδια , Εcoli, Νοροιός, Ιός Ηπατίτιδας).

Σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών θα συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι καθ’ όλη την εβδομάδα καθώς και έλεγχοι από την υπηρεσία ύδρευσης για τυχόν πρόβλημα του δικτύου.

Ο Δήμος Δωρίδος με αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή προέβη σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες ακολουθώντας τις οδηγίες των υγειονομικών φορέων ευρισκόμενος σε πλήρη συνεργασία μαζί τους.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου Δωρίδος ενώ για κάθε εξέλιξη θα υπάρχει σχετική ενημέρωση.

 

Ο Αντιδήμαρχος

Μανώλης Μαυρομμάτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…