Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Μέλημά μας η βιωσιμότητα επί μακρόν»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 18 Μαΐου, 2018

«Μέλημά μας η βιωσιμότητα επί μακρόν»

 Αν και δυσκολεύεται λόγω γλώσσας στην επικοινωνία του με τους ντόπιους και κυρίως στην καθημερινότητά του ο κ. Charles Poignon , ο νέος Διευθυντής του μεταλλείου της IMERYS, δείχνει να έχει προσαρμοστεί για τα καλά στη Φωκίδα, που όπως λέει σε συνέντευξή του, του αρέσει ιδιαίτερα ως τόπος.

Eξηγεί ότι η εταιρεία δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα και στοχεύει στην βιωσιμότητα του μεταλλείου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν αυτός ο στόχος απαιτεί θυσίες, όπως ενδεχομένως μείωση προσωπικού. Άλλωστε, ο ίδιος τονίζει ότι η βιωσιμότητα του μεταλλείου απαιτεί ταυτόχρονα  μείωση κόστους και αύξηση πωλήσεων. Μας ενημερώνει ότι η IMERYS κάνει χρήση διετούς προγράμματος για νέους επιστήμονες, το οποίο φέτος σκοπεύουν να εκτελέσουν και στο μεταλλείο της Φωκίδας, όπου θα πάρουν γεωλόγους.Αναφορικά πάντως με τα μέτρα ασφαλείας υποστηρίζει ότι η προσπάθεια είναι συστηματική και καθημερινή, «αλλά ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

 

 

«Είναι πρόβλημα η γλώσσα»

 

ΩτΦ: Έχετε λίγο καιρό στη Φωκίδα, αλλά σας έχουμε εντοπίσει πολλές φορές να κινείστε με άνεση, σα να γνωρίζατε το μέρος από χρόνια. Τι σας δυσκολεύει περισσότερο στην προσαρμογή σας εδώ;

 

C.P.:Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι η γλώσσα, αν και πολλοί άνθρωποι, εντός και εκτός εργασίας μιλούν αγγλικά. Στην προσωπική μου ζωή, μου δημιουργεί κάποια προβλήματα, καθώς ζω εδώ με τη γυναίκα μου και δυσκολεύομαι στις καθημερινές συναναστροφές μου, στην τοπική αγορά. Σε περιπτώσεις που θέλω να επισκεφτώ τα εργοτάξια είναι μαζί μου κάποιος που μεταφράζει και δεν έχουμε πρόβλημα. Το θετικό από αυτή την κατάσταση είναι ότι περνάω πολύ χρόνο με τους συνεργάτες μου και ανταλλάσουμε απόψεις για την εταιρεία. Είναι ένα πολύ ωραίο μέρος η Φωκίδα και τώρα που έχει έρθει η γυναίκα μου, μου αρέσει πολύ η ζωή εδώ.

 

ΩτΦ:Έχετε συνηθίσει από τη δημόσια διοίκηση στη Γαλλία, η οποία είναι σαφώς πιο αξιοκρατική και πολύ πιο ευκίνητη. Έχετε αντιληφθεί πως λειτουργεί το σύστημα στην Ελλάδα και τι αγώνα ταχύτητας έχει να τρέξει κάποιος για να λάβει μια άδεια;

 

C.P.:Για την IMERYS  το θέμα δεν είναι τι γίνεται στη Γαλλία, αν και στον τομέα μας είναι μια από τις καλύτερες περιπτώσεις παγκοσμίως, αλλά για την εταιρεία μας που δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, η Ελλάδα έχει νομοθεσία και διαδικασίες. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν πολλές χώρες στην Ασία και την Αφρική που είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα. Σχετικά με το σύστημα που είναι χρονοβόρο σε ό,τι αφορά αδειοδοτήσεις μας δημιουργεί πρόβλημα, οπότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να είμαστε εύστοχοι στα χρονοδιαγράμματά μας. 

 

ΩτΦ:Τι αλλαγές θα προτείνατε στον Υπουργό για να διευκολύνει τις επενδύσεις;

 

C.P.:Το πρόβλημα δεν είναι η νομοθεσία, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζεται και η δυσκινησία εξελίξης. Γενικότερα όλη αυτή η γραφειοκρατία. Οι απαιτήσεις της νομοθεσίας είναι παρόμοιες με άλλες χώρες, ο τρόπος εκτέλεσης αλλάζει. Μια μεγάλη διαφορά είναι η αποκέντρωση των υπηρεσιών. Στη Γαλλία υποβάλλεται αίτημα από την εταιρεία κεντρικά, αλλά αδειοδοτείται από την αντίστοιχη περιφέρεια. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο.

 

ΩτΦ:Σε σχέση με τις άλλες χώρες που δραστηριοποιείστε;

 

C.P.:Στην Ταϊλάνδη είχαν αλλαγή καθεστώτος από τη Δημοκρατία σε στρατιωτικό καθεστώς, δεν έχει αλλάξει η νομοθεσία, αλλά ο τρόπος εκτέλεσης. Υπήρχε πριν αλλάξει το καθεστώς μια απαγόρευση που υπαγόρευε απόσταση 50 μέτρα από υδάτινο πόρο, όπου μπορούσες να το διαπραγματευτείς, όταν άλλαξε ο νόμος η εφαρμογή έγινε απόλυτη, χωρίς καμιά συζήτηση σου σταματούσαν τις εργασίες αν παραβείς το νόμο. Στο Βιετνάμ δεν τίθεται θέμα ταχύτητας, αλλά για να πάρεις μια άδεια πρέπει να κάνεις συναλλαγή. Αυτοί είναι και οι λόγοι που μια μεγάλη εταιρεία προτιμά να εγκαθίσταται σε χώρα που οι νόμοι είναι ξεκάθαροι και γνωρίζει τις υποχρεώσεις της. Γι’ αυτό η τακτική και η επιθυμία της εταιρείας είναι όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα να τα παρουσιάζει κατευθείαν στην καθ’ ύλιν αρμόδια υπηρεσία, σε συνθήκες διαφάνειας. Η ηθική είναι μια από τις βασικές αξίες της IMERYS. Σε άλλες χώρες έχει χάσει δουλειές για να μη μπει σε μια τέτοια διαπραγμάτευση.

 

«Θέλουμε μακροημέρευση της βιωσιμότητας του μεταλλείου»

 

ΩτΦ: m.Poignon είναι προβληματικό οικονομικά σήμερα το μεταλλείο; Και αν ναι, πως σκοπεύετε να ανατρέψετε τα νούμερα;

 

C.P.:Τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης δεν είναι τόσο καλά όσο η IMERYS περίμενε να τα βρει. Το σημαντικό δεν είναι η συνεισφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, αλλά το να καταφέρουμε να τροφοδοτήσουμε τους εσωτερικούς πελάτες της εταιρείας σε ποιότητα και διάρκεια. Το σημαντικό για τη λειτουργία της είναι στη μεταποίηση. Το κέρδος για την IMERYS είναι να προσθέσουμε αξία στην μεταποίηση του τσιμέντου που παράγει η KERNEOS.

Οι στόχοι της IMERYS  είναι να δει τη διαφορά του κόστους με τις πωλήσεις, οπότε θα πρέπει να αυξήσει τις πωλήσεις και να μειώσει το κόστος. Το κόστος μειώνεται με εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού και με την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Η εταιρεία δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα και ενδεχομένως να χρειαστεί να εργαστούμε με μικρότερες ανθρώπινες δυνάμεις. Είμαστε μια μεταλλευτική εταιρεία, δεν είμαστε μεταποιητική. Εξορίσουμε βωξίτη και τον δίνουμε από 30 έως 65 ευρώ τον τόνο και έχουμε μια συγκεκριμένη αγορά.

Το θέμα δεν είναι αν υπάρχει βωξίτης, αλλά τι κόστος έχεις να τον εξορύξεις και αν το κόστος είναι μεγάλο δεν μπορείς να τον πουλήσεις σε αυτήν την τιμή. Το μετάλλευμα που είναι βαθιά στο βουνό θα μείνει πάντα εκεί, γιατί είναι ασύμφορο να βγει, οπότε αποτελεί γεωλογικό απόθεμα.  Αν αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας και μειώσουμε τα κόστη μας, δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις και τη δραστηριότητα για πολύ περισσότερο χρόνο. Η αύξηση της παραγωγικότητας δημιουργεί βιωσιμότητα σε βαθύτερο χρόνο για το μεταλλείο, άρα αυτοί οι άνθρωποι που θα περισσεύουν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων. Το πρόβλημα δεν είναι να προσλάβουμε ανθρώπους, αλλά πως θα έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι μας για μεγάλο διάστημα. Οπότε δε χρειάζεται να πάρουμε περισσότερους εργαζόμενους από αυτούς που πραγματικά χρειαζόμαστε και να μείνουν σύντομα άνεργοι.

Το μήνυμα που πάντα περνάω είναι ότι μόνο η αύξηση της παραγωγικότητας εξασφαλίζει διάρκεια. Ο τρόπος που μπορείς να αυξήσεις τις πωλήσεις είναι είτε να αυξήσεις τις ποσότητες, είτε να αυξήσεις την τιμή. Στη συνέχεια θα πρέπει να βρεις το συνδυασμό ποσοτήτων και τιμών που σου δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η στόχευση της εταιρείας.

 

ΩτΦ: Στην πρώτη μας συνάντηση, μου είπατε ότι η εταιρεία δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα και παράλληλα, ότι θα συμβάλετε σε περιπτώσεις που χρήζουν βοήθειας για την επίλυση προβλημάτων. Πως αντιλαμβάνεται αλήθεια η IMERYS την εταιρική κοινωνική ευθύνη και ποιες ακριβώς υποχρεώσεις θεωρεί ότι απορρέουν από τη δράση της προς την τοπική κοινωνία; Πως αντιμετωπίζουν οι αιρετοί την παραπάνω στάση σας;

 

C.P.: Γενική τοποθέτηση σε σχέση με τη συνεισφορά της εταιρείας στην κοινωνία είναι ότι προσφέρει θέσεις εργασίας επί σειρά ετών. Για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε αυτές τις θέσεις είναι να φροντίσουμε να διατηρήσουμε βιώσιμο το μεταλλείο. Στη συνέχεια, μέριμνα της IMERYS  είναι να ελαχιστοποιήσει την επίδρασή της σε περιβαλλοντικά θέματα και κατά τη διάρκεια της εκμετάλλευσης και κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Σε ό,τι αφορά το πιο άμεσο, με βάση το πνεύμα της ερώτησης, υπάρχει ένας προϋπολογισμός κάθε έτος, το οποίο σαν τάξη μεγέθους είναι το 0,5% του ετήσιου bugdet μας σε επιχορηγήσεις και κοινωνικές ανάγκες. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη δημόσια διοίκηση, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε, εφόσον μας το ζητήσουν. Στα πλαίσια αυτών που είπαμε προηγουμένως, συναντήσαμε τον Δήμαρχο Δελφών, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης, τη Διοικήτρια του νοσοκομείου, την Έφορο Αρχαιοτήτων, τον Μητροπολίτη. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις και κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν είδαμε τις κοινές ανάγκες για το μέλλον, που μπορούμε να προγραμματίσουμε στα πλαίσια των χορηγιών που έχουμε. Σας θυμίζω ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για δημόσια έργα, όπως το λιμάνι Ιτέας που ολοκληρώθηκε και ο περιφερειακός δρόμος Άμφισσας που προχωράει στη β φάση.

 

Καριέρα με διαφάνεια

 

ΩτΦ:Η IMERYS έχει στην Ελλάδα πολλά στελέχη, προερχόμενα από την εταιρεία του κ. Κυριακόπουλου, τα οποία κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις και γνωρίζουν το αντικείμενο. Γιατί επιλεγήκατε εσείς, ένας Γάλλος, και όχι κάποιος από αυτούς που ξέρουν καλά το μεταλλείο;

 

C.P.:Η IMERYS  είναι ένα group  που έχει πολλές δραστηριότητες ανά τον κόσμο και άρα εκεί που δραστηριοποιείται θέλει να έχει στην οργάνωσή της προσωπικό από τον τόπο αυτό. Η εταιρεία έχει 18.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και δεν είναι πάνω από 200 άτομα που έχουν μια κινητικότητα να γυρνούν σε αυτά τα μέρη. Μέσα σε αυτά τα 200 άτομα, αν κάποιοι από την Ελλάδα μπορούν μετακινηθούν δεν εξαιρούνται. Κατά τη διάρκεια της αγοροπωλησίας, κάποια πράγματα δεν ήταν έτσι όπως θα έπρεπε να είναι με βάση της IMERYS,  ο λόγος που επιλέχθηκα είναι ότι με την εμπειρία μου θα μπορούσα να βοηθήσω  το μεταλλείο να προσαρμοστεί σε αυτά τα πρότυπα πολύ σύντομα.

 

ΩτΦ: Ποιος αποφασίζει ποιος θα πάει που;

 

C.P.: Εάν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της IMERYS θα δείτε ότι είναι αναρτημένες όλες οι θέσεις και μπορεί να δηλώσει την υποψηφιότητά τους κάποιος είτε ανήκει στο δυναμικό της εταιρείας, είτε όχι. Μετά αξιολογούνται οι υποψηφιότητες και αποφασίζεται ποιος είναι κατάλληλος να πληρώσει τη θέση.

Παράλληλα, υπάρχει εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης στελεχών στην εταιρεία, η οποία γίνεται σε ετήσια βάση και μέσα από αυτή, ο κάθε αξιολογούμενος δηλώνει στον προϊστάμενό του την επιθυμία του και την κατεύθυνση που θέλει να εξελιχθεί.

Επιπροσθέτως, υπάρχει διαδικασία στην IMERYS, όπου προσλαμβάνει νέους επιστήμονες για δυο χρόνια, τον ένα σε μια χώρα και τον άλλο σε μια άλλη, 30-40 άτομα, όπου μπορούν να εξελιχθούν σε ικανά στελέχη μας. Αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να το ξεκινήσουμε και εμείς φέτος με γεωλόγους.

 

ΩτΦ:Στη Φωκίδα γίνεται πολύς λόγος για τα αποθέματα, καθώς αρκετοί ντόπιοι μηχανικοί θεωρούν ότι αυτά εξαντλούνται. Η IMERYS  έχει σαφή εικόνα σχετικά με τα κοιτάσματα που παρέλαβε;

 

C.P.:Η IMERYS  έχει καθαρή εικόνα σχετικά με τα αποθέματα που αγόρασε. Εάν δούμε τώρα, το πόσα ακριβώς μας χρειάζονται, δεν έχουμε αποθέματα και αυτό το διευκρινίζω γιατί η IMERYS έχει σαν αρχή σε όλες τις δραστηριότητές της να διαθέτει αποθέματα είκοσι ετών. Όταν μιλάμε για αποθέματα είναι μια δύσκολη κουβέντα. Τα αποθέματα, κατά τους παγκόσμιους κανόνες, δημοσιεύονται και ανακοινώνονται κάθε χρόνο, δεν είναι κρυφά, όπως ήταν παλιά. Υπάρχει ένας κανόνας για το τι θεωρείται βεβαιωμένα και τι πιθανά. Όταν η εταιρεία μιλάει για αποθέματα 20 ετών, σημαίνει να έχεις εντοπισμένα τα κοιτάσματα, τα κόστη εξαγωγής, τις ποιότητες και να είναι αδειοδοτημένα. Για να κάνεις κάτι που υπάρχει στη γη εμπορεύσιμο θα πρέπει να κάνεις γεωτριτική έρευνα. Εμείς έχουμε αποφασίσει να ρίξουμε χρήματα στην έρευνα η οποία έχει σταματήσει την τελευταία δεκαετία. Μέσα στον Ιούνιο θα συνεργαστούμε με δυο εργολάβους, οι οποίοι σε ετήσια βάση θα μπορούν να πετύχουν 30.000 μ. ετησίως. Η IMERYS επειδή είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο ανακοινώνονται υποχρεωτικά στο τέλος του έτους τα αποθέματα.

 

«Η ασφάλεια είναι ένα μακρύ και αέναο ταξίδι»

 

 

ΩτΦ:Στη συνάντηση γνωριμίας που είχαμε, με ενημερώσατε ότι θα διαθέσετε ποσό 14 εκ ευρώ για θέματα έρευνας, εξοπλισμού και ασφάλειας. Θα σταθούμε στο κομμάτι της ασφάλειας και θα σας ρωτήσω, με βάση το δείκτη ασφαλείας της IΜERYS πόσο ικανοποιημένος είστε από τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο μεταλλείο της Φωκίδας;

 

C.P.: Συνηθίζουμε να λέμε ότι η ασφάλεια είναι ένα μεγάλο και μακρύ ταξίδι, το οποίο δεν τελειώνει ποτέ, σε μια διαρκή και αέναη διαδικασία βελτίωσης. Υπάρχουν τρεις άξονες που δουλεύουμε. Ο ένας είναι να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τις υλικές υποδομές μας. Ο δεύτερος είναι να βελτιώσουμε τις οδηγίες και τις διαδικασίες ασφαλείας. Ο τρίτος είναι να βελτιώσουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά, δηλαδή να εφαρμόσουμε μια κουλτούρα ασφάλειας στην εργασία. Στην ασφάλεια δε μπορείς να μηδενίσεις ή να ελαχιστοποιήσεις τα ρίσκα αλλά μπορείς να μειώσεις τα ατυχήματα. Από τη στιγμή που ξυπνάς αντιμετωπίζεις ρίσκα σε όλη τη μέρα σου. Στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα, αλλά για να φτάσουμε τους στόχους μας θα φάει τουλάχιστον ένα έτος. Για να κάνουμε μια σύγκριση το Α τρίμηνο του 2018 με το αντίστοιχο του 2017, έχουμε τις ίδιες μέρες απώλειας από την εργασία, έχουμε όμως τα μισά ατυχήματα και τις μισές αποκολλήσεις βράχων.  

Μια από τις βασικές αρχές μας είναι να επέμβουμε στα σημεία και τις συμπεριφορές που παρουσιάζουν κινδύνους και δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα.

 

ΩτΦ:Πως κρίνετε τα μέτρα ασφαλείας που παρέλαβε η IMERYS από τον κ. Πολυχρονόπουλο;

 

C.P.: Δινόταν προτεραιότητα στην παραγωγικότητα έναντι της ασφάλειας.

 

ΩτΦ:Το πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό;

 

C.P.:Μιλάμε για το ετήσιο bugdet του 2018, αλλά να λάβουμε υπόψη μας ότι για  ένα μηχάνημα που θα παραγγείλλουμε απαιτείται συνήθως σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι την εγκατάσταση. Έχουμε ήδη παραγγείλει 4 διατριτικά με συνολικό κόστος 2 εκ ευρώ και κάποια μηχανήματα μηχανικής κοπής για να αλλάξουμε τη μέθοδο που χρησιμοποιούμε.  Τα υπόλοιπα χρήματα είναι διάνοιξη στείρων στοών και ανάπτυξή τους.

 

ΩτΦ:Μου είχατε πει ότι εργαζόμενοι και στελέχη πρέπει να προσαρμοστούν στον τρόπο λειτουργίας της IMERYS. Πόσο μακριά είναι σήμερα ο τρόπος λειτουργίας του μεταλλείου από τα πρότυπα λειτουργίας της IMERYS και σε ποιους τομείς;

 

C.P.:Κάτι που γίνεται και δουλεύεται συνέχεια θα φέρει αποτελέσματα, αλλά προς το παρόν έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

 

 

«Προσλαμβάνουμε κόσμο με βάση τα προσόντα του»

 

ΩτΦ:Μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας ζει από αυτό το μεταλλείο. Οι προσλήψεις στην IMERYS με ποια κριτήρια γίνονται; Το ρωτώ αυτό, γιατί για πολλά χρόνια, το προσωπικό της εταιρείας προσλαμβανόταν από πολιτικά πρόσωπα και αυτοδιοικητικά γραφεία.

 

C.P.:Το βασικό σημείο είναι τα προσόντα, εμείς εξετάζουμε τις δεξιότητες, τις αντοχές και φυσικά τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου. Χρήση αλκοόλ ή ουσιών δεν μπορούν να συνυπάρξουν με εργασία σε μεταλλείο.

 

ΩτΦ:Αν και ακόμη δεν υπάρχει απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ποια η σχέση και η συνεργασία σας σήμερα με το Αλουμίνιο της Ελλάδας;

 

C.P.:Οι συζητήσεις είναι σε κρίσιμο και οριακό σημείο, το οποίο με υποχρεώνει να μην πω κάτι δημόσια τώρα.

 

ΩτΦ:Ακούγεται ότι υπάρχει πιθανή εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Ισχύει;

 

C.P.:Είναι μια καλή ερώτηση, αλλά επειδή σχετίζεται με την επιτροπή ανταγωνισμού θα προτιμήσω να μην απαντήσω.

 

ΩτΦ:Όταν έγινε το ατύχημα με το καράβι στην Ιτέα πολλοί ισχυρίστηκαν ότι δεν είχατε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό;

 

C.P.:Υπήρχε το υλικό που προβλέπει η νομοθεσία. Το συντονισμό τον είχε το Λιμεναρχείο.

 

ΩτΦ:Ποια είναι τα κριτήρια συνεργασίας σας με εργολάβους;

 

C.P.:Θα χρησιμοποιήσουμε κάποιους εργολάβους στα υπόγεια, ώστε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Θα είναι για περιορισμένο χρόνο και έργο, για να αυξήσουμε το δυναμικό μας. Η δυναμικότητά μας σε αυτή τη δουλειά είναι για 500 άτομα, αν είναι οι 300 εργαζόμενοι μας και οι 200 εργολάβοι ή το αντίστοιχο δεν έχει σημασία. Η φιλοσοφία μας είναι να δουλεύουμε με δικούς μας μόνιμους εργαζόμενους. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…