Home Δήμος Δωρίδας Λίγο πριν την επισημοποίηση Δεύτερη και τυχερή για τον παραλίμνιο
Δήμος Δωρίδας - 6 Ιουνίου, 2020

Λίγο πριν την επισημοποίηση Δεύτερη και τυχερή για τον παραλίμνιο

 Λίγο πριν την επισημοποίηση

Δεύτερη και τυχερή για τον παραλίμνιο

-Πυρετώδεις οι συσκέψεις σε διοικητικό και πολιτικό επίπεδο για την προετοιμασία της ανακοίνωσης ένταξης!

-Η εξαιρετική και αθόρυβη συνεργασία του Δημάρχου κ. Γιώργου Καπεντζώνη με το Βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα είναι πολύ κοντά να δρέψει το μεγαλύτερο καρπό της που είναι το έργο των 17 εκ ευρώ.

 

 

 

 

 

Η πράξη με τίτλο «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμού περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου» με συνολικό προϋπολογισμό 17.096.700,10€, γνωστότερη ως «παραλίμνιος αγωγός Μόρνου» έχει φτάσει ένα βήμα πριν τη δεύτερη ανακοίνωση ένταξης και όλοι ευχόμαστε, αυτή τη φορά να είναι πιο τυχερό το έργο!

Η εξαιρετική και αθόρυβη συνεργασία του Δημάρχου κ. Γιώργου Καπεντζώνη με το Βουλευτή κ. Γιάννη Μπούγα είναι πολύ κοντά να δρέψει το μεγαλύτερο καρπό της που είναι το έργο των 17 εκ ευρώ, ένα έργο που πέρα από το μέγεθός του απότελεί την απόλυτη προτεραιότητα για τη Δωρίδα, καθώς θα δώσει οριστική και μόνιμη λύση στις δεσμεύσεις των ορεινών περιοχών. Παράλληλα η έλλειψή του είναι το βασικό επιχείρημα στη διεκδίκηση αντισταθμιστικών από την πλευρά του δήμου. Ο Δήμαρχος, αυτό το διάστημα συμμετέχει σε πυρετώδεις συσκέψεις, διοικητικού, αλλά και πολιτικού χαρακτήρα, ώστε να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε επίσημες ανακοινώσεις για την ένταξη του έργου. Ο Βουλευτής από την πλευρά του φροντίζει ώστε να επισπεύδει τις διαδικασίες και να ξεπερνιούνται σε σύντομο χρόνο τυχόν τεχνικά εμπόδια, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη φροντίσει να υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι για την ένταξη του έργου.

Το έργο οδηγεί σε οριστική λύση της  διαχείριση των λυμάτων των παραλίμνιων οικισμών του Δήμου Δωρίδας: Λιδωρίκι, Πεντάπολη, Παλαιόκαστρο,  Μαλανδρίνο (και του σωφρονιστικού καταστήματος), Αμυγδαλιάς, Βραίλας και Λεύκας, με στόχο την προστασία του ταμιευτήρα της λίμνης του Μόρνου και της ευρύτερης περιοχής.

Η δημιουργία του αγωγού αποτελεί κομβικό σημείο και για την ανάπτυξη της Ορεινής Δωρίδας, καθώς όχι μόνο λύνει ένα μεγάλο θέμα, της διαχείρισης των λυμάτων των μεγάλων οικισμών της ορεινής Δωρίδας, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει ο διάλογος για κρίσιμα θέματα που αφορούν την περιοχή της λίμνης του Μόρνου, όπως τη μερική άρση των περιορισμών και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, πάγια αιτήματα που απασχολούν εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους της Δωρίδας. Σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό, το έργο έχει τριετές χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωσή του.

 

 Μπήκε και βγήκε

 

Το συγκεκριμένο έργο «κουβαλάει» πολύ βαριά ιστορία, καθώς εντάχθηκε και απεντάχθηκε, από τις κυβερνήσεις Παπαδήμα και Σαμαρά αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα η «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμού περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου» εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. με συνολικό προϋπολογισμό 17.096.700,10€ (με κωδικό MIS 340102 αρ. πρωτ. Απόφασης 174998/22-12-2011) στον άξονα προτεραιότητας 02 «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων του Ε.Π. «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη», ενώ επρόκειτο να συγχρηματοδοτηθεί από το ταμείο συνοχής, ενώ είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Δωρίδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Σ.Π.Α στοίχισε 792.936,43€.

Το έργο αφορά τους παραλίμνιου οικισμούς της λίμνης Μόρνου και ειδικότερα των περιοχών Λιδορικίου, Πενταπόλεως και οικισμού Παλαιοκάστρου, Μαλανδρίνου και του σωφρονιστικού καταστήματος Μαλανδρίνου, Αμυγδαλιάς, Βραΐλας και Λεύκας, ενώ σκοπεύει στην προστασία του ταμιευτήρα και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

 

Η «Κατασκευή έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου πρώην Δήμου Διδωρικίου» προβλέπει να κατασκευαστούν:

Κεντρική Εγκατάσταση Επεξεργασία Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) στην οποία θα καταλήγουν τα λύματα των οικισμών Λιδορικίου, Πενταπόλεως (και οικισμού Παλαιοκάστρου), Μαλανδρίνου (και του σωφρονιστικού καταστήματος), Αμυγδαλιάς, Βραΐλας, Λεύκας, δυναμικότητας σε Α’ φάση 4.500 ισοδύναμων κατοίκων που θα εξυπηρετεί όλους τους παραλίμνιους οικισμούς και τις φυλακές Μαλανδρίνου

Σύστημα αγωγών μεταφοράς των λυμάτων των οικισμών προς την κεντρική Ε.Ε.Λ. (που περιλαμβάνεται και αυτό στο φυσικό αντικείμενο). Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται και τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών Λιδωρικίου, Μαλανδρίνου, Αμυγδαλιάς, Λεύκας, Βραΐλας και τμήματος της Πεντάπολης (περίπου το 30% του οικισμού και το σύνολο του οικισμού Παλαιοκάστρου). Σήμερα, κανένας οικισμός της περιοχής δεν διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα σε μία περιοχή που συνορεύει με τον Ταμιευτήρα του Μόρνου

Αγωγός μεταφοράς με τον οποίο τα επεξεργασμένα λύματα από την κεντρική Ε.Ε.Λ. θα μεταφέρονται σε μισγάγγεια που εκβάλλει στην κοίτη του Μόρνου κατάντη της εξόδου του υπερχειλιστή και της λεκάνης ηρεμίας του φράγματος. Σύμφωνα δε με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου απαιτείται η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων να γίνει κατάντη του φράγματος και για το λόγο αυτό έχει προβλεφθεί και ο αναγκαίος αγωγός διάθεσης μήκους 27 χλμ. σύμφωνα με την Κ.Υ.Α Α5/2280/83.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της αρίθμ. Α5/2280/83 Κ.Υ.Α. «Περί προστασίας των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής πρωτεύουσας από ρυπάνσεις και μολύνσεις», απαγορεύεται η διάθεση κάθε είδους λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων, ανεξάρτητα από το βαθμό καθαρισμού ή από τη καθαρότητα τους απευθείας στη λίμνη Μαραθώνα, Μόρνου κ.λ.π. και στα ρέματα που εισρέουν σε αυτά.

Εντωμεταξύ άκρως προβληματικές είναι οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ο βιολογικός  του Λιδωρικίου ο οποίος κατασκευάστηκε πριν 30 χρόνια δεν διαθέτει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, δεν έχει λειτουργήσει ποτέ! Μάλιστα, όταν μελετήθηκαν τρόπο να μπορέσει να λειτουργήσει νόμιμα, διαπιστώθηκε ότι το κόστος είναι υπερβολικά μεγάλο σε σχέση με την αντικατάστασή του. Επιπλέον, η εγκατάσταση αυτή χρησιμοποιεί ως αποδέκτη ένα γειτονικό ρέμα, το οποίο καταλήγει στο Μόρνο.

Ο βιολογικός των φυλακών Μαλανδρίνου επίσης δεν διατίθεται για την επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων, ενώ το σωφρονιστικό κατάστημα επιβαρύνεται με υπερβολικό ετήσιο κόστος για τη μεταφορά λυμάτων.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το έργο χαρακτηρίστηκε «φαραωνικό» και απεντάχθηκε το 2014. Στο προσκήνιο επανήλθε προεκλογικά από το σημερινό Βουλευτή κ. Μπούγα, ο οποίος και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ξεκίνησε την προσπάθεια εκ νέου ένταξής του, ενώ ο δήμος από την πλευρά του κινήθηκε για την επικαιροποίηση της μελέτης.

Τέλος να σημειωθεί ότι απόλυτη επιδίωξη της Φωκίδας αποτελεί η άρση των βαρύτατων περιορισμών που προκύπτουν από την υγειονομική διάταξη Α5 και το «μέσο» για να επιτευχθεί ο στόχος, είναι αυτό το έργο!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…