Home Δήμος Δωρίδας Καταγγελία κατοίκου στις συναρμόδιες υπηρεσίες για εναπόθεση μπαζών και καταστροφή φυσικού χώρου : Ενίσχυση πρανών ή νέα χωματερή στην Ερατεινή
Δήμος Δωρίδας - 5 Αυγούστου, 2015

Καταγγελία κατοίκου στις συναρμόδιες υπηρεσίες για εναπόθεση μπαζών και καταστροφή φυσικού χώρου : Ενίσχυση πρανών ή νέα χωματερή στην Ερατεινή

 Σε σειρά καταγγελιών προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες έχει οδηγηθεί πολίτης της Ερατεινής, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει διαπιστώσει στην παραλία και κοντά στον αιγιαλό, στην εξωτερική πλευρά της κοίτης στις εκβολές του ποταμού στην Ερατεινή να έχει δημιουργηθεί ένας ιδιότυπος σκουπιδότοπος στον οποίο εναποτίθενται μπάζα.

Ειδικότερα, ο κ. Γιάννης Σταυρόπουλος συνταξιούχος δικηγόρος, με αναφορά του στην Κτηματική Υπηρεσία, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά και μηνυτήρια αναφορά εναντίον του προέδρου κ.Σταύρου Πολίτη, τον οποίο και θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση, καταγγέλλει τις ενέργειες του δήμου Δωρίδας. Στην καταγγελία του υποστηρίζει ότι τόνοι μπαζών συγκεντρώνονται σε λόφους και στη συνέχεια με μηχανήματα του δήμου στρώνονται ώστε να δημιουργείται πρανές με τελικό ύψος το ύψος της εξωτερικής όχθης του ποταμού και σχεδόν σε επαφή με αυτήν, όπως υποστηρίζει. 
Επιπλέον ισχυρίζεται ότι κάποιοι έκοψαν πριν από τη ρίζα αρκετούς ευκάλυπτους ώστε να διευκολυνθεί το στρώσιμο των μπαζών. «Τα ελάχιστα εναπομείναντα δέντρα καλύπτονται, θάβονται στην κυριολεξία από τα μπάζα, ενώ τα δέντρα χρησιμοποιούνται ως πάσσαλοι αντιστήριξης των μπαζών», τονίζει, ενώ συμπληρώνει ότι με την καταστροφή του καλαμιώνα εξαφανίζεται η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. 
Ο κ. Σταυρόπουλος ισχυρίζεται ότι ρώτησε τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες αν υπάρχει άδεια ή περιβαλλοντική μελέτη για αυτές τις παρεμβάσεις, αλλά τονίζει ότι δεν πήρε απάντηση ποτέ. «Πως θα μπορούσα να πάρω απάντηση όταν ο κ. Πολίτης ως πρόεδρος της Ερατεινής έκανε ο ίδιος τις επιχωματώσεις με αυτοκίνητο του δήμου», αναφέρει. 
Από την πλευρά τους, τόσο ο Αντιδήμαρχος κ. Χαράλαμποις Φάκος, όσο και ο πρόεδρος της Ερατεινής κ. Σταύρος Πολίτης, αν και παραδέχονται ότι έγιναν επιχωματώσεις, διαψεύδουν κατηγορηματικά για κοπή δέντρων. «Ρίξαμε χαλίκι για να στηρίξουμε το ποτάμι. Πέρυσι έσκασε και πήγε να γίνει μεγάλη ζημιά. Ήρθε και κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας από τη Λάρισσα και μας είπαν  να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να προστατεύσουμε την περιοχή από το ποτάμι», δήλωσε ο κ. Φάκος. 
Ο κ. Πολίτης αρνείται ότι καθοδήγησε ουδέποτε και σε κανένα έργο τα μηχανήματα του δήμου και τονίζει ότι αυτά τα κανονίζει η Τεχνική Υπηρεσία. «Παραδέχεται ωστόσο ότι τα χώματα και τα χαλίκια που αφαιρέθηκαν από την αναδιαμόρφωση της παιδικής χαράς μεταφέρθηκαν και στρώθηκαν στο ποτάμι για να μην πλημυρίσει το χειμώνα. «Εξάλλου, σε εκείνο το χώρο κατασκηνώνουν αθίγγανοι με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Σε εκείνο το σημείο για την ενίσχυση των πρανών εναποτίθεται υλικό που συνήθως είναι χαλίκι, χώμα, φύλλα και κλαδιά είκοσι χρόνια, δεν κατανοώ γιατί δημιουργήθηκε θέμα», αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Ερατεινής. 
Τέλος να αναφέρουμε ότι σε επικοινωνία που είχαμε με την προϊσταμένη της Κτηματικής κ. Γώγα Μαντά, μας ενημέρωσε ότι η Υπηρεσία έχει διενεργήσει αυτοψία και είναι σε φάση σύνταξης της σχετικής έκθεσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…