Home Δήμος Δωρίδας Καλεί τους εκδότες του ημερολογίου να διορθώσουν το λάθος τους ο Τάσος Φλώρος
Δήμος Δωρίδας - 4 Δεκεμβρίου, 2020

Καλεί τους εκδότες του ημερολογίου να διορθώσουν το λάθος τους ο Τάσος Φλώρος

 Καλεί τους εκδότες του ημερολογίου να διορθώσουν το λάθος τους ο Τάσος Φλώρος

 

 

Σε σειρά ιστορικών πονημάτων και σημαντικών μορφών της ελληνικής ιστορίας κάνει μνεία ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας Τάσος Φλώρος για την καταγωγή του Αθανασίου Διάκου, λαμβάνοντας με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, σαφή θέση υπέρ της Αρτοτίνας.

Καλεί μάλιστα τους εκδότες του ημερολογίου, Δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, επικεφαλής της επιτροπής του δήμου Δελφών για τα 200 χρόνια Νίκο Κατσικούλη και Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Δελμούζο, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζει, να αποκαταστήσουν άμεσα το λάθος τους.

Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία, τονίζοντας ότι οι ήρωες ανήκουν στην Ελλάδα!

Στην ανακοίνωσή του αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

 

Με ομοψυχία, σύνεση και ενότητα, να προχωρήσουμε όλοι μαζί αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Να προσέλθουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε διάλογο για να σταματήσει επιτέλους η στείρα αντιπαράθεση γύρω από τον ήρωα και εθνομάρτυρα, τον Αθανάσιο Διάκο.

 

Είναι γνωστό ότι η ανθρωπότητα βιώνει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της με μία πανδημία, τον COVID-19, να δημιουργεί τεράστια προβλήματα και μεγάλη αγωνία για την υγεία του πληθυσμού καθώς και μεγάλη θλίψη για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες. Η χώρα μας, ειδικά τώρα με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δέχεται μεγάλο πλήγμα το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τη σύνεση, συμμετοχή και υπομονή όλων μας.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία και με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21 πρέπει να μας διακρίνει όλους μας πνεύμα ενότητας, ομοψυχίας και αποφασιστικότητας.

Πρόσφατα, στην τοπική μας κοινότητα, το Δήμο μας, με αφορμή την έκδοση του επετειακού ημερολογίου 2021 του Δήμου Δελφών τέθηκε το ζήτημα σχετικά με τη γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου, του ήρωα και εθνομάρτυρα της Επανάστασης του ’21. Πλείστοι ιστορικοί με συγγράμματα και αναφορές (όπως, ενδεικτικά, η πρώτη βιογραφία από τον στρατηγό Π. Ρόδιο, 1835, το τρίτομο έργο του Ι. Ραγκαβή, «τα Ελληνικά», 1853, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο Κροκυλείου στον οποίο υπαγόταν η Αρτοτίνα από το 1865, τα «ιστορικά επανορθώματα» του ιστορικού Γ. Κρέμου, 1883, η αναφορά του Ανδρέα Καρκαβίτσα – ιστορικές σημειώσεις περί Αθανασίου Διάκου, 1888, ο εορτασμός της εκατονταετηρίδας της εθνικής παλιγγενεσίας, ο οποίος έγινε το 1930) προσδιορίζουν ως γενέτειρα την Αρτοτίνα, το καπετανοχώρι της Δωρίδας και όλης της Φωκίδας.

Επειδή ο εορτασμός των 200 χρόνων από το ’21 πρέπει να γίνει με εθνική ομοψυχία, ενότητα, αδελφοσύνη και συνεργασία, θα πρέπει οι εκδότες αυτού του ημερολογίου να προβούν στις δέουσες ενέργειες και να αποκαταστήσουν το ενωτικό πνεύμα που επιτάσσουν τέτοιες εκδηλώσεις και η δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε. Ο Αθανάσιος Διάκος, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, ο στρατηγός Μακρυγιάννης, ο Σκαλτσοδήμος και οι αναρίθμητοι από τη Φωκίδα αγωνιστές και ήρωες της Επανάστασης του ’21 θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι και απαιτούν από όλους μας σύνεση  και πίστη στα ιδανικά της φυλής μας που χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Καλούμε τις δυο τοπικές κοινότητες, τους εκπροσώπους των συλλόγων τους, όλους τους τοπικούς φορείς να προσέλθουν σε διάλογο για να σταματήσει επιτέλους η στείρα αντιπαράθεση γύρω από τον ήρωα και εθνομάρτυρα, τον Αθανάσιο Διάκο. Ολοι οι ήρωες της επανάστασης έχουν μια πατρίδα, την Ελλάδα, καρδιά ελληνική και αποτελούν παράδειγμα για όλους τους Έλληνες. Θεωρούμε ότι αν υπάρχει θέληση και καλή διάθεση μπορούμε να βρούμε λύση για όλα τα θέματα, γιατί σε όλες τις περιπτώσεις αυτά που μας ενώνουν είναι σαφώς περισσότερα από αυτά που θεωρούμε ότι μας χωρίζουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Πώς να οργανώσετε ένα σύντομο οδοιπορικό στην Σαντορίνη με σκάφος

Πολλοί φανταζόμαστε ότι το ταξίδι με ένα σκάφος είναι μία πρόκληση. Πόσες φορές δεν έχουμε…