Θανάσης Παναγιωτόπουλος:«Πρόσω ολοταχώς» για την αξιοποίηση του Κάστρου των Σαλώνων
Άμεση προτεραιότητα στην αξιοποίηση του Κάστρου των Σαλώνων, πρόκειται να δώσει ο νέος Δήμαρχος Δελφών κ. Θανάσης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σύντομα θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ιεράρχηση των παρεμβάσεων που απαιτούνται. Να σημειώσουμε πως ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα του Κάστρου και μάλιστα στο Συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβρη στην Άμφισσα είχε παρουσιάσει μία πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση, καταθέτοντας 8+2 προτάσεις προκειμένου να μπορέσει να γίνει επισκέψιμο. Παράλληλα και στις προγραμματικές του θέσεις προεκλογικά το ζήτημα του Κάστρου είχε εξέχουσα θέση ενώ είχε τεθεί επανειλημμένα η ανάγκη αξιοποίησής του.
Μελετημένες οι επόμενες κινήσεις
Θα ζητήσει εξαίρεση από την καταβολή αντιτίμου στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων
Ένα άλλο ζήτημα που θα επιδιώξει να λύσει ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι το αντίτιμο που καταβάλλεται στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για κάθε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Κάστρο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τα ποσά που ζητούνται είναι απαγορευτικά και γι’ αυτό το λόγο θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με την Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Άντζελα Γκερέκου προκειμένου να ζητήσει εξαίρεση του Κάστρου των Σαλώνων από την καταβολή αντίτιμου.
Πάγια θέση… να απομακρυνθούν τα μαντριά
Ακόμα μία αδιαπραγμάτευτη παράμετρος για το Δήμαρχο, προκειμένου να αξιοποιηθεί το Κάστρο, είναι η απομάκρυνση των μαντριών που βρίσκονται ακριβώς δίπλα από το μνημείο. Όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι εντελώς παράνομες, από υγειονομικής, αρχαιολογικής και πολεοδομικής πλευράς, οπότε δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ο Δήμος κανένα ζήτημα στην απόφασή του να απομακρυνθούν. Ωστόσο όπως ο ίδιος επισημαίνει θα δοθεί εύλογο χρονικό περιθώριο στους ιδιοκτήτες να προετοιμαστούν…
Ανάδειξη του ιστορικού μονοπατιού από τη συνοικία «Πηγάδια» προς το Κάστρο
Έλεγχος της κεντρικής εισόδου του Κάστρου
Το Κάστρο, λόγω της φύτευσης των πεύκων κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, έχει πλέον αποκτήσει και το χαρακτήρα του χώρου αναψυχής (περιαστικού άλσους), τόσο για τους κατοίκους της πόλης, όσο και για τους επισκέπτες. Ωστόσο, πέραν της αντιμετώπισης του ζητήματος της φύτευσης, οφείλουμε να φροντίσουμε για την αποκατάσταση του εξοπλισμού αναψυχής που έχει τοποθετηθεί εκεί από τη δεκαετία του 1980. Μια πρώτη βασική ενέργεια είναι ο καθορισμός της ζώνης του μνημείου που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο χαρακτήρα και η πρότασή μας είναι αυτή να καταλαμβάνει το μισό περίπου από τον εξωτερικό περίβολο του Κάστρου και συγκεκριμένα το νοτιοδυτικό τμήμα αυτού, με όριο τον εσωτερικό διάδρομο που ενώνει την κεντρική είσοδο με την είσοδο από το μονοπάτι της συνοικίας των «Πηγαδιών». Στη ζώνη αυτή και σε κατάλληλα σκιερά σημεία μπορούμε να επανατοποθετήσουμε καλαίσθητα ξύλινα παγκάκια, τραπεζοπάγκους, καλαθάκια απορριμμάτων κλπ.
Αρχιτεκτονική και λειτουργική βελτίωση του υφιστάμενου λυόμενου θεάτρου
Το λυόμενο θέατρο που είναι τοποθετημένο στο Κάστρο έχει χωρητικότητα περίπου 500 θεατών και αποτελείται από μεταλλικό σκελετό και ξύλινα έδρανα. Η συγκεκριμένη κατασκευή έχει ανάγκη από: α) Βελτίωση της αρχιτεκτονικής της όψης, β) Επισκευή των μελών της που έχουν φθαρεί και γ) Λειτουργική βελτίωση τόσο της εξέδρας, όσο και της σκηνής, λ.χ. με την τοποθέτηση ενός ασφαλούς κιγκλιδώματος περιμετρικά και με τη δημιουργία μιας ξύλινης καλαίσθητης βοηθητικής καμπίνας στον χώρο κάτω από τη σκηνή, που θα χρησιμεύει ως αποδυτήριο – καμαρίνι των καλλιτεχνών κ.α.
Βελτίωση και Λειτουργική Αναβάθμιση του Τουριστικού Περιπτέρου του Κάστρου
Σήμανση (για πεζούς και αυτοκίνητα) προς το μνημείο
Εκπόνηση και εφαρμογή μελέτης (συγκοινωνιακής) με αντικείμενο τη βελτίωση της υφιστάμενης οδικής πρόσβασης προς το Κάστρο
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…