Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Η ΝΔ να κλείσει τους λογαριασμούς της με την ακροδεξιά»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 4 Απριλίου, 2014

«Η ΝΔ να κλείσει τους λογαριασμούς της με την ακροδεξιά»

Ο κ. Παντελής Καψής ανήκει στην ομάδα των καταξιωμένων δημοσιογράφων που θέλησαν να κάνουν το μεγάλο άλμα και να βρεθούν στο πηδάλιο της χώρας και μάλιστα αναλαμβάνοντας το υψηλό ρίσκο που δημιουργούν οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.
Είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να στήσει τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση και βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, λόγω του κουρνιαχτού που είχε προκαλέσει το κλείσιμο της ΕΡΤ.  Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους περιφερειακούς σταθμούς, αλλά και στα τοπικά ραδιόφωνα που μπορούν να δημιουργηθούν. «Είναι στο χέρι των τοπικών κοινωνιών να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας με τη ΝΕΡΙΤ και από κοινού να διαμορφώσουν δυναμικούς σταθμούς με ισχυρό τοπικό χαρακτήρα», επισημαίνει.
Κατεβαίνει υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ την οποία χαρακτηρίζει ενωτική δύναμη της κεντροαριστεράς και μιλάει για την ανεργία τονίζοντας ότι βασικό στοιχείο της ΕΛΙΑΣ είναι η αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικών επιδομάτων, όπως για παράδειγμα με τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Εκφράζει την άποψη ότι η αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών θα αναβαθμίσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές, ενώ τονίζει ότι το μέλλον της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στην προώθηση της οικονομικής ενοποίησης αλλά και στην ενδυνάμωση της δημοσιονομικής και πολιτικής συνεργασίας
Αναφορικά με την εξαίρεση της Στερεάς από το στόχο 1 του ΕΣΠΑ δηλώνει ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναγνωρίσει την αδικία που προκύπτει από τη μεθοδολογία που ακολουθεί η ΕΕ στην κατανομή των κοινοτικών πόρων. «Γι’ αυτόν το λόγο έχει προβλέψει και προτείνει στην ΕΕ αυξημένο ποσοστό εθνικής συμμετοχής στο νέο ΕΣΠΑ», σημειώνει.

 

«Είχα υποχρέωση να βοηθήσω τη χώρα να παραμείνει στο ευρώ»


ΩτΦ: Είχατε μια λαμπρή δημοσιογραφική καριέρα, τι σας ώθησε να μεταπηδήσετε στην πολιτική;

Παντελής Καψής: Τα τελευταία χρόνια, και μετά από 35 χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας, κλήθηκα δύο φορές να αναλάβω υπουργός σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Θεώρησα υποχρέωσή μου να αναλάβω όταν το διακύβευμα ήταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και η δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Τώρα, η υποψηφιότητα μου με την ΕΛΙΑ στις Ευρωεκλογές συνδέεται πρωτίστως με την κρίσιμη συζήτηση που θα γίνει για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Πορεία από την οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και η ελληνική οικονομία.


ΩτΦ: Κύριε Υπουργέ, αναλάβατε ένα πολύ ευαίσθητο πόστο, του στησίματος της ΝΕΡΙΤ, καθώς το κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Η νέα ΕΡΤ σε τι διαφέρει από την παλιά, που να δικαιολογεί όλη αυτή τη φασαρία που έγινε;

Π.Κ.: Καταρχάς, ο νόμος της ΝΕΡΙΤ που ψηφίσαμε αποτελεί ριζική τομή και θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού να παρεμβαίνει ακόμα και για μικρά θέματα, όπως ίσχυε στην ΕΡΤ, πλέον δεν θα υπάρχει. Τώρα έχουμε ένα νέο όργανο, το Εποπτικό Συμβούλιο, που πλέον είναι αυτό αρμόδιο για την επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και η κυβέρνηση κανένα ρόλο δεν έχει επ’ αυτού. Δεν είναι, όμως, μόνο ο νέος νόμος. Όλες οι διαδικασίες για το στήσιμο του φορέα έχουν μέχρι στιγμής γίνει με απόλυτη διαφάνεια και πλήρη ανεξαρτησία.

ΩτΦ: Η επαναπρόσληψη κάποιων που έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη», ή καλύτερα γονείς και στενούς συγγενείς σε σημαντικές πολιτικές και κομματικές θέσεις, οδήγησε μεγάλο μέρος της κοινωνίας να αμφισβητήσει τη διαδικασία επιλογής. Τι περιθώρια «παρεμβάσεων» υπήρχαν για να «σπρωχτούν» ημέτεροι;

Π.Κ.: Οι προσλήψεις στη ΝΕΡΙΤ γίνονται για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο, με μόρια, με ειδικούς αξιολογητές και με συνεντεύξεις. Αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτές τις διαδικασίες; Θυμίζω ότι επί ΕΡΤ οι προσλήψεις γίνονταν «εν κρυπτώ» από το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς μοριοδότηση και χωρίς καμία διαφάνεια.

 

«Σε κάθε περιφέρεια και ένα δημόσιο ραδιόφωνο»
 

ΩτΦ: Μιας που μιλάμε για την ΕΡΤ, οι περιφερειακοί σταθμοί παρήγαγαν σημαντικό πολιτικό, ειδησεογραφικό και πολιτιστικό έργο στις περιφέρειες που δρούσαν και κάλυπταν. Η Στερεά Ελλάδα όμως ήταν η μόνη περιφέρεια που δεν είχε κανέναν, όταν σε όλες τις άλλες υπήρχαν δύο σταθμοί. Με τη νέα κατανομή η Στερεά μπορεί να ελπίζει ότι θα αποκτήσει το δικό της κρατικό ραδιόφωνο, και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Π.Κ.:Το περιφερειακό ραδιόφωνο της ΝΕΡΙΤ θα στηρίζεται σε νέα λογική, καθώς ο σαφώς μειωμένος προϋπολογισμός της ΝΕΡΙΤ δεν επιτρέπει τη λειτουργία του μεγάλου αριθμού των σταθμών που υπήρχαν πριν. Ωστόσο η σημασία του δημόσιου περιφερειακού ραδιοφώνου είναι αναμφισβήτητη. Πρέπει όμως να χτιστεί στη βάση συνεργασιών μεταξύ της ΝΕΡΙΤ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Στον αρχικό σχεδιασμό της ΝΕΡΙΤ προβλέπεται η λειτουργία ενός τουλάχιστον ραδιοφωνικού σταθμού ανά Περιφέρεια. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι των τοπικών κοινωνιών να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας με τη ΝΕΡΙΤ και από κοινού να διαμορφώσουν δυναμικούς σταθμούς με ισχυρό τοπικό χαρακτήρα.

 

«Καταλυτική η επόμενη πενταετία για το δρόμο που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση»

ΩτΦ:  Γιατί επιλέξατε Ευρωβουλή και όχι Βουλή;
Π.Κ.:
Όπως σας είπα, μέσα στην επόμενη πενταετία θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το δρόμο που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αποφάσεις αυτές θα καθορίσουν αν θα συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας ή αν θα ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο. Στις συζητήσεις αυτές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ενισχυμένες πλέον αρμοδιότητες, θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Με την παρουσία μου στο ευρωψηφοδέλτιο, όμως, επιθυμώ και να αναδείξω τη σημασία της ενωμένης Κεντροαριστεράς που συμβολίζει η δημιουργία της ΕΛΙΑΣ.


ΩτΦ: Είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής, οι πολίτες της χώρας μας όμως δεν έχουν καταλάβει τη σημασία του Ευρωκοινοβουλίου και τον καταλυτικό τρόπο με τον οποίο επιδρούν στα κράτη μέλη οι αποφάσεις του, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σε κάθε εκλογική διαδικασία μια χαλαρότητα στην επιλογή των υποψηφίων της αρεσκείας τους. Ποιες δράσεις απαιτούνται ώστε να γίνει συνείδηση των ελλήνων πολιτών η σημασία αυτών των εκλογών;

Π.Κ.: Έχετε δίκιο. Το φαινόμενο αυτό, όμως, δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα. Είναι παράδοξο οι πολίτες να απέχουν ή να ψηφίζουν με «χαλαρά» κριτήρια για τις Ευρωεκλογές, την ώρα που η πορεία της Ευρώπης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ίδιας της Ελλάδας. Και την ώρα που η σημασία και ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου συνεχώς διευρύνονται, και η παρουσία των ελλήνων εκπροσώπων μας πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή. Η αλλαγή του συστήματος εκλογής των ευρωβουλευτών –με σταυροδοσία αντί λίστας– σκοπό έχει την αναβάθμιση του ενδιαφέροντος για τις Ευρωεκλογές από τους πολίτες.
 

Η αδικία για τη Στερεά και η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης
 

ΩτΦ: Η μη πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιθανώς ως συνομοσπονδία κρατών ή ακόμη καλύτερα ως ομοσπονδία, δυσχεραίνει την πραγματική της ενοποίηση και την ενιαία διοίκηση, αλλά και την ισόρροπη ανάπτυξη των μελών της. Η οικονομική κρίση μπορεί να σταθεί εφαλτήριο για τη λήψη γενναίων αποφάσεων;

Π.Κ.: Μετά την κρίση, που βρήκε την ΕΕ εντελώς απροετοίμαστη, το μέλλον της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στην προώθηση της οικονομικής ενοποίησης αλλά και στην ενδυνάμωση της δημοσιονομικής και πολιτικής συνεργασίας. Η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεκινήσει ήδη, και χαίρομαι που υπάρχουν δυνατές φωνές υπέρ της κατεύθυνσης αυτής. Όμως το αίτημα για «περισσότερη Ευρώπη» πρέπει να συνδέεται με αλλαγή της οικονομικής στρατηγικής με άξονα τις πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής.


ΩτΦ:  Τα κοινοτικά πακέτα είναι μια μεγάλη και αδιαμφισβήτητη βοήθεια στη χώρα μας, κυρίως για την εκτέλεση έργων υποδομών. Η Στερεά Ελλάδα, όμως, είναι μια περιφέρεια που εξαιρείται από το στόχο 1 του ΕΣΠΑ, καθώς έχει στους κόλπους της το Σχηματάρι στο οποίο είναι όλες οι βιομηχανίες. Ωστόσο, οι υπόλοιποι νομοί που την αποτελούν είναι πολύ χαμηλά σε επίπεδα ανάπτυξης και βιοτικού επιπέδου. Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουμε και στη νέα προγραμματική περίοδο. Υπάρχει τρόπος να αρθεί αυτή η αδικία; Και ποιος ο ρόλος των ελλήνων ευρωβουλευτών σε αυτή την κατεύθυνση;

Π.Κ.: Οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες είναι μια πραγματικότητα και αποτελεί όχι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο τη Στερεά Ελλάδα. Η Μύκονος και η Ανάφη, για παράδειγμα βρίσκονται επίσης σε ίδια Περιφέρεια, με προφανείς τις μεταξύ τους διαφορές στα επίπεδα ανάπτυξης. Ειδικά όμως για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναγνωρίσει την αδικία που προκύπτει από τη μεθοδολογία που ακολουθεί η ΕΕ στην κατανομή των κοινοτικών πόρων. Γι’ αυτόν το λόγο έχει προβλέψει και προτείνει στην ΕΕ αυξημένο ποσοστό εθνικής συμμετοχής στο νέο ΕΣΠΑ. Ο ρόλος των ελλήνων ευρωβουλευτών είναι να διασφαλίσουν ότι οι πρόσθετοι αυτοί πόροι θα εγκριθούν τελικά και θα δοθούν χωρίς περικοπές από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των μειονεκτικών περιοχών.

 

«Η Ελιά είναι η ενωτική πρόταση της Κεντροαριστεράς»
 

ΩτΦ: Είστε υποψήφιος με την ΕΛΙΑ, ενώ πρόσφατα είδαμε και το Ποτάμι να κάνει δυναμικά την εμφάνισή του, όπως φάνηκε από τις δημοσκοπήσεις. Ο πολυκερματισμός της Κεντροαριστεράς μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανόρθωση της χώρας, και πολύ περισσότερο στην ανασύσταση του δημοκρατικού χώρου σε μια ισχυρή παράταξη εξουσίας;

Π.Κ.: Η Κεντροαριστερά, παρά τον πρόσκαιρο κομματικό πολυκερματισμό, αποτελεί ακόμα και σήμερα πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Αυτό φαίνεται σε όλες τις περιπτώσεις που οι δυνάμεις του χώρου κατεβαίνουν ενωμένες, με πιο τρανταχτό παράδειγμα φυσικά τις υποψηφιότητες στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Γι’ αυτό και υποστηρίζω με φανατισμό την Ελιά, γιατί είναι η ενωτική πρόταση στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Είναι η πρόταση που προσβλέπει στη συνεργασία όλων των δυνάμεων του χώρου, συμπεριλαμβανομένης της ΔΗΜΑΡ, αλλά και προσώπων που συγκροτούν αυτή τη στιγμή το Ποτάμι – στο βαθμό βέβαια που γνωρίζουμε τι συμβαίνει και ποιες θέσεις εκφράζονται από το κόμμα αυτό.


ΩτΦ:  Στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται και γιγαντώνεται καθημερινά είναι η ανεργία. Στους νομούς με πολύ υψηλά ποσοστά είναι και η Φωκίδα. Από την πολιτική, αλλά κυρίως από τη δημοσιογραφική σας εμπειρία, πώς μπορεί αυτό το πρόβλημα να καταπολεμηθεί ριζικά;

Π.Κ.: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν τη ριζική ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας. Με όπλο τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο δυναμικά από ποτέ στο δρόμο αυτό. Όμως μέχρι να δούμε ορατά αποτελέσματα και να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων, θα απαιτηθεί χρόνος. Μέχρι τότε, άμεση προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η προστασία των πιο ευάλωτων, των ανέργων, των αποκλεισμένων από την αγορά εργασίας. Γι’ αυτό και βασικό στοιχείο της πολιτικής της Ελιάς είναι η αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικών επιδομάτων, όπως για παράδειγμα με τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

 

Ο Μπαλτάκος, η ΝΔ και η ακροδεξιά
 

ΩτΦ:  Πώς σχολιάζετε την υπόθεση Μπαλτάκου;

Π.Κ.: Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τη Χρυσή Αυγή για ό,τι είναι: μια εγκληματική οργάνωση. Και πιστεύω ότι αυτό αποτελεί ένα πάρα πολύ θετικό γεγονός. Ωστόσο είναι μείζον ζήτημα το ότι σε μια τόσο κεντρική θέση ένα κορυφαίο στέλεχος, όπως ο κ. Μπαλτάκος, διατηρούσε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Χρυσή Αυγή. Νομίζω ότι η αποπομπή του δεν κλείνει το θέμα – ο κ. Μπαλτάκος είχε παρέμβει σε μια σειρά ζητήματα, όπως ήταν το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, και πιστεύω ότι όλα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν ξανά αντικείμενο συζήτησης μέσα στην κυβέρνηση. Η «κληρονομιά» Μπαλτάκου να τελειώσει μια και καλή. Αποτελεί ζήτημα και για τη ΝΔ, νομίζω, να κλείσει τους λογαριασμούς που ενδεχομένως έχουν και άλλοι στις παρυφές της με ακροδεξιά, αντιδημοκρατικά στοιχεία.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…