Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Η αποστασιοποίηση γιγαντώνει τα προβλήματα, δεν τα λύνει»

«Η αποστασιοποίηση γιγαντώνει τα προβλήματα, δεν τα λύνει»

Θέτει ευθέως ως ζήτημα ύψιστης σημασίας τη διεκδίκηση δεύτερου τμήματος στο ΤΕΙ, ώστε να επιτραπεί η αυτονόμησή του, ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό Ενωτική Πορεία Ελπίδας και Ανάπτυξης, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Ταγκαλή,  κ. Νίκος Κατσικούλης.
Επιπλέον θέτει το προσωπικό του στίγμα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά και να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των δημοτών. Μιλάει για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής και αναφέρεται επιγραμματικά στις δράσεις που μπορούν να γίνουν στους τρεις τομείς παραγωγής.


ΩτΦ: κ. Κατσικούλη είστε από τους νεότερους στο συνδυασμό σας και γενικότερα. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά, την ώρα που ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στην πολιτική;

Νίκος Κατσικούλης: Το πιο εύκολο είναι να μένει κανείς έξω από τα κοινά και ν’ αναλώνεται σε ανέξοδη κριτική. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι χρειάζονται αλλαγές και μάλιστα ριζικές. Ο δήμος ή αν προτιμάτε ο Α΄ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει να κάνει με την καθημερινότητά μας, με εμάς τους ίδιους, με το σπίτι μας. Η αυτοδιοίκηση για μένα είναι ο βασικότερος πόλος πολιτικής γιατί έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή και τη γειτονιά μας. Το παρήγορο είναι ότι σε αυτές τις εκλογές συμμετέχουν πολλοί νέοι άνθρωποι. Ειδικότερα, στο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Παναγιώτη Ταγκαλή θα έχετε προσέξει ότι έχουμε πολλές νέες παρουσίες. Για να μη σας κουράζω, δέχτηκα την πρόταση του Παναγιώτη Ταγκαλή να ενταχθώ στο συνδυασμό του, γιατί θεωρώ ότι μόνο συμμετέχοντας μπορεί κανείς να αγωνιστεί, να καταβάλει όλες του τις δυνάμεις για να εξυγιανθούν τα κακώς κείμενα και να χτισθεί οτιδήποτε καλό. Η αποστασιοποίηση γιγαντώνει τα προβλήματα, δεν τα λύνει. Βλέπετε ότι η απολιτικοποίηση αφήνει χώρο σε επικίνδυνες δυνάμεις ν’ αναδειχθούν. 

ΩτΦ: Γιατί επιλέξατε να συνεργαστείτε με τον κ. Ταγκαλή, δεδομένου ότι υπάρχει και άλλος συνδυασμός από τον πολιτικό σας χώρο; 

 
Ν.Κ.: Ο Παναγιώτης Ταγκαλής είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Έχω παρακολουθήσει την πορεία του και γνωρίζω πως ό,τι έχει πετύχει είναι αποτέλεσμα κοπιαστικής δουλειάς. Τίποτε δεν του χαρίστηκε. Δεν ανήκει σε παλιά κραταιά τζάκια, ούτε και στήριξε την προσωπική, επαγγελματική, επιστημονική και πολιτική του διαδρομή σε πολιτικούς παράγοντες. Άλλωστε, το 2010 θυμάστε ότι αν και κατήλθε πρώτη φορά, κατάφερε να εκλεγεί μέσα στην πρώτη πεντάδα από το συνδυασμό του. Επιπλέον, ουδέποτε απασχόλησε την κοινή γνώμη για ιδιαίτερη μεταχείριση προς το οικογενειακό του περιβάλλον. Εκτιμώ τη βαθιά πολιτική του σκέψη και το ότι δεν στηρίζεται σε επικοινωνιακές ακροβασίες προκειμένου να καλύψει προγραμματικά κενά, έλλειψη έργου ή να εντυπωσιάσει. Η διαφορά του είναι ότι γνωρίζει καλά τα προβλήματα και είναι σε θέση να προωθήσει τις λύσεις, με μετριοπάθεια και αποτελεσματικότητα. Το όραμά του για το δήμο Δελφών έχει βάση του τη γνώση των θεμάτων και οι σχεδιασμοί του για την επόμενη μέρα ξεκινούν από το ποιες δυνατότητες έχουμε, όχι από το τι συμφέρει να πούμε από το προεκλογικό μπαλκόνι προς άγραν ψήφων.

ΩτΦ:  Στη δήλωση της υποψηφιότητάς σας υποστηρίξατε ότι πιστεύετε στις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου Δελφών. Δηλαδή, πώς πιστεύετε ότι μπορούν ν’ αναπτυχθούν ισόρροπα και οι τρεις τομείς παραγωγής στην περιοχή μας;


Ν.Κ.: Σε ένα δήμο που έχει την τύχη να παίρνει τ’ όνομα του από τον ιερό χώρο των Δελφών, στον οποίο προσέρχονται άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, δεν μπορεί παρά ο τουρισμός να είναι στο πρώτο πλάνο των σχεδιασμών κάθε Δημοτικής Αρχής διαχρονικά. Το ίδιο σαφώς, πρέπει να ισχύει και για την Περιφέρεια Στερεάς που είναι και ο καθ’ ύλιν αρμόδιος φορέας για την τουριστική προβολή. Φυσικά, έχουμε περιοχές που είναι ήδη γνωστές και επισκέψιμες, όπως το Γαλαξείδι, η Ιτέα, ενώ ταχέως τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται οι περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Καλλιέων και Παρνασσού. Αν δε, προχωρήσει ο σχεδιασμός για την υλοποίηση των «Δρόμων του ‘21», τότε η Άμφισσα και η Γραβιά θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο.
Στον κομμάτι του δευτερογενούς τομέα, έχουμε κάποιες επιχειρήσεις που παλαιότερα ήταν αρκετά περισσότερες. Εκεί, παρότι έχουν διατεθεί μεγάλα ποσά από κοινοτικά κονδύλια, δυστυχώς η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπόρεσε να τα εκμεταλλευτεί επαρκώς.
Ο πρωτογενής τομέας είναι η βάση για ανάπτυξη. Ο δήμος Δελφών, αλλά και γενικότερα η Φωκίδα προσφέρεται για τέτοιες επιχειρηματικές κινήσεις. Η σημαντικότητα του τομέα αυτού φάνηκε από την στιγμή που μπήκαμε στην κρίση και αποδείχθηκε ότι δεν ήμασταν αυτάρκεις. Η Άμφισσα έχει τον μεγαλύτερο συγκεντρωμένο ελαιώνα παγκοσμίως και διαχρονικά παίζει ρόλο στην διακίνηση της ελιάς και των παραγώγων της. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, αν και η ελιά είναι το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας δεν έχουμε οργανωθεί κατάλληλα για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε επίπεδο προώθησης και εξαγωγών.   
Όλα αυτά για να γίνουν, δεν φτάνουν μόνο καλές προθέσεις, χρειάζονται και ανθρώπους ικανούς για να τα υλοποιήσουν.  Ο δήμος είναι ο πολιτικός φορέας που έχει άμεση και καθημερινή επαφή με τον πολίτη και αυτός που οφείλει να σταθεί αρωγός στην στήριξη των θεσμικών οργάνων που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, διότι μέσα από εκεί θα έρθει η ανάπτυξη. Επίσης, πρέπει να γίνουν οι υποδομές που θα προτρέψουν και θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα. 
Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω ότι σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο αποτελεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός που ήδη ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είναι στο βασικό προγραμματικό μας πλαίσιο για να αποπερατωθεί σε όλες τις δημοτικές μας ενότητες. 


ΩτΦ: Ποια είναι η θέση της πρωτεύουσας του δήμου σε ένα μοντέλο ανάπτυξης όπως το οραματίζεστε;

Ν.Κ.: Η Άμφισσα πέρα από τη βαριά ιστορία που κουβαλάει και η οποία πρέπει να αναδειχθεί στο έπακρο και νομίζω ότι γίνονται σοβαρά βήματα τόσο με την ολοκλήρωση της Χάρμαινας, όσο και με την αξιοποίηση της οικίας Πανουργιά, μπορεί να γίνει πόλος έλξης ιστορικού τουρισμού. 
Ευκτέα είναι η ένταξη στην Δ΄ Προγραμματική περίοδο του ιστορημένου από τον Παπαλουκά μητροπολιτικού μας ναού. Σε συνδυασμό με το ναό του Σωτήρος της Άμφισσας που χρονολογείται στον 11ο αιώνα, την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου Παρνασσίδος, τον Άγιο Νικόλαο στο Γαλαξείδι και  άλλα προσκυνήματα, η Άμφισσα και γενικότερα η Φωκίδα προσφέρεται ως περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος για τον λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό.
Η ύπαρξη του ΤΕΙ στο δήμο μας έχει τεράστια πνευματική, αλλά και οικονομική, μη κρυβόμαστε, προσφορά. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στη δυναμική διεκδίκηση δεύτερου τμήματος το οποίο θα επιτρέψει την αυτονομία του.


ΩτΦ: Φέτος για πρώτη φορά δεν δόθηκαν χρίσματα από τα κόμματα στις δημοτικές εκλογές. Πιστεύετε ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει κομματικά ερείσματα;

Ν.Κ.: Η ιδεολογική ταυτότητα του καθενός μας  είναι δεδομένη, αλλά και τα προβλήματα σε κάθε γειτονιά είναι κοινά, ανεξάρτητα από τον κομματικό χρωματισμό των κατοίκων τους.
Βεβαίως το Δημοτικό Συμβούλιο είναι καθαρά πολιτικό όργανο και μέσα από αυτό οφείλουμε να προωθούμε και να πιέζουμε για λύσεις ακόμη και για κεντρικές αποφάσεις που θίγουν την περιοχή μας. Θεωρώ ευτύχημα ότι ο Α΄ βαθμός  αυτοδιοίκησης απηλλάγη σε μεγάλο βαθμό από κομματικές εξαρτήσεις.


ΩτΦ: Αναφερθήκατε προηγουμένως στην οικονομική κρίση. Αλήθεια, θεωρείτε ότι μπορούν να τεθούν πυλώνες ανάπτυξης από το Δήμο σε ένα τόσο αφιλόξενο οικονομικά περιβάλλον;

Ν.Κ.: Ο Καλλικράτης, παρά τα μεγάλα λάθη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση τόσο μεγάλων αυτοδιοικητικών σχημάτων έθεσε τις βάσεις για μια τοπική κοινωνία πλήρως αυτοδιοικούμενη. Μια κοινωνία που θα έχει τον πλήρη έλεγχο των υποδομών και των δομών που θα εξασφαλίζουν την καλή εξυπηρέτηση του δημότη. Βλέπετε, ότι με γοργά βήματα περνούν στους δήμους μια σειρά από βασικές αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα η Πολιτεία είχε τον πλήρη έλεγχο. Οι δήμοι πρέπει να προετοιμαστούν ακριβώς σε αυτό το επίπεδο, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις. Εκεί λοιπόν πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, ώστε να αναδείξουμε εκείνους που είναι για τα δύσκολα. Γιατί στη θεωρία όλα είναι εύκολα…


ΩτΦ: Πέρα από την πολιτική σας ενασχόληση έχετε έντονη δραστηριότητα και στα εκκλησιαστικά πράγματα. Δεδομένης της παραίτησης του Μητροπολίτη πρ.Φωκίδας κ.Αθηναγόρα, θα ήθελα το σχόλιό σας για την εκλογή νέου Μητροπολίτη.

Ν.Κ.: Τόσο λόγω ειδικότητας, όσο και λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος σχετίζομαι άμεσα με την εκκλησιαστική πραγματικότητα του τόπου.  Θεωρώ τον παραιτηθέντα Μητροπολίτη κεφάλαιο για την τοπική μας Εκκλησία με μεγάλη και ουσιαστική προσφορά. Εύχομαι από καρδιάς τα καλύτερα για το υπόλοιπο του βίου του. Αυτή τη στιγμή η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος διέρχεται μια μεταβατική περίοδο και έχει τη μεγάλη τύχη να τοποτηρείται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος με τα θεολογικά του συγγράμματά έχει χαρακτηρίσει τα εκκλησιαστικά πράγματα της εποχής μας.
Σίγουρα αγωνιώ για την επόμενη μέρα, αλλά ευελπιστώ και εύχομαι ότι η Ιερά Σύνοδος θα αναδείξει τον καταλληλότερο. Η Φωκίδα χρειάζεται Μητροπολίτη, ο οποίος θα αγαπά τον τόπο και τους κατοίκους του και θα έχει τη διάθεση να αναλώσει τον εαυτό του γι’ αυτούς.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…