Home Συνεντεύξεις-Άρθρα Η Αντιδήμαρχος Δελφών κ. Μάρω Τασιού Γουργουρή σε συνέντευξή της στην ΩτΦ τονίζει για την τουριστική προβολή:«Η περιφέρεια δεν μας στηρίζει»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 8 Ιουνίου, 2013

Η Αντιδήμαρχος Δελφών κ. Μάρω Τασιού Γουργουρή σε συνέντευξή της στην ΩτΦ τονίζει για την τουριστική προβολή:«Η περιφέρεια δεν μας στηρίζει»

Η Αντιδήμαρχος Δελφών κ. Μάρω Τασιού Γουργουρή σε συνέντευξή της στην ΩτΦ τονίζει για την τουριστική προβολή

«Η περιφέρεια δεν μας στηρίζει»

-Εξηγεί πως η περιφέρεια έχει 1,5 εκ ευρώ για τουριστική προβολή, αλλά δεν έχει πρόγραμμα.

-Δηλώνει πολιτική θαυμάστρια του Δημάρχου Νίκου Φουσέκη και τονίζει ότι την ενέπνευσαν οι ολοκληρωμένες γνώσεις του για την περιοχή αλλά και η αγάπη του για το τόπο.

-Τονίζει ότι η επιλογή της να κατεβεί στις εκλογές είχε ως κριτήριο την επιθυμία της να γίνει πιο μάχιμη.

 

«Απόλυτα αυτόφωτη» δηλώνει στην εφημερίδα μας η Αντιδήμαρχος Γαλαξιδίου Μάρω Τασιού Γουργουρή και τονίζει ότι δεν έχει «ανάγκη από τη λάμψη κάποιου άλλου», ακόμη και του συζύγου της, όπως επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ώρα της Φωκίδας.

Η τουριστική προβολή του δήμου Δελφών, για πρώτη φορά στο πρόσωπο της κ. Γουργουρή πήρε σάρκα και οστά. Ο δήμος Δελφών πήρε τέσσερις γαλάζιες σημαίες και μπαίνουν οι βάσεις για την τουριστική προβολή. Η επαγγελματική της εμπειρία βοήθησε δημιουργικά για να φέρει σε πέρας το αντικείμενο που της ανατέθηκε από το δήμαρχο Δελφών κ. Φουσέκη.

Στην συνέντευξη σχολιάζει τη στάση της περιφέρειας Στερεάς που παρότι έχει χρηματοδοτηθεί με 1,5 εκ ευρώ, δεν έχει ενεργοποιήσει το πρόγραμμα, ενώ μιλάει για περιφέρειες που έχουν ήδη κάνει μεγάλα βήματα στον τουρισμό.

Ειδικότερα η κ. Γουργουρή τονίζει ότι ο περιφερειάρχης κ. Περγαντάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, της απάντησε ότι το πρόγραμμα είναι ακόμη σε εξέλιξη «και ένας θεός ξέρει πότε θα διαβουλευτεί, πότε θα σχεδιαστεί και πότε θα αποδώσει», όπως σχολιάζει.

 

«Ο Καλλικράτης στήθηκε σαν το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε»!

 

ΩτΦ: Είστε από τους «αδικημένους» αντιδημάρχους του Καλλικράτη. Εργάζεστε αμισθί για το δήμο Δελφών. Αυτή η διαφοροποίηση δίνει την εντύπωση ότι δημιουργούνται αντιδήμαρχοι δυο ταχυτήτων. Κατά πόσο ισχύει αυτό;

 

Μ.Τ.Γ.: Ως αιρετός και αντιδήμαρχος έχω καθεστώς απόσπασης από το Υπουργείο μου και λαμβάνω μόνον το μισθό μου. Τέτοιες εποχές, Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως «αδικημένη».

 

ΩτΦ: Υπάρχουν ζητήματα με την νομοθεσία (νόμος Καλλικράτη) που δυσχεραίνουν το έργο σας και αν ναι ποια είναι αυτά;

 

Μ.Τ.Γ.: Ο θεσμός του Καλλικράτη γεννήθηκε και εφαρμόζεται σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Παράλληλα έχουν εκχωρηθεί από την κεντρική εξουσία πολλές αρμοδιότητες  χωρίς παράλληλα να υποστηρίζονται όμως από οικονομικούς πόρους, μιας και οι Δήμοι έχουν υποστεί δραματικές περικοπές και καθυστερημένες υποχρηματοδοτήσεις ακόμα και στα βασικά.

Να προσθέσουμε και το γεγονός ότι αυτός καθ’ εαυτός ο νόμος του Καλλικράτη στήθηκε στη κυριολεξία «στο πόδι» ! Αυτό εξάλλου μου το έλεγαν στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, με τα οποία είχα συνεργασία, την περίοδο της επεξεργασίας του νόμου. Όπως μου έλεγαν, ο τότε Υπουργός  κ. Ραγκούσης τον συνέτασσε με τη δική του μόνον ομάδα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών και χωρίς την συνεργασία με τους αρμοδίους φορείς. Κυρίως βέβαια την τότε Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Κάτι σαν το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε»!

 

Η έλλειψη κονδυλίων τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την παραγωγή έργου

 

ΩτΦ: Βρήκατε σοβαρά προβλήματα στη Δημοτική Ενότητα Γαλαξιδίου;

 

Μ.Τ.Γ.: Όποιος θέλει να δουλέψει, δεν μπορεί να μην βλέπει πάντα προβλήματα. Τα προβλήματα που βρήκα απορρέουν κυρίως από τις καλλικρατικές δυσκολίες που προανέφερα. Δηλαδή, αδυναμία εξεύρεσης κονδυλίων για δράσεις και έργα που παλιά ήταν αυτονόητα και που πια, όταν τα βρίσκεις με το σταγονόμετρο, ακόμη και αυτά με δυσκολία καλύπτουν μεγάλα ποσοστά αναγκών.

 

«Οι ανασφάλειες και τα κόμπλεξ  κάνουν τους ανθρώπους επιρρεπείς στο να εκστομίζουν τον κακό λόγο και να ρίχνουν χολή»

 

ΩτΦ: Πολλοί σας καταλογίζουν ότι επιλεγήκατε στη συγκεκριμένη θέση χάρη στην προσωπική φιλία του συζύγου σας με τον Δήμαρχο. Τι απαντάτε;

 

Μ.Τ.Γ.: Οι ανασφάλειες και τα κόμπλεξ  κάνουν τους ανθρώπους επιρρεπείς στο να εκστομίζουν τον κακό λόγο και να ρίχνουν χολή. Τι ωραίος τρόπος να ανεβαίνει κανείς μειώνοντας κακόβουλα τους άλλους! Νομίζω ότι πρέπει να τους αγνοούμε και να φροντίζουμε να είμαστε κοντά και να συσπειρωνόμαστε με τους θετικούς, τους υγιείς ανθρώπους, αυτούς που θέλουν να πάνε τα πράγματα λίγο πιο μπροστά και όχι ακόμα πιο πίσω. Πάντως πιστεύω ότι είμαι απόλυτα αυτόφωτη και δεν έχω ανάγκη από τη λάμψη κάποιου άλλου, έστω και του συζύγου μου, του οποίου το έργο πάντα εκτιμούσα και τώρα που βλέπω από κοντά τις αυτοδιοικητικές δυσκολίες μπορώ να πω ότι θαυμάζω.

 

 «Η τοπική αυτοδιοίκηση δίνει την ευκαιρία να μπορείς να βλέπεις κάποια στιγμή ένα έργο μεγάλο ή μικρό να υλοποιείται και να φέρει τη σφραγίδα μίας θετικής ενέργειας»

 

ΩτΦ: Επίσης, κάποιοι υποστήριζαν και συνεχίζουν να το πράττουν ότι ο σύζυγός σας, πρώην Δήμαρχος Γαλαξιδίου σας επέβαλλε την υποψηφιότητά σας, καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος. Και εδώ θα ήθελα την απάντησή σας.

 

Μ.Τ.Γ.: Αν και η ερώτηση αυτή συνδέεται άμεσα με την προηγούμενη θα σας πω το εξής. Η επιλογή μου ήταν καθαρά προσωπική. Υπηρέτησα επί σειρά ετών στον ΕΟΤ και στο Υπουργείο Τουρισμού και μάλιστα τα τελευταία χρόνια σε μια από τις πλέον νευραλγικές θέσεις ως διευθύντρια των Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου. Θέση η οποία, παρά τις δυσκολίες της, είχε και πολλά ελκυστικά στοιχεία. Όμως, είχα αντιληφθεί από την περίοδο που ο σύζυγος μου ήταν Δήμαρχος, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δίνει την ευκαιρία να μπορείς να βλέπεις κάποια στιγμή ένα έργο μεγάλο ή μικρό να υλοποιείται και να φέρει τη σφραγίδα μίας θετικής ενέργειας. Και αυτή είναι η γοητεία της! Η επιλογή μου λοιπόν να κατέβω στις εκλογές είχε ως κριτήριο την επιθυμία μου να γίνω πιο μάχιμη. Αφού λοιπόν ο σύζυγος μου δεν ήθελε να είναι υποψήφιος, και όχι φυσικά ότι δεν μπορούσε, αποδέχθηκα εγώ την πρόταση που μου έκανε ο Δήμαρχος. Ο Νίκος ο Φουσέκης με ενέπνευσε. Με ενέπνευσαν οι ολοκληρωμένες γνώσεις του για την περιοχή αλλά και η αγάπη του για το τόπο.

 

«Καμία στήριξη από την περιφέρεια για δράσεις αλλά και για συμμετοχή σε μεγάλες Εκθέσεις του εξωτερικού»

 

ΩτΦ: Τουριστική προβολή δήμου Δελφών. Παρουσιάσατε ένα φτωχό οικονομικά πρόγραμμα που επιδιώκει να βάλλει τα θεμέλια για τη συστηματική προβολή του δήμου. Μπορεί να γίνει μονομερής δουλειά, δίχως τη συνεργασία, υποστήριξη και ομπρέλα της περιφέρειας;

 

Μ.Τ.Γ.: Ξέρετε, κάποτε υπήρχαν οι κατηγορίες ότι δεν προσπαθούμε καθόλου και ότι δεν προχωρούν τουριστικά πράγματα στον τόπο μας. Αυτό ευτυχώς βλέπω πια να περνά σε επόμενο στάδιο όπου πολλοί πια κατανοούν ότι γίνεται μια δουλειά με σχέδιο και στόχο. Το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε φυσικά και ήταν προσαρμοσμένο απόλυτα στα οικονομικά πλαίσια που μας εδόθησαν. Εντοπίσατε όμως πολύ σωστά και  το ρόλο της Περιφέρειας. Τα κονδύλια για την τουριστική προβολή δίνονται από το κράτος κυρίως στις Περιφέρειες, όπως πριν τον Καλλικράτη δίνονταν στις Νομαρχίες.  Δεν δίνονται λοιπόν στους Δήμους. Δεν ξέρω πόσοι το έχουν κατανοήσει αυτό. Η δική μας Περιφέρεια έχει λάβει 1,5 εκατομμύριο ευρώ για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής αλλά, όπως ενημερωθήκαμε μετά από ερώτηση μου στον Περιφερειάρχη κ. Περγαντά κατά την πρόσφατη συνάντηση μας για το ΕΣΠΑ στους Δελφούς, το πρόγραμμα είναι ακόμη σε εξέλιξη και ένας θεός ξέρει πότε θα διαβουλευτεί, πότε θα σχεδιαστεί και πότε θα αποδώσει. Πάντως προς το παρόν δεν έχουμε καμία απολύτως στήριξη. Καμία στήριξη για δράσεις αλλά και για συμμετοχή σε μεγάλες Εκθέσεις του εξωτερικού όπως του Βερολίνου, της Μόσχας και του Λονδίνου. Οι άλλες Περιφέρειες, όπως Κρήτης, Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου, συμμετείχαν σε αυτές αλλά και σε ευρύτερες δράσεις ανάπτυξης και προβολής. Εμείς δεν έχουμε δει από πλευράς Περιφέρειας καμία άλλη ουσιαστική δράση προβολής. Τι να πω για την Περιφέρεια Κρήτης που πρόσφατα θα είδατε ίσως στο πλαίσιο της τουριστικής της καμπάνια «Απίστευτη Κρήτη: Εκπληκτικά δική σας!» δημιούργησε δυο νέα βίντεο που προβάλλουν τον πολιτισμό, την ιστορία, την φιλοξενία και τις αρετές των Κρητικών και προβάλλονται διεθνώς.  Εμείς παλεύουμε με τις δικές μας δυνάμεις σαν Δήμος και πιστεύω ότι, επειδή παλεύουμε καλά, θα φτάσει η ώρα που θα δρέψουμε καρπούς. Με εξτρά βοήθεια από την περιφέρεια θα δρέψουμε ίσως ακόμη περισσότερους αλλά πάντα με σοβαρό σχεδιασμό και όχι αρπακολίστικες νοοτροπίες που αυτή η χώρα έχει ταλέντο να αναδεικνύει και μάλιστα με τυμπανοκορυσίες.

 

«Ο Δήμαρχος τίμησε και τον Βασίλη τον Καραγιάννη και τώρα εμένα»

 

ΩτΦ: Υπάρχουν προβλήματα στη συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη της Δημοτικής Αρχής;

 

Μ.Τ.Γ.: Κανένα!

 

ΩτΦ: Ο προκάτοχός σας κ. Καραγιάννης δεν αρνήθηκε ότι αισθάνεται πικρία για την αντικατάστασή του, ο οποίος ήταν και ο μόνος αντιδήμαρχος που άλλαξε. Σας ενόχλησαν οι δηλώσεις του; Ποιες είναι οι σχέσεις σας; 

 

Μ.Τ.Γ.: Η τοποθέτηση των Αντιδημάρχων είναι όπως γνωρίζετε επιλογή του Δημάρχου. Πιστεύω ότι ο Δήμαρχος τίμησε και τον Βασίλη τον Καραγιάννη και τώρα εμένα, δυο ανθρώπους νέους στα πολιτικά πράγματα με την επιλογή του να μας προτείνει για τη θέση αυτή. Προσωπικά δεν αισθάνομαι πηγές προβλημάτων στη σχέση μας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…