Home Εικόνες Αρχικής Η έλλειψη οράματος άδειασε την περιοχή – Βουλιάξαμε στη μιζέρια

Η έλλειψη οράματος άδειασε την περιοχή – Βουλιάξαμε στη μιζέρια

Η έλλειψη οράματος άδειασε την περιοχή

Βουλιάξαμε στη μιζέρια

-Η προσκόλληση σε προσωπικές στρατηγικές, ρουσφέτια και κομματικές αγκυλώσεις οδήγησε σε μαρασμό και απαξίωση τη Φωκίδα.

-Οι ανίερες συμμαχίες έχουν εξασφαλίσει σιωπηρή συναίνεση και έχουν επιβάλλει ομερτά.

 

Η πολιτική συνηθίζεται να δίνει τη θέση της σε ένα εορταστικό κλίμα με τον πολιτισμό να κατέχει εξέχουσα θέση κατά την περίοδο των εορτών. Πως μπορεί όμως κανείς να κλείνει τα μάτια, βλέποντας άδεια μαγαζιά, άδειους δρόμους και άδειες πόλεις και χωριά.

 

Η αξία της «ιδέας»

 

Αν παρακολουθεί κάποιος την εξέλιξη και την πορεία των Τρικάλων και της δομής του Μύλου των Ξωτικών, θα αντιληφθεί πως φτάνει το όραμα για ν’ ανοίξει την κερκόπορτα της ανάπτυξης. Από το μακρινό 2011, που ξεκίνησε δειλά – δειλά ένα μικρό θεματικό Χριστουγεννιάτικο πάρκο, μέχρι τώρα που έχει γίνει το μεγαλύτερο στη χώρα, ίσως και στα Βαλκάνια, απέδειξε ότι δε χρειάζονται πολλά πράγματα, ούτε και πακτωλός χρημάτων για να γίνει η μεγάλη έκρηξη. Η δομή αυτή ξεκίνησε τον πρώτο χρόνο και σταδιακά από τον επόμενο άρχισαν οι εταιρείες και οι μεγάλες αλυσίδες να ζητούν χώρο και να συμμετέχουν. Σήμερα, έφτασε σε επίπεδο να φιλοξενεί 120.000 επισκέπτες την ημέρα, κατά μέσο όρο.

 

Η ικανότητα υλοποίησης

 

Μα, θα μου πείτε «τι συγκρίνεις». Η απάντηση είναι διττή. Τα Τρίκαλα πριν μερικά χρόνια δεν ήταν μια περιοχή που πρωταγωνιστούσε στη Θεσσαλία. Αντιθέτως, η Καρδίτσα ήταν μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο, προ μιας 20ετίας. Σήμερα φυσικά την έχει αφήσει πίσω και καταγράφει ασύλληπτους ρυθμούς ανάπτυξης. Το δεύτερο σκέλος είναι πως κάθε περιοχή κάνει το καλύτερο δυνατόν σύμφωνα με τη δυναμική της και με τα μέσα που διαθέτει.

Ιδανικά λοιπόν θα περιμέναμε οι δυο δήμοι της Φωκίδας, με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να προχωρήσουν μέσα από το Δίκτυο Δελφών στην καθιέρωση ενός θεσμού που θα μπορούσε να βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο. Μα, ακόμη και αν δε μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό ποσό για κάτι πιο σοβαρό και ουσιαστικό, έφτανε να μετατρέψουν το πάρκο ελιάς σε μια Χριστουγεννιάτικη δομή, όπου τουλάχιστον θα είχαν κάπου να ξεδώσουν οι οικογένειες των κατοίκων της περιοχής μας. Από κοντά θα πήγαιναν και κάποια καταστήματα της πόλης να εξυπηρετούν τον κόσμο και λίγο – λίγο θ’ άρχιζαν και οι επισκέψεις από τις γύρω περιοχές. Ακόμη και αν ήθελαν κλειστό χώρο, υπάρχει στην Αγκάλη Ιτέας ιδιωτικός χώρος ο οποίος θα ήταν στη διάθεση του δήμου για κάτι τόσο ελπιδοφόρο.

Δυστυχώς αυτή η απραξία και η αδράνεια είναι γενικότερη νοοτροπία της περιοχής και αγγίζει και τη Δωρίδα, όπου ούτε εκεί γίνεται κάτι αξιόλογο. Μάλλον, εκεί έχουμε ακόμη χειρότερα συμπτώματα, καθώς όλος ο πολιτισμός του δήμου έχει παραδοθεί στους συλλόγους και επαφίεται στην ποιότητα και την πρόθεση των ΔΣ το όποιο αποτέλεσμα παραχθεί.

 

Ο «κομματικός πατριωτισμός» και τα ρουσφέτια ροκάνισαν την πρόοδο

 

Η υπεροχή της ΝΔ αποτέλεσε «δηλητήριο» στα θεμέλια της κοινωνίας, όχι γιατί υπερτερεί το συγκεκριμένο κόμμα, αλλά γιατί στέρησε τον πολιτικό ανταγωνισμό που είναι η κινητήριος δύναμη σε πάρα πολλές θεσμικές αλλαγές άλλων περιοχών. Τρομερές ιδέες γεννήθηκαν σε άλλες κοντινές περιοχές και υλοποιήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ για τα «μάτια της κάλπης», ωφελώντας όμως τα μέγιστα τις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα, φταίνε οι ανίερες συνεργασίες που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας εξασφαλίζουν σιωπηρή στήριξη και επιβάλλουν ομερτά. Η μεγαλύτερη πληγή φυσικά είναι τα ρουσφέτια, αφού στην προσωπική προσπάθεια του καθενός να βολευτεί ξεχάστηκε και θυσιάστηκε η Φωκίδα.

Θλιβερός απολογισμός αυτής της εγωκεντρικής πολιτικής να φεύγουν τα νέα παιδιά και να μην επιστρέφουν ποτέ ξανά. Οι νέοι επιστήμονες που επέστρεψαν είναι ελάχιστοι και κατέχουν ή κατείχαν πολιτικά πόστα. Σπάνια θα βρεθεί νέο παιδί που θα επιστρέψει, χωρίς να έχει πολιτικές βλέψεις.

 

Υπάρχουν δυνατότητες

 

Επειδή ακούγεται συχνά πως ακόμη και αν ήθελαν να κάνουν κάτι δε θα μπορούσαν γιατί δεν υπάρχουν οι χώροι, υπενθυμίζουμε ότι στην Άμφισσα υπάρχει το πάρκο ελιάς, το ΒΙΟΠΑ, η Φάμπρικα, ακόμη και το Κάστρο που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Στην Ιτέα έχουμε πολλά σημεία, όπως τα κτίρια στην Αγκάλη για κλειστή δομή, το χώρο στην είσοδο της Κίρρας, αλλά και τους Γαλλικούς Μόλους που επίσης μπορούν να μετατραπούν σε πάρκο δίνοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Υπάρχουν λοιπόν οι χώροι, όπως και οι δυνατότητες.

Παράλληλα από την εφημερίδα μας έχουν κατατεθεί πολλές ιδέες. Από μια γιορτή του Αη Βασίλη, όπου όλα τα σπίτια και τα ξενοδοχεία θα δέχονται την επίσκεψη του Αι Βασίλη και θα μοιράζονται μικρά δωράκια, μέχρι την καλλικατζαροχώρα, όπου μικροί καλικάντζαροι θα πειράζουν τους επισκέπτες. Ιδέες πολλές και αν καθίσουμε να συζητήσουμε όλοι μαζί, θα βρούμε κι άλλες. Θέλει όρεξη, αποφασιστικότητα και να συμμετέχουν όλοι. Τα χρήματα δε χρειάζεται να βγουν όλα από το δημοτικό ταμείο, θα συμμετάσχουμε όλοι. Ιδιώτες, επαγγελματίες, συλλογικότητες. Θα βάλουμε χρήμα και δουλειά για να δούμε την περιοχή μας να σηκωθεί λίγο ψηλότερα. Και αν δεν προλαβαίνουμε για φέτος, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από τα Χριστούγεννα του 2023. Ας ξεκινήσουμε όμως να το βλέπουμε! Ας ξεκινήσουμε από κάπου! Έστω από την παραδοχή της κατάστασής μας!

1 Σχόλιο

  1. Πλάκα κάνετε; Των …ξωτικών;;; Η ιστορία προίκισε τη Φωκίδα με το εντυπωσιακό πολιτιστικό μνημείο των Δελφών όπου συρρέουν κάπου 250 χιλ επισκέπτες το χρόνο, επί…50 χρόνια τώρα. Αλλά προκοπή δεν έκανε η Φωκίδα! Φυσικά (καλά τα λέτε), πολλοί πλούτισαν, έκαναν πολιτικές καριέρες, βολεύτηκαν οικογένειες, ξεκοκαλίστηκαν δημόσιες περιουσίες, “απορροφήθηκαν” εκατομμύρια κονδύλια… Και η Φωκίδα εκλέγει τους ίδιους και τους ίδιους, διαμαρτυρόμενη και αγανακτούσα που οι ταγοί της την έχουν… γραμμένη”! Εκεί, στη μιζέρια θα μείνει, μέχρι να ερημώσει εντελώς! (δείτε την Ευρυτανία να πάρετε μία ιδέα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…