Home Δήμος Δωρίδας Ετοιμάζει την «προίκα» του
Δήμος Δωρίδας - 3 Μαρτίου, 2021

Ετοιμάζει την «προίκα» του

Την καταγραφή και ανάληψη ευθύνης της χερσαίας ζώνης της παραλιακής Δωρίδας ετοιμάζει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, με τον πρόεδρό του κ. παναγιώτη Ζέτο να εκτιμά πως η βιωσιμότητα του φορέα εξασφαλίζεται από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων.

Άλλωστε, μέσα στα περιουσιακά του στοιχεία περιλαμβάνεται το αγκυροβόλιο Τριζονίων και το λιμάνι Αγίου Νικολάου, που αν  επαναλειτουργήσει η γραμμή σύνδεσης με το Αίγιο, θα αποφέρει ένα σημαντικό έσοδο.

 Όπως αναφέρει ο κ Ζέτος:

 “ το   Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωρίδας στο πλαίσιο των δράσεων του για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του παραλιακού μετώπου και του Τουριστικού προϊόντος έχει υποβάλει μία σειρά προτάσεων και υλοποιεί μια σειρά δράσεων μέσω των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του υπουργείου εσωτερικών και  του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2021 του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Με  την απόφαση με αρ.πρωτ. 24469/16 Απριλίου 2020 (Ψ7ΑΚ46ΜΤΛ6-ΞΦΗ) το Υπουργείο εσωτερικών ενέταξε  στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης VΙΙ, την ακόλουθη Πράξη με δικαιούχο φορέα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωρίδος (Ν. Φωκίδας): «Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών και μελετών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, Λιμενικών Εγκαταστάσεων αρμοδιότητας Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδος», συνολικού προϋπολογισμού 257.650,00  ευρω (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).


Η Πράξη αποτελείται από τα παρακάτω υποέργα:

1. Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών και   προσβασιμότητας ΑΜΕΑ Λιμένα/Αλιευτικού καταφυγίου Χιλιαδούς,

2. Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών και μελετών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ Λιμένα/Αλιευτικού, καταφύγιου Μοναστηρακίου.

3. Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών και μελετών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, Λιμένα Μαραθιά.

4. Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών και μελετών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ Αλιευτικού καταφυγίου Γλυφάδας.

5. Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών και μελετών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, Λιμένα Χανίων.

6. Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών και μελετών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, Λιμένα Αγ. Σπυρίδωνα.

7. Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών και μελετών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, Λιμένα Ερατεινής.

8. Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών και μελετών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ Λιμενίσκου/Αλιευτικού καταφύγιο Πανόρμου.

9. Π.Ε.Α.Λ. με συνοδές μελέτες, Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών και μελετών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ Τουριστικού & Επιβατικού Λιμένα Τριζονίων.

10. Π.Ε.Α.Λ. με συνοδές μελέτες, Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών και μελετών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ Λιμένα/Πορθμείου Αγ. Νικολάου

11. Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου.

Η χρηματοδότηση της ανωτέρω Πράξης επιμερίζεται ως ακολούθως: 

 

ΠΗΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ                                                      ΠΟΣΟ σε ευρω

ΠΔΕ ΥΠ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  – ΣΑΕ 055 2017ΣΕ05500010             Ποσό 240.000,00ευρω

ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ                                                                               17.650,00 ευρω

ΣΥΝΟΛΟ                                                                                     257.650,00 ευρω

 

Απώτερος σκοπός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδος με την προτεινόμενη πράξη είναι, η αναβάθμιση και  αξιοποίηση των 8 αλιευτικών καταφυγίων καθώς και του πορθμείου Αγ. Νικολάου και του λιμένα Τριζονίων,  που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Δωρίδος και συγκεκριμένα στις Κοινότητες Πανόρμου, Ερατεινής, Αγ. Σπυρίδωνα Καλλιθέας, Χανίων, Μαραθιά, Γλυφάδας, Μοναστηρακίου και Χιλιαδούς.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική και περιφερειακή οικονομία και κοινωνία, όπως ενδεικτικά αναφέρονται:

•Εμπλουτισμό του τοπικού και περιφερειακού τουριστικού προϊόντος,

•Αναβάθμιση του τουριστικού προφίλ της περιοχής,

•Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου,

•Ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, μέσω δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μόνιμης και εποχικής απασχόλησης (θερινή σεζόν), σε τομείς δραστηριότητας: τουρισμού, τουριστικών καταλυμάτων, χώρων εστίασης – ψυχαγωγίας, εφοδιαστικών επιχειρήσεων,

•Αύξηση της προστιθέμενης αξίας,

•Ενίσχυση του εισοδήματος των κλάδων δραστηριότητας που συνδέονται με τον τουρισμό, εστίαση – ψυχαγωγία, εφοδιασμό σκαφών,

•Ανάπτυξη εναλλακτικών τοπικών δράσεων τουρισμού – πολιτισμού, στις εγκαταστάσεις των καταφυγίων, ενδεικτικά φεστιβάλ, παραδοσιακές γιορτές, κ.α.

 

Για την εφαρμογή των δράσεων του Προγράμματος  έχει υπογραφεί και υλοποιείται η με αριθμό 60/23-11-2020, προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωρίδος και του Δήμου Δωρίδος.

 

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2020 ανατέθηκαν  τα υποέργα:

– Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών και   προσβασιμότητας ΑΜΕΑ Λιμένα/Αλιευτικού καταφυγίου Χιλιαδούς,καταφύγιου Μοναστηρακίου, Λιμένα Μαραθιά, Αλιευτικού καταφυγίου Γλυφάδας, Λιμένα Χανίων, Λιμένα Αγ. Σπυρίδωνα, Λιμένα Ερατεινής, Λιμενίσκου/Αλιευτικού καταφύγιο Πανόρμου, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

Εντός του Μαρτίου & Απριλίου 2021 θα υλοποιηθούν  τα υποέργα: «Π.Ε.Α.Λ. με συνοδές μελέτες, Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών και μελετών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ Τουριστικού & Επιβατικού Λιμένα Τριζονίων» και «Π.Ε.Α.Λ. με συνοδές μελέτες, Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών και μελετών προσβασιμότητας ΑΜΕΑ Λιμένα/Πορθμείου Αγ. Νικολάου».

 


Προτάσεις Έργων Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2021

 

Επιπροσθέτως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωρίδος  έχει  υποβάλει στο υπουργείο Ναυτιλίας στα πλαίσια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2021 προτάσεις για ένταξη των παρακάτω έργων:

– Αναβάθμιση φωτισμού χερσαίων ζωνών Λιμένα Αγ. Σπυρίδωνα, Λιμένα Αγ. Νικολάου, Λιμένα Πανόρμου προϋπολογισμού 90.000,00  ευρω

– Προμήθεια συστημάτων υπογείων κάδων χερσαίων ζωνών  Λιμένων Αγ. Νικολάου, Αγ. Σπυρίδωνα, Πανόρμου συν. προϋπολογισμού 52.000,00 ευρω

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προς ένταξη έργων είναι 142.000,00 ευρώ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από Εθνικού Πόρους του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…