Home Εικόνες Αρχικής Εστία, ελαιώνα και διαχείριση απορριμμάτων έθεσε ο Π.Ταγκαλής

Εστία, ελαιώνα και διαχείριση απορριμμάτων έθεσε ο Π.Ταγκαλής

Εστία, ελαιώνα και διαχείριση απορριμμάτων έθεσε ο Π.Ταγκαλής

 

Κορυφαία θέματα έθεσε στον πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής. Αναλυτικά η τοποθέτησή του έχει ως εξής:

 

Σας καλωσορίζουμε στην πόλη της Άμφισσας, μιας πόλης, η ιστορία της οποίας ταξιδεύει πίσω στη Μυκηναϊκή εποχή του 14 αιώνα π.Χ.

Σας καλωσορίζουμε στο Δήμο Δελφών, στον Ομφαλό της Αρχαίας Ελλάδας αλλά και το κέντρο ολόκληρου του κόσμου.

Είμαστε ο τόπος µε τον περίφηµο Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, το «Μνηµείο της Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς». Με το εντυπωσιακό Δελφικό Τοπίο όπου δεσπόζει ο ασηµοπράσινος υπεραιωνόβιος Ελαιώνας της πρωτεύουσας Άµφισσας, του Ελαιώνα που χρησιμοποιήθηκε ως εγγύηση για το πρώτο δάνειο του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Με τον θαλάσσιο κόµβο της Ιτέας και την αρχοντική ναυτοπολιτεία του Γαλαξειδίου . Με τα οροπέδια της Δεσφίνας, τον βασιλιά της φύσης Παρνασσό την ιστορική Γραβιά και τους Καλλιείς της αρχέγονης ορεινής ενδοχώρας.

«Η σημερινή ημέρα, η 17η_Νοεμβρίου, αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για τη σύγχρονη Ελλάδα. Μια ιστορική στιγμή που σηματοδοτεί τους αγώνες για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, το δικαίωμα στη Γνώση και τη Μόρφωση.

Τιμούμε τη νέα γενιά της Πατρίδας μας, αλλά και όλους εκείνους που τόλμησαν να αντιταχθούν σε κάθε λογής τυράννους υπερασπιζόμενοι αρχές και αξίες. Έχουμε κατανοήσει, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας του παρελθόντος, την εποικοδομητική σύνθεση προκειμένου να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας και να μετάσχουμε ως ενεργοί πολίτες στις σύγχρονες προκλήσεις της εξέλιξης»

 

Η έλευσή σας  στην πόλη της Άμφισσας, στην πρωτεύουσα του Δήμου Δελφών,  την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εκτός από ένα πολύ σημαντικό γεγονός, αποτελεί για τον τόπο μας ύψιστη τιμή.

Οι προκλήσεις που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε από την αρχή της διακυβέρνησης της πατρίδας μας, με προεξέχοντα τα Εθνικά θέματα -ασφάλειας και μεταναστευτικό, αλλά και τις παγκόσμιες κρίσεις -της πανδημίας και της οικονομικής , ως απόρροια της ενεργειακής και του πολέμου της Ουκρανίας, τυγχάνουν της αναγνώρισης όλων μας, ενώ το θετικό αναπτυξιακό πρόσημο δίνει αισιοδοξία για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων, για την πατρίδα μας είναι το δημογραφικό. Πρόβλημα πολυπαραγοντικό, επιφέρει πολλές σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο ήδη σοβαρά επιβαρυμένο ασφαλιστικό σύστημα λόγω γήρανσης του πληθυσμού, στο σύστημα υγείας, στην ερήμωση της επαρχίας, των χωριών μας και ειδικότερα των ορεινών και δυσπρόσιτων. Ο Δήμος μας είναι  ορεινός, ενώ μια ολόκληρη Δημοτική ενότητα –πρώην Καποδιστριακός Δήμος με 7 κοινότητες, το χειμώνα έχει 70-80 μόνιμους κατοίκους. Η συγκοινωνιακή απομόνωση που βιώνουμε, στην καρδιά της Ελλάδος, επιδεινώνουν την κατάσταση και καταδεικνύουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη επιτάχυνσης μεγάλων οδικών έργων και εκπόνησης ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων για ορεινούς όγκους, όπως αυτό που πρόσφατα ανακοινώθηκε για τα Άγραφα.

Η περιοχή των Δελφών, με μεγάλη επισκεψιμότητα από όλο τον κόσμο, έχει ανάγκη ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου, για να μπορεί αξιοπρεπώς να φιλοξενήσει το Οικονομικό forum, συνέδρια όλο το χρόνο, αλλά και να δώσει με την υπεραξία του σημαντική ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή. Η χρονική περίοδος είναι καθοριστική, με αφορμή τη μεγάλη πολεοδομική-χωροταξική ανασυγκρότηση που έχετε δρομολογήσει και ευρίσκεται σε εξέλιξη, καθορίζοντας τις χρήσεις γης και αποτελώντας αναπτυξιακό εργαλείο.

Δεν θα μπορούσα στις αναφορές μου να παραλείψω τη διαχείριση των απορριμμάτων, θέμα κορυφαίο για ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και φυσικά για το Δήμο μου. Ο Περιφερειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει 4 ΜΕΑ. Αυτή της Θήβας είναι υπερσύγχρονη και ολοκληρώνεται σύντομα. Για τις υπόλοιπες 3 –Άμφισσας, Λαμίας και Χαλκίδας, έχουν εδώ και πολλούς μήνες υποβληθεί πλήρως ώριμες προτάσεις οι οποίες αναμένουν ένταξη. Είναι οι μοναδικές σε όλη τη χώρα που πληρούν τις Ευρωπαϊκές οδηγίες -RRF ανάκτησης ανακύκλωσης και οι μοναδικές που δεν έχουν ενταχθεί, καθιστώντας την Περιφέρειά μας τη μοναδική με μηδενική απορροφητικότητα. Η σημαντικότητα της Δημόσιας χρηματοδότησης είναι κορυφαία, αφού θα συγκρατήσει το κόστος χαμηλά και θα αποφευχθούν αυξήσεις 2 ~3 φορές πάνω στο κόστος διαχείρισης, ως απόρροια ενδεχόμενων ΣΔΙΤ.

Παιδεία και Υγεία, αποτελούν τους δύο τομείς που χρίζουν συνεχούς στήριξης, κατά προτεραιότητα και ελπίζουμε στη διαρκή αναβάθμισή τους, ειδικά στο σημερινό ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, μετά από μια υπερδεκαετή συνεχόμενη κρίση.

Η στήριξη του τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είναι κορυφαίο θέμα για το Δήμο μας όπως και των Δημόσιων ΙΕΚ, Άμφισσας και Γαλαξιδίου, διαμέσου της υποστήριξης της στέγασης των σπουδαστών και των φοιτητών και αξιοποίησης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων. Ο Δήμος μας κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα ‘Α.Τρίτσης’ για τη δημιουργία εστίας για να καλύψει μέρος των αναγκών αναμένοντας αξιολόγηση. Ευελπιστούμε στη θετική αξιολόγηση και στην τελική της ένταξη για χρηματοδότηση.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας έχετε δώσει στην Αυτοδιοίκηση, είναι σίγουρα τα περισσότερα από ποτέ, η αλλαγή του Ν.4412/16 ήταν επιβεβλημένη, ενώ οι θεσμικές παρεμβάσεις διόρθωσαν το στρεβλό εκλογικό νόμο που είχε δημιουργήσει φαινόμενα δυσλειτουργίας και ακυβερνησίας.  Αναγνωρίζουμε τις σημαντικές δυνατότητες που έχουμε για σχεδιασμό και υλοποίηση. Όμως, οι συνεχείς συνταξιοδοτήσεις –έχει αποχωρήσει το 40 % των υπαλλήλων την τελευταία δεκαετία- και οι καθυστερήσεις αναπλήρωσης του προσωπικού, μας έχουν οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις και αποτελούν τροχοπέδη για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που μας έχετε δώσει.

Τηλεοπτικά ο Νομός μας ανήκει στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, στρέβλωση που μας στερεί τη δυνατότητα ενημέρωσης από το κέντρο της Περιφέρειάς μας, τη Λαμία. Θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει.

Τελευταίο, αλλά ύψιστης σημασίας για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας, άφησα τον Ελαιώνα της Άμφισσας, το μνημείο της φύσης της Unesco  και αναπόσπαστο τμήμα του Παγκόσμιου μνημείου της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.

Η πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου 2022, που έκαψε 40 χιλ ελαιόδενδρα, ήρθε να προστεθεί στις ανοιχτές πληγές που έχει αφήσει εκείνη του Αυγούστου του 2013.

Βασικές, αλλά όχι μοναδικές αιτίες της πυρκαγιάς είναι η παρακμή της ελαιοκαλλιέργειας και του ελαιώνα, ως προϊόν εγκατάλειψης πάρα πολλών κτημάτων, ο σταδιακός εκφυλισμός της σημασίας της ελαιοπαραγωγής στην τοπική κοινωνία και η έλλειψη άρδευσης.

Ο Δήμος μας κατέθεσε πλήρες σχέδιο διαχείρισης του Ελαιώνα, στα συναρμόδια υπουργεία, θέτοντας ως βασική αρχή ότι:

Όσο παραμένει ο Ελαιώνας παραγωγικός, τόσο θα διατηρείται ως μνημείο της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς !

Η κινητοποίηση της κυβέρνησης και του βουλευτή μας ήταν άμεση. Συστήθηκαν 7 ομάδες εργασίας, στις οποίες συμμετέχω ως εκπρόσωπος του Δήμου  και οι οποίες συντονίζονται από τον υπουργό Επικρατείας κ.Σκέρτσο, με σκοπό την ολιστική διαχείριση του Ελαιώνα, σχεδιάζοντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα.

 

Αξιότιμε κ.Πρόεδρε της κυβέρνησης,

κορυφαίο αίτημα της τοπικής κοινωνίας αποτελεί η αναστροφή της κατηφόρας που έχει λάβει η μονοκαλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή μας, σύμπτωμα της οποίας αποτέλεσε και η πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου 2022, τοποθετώντας την αξία της ελιάς και του ελαιολάδου εκεί που τους αρμόζει.

‘Όλοι δικαίως αγωνιούμε για το σήμερα, αλλά αν δεν κοιτάξουμε την επόμενη μέρα τότε θα μας βρει απροετοίμαστους. Και η επόμενη μέρα αφορά τη  νέα γενιά, τα παιδιά μας, σε μια εποχή όπου η μετανάστευση νέων στο εξωτερικό ή σε μεγάλα αστικά κέντρα είναι άκρως ανησυχητική. Στο πλαίσιο αυτό στόχος μας είναι να θέσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ότι και αν ακολουθήσουν, να έχουν την επιλογή να μπορούν να μείνουν στον τόπο μας, και αν ακόμα φύγουν να μπορούν να  επιστρέψουν και να φέρουν τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία τους στο τόπο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…