Home Δήμος Δωρίδας Εντός Οκτωβρίου η Δωρίδα για τα αντισταθμιστικά : Καταθέτει προσφυγή
Δήμος Δωρίδας - 7 Οκτωβρίου, 2017

Εντός Οκτωβρίου η Δωρίδα για τα αντισταθμιστικά : Καταθέτει προσφυγή

 Τη νομική οδό και μάλιστα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο λαμβάνει το αίτημα του δήμου Δωρίδας για τη διεκδίκηση αντισταθμιστικού τέλους, λόγω της οικονομικής ζημίας που υφίσταται από την παρουσία και την προστασία της λίμνης Μόρνου.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης ξεκαθάρισε ότι σε λίγες εβδομάδες κατατίθεται και επίσημα η προσφυγή της περιοχής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.  
Η προσφυγή της Δωρίδας έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Παγίων και την απόφασή της να κινήσει νομική διαδικασία για να εισπράξει τα οφειλόμενα από την παροχή αδιύλιστου νερού στο δήμο Δελφών. Ο κ. Καπεντζώνης αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν συνδέει τη διεκδίκηση του δικού του δήμου με κανενός άλλου, ωστόσο λαμβάνει το μήνυμα από την απροθυμία της διοίκησης της εταιρείας, αλλά και των πολιτικών του προϊσταμένων να μην βρεθεί συναινετικά πολιτική λύση. 
Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος Δωρίδας είχε αναθέσει σε εταιρεία την σύνταξη και υποβολή μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε και παρουσίαστηκε, ενώ ο φάκελος θα είναι πλήρης και έτοιμος να κατατεθεί με την προσφυγή του δήμου τις επόμενες εβδομάδες. «Σε κάθε περίπτωση θέλαμε να προλάβουμε την κατάθεσή της εντός του 2017, αλλά φαίνεται ότι θα τα καταφέρουμε να την καταθέσουμε ως τέλος Οκτωβρίου», τόνισε ο Δήμαρχος. «Είναι αναμφισβήτητη η μόνιμη περιβαλλοντική ζημία που έχει υποστεί η Δωρίδα τα τελευταία 35 χρόνια, από το 1981, που κατασκευάστηκε το φράγμα του ποταμού Μόρνου και άρχισε να λειτουργεί η τεχνητή λίμνη για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου Αττικής μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τις αυστηρές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Ζημία,  η οποία λόγω της λειτουργίας του Ταμιευτήρα θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον, διατηρώντας ανοιχτό και ταυτόχρονα απόλυτα ισχυρό και αδιαμφισβήτητο το αίτημα της απόδοσης των ανταποδοτικών ωφελημάτων από το ελληνικό κράτος στο Δήμο Δωρίδος», εξήγησε.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, το οικονομικό ύψος της Περιβαλλοντικής Ζημίας προκύπτει από θεσμοθετημένο μαθηματικό μοντέλο (αλγόριθμο)  υπολογισμού της βλάβης, που προκαλείται τόσο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, όσο και στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές βλάβες που έχουν προκληθεί από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου στη Δωρίδα είναι τεράστιες. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, στη διάβρωση των ακτών, στα προβλήματα της καλλιεργήσιμης γης στην πεδιάδα του Μόρνου από την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων και εν γένει το  αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που έχει αφήσει η διαχείριση των υδάτων της λίμνης από τον αρμόδιο φορέα, σε πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση του Δήμου Δωρίδος.  
Επιπλέον μίλησε για το άδικο και ασφυκτικό πλαίσιο των περιοριστικών όρων που έχει επιβληθεί σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τη λίμνη, με αποτέλεσμα τον αργό θάνατο υφιστάμενων κτηνοτροφικών και άλλων παραγωγικών μονάδων και παράλληλα τον αποκλεισμό νέων  αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. «Παράλληλα εντείνεται ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής,  από τη μεγάλη αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και των αστικών εμπορικών κέντρων, λόγω ύπαρξης της τεχνητής λίμνης, που έχει ως επακόλουθο την αύξηση του κόστους ζωής, προϊόντων, μεταφορών, υπηρεσιών, την απαξίωση έως αχρήστευση εκτάσεων γης και περιουσιών, τη  συρρίκνωση εισοδημάτων και τη συνεχή εγκατάλειψη της Δωρίδας από τον ενεργό πληθυσμό», τόνισε.
Στη μελέτη, βάση της οποίας κατατίθεται η προσφυγή γινόταν ειδική μνεία στην  μερική και εντέλει πλημμελής και αποσπασματική ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής Οδηγίας για το νερό: H ΚΥΑ με τίτλο «έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του», όπως τελικά εκδόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση (ΦΕΚ Β 1751/22-05-2017), έχει εμφανώς εξαιρέσει και δεν περιλαμβάνει το περιβαλλοντικό κόστος στον υπολογισμό κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού. Πρόκειται για υποχρέωση της χώρας μας, στο πλαίσιο της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΕ για τα Νερά, όπως ενσωματώθηκε στο Ελληνικό δίκαιο με το ν.3199/2003. Η πλήρης εφαρμογή των σχετικών με το νερό προβλέψεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας συνδέεται με αιρεσιμότητα του ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων στην Ελλάδα άνω του 1 δις ευρώ, χρήματα που η χώρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θέσει σε αμφιβολία ή κίνδυνο.  Η ορθή ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο συνδέεται επίσης, έναντι της σημερινής ατεκμηρίωτης πολύμορφης και σε πολλές περιπτώσεις ασύδοτης χρέωσης του νερού, με την καθιέρωση νέων αξιόπιστων αντικειμενικών και δίκαιων κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού. Κανόνες που υπολογίζεται ότι ως επί το πλείστον θα οδηγήσουν σε φθηνότερες χρεώσεις του νερού από τις εταιρίες ύδρευσης της χώρας προς την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών τους, ιδίως των ευαίσθητων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, που μαστίζονται από την οικονομική κρίση και έχουν ανάγκες.
Ο κ. Καπεντζώνης υπενθύμισε ότι από την περίοδο 1996-97, που ξεκίνησαν οι διεκδικήσεις για τον Μόρνο, με μεγάλα Παμφωκικά συλλαλητήρια και ξεσηκωμούς των κατοίκων της περιοχής, δεν υπάρχει ούτε ένας πολιτικός, που να είπε όχι στην ικανοποίηση του αιτήματος. Αντίθετα, όλοι υπερθεμάτισαν για το δίκαιο του αιτήματος και δεσμεύτηκαν για την άμεση επίλυση του, χωρίς όμως αυτό να γίνει ποτέ», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Υπενθυμίζουμε ότι ο πολιτικός εμπαιγμός είχε αποκορύφωμα την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που συμπεριελήφθη σε πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, του υπουργείου Εσωτερικών, επί υπουργίας του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ρύθμιση, που αιφνιδίως απαλείφθηκε και έκτοτε αγνοείται η τύχη της.
Ο κ. Καπεντζώνης σημείωσε ότι «ο Δήμος δεν έχει καμία αντιδικία και ανταγωνισμό με οιονδήποτε τρίτο και εταιρία. Το αίτημα και η διεκδίκηση του Δήμου Δωρίδος να δοθούν αντισταθμιστικά/ανταποδοτικά ωφελήματα από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου, απευθύνεται κατευθείαν στο ελληνικό κράτος», τόνισε. Ο Δήμαρχος Δωρίδος αναφέρθηκε ακόμη σε επαφές που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, του ίδιου και των συνεργατών του, με εκπροσώπους της κυβέρνησης  Υπουργούς και άλλα μέλη των πολιτικών ηγεσιών όλων των αρμοδίων υπουργείων, όπως επίσης με πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης,  Έλληνες ευρωβουλευτές και άλλους αρμόδιους παράγοντες. 
 «Ο Δήμος Δωρίδος  δεν πρόκειται να εγκαταλείψει μέχρι την ύστατη στιγμή την προσπάθεια πολιτικής συνεννόησης και λύσης με νομοθετική ρύθμιση, από τα συναρμόδια υπουργεία», είπε ο Δήμαρχος Δωρίδος. Ο ίδιος  τόνισε ότι  ο Δήμος Δωρίδος ακολουθεί  την απευθείας τεχνική, οικονομική και νομική τεκμηρίωση και διεκδίκηση του αιτήματος του για το Μόρνο, συνεχίζοντας παράλληλα την πολιτική συμμαχιών,  συνεργασίας και κοινών διεκδικήσεων, που έχει αναλάβει με άλλους Δήμους τα τελευταία χρόνια. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…