Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Είναι επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 15 Ιουνίου, 2018

«Είναι επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας»

 Για το νεοϊδρυθέν Σύλλογο Εμπορικών Καταστημάτων Άμφισσας μιλούν τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου Ρούλα Παπανάγνου προεδρος, Όλγα Μελίδου αντιπρόεδρος, Τρυφωνία Κακλαμάνη γραμματέας, Αναστασία Μαργώνη ταμίας και Αναστάσιος Ξηρός μέλος.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησαν μιλούν για τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του Συλλόγου, τα αιτήματά τους, αλλά και τους στόχους τους.

 

 

ΩτΦ: Γιατί δημιουργήσατε σύλλογο;

 

Σ.Ε.Κ.Α.: Στις σημερινές δύσκολες εποχές που περνάει ο κλάδος μας νοιώσαμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική την ανάγκη συνεργασίας μέσα από τη δημιουργία ενός συλλόγου, ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη λύση των προβλημάτων μας και των κοινών συμφερόντων. Για το λόγο αυτό μαζευτήκαμε αμιγώς εμπορικά καταστήματα. 

 

ΩτΦ: Υπάρχει ανταπόκριση στο κάλεσμά σας;

 

Σ.Ε.Κ.Α.: Από την αρχή βγάλαμε προσκλητήριο συμμετοχής μέσω του ημερήσιου τύπου και του διαδικτύου με το οποίο ενημερώσαμε τα εμπορικά καταστήματα που επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύλλογο. Πραγματικά στο κάλεσμά μας υπάρχει θετική ανταπόκριση. Ξεκινήσαμε με 28 μέλη, από τα οποία ψήφισαν τα 26 και σήμερα έχουμε 39.

 

ΩτΦ: Μόνο εμπορικά αυτή τη φορά;

 

Σ.Ε.Κ.Α.: Επειδή ο Σύλλογός μας δημιουργήθηκε από την αρχή αποφασίσαμε να συμμετέχουν μόνο εμπορικά καταστήματα, κάτι που ίσχυε και τα περισσότερα χρόνια λειτουργίας του προηγούμενου συλλόγου. Με αυτό τον τρόπο η σύστασή του είναι πιο ομοιογενής, αποτελείται από μέλη και κοινούς στόχους και ίδιες ανάγκες που δραστηριοποιούνται από κοινού για την επίτευξή τους.

 

ΩτΦ: Είναι στην επικαιρότητα αυτό το διάστημα το κυκλοφοριακό. Ποια είναι η άποψή σας;

 

Σ.Ε.Κ.Α.: Το κυκλοφοριακό στην πόλη μας ήταν τραγικά προβληματικό και έχει απασχολήσει όλες τις δημοτικές αρχές την τελευταία εικοσαετία. Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην κυκλοφοριακή λειτουργία και εμφάνιση της πόλης. Σίγουρα η εύρυθμη λειτουργία και η εικόνα της πόλης μας επηρεάζει άμεσα όχι μόνο εμάς αλλά και τους κατοίκους. Εμείς ως νεοσύστατος σύλλογος περιμένουμε να εφαρμοστεί πλήρως η νέα κυκλοφοριακή μελέτη και να γίνουν οι αλλαγές που έχει ανακοινώσει η Δημοτική Αρχή. Τότε θα έχουμε σαφή και οριστική εικόνα που θα μας επιτρέπει να πάρουμε θέση.

 

ΩτΦ: Πόσους εργαζόμενους απασχολείτε στα καταστηματά σας ;

 

Σ.Ε.Κ.Α.: Λόγω της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται στα μέλη μας περίπου 40 εργαζόμενοι. Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ίδιους τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.

 

ΩτΦ: Στην εκδήλωση της Λευκής Νύχτας ακούστηκαν παράπονα ότι απασχολήθηκαν εργαζόμενοι χωρίς να λάβουν υπερωρίες και ένσημα.Ισχύει;

 

Σ.Ε.Κ.Α.: Ως σύλλογος δεν έχουμε συμμετάσχει ακόμη στη Λευκή Νύχτα. Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας σε κάποιο από τα καταστήματά μας να έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

 

ΩτΦ: Πόσο έχετε επηρεαστεί πραγματικά από την οικονομική κρίση;

 

Σ.Ε.Κ.Α.: Η οικονομική κρίση άρχισε να φαίνεται το 2008. Δυστυχώς κλείνουμε πια μια δεκαετία. Στο διάστημα αυτό τα καταστήματα έχουν μειωθεί πια στο μισό. Ο αριθμός είναι ανάλογος με τη μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών.

 

ΩτΦ: Αν είχατε μπροστά σας κάποιον άνθρωπο της κυβέρνησης , ποια ζητήματα θα του θέτατε;

 

Σ.Ε.Κ.Α.: Σίγουρα η φορολογία είναι δυσβάσταχτη. Η πιο αποτελεσματική ρύθμιση των χρεών επείγει. Επίσης το ασφαλιστικό ταμείο, παρόλο που αφορούν τη σύνταξή μας είναι το τελευταίο που πληρώνει ο κάθε συνάδελφος με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σε πολλούς τεράστια χρέη που δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθούν. Θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα τουλάχιστον ως προς το συνταξιοδοτικό τους κομμάτι να έχουν το δικαίωμα να αφαιρείται το χρέος τους από τη σύνταξή τους αναλογικά.

Επίσης θα του θέταμε και θέματα εξίσου σημαντικά που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής μας και των οποίων η επίλυση θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Η περιοχή μας λόγω της μονοκαλλιέργειας της ελιάς και του δελφικού τοπίου έχει δυνατότητες να αναπτυχθεί τουριστικά και βεβαίως πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη του ελαιώνα. Πολύ σημαντικό είναι ακόμη να στηριχθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή μας.

 

ΩτΦ: Τι θα ζητούσατε από το Δήμαρχο;

 

Σ.Ε.Κ.Α.: Η καθαριότητα της πόλης και η ρύθμιση του κυκλοφοριακού με τον καλύτερο τρόπο. Η ανάδειξη των ιστορικών και περιβαλλοντικών στοιχείων της ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα της, είναι βασικά αιτήματά μας. Επίσης από τη θεσμική του θέση να παρεμβαίνει στην εκάστοτε κυβέρνηση για τους τομείς που αναφέραμε, όπως ελαιώνας, ΤΕΙ κλπ

 

ΩτΦ: Πως είναι η συνεργασία σας με το Επιμελητήριο;

 

Σ.Ε.Κ.Α.: Από τους πρώτους μήνες λειτουργίας μας υπάρχει άψογη συνεργασία μαζί τους και πιστεύουμε ότι αυτή θα συνεχιστεί και θα έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα! Γιατί το Επιμελητήριο σαν φορέας μπορεί να προσφέρει πολλά στην επιχειρηματικότητα της περιοχής.

 

ΩτΦ: Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου μίλησε για κακούς επαγγελματίες. Τι απαντάτε;

 

Σ.Ε.Κ.Α.: Νομίζουμε ότι παρεξηγήθηκε η δήλωση του προέδρου. Πιστεύουμε ότι έχει την ίδια άποψη με εμάς, ότι πάντα προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι και να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες παρά τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες.

 

ΩτΦ: Συνεργάζεστε με άλλους επαγγελματικούς και εμπορικούς συλλόγους;

 

Σ.Ε.Κ.Α.: Σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε για το κοινό καλό του νομού μας με τον εμπορικό σύλλογο Ιτέας. Δε γνωρίζουμε να δραστηριοποιείται κάποιος άλλος. Έχουμε πάντως στόχο να συνεργαστούμε με όλους τους συλλόγους και φορείς της περιοχής μας για το κοινό όφελος.    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…