Home Εικόνες Αρχικής «Είμαι περήφανος για όσα πέτυχα»

«Είμαι περήφανος για όσα πέτυχα»

Αν και βρέθηκε πρώτη φορά σε πόστο εξουσίας κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με πολλά έργα που έχουν σχεδιαστεί για τη Δημοτική Ενότητα Παρνασσού. Ο λόγος για τον .Αντιδήμαρχο κ. Βαγγέλη Κούσουλα ο οποίος με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του, μιλάει στην ΩτΦ για την προσπάθειά του, αλλά και για τη σχέση του με τον κόσμο της περιοχής.

Χαρακτηρίζει «μοναδική» την εμπειρία του και τονίζει ότι εισέπραξε πολύ μεγάλη αγάπη από τους συνδημότες του. Αναφέρεται στα έργα που κατάφερε να προχωρήσει, αλλά και σε χρονίζοντα προβλήματα που έλυσε, αν και κάποια έρχονταν από το 2010 ή ακόμη χειρότερα από το 1980, όπως η οριοθέτηση του γηπέδου ποδοσφαίρου.

 

«Αισθάνθηκα την αγάπη των συμπολιτών μου»

 

ΩτΦ: Δυο χρόνια αντιδήμαρχος. πως αισθάνεστε για την εμπειρία σας;

Β.Κ.: Είναι η πρώτη φορά που ασχολήθηκα ενεργά  με τα κοινά και ταυτόχρονα η πρώτη φορά βρέθηκα και σε πόστο διοίκησης. Ως  εμπειρία είναι μοναδική , κυρίως αναφορικά με τη σχέση μου με την κοινωνία. Ένοιωσα πολύ μεγάλη αγάπη και είναι τιμητικό, πραγματικά. Γι’ αυτό και δεν αισθάνομαι κούραση, παρότι οι ρυθμοί ήταν  έντονοι. Δεν αντιμετώπισα μεγάλες δυσκολίες. Αν εξαιρέσεις ότι τις πρώτες μέρες προσπαθούσα να προσαρμοστώ, θα πω ότι δεν αντιμετώπισα μεγάλες δυσκολίες. Όμως πρέπει να τονίσω ότι όταν αναλάβαμε κυριολεκτικά δε βρήκαμε στα γραφεία της Δ.Ε.  ούτε ένα κατσαβίδι, ούτε ένα εργαλείο. Ό,τι υπήρχε από το 2010 είχαν όλα εξαφανισθεί. Σήμερα έχουμε επάρκεια σύγχρονων μηχανημάτων, ώστε να είναι αυτάρκης η Δημοτική Ενότητα, γιατί σας θυμίζω ότι οι χειμερινές συνθήκες είναι άσχημες αρκετές φορές και δεν είναι εύκολη η μετακίνηση δυνάμεων και μηχανημάτων από το κέντρο.

ΩτΦ: Για ποια πράγματα είστε περήφανος και ποια δεν προλάβατε να κάνετε;

Β.Κ.: Είναι έτοιμη η μελέτη του αθλητικού κέντρου, μια μελέτη ύδρευσης στη Λιλαία 425.000 ευρω, μια μελέτη στη δεξαμενή Πλατάνου για την ύδρευση της Πολυδρόσου περί τις 300.000 ευρώ. Οι μελέτες αυτές ειχαν σχεδιαστεί από τον καποδιστριακό δήμο. Σήμερα, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ, έχουμε αναθέσει την επικαιροποίηση των μελετών αυτών. Έχουμε υπογράψει προγραμματική για το έργο προσωρινής επισκευής δρόμου στη θέση “Μπαλαλούκα” (είναι ο δρόμος που πάει από Φτερόλακα προς κελάρια, περί τα 70.000 ευρω). Για την Πολύδροσο εκπονείται μελέτη με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την ανάπλαση Πολυδρόσου, ενώ έχει εκπονηθεί μελέτη για την αποκατάσταση του κεντρικού δρόμου της Επταλόφου.

Φυσικά προχωρούν και είναι προ δημοπράτησης τα έργα του LEADER και συγκεκριμένα το γήπεδο 5χ5 Επταλόφου, όπως και ο ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου και η αναβάθμιση του αντλιοστασίου της Αγίας Ελεούσας.

Προχωράμε με την οριοθέτηση του προπονητικού γηπέδου, ενώ έχουν εκτελεστεί έργα αντιπλημμυρικά, ύδρευσης, αποχέτευσης, ασφαλτοστρώσεις, ενώ μετατρέπεται  η αίθουσα του Δημοτικού Σχολείο Πολυδρόσου σε βιβλιοθήκη.

Έχουμε έργα που εκτελούνται ή σχεδιάζονται σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της κ. Σωτήρη Σωτηρόπουλο, κατασκευάστηκε επέκταση του δικτύου αποχέτευσης, επαναλειτούργησε ο βιολογικός καθαρισμός Επταλόφου, έγινε η γεώτρηση στη θέση Πέτρα, η οποία έδωσε λύση σε χρονίζον πρόβλημα.

Έχουμε βελτιώσει τις σχολικές υποδομές και έχουμε κάνει συντηρήσεις, έργα και παρεμβάσεις σε καίρια θέματα, μέσω της ελάχιστης ΣΑΤΑ του δήμου.

Χαίρομαι ειλικρινά που σε λίγο ξεκινά η Β φάση στο έργο της αγροτικής οδοποιίας, αλλά και που καταφέραμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που παρέμενε από το 2010 και αφορά την κατανομή των ΑΠΕ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως έχουν προχωρήσει οι μελέτες για την οικία Μαρέ, η οποία αποτελεί δέσμευση του δημάρχου.

ΩτΦ: Ποια είναι τα σημεία που πιστεύετε ότι πρέπει να βελτιωθούν, ότι μπορείτε να πάτε καλύτερα και ότι έχετε κι άλλα να δείξετε; Τα έχετε επισημάνει στο Δήμαρχο;

Β.Κ.: Περιμέναμε τα δυο πρώτα χρόνια να υλοποιήσουμε κάποια έργα τα οποία τώρα θα είχαν ολοκληρωθεί. Δυστυχώς αντιμετωπίσαμε κατασχέσεις, πανδημία και πολύ δύσκολες καταστάσεις που προκάλεσαν καθυστερήσεις σε όλους τους τομείς. Ο δήμαρχος είναι έμπειρος, τα έχει επισημάνει, τα έχουμε συζητήσει και θεωρώ ότι είναι σε θέση να διορθώσει τις όποιες καθυστερήσεις. Το σημαντικό είναι να είμαστε καθημερινά δίπλα στο δημότη, να τον ακούμε και να τον καταλαβαίνουμε, για να συνεχίζει να μας εμπιστεύεται.

«Ούτε ένας μαθητής δεν φεύγει σε άλλο νομό»

ΩτΦ: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής σας είναι η διαρροή μαθητών προς την Αμφίκλεια. Έχετε κάνει βήματα προόδου ώστε να μην κινδυνεύσει και το σχολείο της Γραβιάς με λουκέτο λόγω έλλειψης μαθητών;

Β.Κ.: Τα τελευταία δυο χρόνια έχω καταβάλει τεράστια προσπάθεια σε συνεργασία και με τον αντιδήμαρχο Γραβιάς κ. Γιάννη Μανανά και έχουμε καταφέρει να μην υπάρχει καμιά διαρροή προς άλλες περιφερειακές ενότητες. Είμαι κάθετα αρνητικός σε κάθε ενδεχόμενη υποβάθμιση ή απώλεια σχολικών μονάδων.

ΩτΦ: Το Γυμνάσιο Πολυδρόσου μόλις ανακαινίστηκε έκλεισε. Υπήρχε και διαφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί. Σήμερα τι γίνεται με αυτό;

Β.Κ.: Αξιοποιήσαμε το πρώην Γυμνάσιο Πολυδρόσου στο οποίο μετεγκαταστήσαμε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο. Δόθηκε λύση σε χρόνιο πρόβλημα με απόφαση τοπικού συμβουλίου η οποία επικαιροποιήθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στόχος μας είναι η διεκδίκηση Πυροσβεστικού Σταθμού και για εκπαιδευτικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, όπως σχεδιάζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

ΩτΦ: Ο διαγώνιος άξονας είναι όνειρο ζωής και όλα δείχνουν ότι θα προκηρυχθεί το πρώτο και πιο δύσκολο κομμάτι. Τι θα σημάνει για εσάς που είστε μια γειτονική περιοχή της Αμφίκλειας περισσότερο απ’ ότι της Άμφισσας; Θα οδηγήσει σε σύσφιξη των σχέσεων ή λόγω γεωγραφικής θέσης θα έχετε πιο ισχυρούς δεσμούς με τη Φθιώτιδα;

Β.Κ.: Είναι το σημαντικότερο έργο, γιατί θα άρει την τριαδικότητα που παρουσιάζει η Φωκίδα και θα βελτιώσει την ασφάλεια και την συνεργασία των περιοχών μας, ενώ θα αποτελέσει τη βασικότερη υποδομή για την προσέλκυση επενδύσεων. Πιστεύω ότι θα είναι καθοριστική η συμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής.

«Ο γύρος της Στερεάς για τα έγγραφα»

 ΩτΦ: Νοιώθετε πιο πολύ ότι ανήκετε στη Φθιώτιδα; Αν σας δινόταν η ευκαιρία, ως περιοχή φυσικά και όχι ως άτομο, θα θέλατε να αλλάξουν τα γεωγραφικά όρια του δήμου; Το ρωτώ γιατί το 2010 είχε τεθεί εντόνως το αίτημα.

Β.Κ.: Πιστεύω πως είμαστε σαφώς καλύτερα στη Φωκίδα. Είμαστε ως Δημοτική Ενότητα Παρνασσού όριο, αλλά όποια και αν είναι τα σύνορα μιας περιοχής πάντα κάποιος θα είναι στα όρια. Διοικητικά ανήκει ως προ τη ΔΕΗ στη Λιβαδειά, ως προς τον ΟΤΕ στην Αμφίκλεια, φορολογικά στη Λαμία, ασφαλιστικά στην Άμφισσα. Αν ένας πολίτης θέλει να εξυπηρετηθεί από όλες αυτές τις υπηρεσίες σε μια μέρα, δεν μπορεί να τα καταφέρει. Απαιτείται ο γύρος της Στερεάς για να συγκεντρώσει τα έγγραφά του.

ΩτΦ: Με τον COVID 19  κληθήκατε να διαχειριστείτε μια δύσκολη, πρωτόγνωρη κατάσταση. Τι σας έχει μείνει πιο έντονα από όλα αυτά που ζούμε;

Β.Κ.: Πρωτόγνωρη ιστορία, που ούτε στα πιο τρελά σενάρια δεν υπήρχε. Θεωρώ ότι ανταποκρίθηκαν καλά οι υπηρεσίες του δήμου, μέσω της Πολιτικής Προστασίας και κοινωνικών δομών, με συνεχείς ενημερώσεις και άμεσες ενέργειες. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως το διαχειριστήκαμε καλά.

ΩτΦ: Ποιο είναι το πιο περίεργο «ρουσφέτι» που σας ζήτησαν;

Β.Κ.: Ο κόσμος ζητάει καθαριότητα, φροντίδα και καλλωπισμό των κοινόχρηστων χώρων. Κυρίως ζητούν θέσεις εργασίας. Το πιο εντυπωσιακό αίτημα μου το υπέβαλε κάτοικος και ήταν να πάει το καλάθι του δήμου να καθαρίσει την καμινάδα του.

 «Λύθηκε  πρόβλημα που εκκρεμούσε από το 1980»

 

ΩτΦ: Τι συνέβη με το οικόπεδο του γηπέδου;

Β.Κ.: Πρόκειται για γήπεδο 26 στρέμματα, όπου από το 1980 και μετά δεν τόλμησε κανένας να οριοθετήσει το γήπεδο. Είχε επιχειρήσει ο Νίκος Μολιώτης με τον πρώην Δήμαρχο όπου είχε εκπονήσει μελέτη για το αθλητικό κέντρο. Το δηλώσαμε στο ΚΤΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και όλοι οι ιδιοκτήτες όμορων οικοπέδων συνυπέγραψαν ότι αποδέχονται το τοπογραφικό. Τώρα θα πάει το θέμα σε συμβολαιογράφο όπου θα υπογράψουν όλοι για το έργο.

ΩτΦ: Πιστεύετε ότι δυο χρόνια είναι αρκετά να εφαρμόσει κάποιος ένα πλάνο ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει για την περιοχή του;

Β.Κ.: Σίγουρα δεν είναι αρκετά, αλλά φτάνουν ώστε να αξιολογηθούν οι ανάγκες και να μπουν οι προτεραιότητες. Θέλω, με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τον αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ. Γιώργο Δελμούζου γιατί ήταν δίπλα μας σε κάθε ανάγκη. Ήταν καθοριστική η συμβολή του στην εκτέλεση των έργων που αφορούν τον καθαρισμό του ρέματος που διασχίζει το χωριό της Λιλαίας, τον καθαρισμό του ρέματος Πολυδρόσου, τον καθαρισμό από τα ξερά και διάνοιξη για τον δρόμο Λιλαία – Δόκανο και τον περιφερειακό Πολύδροσο – Χιονοδρομικό. Επίσης έγιναν και επισκευές οδοστρώματος σε σημεία που είχαν προκληθεί ζημιές από κατολισθήσεις στον Περιφερειακό της Λιλαίας και στον περιφερειακό Πολυδρόσου. Εκεί εκτελέστηκαν δυο μεγάλα και αναγκαία έργα που συμβάλουν στην ασφάλεια των επισκεπτών μας.

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, τόσο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε όσο και για την απεριόριστη στήριξη με την οποία με περιέβαλε. Ευχαριστώ θερμά  τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων για την άψογη συνεργασία που είχαμε, τους αντιδημάρχους και το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, όπως και ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους προέδρους των κοινοτήτων με τους οποίους συνεργάστηκα υποδειγματικά, τους εργαζόμενους του δήμου και κυρίως τους συνδημότες μου που με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν.

Να ευχηθώ στο νέο αντιδήμαρχο κ. Θανάση Αδαμάκο καλή επιτυχία στο έργο του και να του πω και μέσα από τις σελίδες ότι θα στηρίξω κάθε του προσπάθεια!

Τέλος, σας ευχαριστώ θερμά κ.Γιαννούλη που μου δίνετε βήμα για όλα όσα θέλω να αναφέρω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…